Köttfärslimpa med brunsås

Nu är det ett tag sedan vi sågs, mestadels för att jag börjat jobba efter semestern och mycket annat som hänt på fritiden. Allt från kalas, tillridning av häst och Ullaredsbesök till hamburgerkväll med vänner. De känns lite jobbigt att semestern är över. Lite trögt nu i början på jobbet känner jag, man har inte riktigt kommit igång ännu. Men det kommer nog igång så fort sommarförskolan är över och man är tillbaka på sin egen avdelning, sina barn och rutiner.
Eftersom verkligheten är tillbaka är det också dags för att fortsätta med ordentlig matlagning och fortsatt recepttillverkning!
 

Köttfärslimpa med brunsås
 
500 g blandfärs
0.5 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
2 gul lök
1 ägg
1 msk senap
salt
svartpeppar
chili explosion
 
2 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 mörk oxbuljong
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
svartpeppar
chili explosion
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjölk och ströbröd, låt stå och svälla ca 5 min.
Blanda i färs, ägg, salt, hackad lök, senap, svartpeppar, salt, chiliexplosion och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 180 grader. Stek ca 45-50 min.

Vispa ut mjölet i lite grädde, tillsätt sedan resten av grädden, mjölk och vatten i en kastrull.
Koka upp under vispning med buljongtärning, kalvfond och soja. Låt sjuda sakta i ca 5 min. Smaka av med lingonsylt, svartpeppar och chili explosion.

Det eviga grillandet

Igår hade vi mysigt grillbesök av Jennipher och Rasmus på kvällen. Inte var dag man hinner med att träffas när man bor 10 mil från varandra. Vi fick både blommor och Rasmus nya cd-skiva, signerad och allt på plats. haha. Vi är inte särskilt insatta i hans musik även om vi tittade på Talang och vet att han är duktig, så ska försöka lyssna lite för hans skull! Vi hade en pratglad kväll tillsammans med god mat och så vidare, en perfekt semesterkväll. För ni vet väl att min semester snart är slut, hela två veckor fick jag. Men har sparat lite till juletider (hemska tanke att det inte ens är 5 månader dit).
 
 

Längtar efter färgen i plantan

I början på april satte jag sex stycken små paprikafrön. Det tog inte mer än några dagar innan det dök upp sex små gröna ting ovanför jorden. Jag gav bort tre plantor i samband med att jag planterade om och efter det känns det som att det mestadels stått still. Jag trodde inte att det skulle komma några paprikor i år alls. Men, nu i slutet på juli börjar det hända grejer! Det har till och med slagit ut flera små vita blommor. Det kryllar av små knoppar och kommer det bli paprikor av alla de där, så kommer jag nog kunna öppna handel här hemma.. Roligt är det i varje fall och jag har börjat att nypa av ena grenen efter parblad vilket verkar ha gett utdelning!
 
 

Limemarinerade grönsaksspett

Det har blivit några grillkvällar denna sommar, nästintill varje dag för att vara exakt. Det blir nog lätt så, svårt att motstå när grannarna tänder sina grillar på kvällarna också!
 
 
Limemarinerade grönsaksspett
 
2 röda paprikor
1 "låda" färska champinjoner
2 gula/röda lökar
1 förpackning körsbärstomater
1½ dl matolja
1 vitlöksklyfta
2 lime
citronmeliss
salt
svartpeppar
 
Skär paprika i mindre bitar och champinjoner i halvor. Skala löken och skär i skivor. Lägg allt tillsammans i en stor skål med tomaterna. Blanda sedan i matolja, vitlök, saften av 2 limefrukter, 2 msk hackad citronmeliss och kryddor. Blanda. Låt marineras i en timme i kylskåp. Lägg träspett i vatten någon minut innan grönsakerna träs på och grilla sedan tills de är genomstekta och fått fin färg.
 

Danmarksresa

Igår tog vi båten tillsammans med Josse och Dan till Danmark. Himla mysig resa med spelande, kikande i affärer och superfint väder. Dock spenderades så mycket tid som möjligt i skuggan för att inte smälta bort i den stekande solen. Många härliga skratt dagen till ära. När vi kom hem blev vi också bjudna på kvällsmat hos Ann-Sofie och Daniel och blev kvar där tills natten. Jättenöjd även med denna dag, fint med semester :)
 
 
 

Utflykt

De senaste dagarna har ju bara varit helt underbara! Promenader, sol och bad, grill och några restaurangbesök, allt tillsammans med vänner såklart. Jag har verkligen haft en otrolig första vecka på semestern, och det ser ju inte ut att bli sämre nästa vecka heller!
 
