Fullspäckad måndag

En dag där det inte varit mycket stillasittande och Leia har fått sova i bilen mellan våra stopp. De mysigaste stoppet var helt klart hos Ida och William där vi lekte några timmar. Barnen busar tillsammans och mammorna får dricka kaffe och prata strunt, helt perfekt!
 

Tröja - Åhlens | Byxor - Next | Hårband - Next |

En dag till ny veckobörjan

Vi har alltid tagit vara på helgerna för att hitta på roliga saker tillsammans, något vi uppskattade extra mycket när pappan i familjen hade annat jobb och knappt var hemma med oss på vardagarna. Så har det alltid varit och det kommer säkerligen alltid att fortsätta vara så!
 
Igår var vi på kräftskiva, åt gott och hade trevligt sällskap. Kameran stannade i väskan, mobilen likaså. Så kort blev det inga under kvällen faktiskt, skönt att slippa tänka på det ibland också (jag har precis öppnat upp mitt konto för alla på instagram med samma namn som här på bloggen också för er som har det). Förmiddagen spenderades med att baka focaccia som skulle med till Claes syster dit vi var. Resterna glömdes såklart kvar där vilket resulterade en besviken fästman i morse. Så jag ställde mig och bakade frallor och gjorde smoothie till frukost. Senare ska jag iväg på Elfsborgsmatch och de andra får vara hemma ensamma och mysa tillsammans några timmar.
 
Tröja - Benetton | Byxor - Next | Hårband - Next |

En vanlig fredag

Här ute ligger min lilla tjej och vilar sin förmiddagsvila - likt alla andra dagar. Regnet fullkomligt vräker ner emellanåt, sådär perfekt när vi var iväg och slängde skräp förut och det bara droppade från ansiktet. Men lite ljudglimtar finns det allt på himlen, vi får se om de vågar sig hit.
Jag känner mig rätt pigg idag faktiskt, så ska passa på att göra nytta medan lillan sover. Det är roligare att göra vardagssysslor och annat när man är motiverad!
 
 

I lilla rummet

Idag har Jusse varit på lunch hos oss, mysigt att ha besök när regnet vräker ner. Man känner sig så begränsad direkt när det är dåligt väder tycker jag.. Vi har också passat på att hänga i Leias rum, något vi inte gjort speciellt mycket. Får bli ändring på det nu när hon börjar bli så nyfiken på allt i sin omgivning!
 

Sötpotatisgratäng


Sötpotatisgratäng
1 timme
 
2 schalottenlökar
½ chili
1 vitlöksklyfta
3 stora sötpotatisar
3 dl grädde
1 msk grönsaksfond
salt
svartpeppar
chili explosion
flingsalt
2 dl riven emmentalerost
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär sharlottenlök i skivor, finhacka chili och pressa en vitlöksklyfta. Stek med smör i en kastrull. Ställ åt sidan.
Skala och skär sötpotatis i stavar. Tillsätt i kastrullen. Stek lätt och tillsätt grädde, fond och kryddor. Låt småkoka några minuter.
Blanda i osten och häll sedan allt i en form.
Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Tomatpuré

Idag gjorde jag lite mat till Leia som hon kan äta direkt när hon vaknar efter sin lunchvila. Bara litegrann så det skulle räcka till en måltid. Det är mysigt tycker jag att stå i köket och det har jag alltid tyckt. Att laga till Leia är ju dock någonting nytt i mitt liv och det är lika mysigt det tycker jag, speciellt med tanke på att hon gillat det allra mesta!
 
 
Tomatpuré
1 portion/3 iskuber
 
1 stor tomat
1 klick osaltat smör
 
Koka upp vatten och lägg sedan ner tomaten och låt koka ca 30 sekunder.
Ta upp tomaten och lägg den i kallt vatten en stund. Dra sedan av skalet.
Ta bort alla kärnor och skär sedan tomaten i småbitar.
Lägg i smör i en kastrull och stek med tomaterna på svag värme tills det blir mosig konsistens.
Mixa tills det blir en hyfsat slät puré.

