Het falukorv- och bacongratäng

 
Het falukorv- och bacongratäng
 
400 g falukorv
2 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
1 dl stark chilisås
1 dl ketchup
1 dl thai sweet chili sås
4 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
3 msk salsasås
1½ tsk sambal oelek
1 gul lök
gratängost
örtsalt
svartpeppar
chili explosion
 
Sätt ugnen på 225ºC.
Svetta av finhackade lök i en het stekpanna.
Strimla baconet och bryn det krispigt i stekpanna.
Strimla falukorven och stek den lätt.
Blanda de våta ingredienserna, den pressade vitlöken och kryddorna i en skål.
Varva korv, bacon och lök i en lagom stor ugnsform och slå över såsen.
Toppa med riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 25 min eller tills den fått fin färg.
 

Mountain and flowers

När man flyttar till ett nytt hus måste det svåraste vara att fixa i trädgården. Det är svårt att veta hur land och annat ser ut innan allt är färdigväxt och har blommat ut. Ett av mina, faktiskt, bekymmer är slänten på baksidan. Vi bor på ett berg och trädgården är där i två etapper. Det är alltså berg, stenar, mossa och inte så många men långa grässtrån. De förra ägarna hade bara det låtit växa fritt där eftersom det på sommaren även kommer upp lite ängsblommor och annat som är för fina för att förstöra. Jag däremot är lite mer åt det stilrena hållet. Det ska vara relativt lättskött, snyggt och rent.
 
Min första tanke var att klippa med gräsklipparen, men det är alldeles för brant. Dessutom är det många stenar i berget som sticker ut och kan förstöra gräsklipparen samt massa mossa som inte är fint för ögat. Min andra tanke var att klippa ner det med trimmern. Men efter att ha sett grannarnas slänt som de använder trimmern till och hur hackigt det blev, njaa... Innan vi bestämt oss helt och dessutom har pengar som vi VILL lägga ner på baksidan, har jag nu bestämt mig. Jag har idag dragit loss så mycket gräs som jag kunnat i halva slänten och får fortsätta en annan dag. Jag har också slängt ut ängsblommor som förhoppningsvis kommer att blomma nästa år.
 
Bilderna togs innan jag började idag.
 
 

somna aldrig som ovänner

Ett liv kan ta slut så fort. Oväntat. På Afterwork igår, femkamp på Liseberg med kollegorna, fick jag ett samtal och Facebook gjorde det officiellt. Jag ringde till min bror som bröt ihop totalt, rykten visade sig denna dag vara sanning. En av hans vänner, endast 22 år gammal, var den man/ungdom som under gårdagsmorgonen var vårt samtalsämne på jobbet. Den som blivit misshandlad till döds i ett parkeringshus, natten till fredag.
 
Livet kan vandra vidare på några minuter, kanske några sekunder. Det är viktigt att ta vara på de människor som finns nära omkring, man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Tänk på era nära och kära, älska lite extra och skiljs aldrig åt som ovänner.
 
Vila i frid, S.
 
 

Flygande Jakob

Idag blev det flygande Jakob till middag, en favorit hos mig sedan barnsben. Ska varva ner med en annan favorit på tvn, alltså Ernst, och en skvallertidning i pauserna. Skön torsdagskväll!
 

Flygande Jakob
 
3 kycklingfiléer
svartpeppar
salt
grillkrydda
1 dl jordnötter 
1 pkt bacon 
4 dl vispgrädde
1½ dl stark chilisås
chili explosion
1 banan
 
Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Stek så de får en yta men inte riktigt är klara i mitten. Lägg i en ugnsäker form.
Stek bacon, låt rinna av på papper och klipp över kycklingen.
Vispa grädden och blanda med chilisås och chili explosion. Bred över blandningen och gratinera i 225° ca 25 min. Strö över  jordnötter efter 15 min.
 

Baka liten kaka

Visst är det så att dagarna bara springer iväg och livet rullar på i sin vanlig ordning? Även om jag slutade tidigt idag sitter jag här vid 18-tiden och ska strax ta tag i dagens middag. Jag har hunnit med att göra ärenden och träffat Ida och Elin någon timme. Dessutom står 2 stycken banoffie pie i kylskåpet och gottar sig tills imorgon då det är jag som står för fredagsfikat på jobbet.
 
 
Receptet hittar ni här!
 

Pasta med broccolisås

När man haft besök och man glömt köpa bandspagetti får man köra på snabbmakaroner. Vissa dagar fungerar det också. Speciellt när resterande tar över smaken och är riktigt gott! Enkelt och barnvänligt.
 
 
Pasta med broccolisås
 
400 g broccoli
3 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost, Allerum Präst
4 portioner pasta
240 g bacon
salt
peppar
chili explosion
 
Koka broccolin i saltat vatten tills den är mjuk. Slå av vattnet och häll på grädden. Låt koka i 10 minuter. 
Krydda med salt, peppar och chili explosion. Rör ned osten.
Koka under tiden pastan och stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.

