Den kärleken man känner till sitt barn, den kärleken som sitt barn känner för dig ♡
 
 
Jag älskar dig fina unge! 

Dina eller mina sysslor?

Jag har sett på vissa forum och annat att det varit och är stora diskussioner både på nätet och i hemmet om sysslor när en av föräldrarna är föräldraledig. Jag har förstått att det är en ganska känslig fråga som lätt kan leda till hetsiga diskussioner.
 
Jag har alltid varit den som gjort mest i hemmet. En stor anledning till det är att jag tycker om att ha fint och städat omkring mig. Men en annan lika stor anledning är att min sambo jobbar oerhört långa dagar (han åker hemifrån runt 5 och har bara varit hemma tidigare än 19.30 några enstaka gånger sedan Leia föddes) och det är ju självklart att jag har fått ta mycket ansvar. Såhär har det alltid varit för oss och därför har man ju vant sig vid det för länge sedan. Nu har han äntligen fått nytt arbete och kommer att ha mer humana arbetstider framöver, vilket vi är så glada för allihop! Någon av oss har aldrig ifrågasatt den andres sysslor, det har fallit sig väldigt naturligt.
 
Nu när jag är mammaledig gör jag helt enkelt vad jag hinner med på dagarna. Ibland blir det bara småplock under dagarna och ibland blir det både gräsklippning, rabattrensning, dammsugning, tvätt och massa annat på samma dag. I det stora hela ser jag alltid till att ha saker undanplockade och iordning, bädda sängarna och liknande varje dag. Jag gör helt enkelt vad jag kan och hinner under en dag, oftast under tiden som Leia sover eller är nöjd i sin babysitter. Claes har aldrig ifrågasatt vad jag gör för sysslor under en dag (antagligen för att han inte behöver) och han är heller aldrig sen på att hjälpa till när han kommer hem. På något sätt faller det sig mer naturligt ju längre tiden går både i vårt förhållande (även om vi varit tillsammans många år) och tiden som föräldrar. Skulle det inte göra det, så tror jag att det är viktigt att försöka prata igenom hur båda två känner och hur man eventuellt skulle kunna dela upp olika sysslor både i hemmet och utanför.
 
 
Hur er ni på det här och hur funkar det i ert hem? Om ni har barn, tycker ni att det blev skillnad sedan ni blev föräldrar?
 

Fartfylld torsdag!

Den här dagen har bara flugit iväg känns det som. Vi ställde klockan imorse för att inte missa vår efterkontroll relativt tidigt, men lillan vaknade ändå tidigare än vanligt. Väl där gick vi igenom graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. Kändes skönt att få ventilera och ställa frågor som jag haft. Leia sov under nästan hela besöket och var en ängel på plats! Efteråt åkte vi till mormor där det var möte på gång och huset fullt av tjejer. Mysigt att få uppmärksamhet tycker min lilla tjej som somnade i mångas famnar! Vi hann inte mer än att komma hem igen innan det var dags för att laga mat och invänta pappis från jobbet!
 
 

Sommarblomster

Idag har jag försökt att vara ute och greja i trädgården så fort som lillan somnat, både förmiddags- och eftermiddagsvilan. Jag fick både klippt gräsmattan och planterat alla mina 35 blommor jag handlade igår. Det blir lätt en hel del blommor eftersom vi utnyttjar hela vår trädgård, har många ytterdörrar och dessutom två altaner (och en balkong). Jag vill gärna ha blommor vid dörrarna och på bägge altanerna, så det springer snabbt iväg! Vi (svärfar) byggde en ny altan till oss förra året på baksidan där det förut var en uteplats med stenar. Jag kommer visa det i ett senare inlägg! Jag planterade också 5 stycken nya blommor i landet som vi också fixade förra året. Vi har en kuperad tomt i två etager med berg emellan och de förra ägarna hade satt ormbunkar i landet precis nedanför berget, vilket var jättefint på våren när ormbunkarna var små, gröna och livliga. Det var sämre när sommaren blev varm, ormbunkarna dog och lade sig platt med marken. Inte så snyggt.. Så vi ägnade två hela dagar att ta bort alla ormbunkar på tomten, det rotsystemet är inte att leka med. Vi planterade istället blommor och satte kantsten runtom. Tanken är att jag ska fylla på med perenner varje år för att ha ett riktigt hav med blommor i olika färger under olika månader av våren/sommaren. En liten tanke finns det ju med det också förstås, man behöver inte rensa lika mycket. Det som inte syns finns inte, eller hur? ;)
 