Älgfärssoppa

Jag tror allt att hösten kom väldigt snabbt nu? Träden vajar i vinden, små blad lägger sig över gräsmattan, gatuljusen lyser i mörkret och vi äter soppa med tända ljus. En riktig höstdag med andra ord. Och då finns väl inget bättre än att äta soppa till middag och sitta med en kopp te framför kvällens Idol?
 
Älgfärssoppa
45 minuter
 
500 g älgfärs
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
4 potatisar
1.5 l vatten
5 köttbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1 dl stark chilisås
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
stark paprikapulver
salt
svartpeppar
kajennpeppar
 
Skala och hacka lök och lägg i en stor gryta tillsammans med hackad paprika. Stek tills det blivit mjukt.
skala och hacka potatis och lägg ner i grytan tillsammans med vatten och buljongtärningar.
Tillsätt tomatpuré, chilisås, sambal oelek, vitlök och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Stek älgfärs och tillsätt i soppan. Låt koka tills potatisen är färdig.

Ljuvliga åkpåse

Det kommer bli superfint i Leias vagn till vintern. Hennes sittdyna med sick-sackmönster i ljusrosa nyanser och denna underbara ljusrosa åkpåse med päls och gulddetaljer. Det är ju nästan så man längtar till höst och kyla fastän jag är en riktig soldyrkare. Men vilken årstid vi än har, så är solen dyrbar. Så vi får hoppas att vi får en solig höst och vinter i år!
 
 
 

En garderobsrensning rikare

På förmiddagen har jag haft en ledsen tjej som inte varit nöjd med speciellt mycket. Men efter lunchvilan var hon på mycket bättre humör vilket var till stor hjälp medan jag tog hand om min garderob. Och som jag gick loss. Nu får ju till och med alla kläder plats! Jag har dock lite kvar, men det tar vi en annan dag. Panerad torsk och potatismos ligger i magen och snart ska lillan göras redo för natten innan kvällens Idol börjar.
 
Lilla snälla stumpan, livet är så mycket gladare i din närvaro!
Body - Name It | Byxor - Åhlens |

En regnig måndag

Idag lyser solen med sin frånvaro och regnet dalar ner från himlen. Änglarna gråter för att vår gemensamma semester är slut, skämt åsido. Det kändes helt okej att köra en heldag på Liseberg i det sista underbara vädret med goda vänner igår medan Leia hade en toppendag hos mormor och morfar. Sista dagen på Liseberg på många år framöver utan att få åka barnkaruseller. Nu har vi förhoppningsvis några dagar då vi kan fixa och greja inomhus med gott samvete. Jag tänkte idag göra en ordentlig garderobsrensning bland mina kläder och på riktigt skänka bort allt som jag inte använt på ett tag.
 
En favorit hos Leia är att få sitta med oss i soffan, gärna få smaka på mammas vatten också. Eller leka med flaskan, spelar inte så stor roll vilket!

Ärt- och majspuré

Dags att göra åt lite av det som ligger i frysen och skräpar. En favvis hos vår matälskare!
Tips!
Det går jättebra att frysa in barnmatsburkar. Ställ då in dem utan lock!
 

Ärt- och majspuré
ca 2 små burkar
 
100 g ärtor
150 g majs
vatten
en klick osaltat smör
 
Häll ärtor och majs i en kastrull, täck med vatten.
Låt koka i ca 5 minuter. Häll av och spara vattnet.
Mixa ärtor och majs och tillsätt vatten till det blir en bra konsistens.
Tillsätt smör och låt det smälta innan det mixas ihop.

Tigerhöst

Vi fortsätter att få gjort en massa denna semester. Igår var vi och lämnade in bägge bilarna för framrutebyte och passade samtidigt på att gå till stan en sväng för lite shopping. Jag hittade faktiskt en hel del höstkläder till Leia, bland annat dessa underbara byxor. De kommer att bli riktigt söta i höst! Första höstmånaden närmar sig med stormsteg.
 

Katrinplommonpuré

Katrinplommonpuré
ca 1 liten burk + 8 iskuber
 
20 st torkade katrinplommon
3 dl vatten
 
Lägg katrinplommon i kallt vatten och låt stå minst 12 timmar men helst 24 timmar.
Häll av katrinplommon, spara vattnet.
Mixa katrinplommon och tillsätt lite vatten i taget till en bra konsistens.

Snart är det över.

Dessa underbara dagar som vi haft under hela Claes semester. På söndag är den slut och det är dags att återgå till vardagen. Vi har haft hyfsade rutiner även på semestern så jag kan inte ens säga att det ska bli skönt att återgå till det. Men nu får vi börja längta efter pappa på dagarna istället och ta vara på varje timme tillsammans under helgerna.
 
Idag tog vi en snabbis till lekplatsen i vårt område. Tyvärr var bebisgungan alldeles för stor för Leia. Så typiskt, vi som hade tagit med oss filtar och annat för att hon skulle sitta ordentligt fast. Hon älskar ju när vi gör gungrörelser och pussar eller gosar varje gång hennes ansikte når vårt.
Shorts - H&M | Hårband - H&M |

Petite Chérie sittdyna

Snabbt och smärtfritt kom mitt paket med Leias nya sittdyna två dagar efter beställning! Jag älskar färgen och mönstret som är sådär behagligt och inte starkt eller skrikigt på något sätt. Den smälter in riktigt bra både i den ljusgrå färg vi har på vagnen och den åkpåse jag inhandlat sedan innan. Visar den längre fram!
Så skönt att kunna ha en snygg sittdyna i vagnen att bara kunna torka av lätt och smidigt istället för att behöva oroa sig över att textilen i vagnen ska ta för mycket stryk.
 

Pausa livet en stund

På Leias 3 månaders kontroll fick jag en senare tid till 4 månaders kontrollen för att jag gärna ville gå till samma BVC-sköterska som vi brukar göra. De flesta har ju semester precis som oss andra såklart. 4 månader och 2 veckor gammal väger Leia 6925 g och är 65.5 cm lång. Jag blev nästan lite känslig där på plats när jag lagt henne på vågen. Måste hon liksom bli större? Kan hon inte bara vara min lilla bebis i resten av mitt liv? Fast samtidigt, jag är så förväntansfull över att få se och vara en del av hennes utveckling på alla möjliga plan. Att få se glädjen i hennes ögon över varje ny sak hon lär sig. Att bli mamma till min fina tjej är definitivt det bästa som hänt mig!
 

Broccoli- och sötpotatispuré

Broccoli är något utav det mest näringsrika vi kan äta. Det innehåller mängder av vitaminer och innehåller antioxidanter om motverkar cancer. Sötpotatis har jag ju använt i några stycken puréer nu. Leia älskar det och dessutom är det en bra grönsak att blanda med nya grönsaker då den är väldigt söt i smaken.

Broccoli- och sötpotatispuré
1 liten burk + ca 10 iskuber
 
1 sötpotatis
100 g frysta små broccolibuketter
1 klick osaltat smör
vatten
 
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar, lägg i en kastrull tillsammans med broccoli och vatten så det precis täcker. Låt koka ca 10 minuter.
Spara vattnet, lägg grönsakerna i en mixer, tillsätt smör och låt det smälta.
Tillsätt så pass mycket av vattnet så det blir bra konsistens.

Full fart framåt?

Innan läggdags idag fick Leia ligga på en filt på golvet en stund. Hon for verkligen runt som en liten visp, vilket jag har förstått nu inte riktigt fungerar på hennes lekmatta. Men hon vill ju sällan ligga still på golvet.. Hon var både på och utanför mattan, på rygg och på mage. Och för första gången såg jag henne göra tendenser till att röra sig framåt - på riktigt. Hon drog fram benen under sig och rumpan upp i vädret, precis som en början till att krypa. Min stora, galna tjej, nu går det alldeles för snabbt..
 

En fundering om framtidsvision

Äntligen har vi fått upp nya lampor i köket över bordet. Det är bara lite lister kvar både till lamporna och till tvn. Jag har velat ha svarta industriliknande lampor med guldinsida länge, men nu blev de lite mindre robusta och lite mer stilrena istället. Passar perfekt ihop med vår tegelvägg tycker jag. Jag längtar till den dagen då det är dags för oss att titta runt, planera och röja ur hela köket för att göra plats åt ett nytt. Vårt kök är långt ifrån varken dåligt eller fult. Det är snarare vitt och fräscht som kan leva många många år till. Men jag spenderar mycket tid i köket och det vore verkligen en dröm för mig att få fixa och få det precis som jag själv drömmer om. Det finns viktigare saker att prioritera, som att få mer förvaring i huset t.ex. I höst sätter vi igång med tvättstugerenovering!
 
Underbart fina rosor min fästman kom hem med häromdagen!
 

Sötpotatis- & majspuré

Svärfar, här kommer ett purérecept igen.. Inte vilket som helst heller utan Leias favvispuré bland grönsakerna!
 
Majs har många positiva hälsoeffekter, bland annat att det innehåller mycket fibrer och en del antioxidanter. Jag läste någonstans att det forskas om en speciell typ av lektin som finns i majs, att det skulle inverka negativt på HIV-viruset eller eventuellt minska risken för att få HIV. Så intressant, speciellt för en majsälskare!
 
 
Sötpotatis- & majspuré
ca 1 liten burk och 30 iskuber
 
2 sötpotatisar
300 g frusen majs
Vatten
 
Skala och hacka sötpotatis, lägg i en kastrull och koka 10 minuter.
Lägg majs i en egen kastrull och koka efter tiden som står på påsen.
Mixa ihop ingredienserna och tillsätt lite av det sparade vattnet efter kokningen till rätt konsistens (mixa noga så det inte finns majsskal kvar).
 

Tonfiskröra med äpple och curry

Ibland ska det vara enkelt, speciellt som småbarnsförälder när man inte alltid har en massa tid. 10 minuter är ibland det enda som krävs för en god middag!
 
 
Tonfiskröra med äpple och curry
10 minuter
 
1 gul lök
1½ stort äpple
curry
salt
svartpeppar
2 burkar tonfisk i vatten
3 dl creme fraiche
 
Skär och hacka lök och äpple i mindre bitar. Stek lite lätt. Krydda med curry, salt och svartpeppar.
Ta en gaffel och mosa tonfisken i burken, tillsätt i stekpannan inklusive vattnet.
Tillsätt creme fraiche och låt koka upp.

Måla mur

Tänk vilken skillnad det kan bli med lite färg, så mycket fräschare! Att ha hus kräver konstant omvårdnad, men det gör inte så mycket att behöva skrubba och måla varje år. Två timmar på agendan hinner man ju med, speciellt när det varit såhär underbart väder som det varit det senaste! Gud så jag njuter! Det är lite tråkigt att många blommor redan dött eller blommat över pga. vädret vi haft, men det får man leva med detta år helt enkelt.
 

Semestertider

Semester är semester, vi är knappt hemma och är vi det så grejar vi hemma, myser med Lejis eller umgås med vänner. De två senaste dagarna har det både varit fiske, besök hos mormor och morfar, fikabesök av Ida, Andreas och William, grillkväll hos Kicki, Freddy, Casper och Clara och diverse hemmasysslor. Semester är bra grejer!
 
Nu ska Leia sova middag en stund innan det är dags för oss att åka till farfar på kalas!
 

Hur vi introducerade smakportioner

Det är alltid roligt när ni kommenterar och har förslag på inlägg, tummen upp!
 
När? Vi började att ge Leia smakportioner redan när hon var strax över 3½ månad. Hon har alltid varit stark i ryggen och kunde därför tidigt sitta med oss vid matbordet. Hon intresserade sig för mat tidigt, därav när vi började ge henne smakportioner.
 
Vad? Jag började med att ge sötpotatis. Delvis för att bröstmjölk/ersättning är sött och att barnet är van vid det och dels för att det var något jag hade hemma för stunden. Efteråt gjorde jag palsternackspuré, ärtpuré och sedan började jag med fruktpuréer (äpple och päron). Jag tyckte att det var en bra ordning att ge, möjligtvis hade jag gett fruktpuréer direkt efter sötpotatis om jag hade fått göra om ordningen. Det är ju också sött och oftast väldigt populärt hos de små. Jag började med att göra rena grönsaker/frukter och inte blanda för att hon skulle få känna en smak i taget. Senare blandade jag iskuber med varandra som hon smakat på och sedan fortsatte jag genom att göra två frukter till en puré. Dessa har jag också blandat ihop med varandra nu några veckor senare så hon har fått en portion med högst fyra olika smaker (t.ex. zuccini- och morotspuré blandat med kålrot- och morotspuré och sötpotatispuré).
 
Hur mycket? Jag började med att ge henne på fingret när jag gjort sötpotatispurén. Dagen efter tog jag en iskub (som var till hälften uppfylld) och värmde upp. Det är inte mycket som barnet sväljer i början, det mesta kommer ut direkt igen och jag "fångade inte upp det", så skulle säga att ungefär lika mycket låg i hakklappen när hon var färdig. Jag gav henne ½ iskub i ca en vecka. Sedan tog jag två små iskuber så det blev ungefär som en. Runt denna tid började hon att svälja ordentligt och fick i sig all mat. Vecka tre gav jag henne två iskuber och vecka fyra fick hon tre. Där står vi nu när hon är 4 månader och 1 vecka gammal. Till varje måltid ger jag en skvätt vatten, lite efter några skedar mat. Delvis för att matningen inte ska gå för snabbt då hon gärna vill slänga i sig och delvis för att hon ser hur vi gör. Redan nu kan hon titta på flaskan med vatten när hon ätit några skedar mat. Det räcker med två små klunkar. Vattnet ger jag i en flaska från mam som är meningen att ha för att lära de små rätt sugteknik för pipmugg.
 
Hur ofta? Hemma började jag att ge ett mål om dagen. Efter några dagar gav jag två mål, morgon och kväll. Efter ca två veckor ökade jag till tre mål om dagen, där står vi nu. Om vi är bortresta kan det ibland vara svårt med att ge tre mål på en dag (värmning osv) så då förbereder jag ett extra mål ersättning eftersom hon blir hungrig snabbare.
 
Utvecklingen. Jag är nöjd med det sätt som vi har använt oss utav. Leia är nöjd. Hon bajsar betydligt mer, från en gång var tredje dag till minst en och högst fyra gånger per dag. Konsistensen är allt från vanliga korvar så att säga, till lite lösare. Vid ett tillfälle blev hon ganska hård i magen (därav bättre att köra med fruktpuré i början) så jag köpte katrinplommonpuré och det räckte att ge några skedar så bajsade hon på sedan. Det är vanligt att barn blir hårda i magen när de sätter igång med riktig mat, så se gärna till att ta det lugnt och ha katrinplommonpuré hemma (jag ska se till att göra det imorgon så vi slipper köpa färdig, slänger upp receptet då såklart). Hon blir inte lika hysteriskt hungrig på en sekund utan hon känns mer nöjd. Förut åt hon ca 150 g ersättning var fjärde timme ganska så exakt. Nu får hon ersättning 4 gånger per dag och ca 170 g (enligt rekommendationerna hur en dag ska se ut i hennes ålder). Gröt har jag provat (Nestlé) och Leia är verkligen förtjust i det. Dock verkar hon få magknip av den då hon äter med god aptit och sedan blir hysteriskt ledsen. Jag provade först när hon var 4 månader men har lagt ner det nu och kommer vänta några veckor till innan jag provar igen.
 
Lita på din känsla. Du som förälder vet (oftast) bäst när det gäller ditt eget barn. Som mamma kände jag redan på BB att amningen inte skulle fungera. Inte på grund av mig utan på grund av mitt barn. Modersinstinkten infinner sig så sjukt snabbt. Kör på det som du själv känner för, läs mindre och bry dig mindre om vad andra säger. Det har jag gjort för länge sen. Se från varje individ och när ditt barn är redo för nästa steg - vad det än må vara.
 
Ett hett tips är verkligen dessa hakklappar från babybjörn. Vi har dem på jobbet till barnen och de är verkligen helt outstanding. Formar sig bra efter barnet, knäppningen är kulformade som inte går upp och barnet har framöver inte lätt för att ta av sig den själv. De är superenkla att diska då maten inte fastnar utan rinner ner i den skålade formen där maten inte heller åker ur när de blivit lite fyllda.

En killtjusare i tidig ålder

Idag när vi var och handlade så hittade Leia en liten kille som hon blev himla förtjust i. Att hon gillar barn det vet vi ju redan, hon har lite svårt att ta ögonen ifrån dem. Men idag tog hon det till en ny nivå, nämligen pojken på blöjpåsarna! haha. Hon skrattade, gjorde glädjetjut och pratade med denna lilla kille hela tiden i affären, tills han inte svarade och hon blev lite tjurig. Ska bli kul att se hur denna dam blir när hon blir äldre!
 

Mangomums

Jag är en riktig mangoälskare och det verkar min dotter också vara. När vi var på campingsemester köpte jag färdig puré och hon tyckte så mycket om den att jag fick använda den som lite smaksättare i annan mat jag köpte som hon inte tyckte om. Den färdiga innehöll fler ingredienser än mango och banan och jag ville därför göra egen som hon kan smaska på hemma. Jag märker stor skillnad mättnadsmässigt på fruktpuré och matpuré, Leia blir mycket mättare av matpuré. Men fruktpuré är bra som antingen ett extra mellanmål, att variera med eller att smaksätta gröten med.
 
Mango innehåller ganska många kalorier, är bra för en fungerande matsmältning och har ett högt innehåll av antioxidanter som bland annat har ett naturligt skydd mot solens strålar. A-vitamin främjar också en god syn och tillsammans med C-vitaminet stärker det immunförsvaret.
 
 
Mangomums
ca 20 iskuber
 
350 g frusen mango
1 banan
1 msk vatten
 
Tina mango i mikro på upptining.
Mixa banan med vatten och tillsätt mango. Mixa till en slät puré.

Gorgonzoladoftande fläskfilégratäng med hasselbackspotatis

 
Gorgonzoladoftande fläskfilégratäng med hasselbackspotatis
1 timme
 
1 fläskfilé
salt
svartpeppar
1 näve färska champinjoner
1 röd paprika
2 dl vispgrädde
5 dl grädde
150 g gorgonzola
½ dl mango chutney
1 msk oxfond
1 msk senap
2 vitlöksklyftor
½ paket frusen persilja
maizena
1 dl riven västerbottenost
 
8 potatisar
smält smör
flingsalt
ströbröd
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilé och skär i centimetertjocka skivor. Bryn och krydda med salt och peppar. Lägg i en smord ugnssäker form.
Skär paprika i små bitar och stek. Grovhacka champinjoner och låt steka med paprikan.
Häll på grädde och låt koka upp.
Tillsätt gorgonzolan i lite mindre bitar, mango chutney, fond, senap, vitlök och frusen persilja. Red vid behov.
Häll röran över fläskfilén, strö över västerbottenost och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
 
Skala potatis. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom (lägg förslagsvis potatisen i en slev/träsked och skär, då går det inte igenom hela vägen).
Pensla på smör och sätt in i ugnen i 225 grader i 25 minuter.
Ta ut potatisen, pensla på mer smör och strö över krossad flingsalt och ströbröd. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter till.

Fördelning av sömn

Jag vet många som har/har haft problem när det gäller sömnen hos sin bebis. Då tycker jag att det är extra viktigt att båda hjälper till och att man har ett koncept som fungerar för båda föräldrarna. Jag fick faktiskt tips från Blondinbellas bok Babyboost för våra vardagar. Claes tar Leia fram till kl 12, jag efter. Simpelt och inga tjuriga miner från någon utav oss. Vi båda får sammanhängande sömn några timmar innan jobb/en dag hemma med bebis. Nu för tiden sover ju Leia hela nätter men vaknar ibland för att vilja ha nappen.
 