Feta och broccolipaj

Ett glas iskall rosé, god paj och livestream från Elfsborgsmatchen i Malmö, en kväll kan inte bli så mycket bättre än så :)
 

Feta och broccolipaj
 
3 dl vetemjöl
100 g margarin
3 msk vatten
800 g broccolibuketter
200 g fetaost
grekisk salladskrydda
3 ägg
2 dl creme fraiche
salt
1 dl mjölk
3 dl riven ost
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, smör och vatten. Tryck sedan ut detta i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 min.
Koka upp broccoli och låt sjuda i ca 5 min. Tärna fetaost.
Lägg i broccoli och fetaost i pajskalet. Krydda med grekisk salladskrydda.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, salt, mjölk och ost. Häll blandningen över fyllningen och krydda med svartpeppar. Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Coleslaw

Eftersom vi får grillgäster ikväll har jag stått i köket på förmiddagen en stund och förberett litegrann. Coleslaw är någonting som är ett måste vid i alla fall några grillningar på sommaren. Ett annat måste är mitt lilla tillbehör som jag köpte i Khao lak för ett år sedan. 10 baht fick jag ge, alltså 2.50 svenska kronor.
 
 
Coleslaw
 
10 blad vitkål
3 morötter
½ rödlök
3 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
salt
pepparmix
 
Strimla vitkål och rödlök. Skala och riv morötter.
Tillsätt majonäs, creme fraiche och dijonsenap. Blanda ordentligt.
Smaka av med kryddor.
 

Glad midsommar!

Kranstillverkning. Hofsnäs. Picknik på piren. Dans och sång. God mat. Mölkky. Jordgubbar. Bubbel. Jacuzzi. Bästa sällskapet. Sol och regn. Tror jag har haft den bästa midsommar på länge. Små detaljer som gjorde dagen perfekt på alla sätt och vis. Omringad av massa positiva och glada människor som lyckligt firade midsommar med ett leende på läpparna. Jag tycker vi borde fira midsommar fler gånger per år ♥
 
 

Kärleken spirar

Jag har hört och förstått att ni vill ha fler inredningsbilder här på bloggen och visst ska ni få det! Vi är inte klara hemma än som ni säkert förstår. Det är lite småpill som ska göras, lite saker som ska inhandlas. Men jag tänkte i alla fall dela med mig av vårt gästrum, där bland annat lite mysiga detaljer ska upp på väggarna. Både soffan och kabeltrumman har jag målat om, dock blev soffan lite skavd i flytten. Men det gör mig faktiskt ingenting, det blir lite personligare så! Vitt, trä, balkong med utsikt över en del av vår trädgård, takbjälkar och mys. Välkomna till våra gästers kärleksnäste :)
 
 

Fylld fläskfilé med tomat- & cevresallad

Med en nyklippt gräsmatta och fyllt kylskåp var det underbart att kunna sätta igång grillen och äta på uteplatsen. Jag kan ibland sakna just kolen och grilldoften vilket försvinner med gasolgrill, men man kan inte få allt! Gasolgrillen är otroligt smidig med sin kokplatta och sidobord. Man blir snabbt bortskämd!
 
 
Fylld fläskfilé med tomat- och cevresallad
 
600 g fläskfilé
125 g mozzarella
5 st soltorkade tomater
1/4 kruka basilika
valfri marinad
körsbärstomater
kruksallad
avokado
cevre (getost)
pinjenötter
flytande honung
 
Skär ett snitt längs hela filéen och fläk ut den.
Lägg på mozzarella i skivor, basilika och strimlade tomater. Vik ihop köttet och stick in blomsterpinnar av trä med jämna mellanrum.
Pensla på marinad och grilla i ca 15-2 minuter. Pensla på marinad med jämna mellanrum.
Skiva tomater, sallad, avokado och smula över cevre. Strö över pinjenötter och ringla över flytande honung.
 
TIPS!
Blanda 2 dl creme fraiche med 1 påse bearnaisesås. Perfekt kall sås köttet!
 

Falukorvsring i tomatsås

Eftersom jag öppnade på jobbet i morse och slutade relativt tidigt spenderade jag tid med Ann-Sofie och Nova medan jag inväntade möte fem timmar senare. Dåligt med sömn i kroppen och jag skulle behöva vila, men det hinner väl ingen? Dags att sätta igång med dagens middag! Så länge får ni kika igenom gårdagens recept :)
 
 
Falukorvsring i tomatsås

400 g pastasås med basilika
1 msk dijonsenap
1 msk strösocker
salt
peppar
1 gullök
1
falukorvsring
ost

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda pastasåsen med senap och socker. Smaka av med salt och peppar. Häll den i en ugnssäker form.
Ansa, skölj och skiva lök. Skär snitt i korven nästan igenom och lägg den i formen. Lägg löken i skårorna. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. När det återstår 5 minuter av tiden, hyvla ost och lägg över.

