Shoppingsuget när sjukdomar tvinar

Äntligen har jag börjat arbeta igen efter dessa sjukdomstider och man kan vistas utanför husets väggar. Vi har idag varit och valt ut tapeter till barnrummet. Jag har för länge sedan förälskat mig i ett par, men när jag idag tittade priset och de låg på 1300 kr per rulle så ändrade jag mig. Blev tapeter för hälften av det per rulle, beställning dock så vi får vänta tills i mitten på nästa vecka! Passade även på att handla amningsbhar, ska bli så skönt att byta. Mina favoriter kommer absolut vara de utan bygel!
 
För några dagar sedan var jag på jakt efter några cardigans eller liknande till bebis och jag hittade ju lite annat fint förutom det nya från newbie. Jag älskar dressen!
 

Newbie i hjärtat

Mitt i det gråa och trista som just nu hänger i himlen över oss fyller klädkedjorna på med vår- och sommarkläder. En liten ljusglimt i det mörka såklart. Det passar perfekt att Kappahl dessutom har 3 för 2 nu, då är det ju en omöjlighet att kunna gå därifrån med ett plagg?
 

Stuvad spenat

Dagen kom när jag började orka att laga mat efter influensan. Det är inte att slå på stort direkt med färdigpanerad fisk men.. lite järn fick jag i alla fall i mig, kanske kan det bidra för att få mig lite piggare också!
 
 
Stuvad spenat
15 minuter
 
2 msk smör
300 g hackad spenat (tinad)
2 tsk socker
3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
muskot
sambal oelek
salt
svartpeppar
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt hackad spenat och strö över socker.
Blanda ut vetemjöl med lite mjölk till en redning. Häll det över spenaten och tillsätt resten av mjölken.
Krydda och smaka av med muskot, sambal oelek, salt och svartpeppar.

Vecka 34 (33+2)

Denna vecka har jag knappt kunnat tänka på graviditen alls, en piece of a cake jämfört med den här fruktansvärda influensan som vi båda har dragits med nu sedan i slutet av förra veckan och i helgen. Den har fortsatt hålla i sig nu i början på veckan så för min del blir det att vara hemma till i mitten på veckan i alla fall. Det är tråkigt när jag bara har 4 veckor kvar på jobbet nu innan det är dags att gå hem, men samtidigt skönt att detta inte kom senare. Jag hade inte velat ha influensa i förlossningsrummet kan jag ju tala om.
 
Under förra veckans föräldragrupp pratade vi om parrelationen. En väldigt bra tid som verkligen var nyttig. Vi fick olika uppgifter och vi fick gå iväg en stund som par och göra vissa uppgifter. Det blev väldigt känsligt är ett tag och som den känsliga gravidis jag är kom jag tillbaka rödögd och hade gråtit en skvätt såklart. Glädjetårar kan jag tillägga!
Hos mitt senaste besök hos BM hade jag lite för lågt järnvärde, jag som låg superbra i början och har bara sänkts lite med tiden. Han ville att jag skulle börja ta järntabletter, men jag vet i sjutton alltså. Det är ju väldigt vanligt med förstoppning som biverkning och det vill jag gärna inte bli mer än vad jag redan är. Min tanke var efter besöket att satsa på att äta mer järnrik kost istället, men naturligtvis blev jag ju sjuk och har levt på smörgåsar i princip. Men tanken är att sätta igång så fort jag känner mig tillräckligt bra för att laga mat igen!
 
Bebis har börjat röra på sig ganska vilt det senaste. Nog för att det har varit så redan sedan vecka 20, men nu rör sig verkligen hela magen åt olika håll. Det är fascinerande för oss båda att bara sitta leende och granska magen när den rör på sig som vågor. Nu börjar det kännas sådär verkligt, att vi faktiskt om runt 7 veckor kommer att ha vår bebis hos oss. Vi har nog allt inhandlat och färdigt, det är lite praktiskt kvar som tvättande och val av tapeter som ska upp i barnrummet.
 

"Vikten är nu uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!"

Sjukstuga

Vi har sjukstuga här hemma. Det började i onsdags med huvudvärk och den har pågått sedan dess. Min andra halva har åkt på en riktig influensa och har varit jättedålig i natt. Ju mer timmarna går desto sämre känner jag mig också. Kallsvettas och svettas omlott, halsen har börjat värka och jag känner mig nästan borta i huvudet. Jag åkte i morse till apoteket och köpte massa smärtlindring och till Ica för inhandling av lättare tilltugg. Tyvärr får jag ju knappt ta någonting som faktiskt fungerar pga. graviditeten, så det får bli enklare halstabletter och Alvedon helt enkelt. Jag hoppas att det ger med sig, men erfarenheten jag har av när jag väl blir sjuk så kommer det inte släppa i första taget.. Vi kämpar på, jag och den lilla där inne ♥
 

"Grattis du ska bli pappa!"