På helgerna däremot hjälps vi åt om hon skulle vakna av någon orsak. Sedan tar alltid Claes matningen som hon brukar vilja ha runt 6-7.30, lägger henne hos mig och går sedan upp och lägger sig i gästrummet. Jag får då (oftast) sova en hel natt och Claes får istället sovmorgon till runt 10 med frukosten framdukad och tända ljus på bordet. Det är viktigt att vårda sin relation med småsaker när man blivit föräldrar, tänkte skriva mer om det i ett annat inlägg.
 
Detta fungerar jättebra för oss och vi har gjort så sedan Leia var nyfödd. Jag vet att de flesta knappt delar upp nätterna för att den som ska jobba ska vara utvilad, men jag håller inte riktigt med om det. Även den som ska vara hemma tycker jag bör vara utvilad för att vara en glad, pigg och positiv förälder. Det kan vara nog så krävande både psykiskt och fysiskt att vara föräldraledig, det är ingen dans på rosor alla gånger.
 
Leia är verkligen fascinerad av ljuslågor!

Bästkusten

I 4 dagar har vi varit på väst(bäst)kusten och bott i husvagn. Vi har haft besök av Leias kusiner, farfar, mormor och morfar och vänner. Njutit av solen har vi gjort, spelat massa spel, fiskat krabbor, grillat, haft ordentlig räkfrossa, vadat i det kalla havet och gått kvällspromenader. Vi har njutit av en lugn tillvaro och av varandra. Perfekta dagar!
 
 

Zuccini- och morotspuré

Zuccini har alltid varit en favvis för mig på pizzan supergott! Nu var det istället dags för att göra puré av den till lillan. Zuccini innehåller bra med c-vitamin och använder man skalet får man också i sig K-vitamin som hjälper blodet att koagulera och som också är bra för matsmältningen. Eftersom skalet är så mjukt har jag behållit det i purén också. En riktig bomb för immunförsvaret!
 
 
Zuccini- och morotspuré
 
1 zuccini
1 morot
vatten
 
Skölj och skär zuccini i små bitar. Låt skalet sitta kvar.
Skala morot och skär i små bitar.
Lägg i vatten och koka i ca 10 minuter.
Häll av allt vatten och mixa zuccini och morot utan att tillsätta något extra vatten.

Enkel rotpuré

En liten C-vitaminbomb i rotfruktsform. Rotfrukter är superbra att börja med som smakportioner!
 
 
Enkel rotpuré
 
100 g kålrot
1 morot
Vatten
 
Skala och hacka kålrot och morot i små bitar.
Tillsätt vatten och låt koka i ca 15 minuter beroende på bitarnas storlek.
Häll av vattnet och spara det i en skål.
Mixa kålrot och morot med lite av vattnet. Späd vid behov för att få rätt konsistens.

Leia 4 månader

♡ Du greppar leksaker
♡ Du lyssnar till ditt namn
♡ Du greppar och vill hålla nappflaskan själv
♡ Du sitter i matstol
♡ Du rullar själv från rygg till mage
♡ Du sparkar dig själv bakåt om du ligger på rygg
♡ Du uppskattar tittut-lekar
♡ Du börjar visa tendenser på att ta dig framåt på mage
♡ Du somnar kl 20, vaknar runt 7 för mat och somnar om till ca 9
♡ Du väger 6925 g och är 65.5 cm lång när du är 4 månader och 2 veckor
 
Du tycker om
♡ Att få smakprover då du säger "mm" efter varje sked.
♡ Att prata och få uppmärksamhet på det sättet
♡ Att titta på tv
♡ Att inspektera andras ansikten med dina händer
♡ Andra barn
 
Du tycker inte om
♡ Att avbryta maten eller att inte få tillräckligt snabbt
♡ Att man bär glasögon
 

Äppelmums

Äpplen innehåller små mängder av C- och E-vitamin men innehåller desto mer av antioxidanter, mineraler och fibrer. Bland annat innehåller äpplen fibrer som är bra mot tarmarna så förstoppning kan slippas. Det är viktigt för våra små barns magar och tarmar då de lätt kan bli förstoppade när de börjar äta riktig mat. Leia har fått betydligt bättre mage sedan vi började med smakportioner likt dessa!
 