Vi har lite kvar i trädgården att fixa med som ni ser bland annat så nytt gräs efter att de satt in bergvärmen nu tidigt i våras. Vi har tagit ner lite träd och tagit bort stubbar och stenar som ska fyllas i med jord och där ska det sås nytt gräs också. Vi har ett land om ska minskas till mer än hälften och sen har vi ett land som ska göras om med ny mur. Men landen får vi se om vi gör något åt detta året eller om vi väntar med det. Ingen brådska!
 

Första rensningen

Samtidigt som jag tog ett ordenligt röj här hemma igår och bland annat lade in tvätt i garderoberna, passade jag på att se över Leias kläder och rensa ut det som var för litet. Det var mest bodys som fick läggas undan i påsar. Några bodys i strl 50 behöll jag ett tag till, hon kan fortfarande använda de som är långa och smala i modellen men inte de som är korta och breda. Det är ju egentligen inte så konstigt, hon har ju växt en halv dm sedan hon föddes! Min stora tjej! Det är otroligt när man tittar tillbaka till tiden strax efter förlossningen och framåt, har hon verkligen varit sådär pytteliten? Alla vi träffar säger att hon är så liten, men för oss är hon ju inte alls liten längre..
 

Nu får sommaren lysa med sin närvaro

Måndagmorgon och regn. Precis som varje morgon man vaknat och hoppats på soligt väder. Det gav med sig under morgonen och vi kunde gå ut på en halvmilare utan att vi fick någon droppe regn på oss. Helgen har ju faktiskt bjudit på ganska fint väder! Igår var vi ute i trädgården i några timmar och fixade i solen, och om bara det kunde slutat blåsa så hade det ju till och med varit riktigt varmt! Jag är fortfarande lite kluven om jag vågar köpa sommarblommor för vi har ju faktiskt haft minusgrader på nätterna för inte alltför länge sen.. Men det får nog bli av i veckan, vi behöver sommarkänslor här hemma nu! Det är så härligt med massvis av blommor i olika färg, former och storlekar.
 
Igår myste Leia med mormor som saknade henne massvis efter sin weekend i Spanien!
 

Fixardag

Lördag, en dag i fixarens tecken. Brukar oftast bli så en dag på helgen för att Claes jobbar så mycket. Visst gör jag mycket på vardagarna också, men vissa saker är helt enkelt enklare om man är två nu när man har annat än sig själv att se till. Jag har grejat inne och Claes har tvättat och städat bägge bilarna medan Leia sovit ute i vagnen. Nu 3 timmar senare måste jag strax väcka henne så att vi kan åka iväg och handla och göra lite andra ärenden. Lilla strumpan, märks att hon sovit bra inatt!
 
 

En trött mamma...

De två senaste nätterna har det inte blivit lika mycket sömn som vi har blivit vana vid det sista. Vi lägger ju Leia vid 20, och inatt vaknade hon redan vid 01.30. Perfekt när man varit uppe längre än vanligt och tittat på eurovision? Sedan vaknade hon vid 4, 6 och 8. Det är tur att hon bara vaknar för mat och somnar om igen, samtidigt som man aldrig riktigt får någon djup sömn och man orkar knappt öppna ögonlocken till slut. Det märks även att Leia blir mer ledsen under dagen och har svårt att komma till ro för ordentliga vilor. Idag slocknade hon en liten stund under vår 4 kilometers promenad men låg annars vaken och tittade vilket aldrig har hänt förut. Försöker få henne att somna nu i sin säng, men hon spottar bara ut nappen och är inte riktigt nöjd. Jag är en riktigt trött mamma idag och antar att jag kommer att vara det resten av denna fredag...
 
Igår var hon minsann världens gladaste tjej!
 

Ett besök tillbaka

Idag har jag och Leia varit på mitt jobb och hälsat på. Vi hann också med en snabbis på jobbet jag hade förut och som jag också ska tillbaka till efter min mammaledighet. Jag har vänner på båda ställena, förhoppningsvis för livet ♡ jag har varit grymt skonad med att ha bra nära kollegor, hoppas att det håller i sig i framtiden! Vi träffade dock inte barnen idag då jag tycker det är lite tidigt. Jag vet att de längtar så vi ska dit på skolavslutningen, ska bli så roligt! De har längtat efter Leia och följt hennes utveckling i magen sedan första början.
 
Nu har vi det gott framför eurovision efter att ha grillat hel lax till middag. 
 
 

Lyckopirr

Ibland får jag en sådan där lyckokänsla i kroppen när jag ser min dotter. Hon har legat en stund i babysittern nu och sparkar för att få Pingu och hans vänner ovanför henne att gunga. Sen ler hon en massa, jollrar och ser sådär meganöjd ut ♡
 
Idag har vi inte haft mycket på agendan. Vi har varit ute på en 4 kilometare i relativt bra väder och småplockat i vanlig ordning. Vi väntar besök senare och Claes kommer hem sent från jobbet.
 

Rutiner

Jag har alltid varit lite av rutinälskare. Jag tycker om struktur och tydliga men inte hårda regler. När det kommer till rutiner för lillan, så började jag redan efter att Claes haft sina tio dagar ledigt med att få till någorlunda rutiner. Vi går upp runt 9 på morgonen och gör oss iordning för dagen. Helst vill jag att hon sover två ordentliga middagar under dagen och inte slumrar till tio gånger. Dessa sovstunder brukar bli vid 11 och vid 15 ungefär. Alltså är hon uppe två timmar, sover två timmar osv. under dagen. När klockan är 17 vill jag gärna att hon håller sig vaken så hon kan lägga sig runt 20-20.30. Sedan ger jag henne mat när hon vaknar under natten vilket brukar bli ungefär 2-3 gånger fram till 9 på morgonen. Jag flyttar över henne till mig någon gång när hon vaknar på morgonkvisten, för att mysa lite när pappa åkt till jobbet så somnar vi om en stund. Visst ser inte alla dagar likadana ut och oftast är hon vaken i mer än två timmar. Vissa dagar har det bara hunnit bli en lång vila, men jag tycker hon blir på bäst humör när hon får regelbundna vilostunder. Mat har fallit sig att hon får varje gång hon vaknat och varje gång hon ska sova. Jag vill också att hon ska kunna somna i sin egen säng på kvällen, vilket verkligen har fungerat superbra. Hennes säng har blivit ett ställe där hon känner sig lugn och trygg. Framöver när hon blir äldre hade det varit superskönt om jag hade kunnat lägga henne i sängen på dagen och hon då vet att hon ska sova, för det gör man där. Därför har ja börjat bädda in henne gott där på någon av vilorna under dagen och det går oftast lika bra det, även om hon sover bäst utomhus i vagnen. Det brukar därför bli en vila i sängen på förmiddagen och en i vagnen ute på eftermiddagen.
 
Det bästa med att ha rutiner är att jag oftast inte har fått kämpa med att hon ska sova. Det är inte alltid som rutinerna kommer att fungera till hundra procent och det blir såklart svårare när vi inte är hemma. Samtidigt kommer hon förhoppningsvis ha rutinerna i ryggmärgen och att det sitter hyfsat även om vi inte är hemma. Lyckligtvis har det sett ut så nu i alla fall. Bakslag kommer att komma hundra gånger om när det gäller nästintill allt i hennes liv. Jag har nog fått med mig en hel del tänk från mitt yrke som förskollärare (även om det många gånger är enklare med andras barn än sina egna) och det ser jag bara som positivt.
 
Hur ser era dagar ut? Vad har ni för rutiner?
 

Citronklänning

Jag fick en trevlig överraskning idag i det tråkiga vädret. Häromdagen beställde jag lite kläder som lillan kan ha i sommar och idag kom leveransen, direkt till dörren dessutom! Det känns lite vemodigt när man håller i dessa "stora" kläder. Ska hon verkligen bli så stor om bara några månader? Leia kommer i vilket fall vara riktigt sommarsöt i sin fina citronklänning och ett hårband eller en solhatt på sitt lilla huvud.
 

"När jag var liten"

Ikväll har jag suttit och fyllt i Leias "När jag var liten" bok. Man förvånas över hur snabbt man glömmer av. Man är så upptagen i nuet att man helt enkelt glömmer av datum, vikter och annat "viktigt". Man går och längtar efter det där första leendet, första jollret och allt annat som händer i hennes utveckling dag för dag. Idag t.ex. upptäckte hon sina händer för första gången. Många stunder idag har hon legat och skelat för att titta och snutta på sina fingrar - precis som jag gjorde massvis när jag var liten. Dag för dag får hon en större personlighet som är så rolig att följa. Varje morgon när jag helst vill att hon somnar om hos mig när jag har flyttat över henne till vår säng, försöker jag göra allt för att få henne att somna om en stund till. Jag försöker ge henne nappen, lägga snutten över halva ansiktet (som hon älskar när hon ska sova) och lägger mig tätt intill. Hon ligger och tittar på mig och så fort jag försöker att ge henne nappen spottar hon ut den och ler, tittar jag tillbaka på henne så ler hon retsamt och ser ut att tänka "jag ska aldrig somna om, bara för att retas med dig mamma".
 
I hennes bok finns massa små söta tillbehör, t.ex. små horoskoplappar. Lillan är ju vädur, och när vi läser om vädurens egenskaper ler vi litegrann och undrar om vår tjej blir en typisk sådan. Redan i magen var hon vild och när man petade på magen sparkade hon tillbaka direkt - en tjej med attityd. Det har vi skojat om sedan dess, utan att läsa något horoskop. Man får ju lätt till skratt när man läser om vädurens typiska egenskaper som att de är sociala, öppna, varma och entusiastiska samtidigt som humöret snabbt kan vända till motsatsen. Att de är omtyckta, generösa, får andra att må bra och är festens mittpunkt men humöret vänder snabbt om denne inte får ta den plats som denne vill vilket kan leda till egoism och ilska. En typisk ledare som har många bollar i luften och som ständigt vill ha nya utmaningar - en ungdom som senare kommer lämna sin mamma för ett liv på andra sidan jorden. haha.
 

Dagarna går..

Måndag och ny vecka! Vi har verkligen haft fullt upp hela ledigheten och vi har varken haft igång dator eller tv. Väldigt skönt att kunna njuta av annat i vardagen! I lördags var jag och Leia på vårmarknad med hennes mormor och morfar samt morbröder. Tyvärr i regn och blåst, men vi stannade istället till på espresso house och fikade en bra stund. Betydligt mysigare! Pappisen i familjen var på Åby och spelade på hästar under tiden. Igår var vi iväg från Leia för första gången en längre stund då vi var på Gekås. Hon var hos sin mormor och morfar och fick massa uppmärksamhet medan vi föräldrar fick tid till varandra några timmar. Win win!
 
Idag har gammelmormor varit hos oss och myst, inte jätteofta det händer eftersom hon bor 15 mil härifrån. Jag och Leia har också varit på BVC för vägning och mätning. Super-Leia väger nu 4810 g och är 56.5 cm lång.
 

En dröm om sommar

De senaste dagarna har varit riktigt sköna med fint väder! Vi har passat på att rensa vårt megastora land, gått promenad, haft en shoppingrunda, varit på grillkalas hos min mamma och bror och varit på grillkväll hos vänner. Ändå har bara två dagar gått än, så skönt att helgen inte är slut än! 
 
 

Du är livet ♡

När blev du så stor?
 