När min sambo fyllde år för bara några dagar sedan fick han en bok av mig (som han förövrigt redan listat ut av hans enorma nyfikenhet). Han är väl egentligen ingen bokslukare direkt, mer än att han möjligen läser lite böcker när vi är utomlands och han vilar i skuggan mellan solningarna. Men jag blev tipsad om den här boken och den verkar annorlunda och jättemysig! Han har dessutom läst halva boken redan och tycker mycket om den. Ett tips till er gravida kvinnor där ute :)
 
 
 
 
För mig betyder det mycket att han också är involverad i det här med graviditet och jag blir extra lycklig i hjärtat när jag ser hur han ser och funderar på sin papparoll och att han längtar så mycket efter vår bebis. Idag visade han mig en film som han sagt berört honom mycket och mina känslor svallade väl över litegrann och hjärtat fyllt av kärlek.
 

Biffar med löksky

 
Biffar med löksky
40 minuter
 
500 g köttfärs
2/3 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
lökpulver
svartpeppar
vitpeppar
salt
chili explosion
 
2 gula lökar
2 msk socker
1½ msk mjöl
5 dl vatten
1 mörk oxbuljongstärning
salt
svartpeppar
maizena (för bruna såser)
 
Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla 10 min.
Blanda köttfärs med ägg, kryddor och ströbröd/mjölk.
Gör biffar och stek på ganska hög värme.
Skär lök i tjockare strimlor och bryn på svag värme. Strö över socker och låt karamelliseras litegrann.
Pudra över mjöl, rör om.
Tillsätt vattnen och buljongtärning och låt puttra några minuter. Smaka av med kryddor och red med maizena vid behov.

Vecka 33 (32+1)

Herregud så snabbt tiden går. Kan knappt förstå att jag bara har 5 veckor kvar att arbeta nu! Jag ska alltså gå hem 3 veckor innan BF och ta ut semester istället. Det ska bli skönt, samtidigt som jag lätt blir rastlös av att gå hemma. Så jag håller alla mina tummar att jag inte ska behöva gå över tiden och behöva längta efter bebis ännu mer!
Veckan har varit helt okej. Jag har börjat skippa juicen på morgonen och vips så är halsbrännan så gott som borta. Jag sover däremot inte jättebra vissa nätter. Vaknar så fort jag behöver vända på mig, är täppt i näsan och andas som en flodhäst. Jag har hela tiden haft sköra slemhinnor men tidigt i morse vaknade jag av ett niagrafall av näsblod. Så himla obehagligt.. Magen får dessutom gärna stanna i storleken den är nu, haha.
Senast i föräldragruppen pratade vi om amning och så mycket runtomkring det. Vi kom även in på bärselar, babyskydd osv. Vissa delar som anknytning och annat lärde vi ju oss massvis om under min utbildning till förskollärare så det är ju ingenting nytt för mig i alla fall!
 

"Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång. Fostret uppfattar ljus och mörker, natt och dag."

Som miniatyrer

Alla ♥ dag, går in i ny vecka och firar glädjen att bli föräldrar genom att tvätta alla kläder i strl 50 och 56. Det har ju blivit lite fynd då och då, men man märker ju inte direkt när de ligger vikta i byrån hur mycket det blivit. Men jag märkte det väl mer eller mindre när jag sorterade de små kläderna och insåg att jag skulle få tvätta tre maskiner.. En maskin tog ju dessutom i princip upp hela torkvindan. Jag har också en massa andra textilier som bör tvättas innan, känns skönt att ta lite i taget!
 

Grönsakspaj med skinka

 
Grönsakspaj med skinka
1 timme
 
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
 
100 g rökt skinka
1 röd spetspaprika
6 små buketter broccoli (frysta som tinat)
1 gul lök
1 burk skivade champinjoner
2 dl ost
4 ägg
1½ dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar
stark paprikakrydda
basilika
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en form. Nagga med gaffel. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter.
Skär skinka, paprika, broccoli, lök och champinjoner i mindre bitar. Stek och tillsätt i slutet osten.
Lägg röran í pajskalet.
Blanda ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor. Häll över så mycket som får plats över grönsakerna.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen är färdig.

Vecka 32 (31+1)

Så snabbt som den förra veckan gick är ju nästan oroväckande. Hur ska man hinna förbereda sig inför en förlossning som hela tiden varit för långt borta för att börja tänka på, när den helt plötsligt börjar att närma sig? Det är inte mer än 9 veckor kvar, sen har vi vår lilla hos oss. Så konstigt, men samtidigt det mest naturliga som finns. Jag känner ju av närvaron där inne, hela tiden!
I veckan som gått har jag börjat känna av bebisens hicka. I början undrade jag vad det var som tickade där inne ibland, men jag har ju förstått nu senare vad det är. Varje dag känner jag av detta lilla tickande, så mysigt!
I övrigt är det lugnt, inte speciellt mycket sammandragningar. Jag mådde lite småilla i början av veckan men det höll bara i sig i några timmar. Dock sover jag sämre och sämre, vaknar i alla fall varje timma på nätterna för att vända mig om. Det är inte lika mycket tryck av bh-byglarna längre men måste köpa mig en bekvämare i vilket fall. Bekvämlighet ligger högt på listan just nu! (ja jag såg den fina randen på tröjan i efterhand. Man ser ju inte så bra där undertill längre kan jag ju säga..) Jag undrar om bebis lagt sig hyfsat till rätta nu?
 

"Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet."

Bokhylla i barnrum

Idag har vi grejat hela dagen lång. Vi försökt plocka undan ibland allt kaos efter insättning av bergvärme, åkt iväg och tittat på lite möblemang osv. En vanlig lördag då skulle jag väl säga!
Flytten av skötbordet resulterade i större plats i barnrummet och vi har därför istället fått plats med en supersöt kombinerad förvarings- och bokhylla. Jag längtar tills den fylls med fina böcker, leksaker och gossedjur. Nallen som fått flytta in har en lång och hård historia bakom sig och det kändes helrätt att vår dotter får äran att ta över den. Jag älskar också mailegs alla kaniner och tillbehör, de är ju helt underbara verkligen! Hoppas på att hennes rum kommer att fyllas på med många fina kaniner och tillbehör under årens gång! Ni hittar denna maileg-kanin här.
 
 
 

Behövliga ting

Igår var andra tillfället i vår föräldragrupp. Himla mysigt att vara på plats och det gör att jag får en ordentlig känsla av att det nu är på riktigt. Att jag med hjälp från min sambo ska genomgå en förlossning. Igår gick vi igenom förlossningens skeden och smärtlindring. Vissa naturliga smärtlindringar förstår jag, andra inte. Det är för mig konstigt att ta en naturlig smärtlindring som gör svinigt ont att använda när man kan använda annan smärtlindring som faktiskt hjälper mot smärtan. Jag har inte bestämt mig än, jag vet bara viss smärtlindring som jag inte vill använda. Jag skulle tro att man kan ändra sig på plats, men i dessa fall kommer jag att använda medicinsk smärtlindring. Det är konstigt för mig att säga egentligen i och med att jag knappt vill ta Alvedon till vardags...
 
Nåväl, i eftermiddag har jag hunnit med en hel del behövligheter. Så skönt att fixa vissa måsten och veta att de är ur världen, i alla fall för ett tag. Jag har också haft besök hemma, som dessutom tog med sig fika. Hur bra är inte det? Vi hann titta på en film, prata och slappna av. Behövligt! Dags att mätta denna mage med lite ugnspannkaka!
 

Ommöblering

När vi igår pratade om mer förvaring till barnrummet som skulle inhandlas mätte vi, möblerade om och diskuterade. Men vi kom fram till att rummet helt enkelt är för litet för att skötbordet ska få plats därinne. Vi ville hellre prioritera att vår skatt får plats att leka i sitt rum än att byta blöja där. Så vi bar istället upp skötbordet till badrummet på andra våning. Egentligen är det väl dumt att vi ens tänkt annorlunda eftersom vi har ett stort badrum som det mer än väl får plats i. Vi har istället köpt en liten bokhylla med förvaringslådor längst ner och en överdel till för böcker. Att läsa för sina barn är det mest effektiva man kan göra för att utveckla barnets språk - och läsfärdighet. Det är ett sätt att utbyta språklig erfarenhet, barnets sinne vidgas, ordförrådet växer, fantasin ökar och kommunikationsförmågan förbättras. Ibland talar mitt pedagogiska hjärta mer än annars, men böcker ska det finnas i mitt hem från allra första början, så det kommer bli perfekt.
Nåväl, skötbordet är flyttat till övervåningen och vi får tro att detta kommer bli superbra och det som vårt lilla hjärta hade uppskattat mest!
 

Vecka 31 (30+1)

Under veckan som gått har jag haft en bra tid som gravid. Magen har växt en hel del sedan förra veckan. Två små bristningar har jag fått, en på varje "kärlekshandtag" som jag tror kommer försvinna i takt med att magen försvinner. Jag har även fått några småsmå runt naveln där min piercing suttit. Det återstår att se om denna graviditet vill bjuda på fler kärleksminnen från denna tid!
Det har börjat märkas större skillnad nu när jag är aktiv och när jag vilar. Under dagarna då jag är aktiv på jobbet kan magen bli stenhård flera gånger och det spänner massvis. Det har aldrig hänt hittills när jag vilar och tar det lugnt. Ett bevis på att jag tagit rätt beslut i att gå ner i tid nu känner jag. Det blir svårare för varje vecka att hitta sköna positioner att sitta och ligga på, vilket kan vara en anledning till att jag nu sover betydligt sämre om nätterna. Jag är vanligtvis van vid att somna direkt och sova non stop tills klockan ringer. Nu vaknar jag alltid innan klockan ringer och runt 7-tiden på helgerna. Det kan nog också ha sin påverkan av att jag gärna sover middag när jag kommit hem från jobbet om jag hinner, något jag aldrig gjort tidigare.
 
 
Bebis hjärtslag: 132 slag/min
Mitt blodtryck: 100/60
 
"Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen."