Full rulle..

Den senaste veckan har verkligen varit fullt upp. Även om jag gått ner i tid på jobbet så har det tillkommit annat som gjort att jag varit sent hemma nästan alla dagar. Vi håller dessutom på att få bergvärme installerat och jag har inte kunnat vila när jag egentligen skulle behövt. Det tog ut sin rätt igår då jag sov 3 timmar på eftermiddagen och sedan somnade i soffan vid 22.
Veckans höjdpunkt var absolut då vi var hos bm och direkt efter var på vårt första möte i föräldragruppen. Hos barnmorskan fick vi höra ett fint hjärta slå, pratade allmänt om mitt tillstånd och fick lite papper. I föräldragruppen fick vi bekanta oss med varandra sedan dela upp oss könsvis för att blivande mammor/pappor skulle få öppna sina hjärtan en stund. Sedan lyssnade vi på "vår" barnmorska och diskuterade kring när det är dags att åka in till förlossningen, hur det går till där och vad vi bör ha med oss. Mycket givande två timmar och det kommer vara någonting jag ser fram emot varje vecka!
 
Efter att ha haft en liten lugn stund för mig själv ska jag fixa en riktig gofrukost med nybakt medelhavsbröd, smoothie med färsk frukt och massa goda tillbehör till tända ljus. Sedan dags att väcka sambon och se vad dagen har att erbjuda!
 

Inbakad fläskfilé

 
Inbakad fläskfilé
30 minuter
 
1 fläskfilé
1 purjolök
1 röd spetspaprika
svartpeppar
salt
grillkrydda
2 dl creme fraiche vitlök och örter
1 paket smördeg, färdig rulle
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilé, skär i mindre bitar och stek.
Skiva purjolök och spetspaprika. Lägg i stekpannan. Krydda.
Tillsätt creme fraiche och ställ stekpannan åt sidan för att svalna lite.
Rulla ut smördegen, skär i 4 bitar och lägg en stor klick på varje del. Dra alla fyra hörnen mot mitten så det blir ett paket.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Vecka 30 (29+1)

Då gick vi in i ny vecka igen!
Jag besökte vårdcentralen i fredags och har nu gått ner till att arbeta 75%. Det känns skönt att förbereda sig genom att trappa ner och inte arbeta lika många timmar per dag. Det har gått ganska snabbt för mig att bli trött det senaste och bara de sista dagarna har jag börjat känna av en ordentlig smärta i höger skinka så fort jag böjer mig fram litegrann. Hoppas hoppas att det inte är foglossning! Jag har haft dessa smärtor länge egentligen när jag ska balansera på ett ben t.ex. ta på mig strumporna, men inte som nu.
Min sömn har blivit snäppet sämre igen, både för att jag är så svettig men också för att alla sovställningar känns obekväma. Jag sover fortfarande på rygg, lite snett vänd med någon höft. Jag försöker ibland lägga mig på sidan men det är något i axelhöjd som inte känns bra och det blir inte bättre även om jag lägger en bit av täcket under magen så det blir stabilare.
I övrigt är det fullt liv inne i magen, speciellt under kvällarna. Rörelserna blir större vecka för vecka och man ser tydligt utanpå magen hur det rör runt där inne. För bara några dagar sedan var det första gången som jag kände rörelser som faktiskt gjorde lite ont. Ibland sitter jag bara och granskar magen och ler för mig själv. Lilla bebis som vi längtar efter dig!
 

"Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt, men från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också roll. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt."

Veckans bästa dag

En paus i handbollen och vi har dukat upp med smågodis från hemmakväll, den nya Marabou med Japp och lite andra goda onyttigheter. Våran dag har varit oplanerad och har mestadels bestått av tvätt, plock och städ. Lördagförmiddagar är en perfekt tid att göra det tycker jag, när man är utvilad och har ork till att ta hand om det. Man kan lätt tappa det där annars tycker jag under denna årstiden. Under vår, speciellt sommar och höst ska ju också hela trädgården skötas med våra monsterland och då hinns det inte med att vara lat! Det är dock inte ofta vårt hem är smutsigt eller med saker överallt, det mår jag inte riktigt väl av. Nu, åter till handbollen!
 