Idag har vi varit på Visingsö och haft det härligt! Det har nästan känts som att vi varit utomlands. Vi har cyklat närmare två mil, stannat och njutit, ätit på restaurang, fikat, spelat äventyrsgolf och ätit glass i värmen. Dessutom spelade Alcazar och underhöll oss i Gränna, där vi även köpte polkagrisar innan hemfärd. En riktigt bra dag helt enkelt, inte ens en hoppad cykelkedja skulle kunna förstöra det :)
 

En dag på landet

Igår spenderade vi vår dag hos min morfar, verkligen ute på landet! Jag älskar att vara där, så fridfullt och härligt! Långt ifrån all trafik och andra irriterande ljud. Vi grillade, myste med hans hästar och lilla fölis, plockade körsbär och pratade massvis. Känner att jag är alltför dålig på att kika upp där, så har lovat mig själv att göra det mer än jag har gjort hittills i mitt liv.
 

A day in the sun

Idag tog vi cabben till Varberg, helt underbart väder! Bara njuta av vädret och varandra, träffa lite familjemedlemmar på olika håll också. En perfekt dag helt enkelt, på ett ställe vi båda är uppväxta med att spendera somrarna på. Man ser tillbaka, man minns och man skrattar. Och de dagarna måste ju ändå vara en av de bättre i livet!
 

One of those good days

Tisdag och en perfekt semesterdag. Solen har äntligen börjat kika fram mellan molnen. Vi unnade oss en liten sovmorgon efter en sen kväll hos min svägerska med familj igår. Sedan dess har det blivit en utedag i det betydligt bättre väder än det varit på några dagar. En halvmils promenad med Jusse på fina vägar, sedan lunch och gräsklippning. Ikväll får vi också grillbesök av Ann-Sofie och Daniel, som nu är herr och fru efter ett mysigt bröllop!
 
Ska ta mig ut i trädgården för att rensa lite i rabatterna där det finns massvis med blommor, mestadels hägrar lavendel. 40 plantor rättare sagt!
 
 

Konsten att varva ner

Semestertider, härligt! Jag har tagit mig en välbehövlig bloggpaus för att kunna lugna ner mig ordentligt och inte fokusera på annat än mig själv och mitt välmående. Jag har lovat mig själv att jag under min semester ska ha tid till att varva ner. Lugna ner mig efter 3½ år på Högskolan, förbereda mig inför jobb i ett år framöver till nästa semester. Tiden går fort och jag har bara två veckors semester i år, därför är det extra viktigt att kunna slappna av i god tid. Samtidigt så har man ju lite måsten och sådär som alltid när man äntligen har lite tid över.
 
 

Today we got it

Äntligen har jag, efter lite krångel, fått hem textilöverdragen till mina vardagsrumsstolar. Så nu är allt stolar och bord komplett! Ser ni förresten att bordet är en gammal omgjord ladugårdsdörr?
Det kommer ta ett tag innan vardagsrummet på nedervåningen blir färdigmöblerat. Jag tycker om fondväggens tapet men den ska den bytas ut mot en ny som passar med vår stil i möbelväg. Kistan ska omplaceras, en kristallkrona ska upp i taket ovanför bordet. Jag är nöjd, det kommer bli fint när det blir färdigt!
 
 

Full days

Dagarna springer iväg, imorgon är det redan torsdag. Det är synd att man knappt hinner njuta av dagarna innan de är över! Hinner med en hel del på dagarna, trots att jag det senaste fått sköta hemmet ensam eftersom sambon arbetat ca 14 timmar om dagen nu hela veckan. Jag roar mig själv med husbestyr, promenader, umgås med vänner och jobb förstås.
 
Men i eftermiddag och ikväll har jag stekt pannkakor och ska sätta mig i lugn och ro och titta igenom elloskatalogen för att beställa lite fint. Nervarvning är minst lika viktigt som allt annat som ska hinnas med!
 
 

Rödspetta med remouladsås

Att bo i hus har både för- och nackdelar, kanske beroende på hur man ser det. Men dagarna blir aldrig likadant som i lägenhet. Om man inte fixar och donar var dag, ligger allting vilande som i ett system och saker bara väntar på att bli gjorda. Med en helg utan måsten har dessa två dagar i början av veckan blivit lite snabbare fyllda med måsten. Gräsklippning, handling, tvätt med allt som hör till, rensa rabatter, promenader, matlagning och annat. Samtidigt som huvudet varit någon annanstans det sista, mycket tankar och tröstande till mina nära och kära. Önskar inte min värsta fiende detta hemska avslut på livet. Ju mer information, ju mer berörd och förbannad blir man.
 
Detta blev ett rörigt inlägg känner jag, så jag sätter stopp här och bjuder er på recept istället!
 

Rödspätta med remouladsås
 
Rödspätta
mjöl
1 ägg
ströbröd
citronpeppar
salt
 
1.5 dl majonäs
3 saltgurkor
½ dl syltlök
1 morot
citronarom
curry
gurkmeja
salt
peppar
 
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre skålar. Vänd ner fisken i samma turordning. Lägg på en tallrik.
Hacka gurka och syltlök grovt. Strimla moroten tunt. Lägg i en skål och blanda ner majonäs och kryddorna.
Stek fisken och krydda med salt och citronpeppar.