Mammatid

Igår var jag iväg för första gången ensam utan lillan. Sedan jag var liten har jag varit lite av en fotbollsfanatiker som resten av min familj. När jag själv slutade spela började jag bli lite mer insatt i IF Elfsborg. Sedan några år tillbaka har jag följt dem, hemmamatch som bortamatch. För mig som varit på varje hemmamatch i flera år, var det riktigt roligt att vara tillbaka på Borås Arena igår för att se IFE möta MFF. Trots att MFFs supportrar både bidrog till att matchen blev avbruten och att en av dem på något sätt tog sig in i vår klack för att sno saker? Var riktigt dålig stämning där ett tag då många i publiken istället drog sig hemåt. Synd i en välspelad match med mycket publik!
 
Leia som var hemma med sin pappa igår, lade sig kl 20 och vaknade inte förrän efter 4 imorse. Snäll tjej som lät mamma sova när hon var hemma senare än hon brukar lägga sig.. Sedan dess har vi varit ute på en 4.4 kilometare innan regnet kom och ska nu baka chokladbollar eftersom det inte hanns med igår!
 

Sköna prommisar

Äntlige har vi haft hyfsat bra väder idag även om solen inte visat sig speciellt mycket, men det har ändå varit efterlängtat. Jag längtar som en tok efter sol och värme nu! Kikki och Loke har varit och hälsat på oss idag. Loke är två veckor yngre än Leia, så ska bli roligt att få se dem växa sida vid sida och få se deras lik- och olikheter. Idag var de båda ordentliga newbie-bebisar från topp till tå, sötnosar! Vi gick drygt en halvmil och fick tid till att prata massvis. Det är skönt när man har börjat komma igång med dessa promenader även om det inte går på långa vägar lika snabbt som förr. Det har dock blivit längre promenader nu än för bara en vecka sedan, så ja får se det positivt. Försöker intala mig själv att det faktiskt bara gått en månad sedan kroppen genomgick det största som ens kropp kan gå igenom, det får ta tid!
 

En helg är slut

Då var snart den här helgen också slut. Jag förstår inte hur dagarna kan springa iväg så fort, i synnerhet de dagarna då familjen är samlad. Men nu har vi visserligen en kortvecka framför oss sen får vi extra många dagar att mysa på.
 
Helgen har bestått av ärenden, veckohandling, dagsbesök, lite shopping, promenad och myskvällar. Det här med sena kvällar är ingenting som passar oss i dagsläget, vi lägger oss oftast inte senare än 22 på helgerna heller. Man vet ju inte hur nätterna ser ut än så länge. De senaste har varit helt okej faktiskt och Leia har sovit i upp till 6 timmar i sträck med några småvakna stunder för att få nappen och sen somna om. Det känns som att hon är på betydligt bättre humör när hon har sovit längre stunder. Jag pumpar dessutom bara morgon och kväll nu för att försöka att sluta, och det är en väldig befrielse! Jag hade hellre haft min dotter snuttandes än en monoton apparat.
 
Sötaste bebisrumpan!

Sommarklänning

Åh, jag köpte en så fin klänning till Leia häromdagen. Det var den minsta storleken jag hittade, perfekt för henne att ha i slutet av sommaren. Den är verkligen somrig och ljuvlig! Ni vet, en sådan där klänning som man aldrig kommer göra sig av med utan spara i all evighet?
 

Dagen innan helg

Inatt vaknade jag vid 2.30 för att Leia ville ha mat. Jag blev lagom förvånad när det visade sig att hon inte ätit sedan kl 20 igår. Vi brukar lägga henne runt 20 och sedan ligger hon halvvaken fram till 21 någonting då vi har fått ge henne nappen några gånger. Så jag var utvilad imorse och dessutom har jag hittills haft en glad tjej hemma. På förmiddagen fick vi faktiskt klarblå himmel ett tag och jag skyndade mig på med träningskläderna och ner med Leia i vagnen. Öppnar dörren... och det regnar. Jaja, vi trotsade vädret tillsammans med Jusse i alla fall och gav oss ut på en 2.5 kilometare i duggregn och blåst. Skulle gärna hoppat ner i vagnen med Leia bland täcken och annat mysigt!
 
Det är redan helg igen och det tycker vi om. Då får vi nämligen mysa med pappan i familjen en himla massa om dagarna och det tycker vi om!
 