En liten dröm, en stor verklighet.

Fullspäckade helger vecka efter vecka. Igår var det dags för möhippa för min fina vän som ska gifta sig om tre veckor. Imorse kom även Ida hit en sväng på kaffe och lite mysprat. Senare under dagen blir det kalas och sen ska vi hinna slappa lite också, kanske framför en bra film?
 
Ni ska nu få njuta av lite vitt kakel, mörkt klinkers. Detaljer, välbevarade ting, bubbel och träinslag. Välkomna till vårt ena badrum!
 
 

Grillad lax med sås på västerbottenost

Igår trodde jag att jag skulle avlida, på riktigt. Huvudet sprängdes så det knakade och jag visste inte hur jag skulle ligga för att inte belasta huvudet. Usch, jag var riktigt rädd! Svårt att veta hur eller varför det uppstod också..
 
De senaste dagarna har jag i alla fall hunnit med att både vara på besök hos vänner och haft vänner här. Det är så roligt att våra nära och kära tycker om vårt hus så mycket. För mig är det viktigt att alla trivs hos oss och att alla känner sig som hemma!
 
Nu ska vi snart iväg till våra vänner (och grannar) för att äta gott. Ni får istället njuta av en av rätterna från veckan :)
 
 
Grillad lax med sås på västerbottenost
 
600 g laxfilé
1 kg färskpotatis
½ gul lök
75 g västerbottenost
3 dl grädde
en knippa sparris
salt
svartpeppar
citronpeppar
chili explosion
citronarom
 
Tänd grillen. Koka potatisen.
Krydda laxfilen med salt, citronpeppar och chili explosion. Lägg folie på grillen och lägg laxen över. Grilla i 5-10 min.
Skala och finhacka ½ gul lök. Fräs den i en stekpanna och tillsätt grädde. Låt koka ihop och vispa ordentligt. Vispa ner osten till en krämig sås. Smaka av med salt, svartpeppar och chili explosion.
Skala den nedersta delen av sparrisen och stek i lite smör. Krydda med salt, peppar och häll över citronarom.
 

Spaghetti med skinksås

Det måste vara det enklaste receptet som finns. Supersnabbt, enkelt och dessutom riktigt barnvänligt även för de minsta.
 
 
Spaghetti med skinksås
 
250 g rökt skinka
1½ tsk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
1.5 dl riven ost
oregano
svartpeppar
chili explosion
örtsalt
 
Strimla skinkan och stek i smör. Strö över mjölet, blanda runt. Häll på grädden och strö i osten.
Krydda med peppar och oregano. Koka några minuter. Servera med spaghetti.
 

Lever som aldrig förr

Mina odlingar mår riktigt bra, det är hur kul som helst att fixa eget. Och gott! Det går inte att jämföra med att gå till affären och köpa en halvdan basilikaplanta. Jag har använt nästan allt jag sådde i våras i min matlagning!
 
Mina paprikor växer på och trivs super på altanen! Skulle inte tro att det blir någon skörd i år? Vinterförvara och sedan kunna skörda massvis nästa år tycker jag inte låter dåligt i vilket fall!
 
Jag var lite orolig över allt jag sått på min lilla trappa när jag ställde ut dem på försommaren. Men de mådde bara bra av det och fortsätter att växa! Speciellt stolt är jag över gräslöken, då det lätt bara kan bli lite strån som växer. Men den har blivit riktigt fin och blir bara grövre med tiden. Dillen har dock blivit lite för mycket vattnad, därav färgen. Men det är ingen skillnad på smaken och jag får lugna mig med vattningen av den framöver!
 
 
Hur går det för era kryddor, örter eller grönsaker? Odlar ni något eller har ni tankar för nästa år?
 

Bakad potatis med fetaoströra

Tänk denna lycka, att äntligen ha ett fungerade Internet igen! Nu får vi väl se hur länge det här ska fungera, vårt riktiga Internet kommer om 15 dagar i alla fall, då ska det förhoppningsvis inte krångla något mera :)
 
Igår började jag mitt nya arbete, som utbildad förskollärare. Helt underbart även om det inte riktigt lagt sig att man faktiskt kommer dit för att få betalt. Visst har jag vikarierat en del, men det är ändå en helt annan känsla att veta att det här är platsen där jag ska stanna. Den plats där jag ska se "mina" barn utvecklas från inskolning till 3-åringar. Det är en ålder som kan vara jobbig och trotsig, men också den ålder där barnen utvecklas mest och där de är sådär mysiga efter vilan. Snuttande på sin napp, håller hårt i nallen och bara vill vara nära.
 
Jag bjuder er på recept direkt, vem vet när Internet börjar krångla igen? ;)
 

Bakad potatis med fetaoströra
 

4 bakpotatisar
1 paket fetaost (150-200g)
8 soltorkade tomater
2 dl majs
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
chili explosion

Sätt ugnen på 225 grader.
Stick ca 4 gånger några hål i bakpotatisarna med en gaffel. Baka potatisarna i ca 1 timmer i mitten av ugnen.
Tärna fetaost och lägg i en skål.
Strimla de soltorkade tomaterna. Lägg med fetaosten i skålen.
Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i olivolja någon minut. Lägg i skålen.
Skala och pressa i vitlök. Tillsätt majs.
Rör i yoghurt samt smaksätt med salt, peppar och chili explosion.

Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller skär ett snitt i en och känn efter.
Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig (använd en kökshandduk).
Fyll bakpotatisarna med fyllning.

Veckans sista

Idag är sista dagen innan det är dags för mig att börja mitt arbetsliv som förskollärare. Jag har haft en enorm tur att få börja mitt nya arbete direkt och inte behöva vänta tills i augusti! Däremot börjar jag känna mig handikappad utan Internet. Jag vill kunna bjuda er på inredningsbilder och alla recept jag samlat på mig under en tid. Kunna ha bättre kvalité på bilderna och slippa den centrerade texten. Jag får hålla mig tills det kommer i vilket fall som helst! :)



Igår provade vi vår kamin för första gången, vilken myskänsla! :)

En dag i det blå

I över en timme fick jag sitta och försöka fixa mitt mobila bredband med Comviq på luren imorse. Helt utan resultat dock, de får skicka hem ett nytt simkort så får vi hoppas det gör susen när jag nu får det. Trött på krångel nu :( Nästintill hela dagen i övrigt spenderats utomhus, så himla skönt väder! Jag hoppas inte det här vädret betyder att semestertiderna bjuder på sämre väder.. Gräset är klippt, alla rabatter är rensade, ved är fixat och ängsblommor utspridda i slänten. Jag älskar vår trädgård som är uppdelade i två etager med mycket natur, berg som avskiljer och klättrade växer. Ska visa er mer en annan dag!



Besök dag in och dag ut

Min lilla mormor har varit hos mig idag, bakat bullar och hjälpt mig klippa ner rosenbuskarna. Jag har någon slags rädsla för de där buskarna sedan det hände en liten olycka i dagarna. Usch! Mormor var bara glad att kunna hjälpa till och oj så hon saknar sitt hus och tomt! Hon började direkt rensa i mina land, talade om för mig vad som var ogräs och inte. Nu är jag en erfarenhet rikare och ska sätta igång med att flytta bommor och rensa imorgon! :)
 
Lite senare under eftermiddagen hade jag tänkt uppdatera er här med recept, men mitt internet hade lagt ner. Försökt få det fixat sedan dess, men helt omöjligt. Får försöka få tag på dem imorgon igen, blir tokig på sånt här..
 
Åkte istället till Ann-Sofie och Nova medan våra karlar har varit iväg på svensexa hela dagen. Förmodar att vi får hålla oss vakna en stund till :)

 

Dagen med stort D

5 juni 2013. Som jag längtat, ända sedan januari 2010. Idag, 3½ år senare har jag tagit min lärarexamen! Det är helt sjukt så fort tiden har gått, hur roligt och tråkigt, svårare och lättare vi haft tillsammans. Träffat nya vänner för livet och fått en utbildning som jag är så stolt över. Dagen har varit hur bra som helst med examensfirande, kalasande med tårta och bubbel och ett restaurangbesök som avslut. Kan inte ha haft en bättre dag med mina nära och kära! Jag har tänkt att ha ett kombinerat examensfirande tillsammans med inflyttningskalasande senare i sommar, just nu vill jag bara njuta av livet och min sista ledighet innan jag börjar mitt nya arbete på måndag. Det ska bli så kuuul!
 
 

Im back!

Hej mina trogna följeslagare! Så himla mysigt att se att ni är så många som kikat in här trots att jag inte haft tillgång till Internet på två veckor. Jag är imponerad!
 
Sedan vi flyttade in i huset för lite över en vecka sedan har vi haft mängder att stå i. Massvis med besök också som vill kolla in vår fina villa :) Fint med beröm och det kommer bli megafint här framöver! Däremot har jag saknat bloggen och er såklart. Så igår ringde vi och beställde bredband. Dommen: 4-6 veckor till leverans. VA? Jag sprang istället iväg och köpte ett mobilt bredband idag, som vi får använda tills vårt riktiga kommer. Så nu kommer jag inte lysa med min frånvaro här längre :) Sweet!
 
En sneakpeak från our home :)