Älskade vårbebis

April är en svår månad att få bebis i när det gäller inhandlande av kläder. Vädret kan ju i princip vara hur som helst där på vårkanten. Sol och en massa plusgrader eller vind, kyla och kanske till och med snö? Men i vilket fall behövs några mössor att pryda det lilla huvudet med när bebis är nyfödd. Det finns ju så mycket sött till de små så man lätt kan överhandla alltså..
 

Vecka 29 (28+2)

Det känns inte som att magen växer så jättemycket nu, i alla fall inte framåt. Däremot känner jag mer och mer tryck uppåt för varje vecka som går. Ändå har jag en låg mage och har haft under hela graviditeten. Jag blir bara mer och mer svankryggig, men ingenting jag känt av speciellt mycket den senaste veckan faktiskt. Däremot har jag blivit betydligt tröttare. Jag kommer in i mina stunder då jag får mina ryck att ta hand om hus och hem, men annars är soffan en god vän. Det kan bero på att min sömn har blivit sämre. Jag svettas kopiöst under nätterna och vaknar flera gånger av det rinner svett på mig och sängkläderna är genomblöta. Eftersom vi har köpt ny säng som jag gärna inte vill svetta ner alltför mycket så har jag lagt ett vattentätt madrasskydd (även kallat kisskydd) under lakanet. Skulle tro att det bidrar extra till min extrema värme. Katten ligger också gärna vid min fotända och för att inte riskera att sparka ner honom ligger jag hälften på min sambo också som även han bidrar med värme såklart.
Sparkar har jag ju känt sedan vecka 20 men det har avtagit litegrann. Nu känner jag mer rörelser, hur bebis bökar runt och slår sig fram i magen. Det syns så tydligt från utsidan när magen rör sig i olika riktningar. Det finns ju inte lika mycket plats längre därinne så det är väl logiskt!
 

"Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu."

Färsk tortellini med champinjonsås

 
Färsk tortellini med champinjonsås
20 minuter
 
2 paket färsk tortellini med champinjoner
1 rödlök
300 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 tsk inlagd dragon (eller torkad)
salt
peppar
250 g ricottaost
3 dl mjölk
1 kruka persilja
200 g fryst broccoli (tinad)
sweet chilisås
 
fetaost
rucola
cashewnötter
 
Skala och skär lök, lägg i en gryta.
Skölj champinjonerna och skär i fjärdedelar eller åttondelar beroende på storlek. Lägg ner i grytan.
Skala och pressa i en vitlöksklyfta. Bryn alltsammans.
Skär dragon i mindre bitar och lägg i. Krydda.
Häll i mjölk och ricotta, låt puttra några minuter.
Koka tortellini tillsammans med broccoli i 4 minuter. Låt sedan rinna av.
Blanda ner tortellini och broccoli i såsen, tillsätt valfri mängd sweet chilisås och blanda ordentligt.
Servera med rucola, cashewnötter och fetaost.

Små små fossingar

Om det är någonting som jag upplever som smått så är det de allra första små söta strumporna. Jag kan riktigt se framför mig när det är dags att tvätta upp de första kläderna och hänga upp de små strumporna på tork. Dessa tossor från newbie är ju bara helt underbara! Tänk att man kan längta efter så små saker som att trä sitt nyfödda barns pyttesmå och lena bebisfötter i ett par nalletossor..
 

Kycklingsallad

Denna sallad är bland de godaste jag vet, dessutom är den verkligen perfekt för att servera till många! Den är mättande eftersom den innehåller både kyckling och bacon. Jag rekommenderar att den görs samma dag även om den tar ett tag att göra. Då slipper den bli vattnig!
 
 
Kycklingsallad
10 personer
1 timme
 
2 grillade kycklingar
3 pkt bacon
8 dl pastaskruvar
1 burk majs
2 paket körsbärstomater
1 gurka
1 isbergssallad
ruccola
2 rödlökar
1 röd paprika
4 dl creme fraiche
4 st Knorr Dressing Mix Vitlök
italiensk salladskrydda
fetaost
 
Koka pastaskruvarna. Låt kallna.
Klipp bacon i mindre bitar, stek och låt kallna.
Rensa kycklingen och lägg i en stor skål. Tillsätt pasta och bacon.
Blanda creme fraiche med dressingmix väl. Häll sedan i tillsammans med pastan, kycklingen och baconet och rör om ordentligt.
Skär alla grönsaker och blanda ner tillsammans med pastaröran. Krydda med salladskrydda och servera med fetaost.

Det blir även en höst med newbie

Alltså jag är så svag för newbie. De har fått in lite nya vårkläder nu och jag var inte sen på att nappa. Dessa kommer dock att vara mer till sensommar och höst för mini. Ibland har jag tagit mig en funderare på om det ändå skulle titta ut en liten prins, men i så fall skulle jag få lika mycket begär för newbie ändå. Deras pojkkläder är verkligen helt underbara dem också! Jag har till och med köpt ett par snickisar från pojkavdelningen bara för att de var så himla fina. Ser dem framför mig med en fin vit/rosa body under, det kommer bli så sött!
 

Snittisar

I helgen firade vi mig här hemma som fyllt 25 i fredags. Än så länge känns det helt okej, det är väl mer 26 som känns gammalt och jobbigt nästa år. haha. Men situationen ser annorlunda ut nästa år och det är bara positivt! På min födelsedag kom min sambo hem med 25 mörkröda rosor och presenter, vilket gjorde mig jätteglad. Snittblommor doftar så härligt och ger en fräsch känsla i huset. Nu har jag dessutom flera rum fyllda med fina blommor efter helgens kalasande!
 

Vecka 28 (27+2)

Nu börjar veckorna gå lite långsammare tycker jag. En tredjedel i alla fall av andra trimestern har verkligen sprungit iväg, men nu börjar det gå lite segare. Jag tror det är för att det börjar närma sig mer och mer, samtidigt som vi har varit lediga i nästan tre veckor och jag har haft lite mer tid till att tänka.
 
Trycket över bröstkorgen finns kvar och ryggen gör sig påmind efter varje dag på jobbet. Jag visste tidigt att jag skulle få problem med ryggen vid en graviditet eftersom jag är så pass svankryggig. Jag vet att jag borde ta mindre ansvar på jobbet under vissa delar av dagen och varva ner, men det är inte så enkelt som det låter. Halsbrännan har lyckligtvis lyst med sin frånvaro sedan förra veckan, så himla skönt! Ibland kan jag känna mig lite orkeslös och lat, men jag är så glad över att ha en sambo som ställer upp så mycket och gör allt möjligt utan att klaga. Jag har börjat svullna över fingrarna speciellt också, får knappt av mig min ring längre.
Bebis verkar må bra och rör på sig massvis verkligen. I början kunde jag bara känns små puffar, som nu har utvecklats till att jag kan känna på båda sidor av magen när bebis rör sig. Armar och ben som sticker ut och puffar överallt samtidigt! Det är mysigt att verkligen kunna känna nu när hon är vaken och inte :)
 
Idag fick vi också hem papper om att vi är välkomna till den föräldragrupp vi är anmälda till, så spännande!
 

"Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen. Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma. Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen."

Ett litet tjuvkik...

på en liten del av bebisrummet. De nya gardinerna är äntligen på plats och gör stor skillnad för hela rummet, ljust och fräscht! Vi har gjort lite renoveringar här inne men före- och efterbilder kommer inte upp förrän vi har tapetserat om. Vi har tittat på lite tapeter och jag har hittat en som jag tycker är så fin!
 

Orolig natt

Den här natten har varit en av de värsta i mitt liv. Det började blåsa rejält mot kvällen igår. Jag som är väldigt nojig när det kommer till blåst och vad det kan dra med sig, hade svårt för att somna och låg bara och vände och vred på mig. Jag lyckades nog somna en snabbis innan jag plötsligt blev väckt av att det lät som en stor gren knäckts från ett träd. Jag väckte min sambo som gick ut för att titta och kom sedan tillbaka för att säga att han inte vill att jag ska sova i vårt sovrum. Det var inte förrän imorse när jag gick upp efter endast någon timmas sömn som jag förstod att grannens ena träd låg bara några meter från vårt hus och hölls upp av en björk som även den stod på sniskan. Som tur är har vi underbara grannar som hjälpte oss att ta ner trädet, såga ner det och vi gav bort det som ved som tack för hjälpen.
 
Bebis var vaken i magen med mig nästan hela natten och det märktes tydligt att mina känslor påverkade min skatt därinne. Mitt hjärta slog hårt och snabbt och varje gång det blåste till lite extra började bebis röra på sig. Gick jag upp för att kolla läget i huset för att jag var rädd och stressad fick jag sammandragningar och magen blev stenhård.
 
Sedan dessa korten imorse bor vi nu i ett vinterland igen. För sisådär 4 gången i år.
 

Vecka 27 (26+3)

Den senaste veckan har handlat om trötthet, halsbränna och smått illamående. Jag har fått tips om att knapra på hel mandel när halsbrännan blir för mycket. Såklart har jag inte haft det hemma utan har istället fått skeda i mig mandelmjöl på nätterna, haha. Har törstat ihjäl istället, det är ju liksom lite torrt.
Min rygg fortsätter att streta emot så fort jag sitter i obekväma ställningar (läs allt annat än just vår egen soffa och säng). Jag hoppas att den är på min sida imorgon när vi ska sitta hela dagen under vår studiedag, bland annat under brandutbildning och andra möten.
Det känns att livmodern börjar växa uppåt, bebis trycker mot lungorna och det är inte lika lätt att andas längre. Som att någonting blockerar vägen, speciellt när jag sitter ner och min bh kommer i kläm. Men än så länge är det inte jobbigt, snarare mysigt att hela magen snart är till för bebis och inte bara en kula nertill.
 
Förstår inte hur veckorna fortfarande kan springa iväg på detta sätt. Det är helt otroligt att det inte ens är 14 veckor kvar tills vi har vår egen bebis hos oss!
 

"Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen. De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut."

Bad sleep

Idag står solen högt på himlen medan det fortfarande är någon minusgrad ute. Ett perfekt väder som jag verkligen behöver nu känner jag. De senaste dagarna har präglats av halsbränna och dålig sömn, jag känner mig som en sengångare som inte orkar med någonting alls knappt. Igår pallrade jag mig ut ändå och vi åt supergod lunch hos min farmor och farfar. Jag sov i bilen på vägen dit och var i alla fall lite piggare på vägen hem även om jag lade mig och sov så fort vi kommit innanför dörren. Jag är glad att jag inte börjat jobba än, vet inte om jag hade klarat av det med den här trötthetskänslan. Mina ben orkar inte alltid bära mig och jag vill sitta eller ligga ner konstant. Jag läste på lite på nätet och det verkar som att det kan vara mitt låga blodtryck som är en del av den här boven. Jag hoppas att det blir bättre lagom till i mitten av veckan när jag ska börja jobba igen efter en lång julledighet!
 
 

Vår lilla skatt

Första gången vi fick se vår lilla skatt var tidigt i graviditeten. Pga. oregelbunden mens hade jag ingen aning om vilken vecka jag var i, därför fick vi ett tidigt ultraljud. Det visade sig att bebis var för liten för att kunna se vilken vecka jag var i. Men vi fick se ett fint hjärta slå och det kändes sådär overkligt och vi bara satt där och tittade på skärmen med leenden på läpparna.
 
 
Vi fick ett senare ultraljud för att kunna fastställa hur gammal bebis var. Det var den första gången vi fick se hur bebis bökade runt där inne, en riktig vilding. Nu kunde man urskilja betydligt mer i magen, små ben och armar, händer och fötter och det gick mer upp för mig att det faktiskt växer en perfekt liten varelse där inne. Jag fick veta att jag var runt vecka 12 och nu kändes det ordentligt verkligt!

Början av en graviditet är jobbig. Delvis för att man mår dåligt, delvis får att man inte vet hur det står till i magen. Jag började känna många symtom av att jag var stressad och efter lite väl många varningar från kroppen bokade jag ett extra besök hos bm för att se att allt stod rätt till. Dagen efter sjukskrev jag mig 25% från jobbet i en månad för att ta det lite lugnare. Jag fick göra ett ultraljud och äntligen få se bebis igen. Bebis mådde fint och de tidiga sammandragningarna jag hade pga. stress visade sig inte ha gjort bebis någonting. På ultraljudet fick vi se en lika aktiv bebis som i vecka 12. Nu var jag i vecka 17 och bebis hade växt massvis sedan sist, helt underbart att se och det lugnade mitt hjärta massvis.
 

Det blev dags för rutinultraljudet och vecka 20. Allt såg fint ut och de där leendena hos oss blivande föräldrar som liksom gick från öra till öra.. Underbart. Sedan dess har vi känt en himla massa sparkar och den mesta oron har lagt sig. Vi fick inga speciellt bra bilder under vårt RUL, mest handlade det om att bebis inte låg still, vände och vred på sig så fort min bm fått en hyfsat bra vinkel. Jag tror att vi kommer ha en väldigt aktiv bebis hos oss om strax över 3 månader!