White noise

Det är overkligt hur snabbt de små faktiskt blir riktiga bebisar från att ha varit små nyfödda liv. Jag jämförde lite kort från en månad sedan, så liten hon var! Idag på BVC visade vågen 4446 och hon är 55.5 cm lång. Hon var riktigt övertrött när vi var där och var ledsen nästan mestadels av tiden. Maria sa att hon såg hur mycket hon var för mig, hon släppte mig inte med blicken även om det inte var jag som höll henne. Det värmer ju ett mammahjärta såklart ♡ Vi pratade också om ledsamhet och jag sa att Leia är såpass beroende av mig och vill ha närhet hela tiden att hon inte kan sova längre stunder på dagarna. Som jag kämpar med det.. Maria tipsade då om en film som skulle finnas på Youtube och heter White noise. Det är en videoinspelning på en dusch som rinner i avslappningssyfte och ska på något konstigt vänster sprida ett lugn till bebisar. Jag som hade en ledsen bebis när jag kom hem, provade. Hon lugnade sig snabbt och somnade! Dock tog mitt batteri slut och efter det var det rätt kört att försöka igen. Men det var häftigt! Vi pratade om att det kanske påminner om hur det låter inifrån magen? Jag ska definitivt prova fler gånger (och ha mer batteri på telefonen..).
 
 

Skitväder!

Vaknar upp supertrött idag, somnade flera gånger medan jag satt upp och matade Lillan. Jag kunde dessutom urskilja mellan persiennerna att vädret var riktigt tråkigt, regnet står som spö i backen! Tycker synd om min sambo som får jobba ute i det här vädret dagarna i ända. Lite senare ska vi på BVC-besök så vi måste leta oss ut vi också. Jag tycker mig se lite blå himmel längre bort, vilket jag hoppas på så vi kan ta vår dagliga lilla promenad. Det är så skönt när hon kan sova ute i vagnen och få frisk luft!
 

Underbara älskade ♡

En dag mitt i veckan

Idag startade dagen tidigt. 05.30 för att vara exakt. Inatt har Leia sovit ganska bra faktiskt och jag känner mig mer utvilad än på länge trots en tidig morgon. Leia somnade om en stund men jag blev fast vid telefonen och sen vaknade hon. Igår hann jag städa undervåningen, så tog tag i övervåningen idag. Det är så skönt att ha ett städat hus! Men det tar ju sin lilla tid, man hinner ju knappt färdigt med något förrän något annat ska göras. Leias gammelfarmor och gammelfarfar har varit här med sin lilla valpis på förmiddagen och nu inväntar vi min vän, Ida. En liten promenad passar fint nu medan det är uppehåll och i alla fall lite blått på himlen!
 

newbie överraskar, eller?

Jag och Leia svängde förbi Kappahl idag för att se om de hade fått in något nytt fint från newbie. Såklart hade de det! De slutar verkligen aldrig att överraska. Var gång man kommer in på Kappahl hänger det alltid något nytt som man inte sett förut och som är så svårt att låta bli att köpa.. Tanken var inte alls att köpa någonting egentligen, utan att köpa pyjamas eftersom hon har växt ur två av sina. Kräks gör hon ju en hel del också, så maskinerna hinner inte gå klart innan det är dags att byta. I vilket fall kom jag ut med det jag hade tänkt och ett par tights från newbie också. Jag har ju redan två av färgerna då jag verkligen älskar rumpan på dem! Dessutom är det 25 % just nu på alla byxor, så passa på får man!
 

Leia 1 månad

♡ Du kan följa föremål med blicken
♡ Du gråter med tårar
♡ Du ler socialt några gånger per dag
♡ Du kan ligga på mage och själv vända huvudet åt båda hållen
♡ Du har en stark vilja och vill helst av allt ha närhet
♡ Du sover 2-3 timmar i sträck på nätterna
♡ Du väger 4190 g och är 55 cm lång
 

Nybadad tjej

Jag älskar de kvällarna då det är dags för att bada. Leia har inte varit lika glad över det skulle jag säga, men hon tycker om det mer och mer för varje gång. Idag tyckte hon det var gott mestadels av tiden! Mystiden efteråt är ju bara.. underbar! Mysig bebis på skötbordet, ny pyjamas, lite mat, nappis och sen gos innan det är läggdags. De där fina, nöjda ögonen som blir tröttare och tröttare för varje minut, bebiskroppen som kryper ihop och gosar in sig tätt intill sin mamma. Det är fina stunder som förälder! ♡
 
Nu ska vi föräldrar ha lite kvalitetstid tillsammans med jordgubbar, vindruvor och banan i chokladfondue. Som man uppskattar ensamtiden tillsammans nu, allt blir så mycket mer kärleksfullt.
 
 

Lilla sjukling

Det har varit så skönt med långhelg, att ha pappan i familjen hemma hos oss och få njuta en dag extra. Vi har varit tillsammans den mesta av tiden, både haft besök och varit bortbjudna. Leia har dessutom blivit förkyld, vi som har varit så noga med påklädning och att inte vistas i stora folksamlingar (eller knappt några alls). Sova med huvudet högt, näsdroppar och nässugen har varit våra räddningar i några dagar. Man blir ju så ledsen och känner sig otillräcklig när hon inte mår bra.. men det börjar bli bättre nu som tur är! 
 
Nu ska vi fortsätta mysa framför tvn hos Leias mormor och morfar och hoppas att Elfsborg tar 3 poäng borta i Sundsvall!
 

Mattider?

Som ni vet har vi haft ganska tuffa nätter här hemma. Inte med en allmänt ledsen tjej utan med en hungrig tjej som vill äta varannan timme. Vi pratade lite om detta på BVC och hur jag kan försöka "styra" hennes mattider litegrann. Så till den här frågan.. Är det okej att sätta tider när det är dags att äta eller ska barnet få äta när det är hungrigt?
 
Jag kan själv känna att jag dras åt två olika håll här och jag har försökt med båda alternativen, men kanske inte fullt ut. Om vi själva är hungriga så äter vi. Tänk om någon hade ställt en klocka för oss, att endast på dessa tider får vi äta, inte annars. Vi vet ju alla om att det leder till huvudvärk, att vi blir griniga och på dåligt humör. Men om vi däremot sköter våra mattider ordentligt och äter till exempel var tredje timma, så hinner vi ju knappt bli hungriga. Jag själv mår bäst av att äta regelbundet och har sedan jag var liten blivit lite smått hysterisk om jag inte får mat NU. De fick mata mig med dubbla skedar som liten för att jag hann bli frustrerad mellan skedarna annars. I tonåren fick jag ordentliga utbrott om jag inte fick mat på direkten när jag blev hungrig. Men sen finns ju också dessa barn som behöver väckas för att de måste äta, ska man bara låta de äta när de är hungriga också då?
 
Jag hade helst velat att Leia äter mer, med längre uppehåll. Även på dagarna kan hon äta varannan timme (ibland ännu mer) och gud nåde den som inte ger henne mat då. Ibland kan hon gå att distrahera  en stund, men oftast har hon innan dess varit väldigt ledsen och blir det efter hand också. Jag vill ha en glad tjej, vilket hon är om hon får mat. Men det går ju också ut över hennes (och vår) sömn. Jag ger mer ersättning än bröstmjölk, vilket ska ge en större mättnadskänsla men det är väl ingenting som vi märkt av direkt. Jag väcker henne inte varken på dagar eller nätter utan försöker istället att ge henne ett större mål då hon vaknar. Det gäller också att ta det lite varsamt då hon kräks minst en gång efter varje mål i alla fall, dock endast på dagarna. Såklart vill jag egentligen ge henne mat när hon visar att hon behöver det, jag vill ju inte att hon ska behöva vara hungrig och ledsen. Samtidigt vill jag att hon ska få ordentliga rutiner både på dag- och nattid, vilket är väldigt viktigt för mig (och henne). Både för att hon ska vara nöjd på dagarna även utan mat så ofta och för att hon ska få den sömn hon behöver på nätterna.