 
Äppelmums
 
2 söta äpplen
vatten
 
Skala äpplen, ta bort kärnhus och skär i små bitar.
Koka i ca 10 minuter.
Sila ut äpplebitarna och spara vattnet.
Mixa dem tillsammans med ca ½-1 dl vatten eller tills det blivit en bra konsistens.

Upp och iväg

Vi har varit sysselsatta hela dagen med fikabesök från Claes syster med familj, packning och annat som ska fixas när man ska iväg ett tag. Vi bestämde oss imorse för att åka iväg med husvagnen ett par dagar, så det är mycket som ska fixas. Tvättkorgarna och diskmaskinen vill jag ha tömda, gräsmattan klippt och trimmad, blommorna vattnade, katt- och husvakt ska fixas, kylskåpet ska fyllas på lite smått och mat till Leia ska lagas. Frysfacket i husvagnen är tyvärr inte så pass stort så vi får med in egengjord mat till Leia men jag tänkte denna gång köpa färdigt. Perfekt att spara på burkarna nämligen så man kan förvara mat i dem sedan! Jag köpte en superbra bok häromdagen med massa inspiration till smakportioner och annat "bra-att-veta" när det gäller vissa ingredienser osv. Superbra som jag kommer ha mycket nytta av!
 
Jumpsuit - H&M |

Nostalgifeelings.

Vi har haft en underbar dag på soliga västkusten. Där jag tillbringat många somrar och alla mina lov sedan jag var nyfödd. Leias gammelmormor kom med mat till stranden där vi tillbringade tid med mormor och morfar. Sedan tog jag, Claes och Leia en promenad längs strandpromenaden in till torghandeln, åt glass och tog lilla tåget tillbaka. Vi har också hunnit med lite sightseeing där vi fick massa nostalgikänslor och avslutade dagen och kvällen med vänner och jordgubbar. En riktigt mysig dag tillsammans, vår lilla familj!
 
Ni har väl ändå vant er nu vid att knappt aldrig se mig framför kameran? Jag trivs bäst bakom, eller snarare så är det jag som ser till att minnen förevigas.

Soliga dagar med dis..

... seglar förbi. En ganska fin dag har det varit idag. Pappan i familjen har besiktigat och åkt motorcykel för att senare möta upp oss hos Leias mormor och morfar. Jag har stått för matlagning medan de andra haft det mysigt med en mysglad liten tjej. Det blev en heldag där och jag kan fortfarande undra hur tiden kan rusa iväg så snabbt i deras sällskap. Jag älskar sällskapet av mina föräldrar, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Jag skulle säga att de flesta tycker att vi är en helt galen familj, men på ett positivt sätt!
 
Nu är det dags att nana kudden för att gå upp tidigt och få lite Elin-energi imorgon i form utan en Ullaredsresa. Ska bli mysigt!
 

Ärtpuré

Minsta lilla smakportion som Leia har smakat på har hon tyckt om. I alla fall så pass mycket att hon börjar gråta om hon inte får mer. haha. Hon får fortfarande i små mängder, runt två matskedar nu, ca två gånger om dagen. Man ser på henne när hon blir sugen på mat, sitter och suger in läpparna och smackar. Sedan när hon väl äter säger hon ett snabbt "mm" mellan skedarna. Snabbt ska det gå, ingen tid (eller mat) får gå förlorad!
 
Ärtor är verkligen ingen favorit hos mig, det är bland det vidrigaste jag vet faktiskt. Men det innehåller mängder av näring, vitaminer och mineraler, särskilt järn. Jag kommer att låta Leia smaka på så mycket olika frukter/grönsaker/bär och så småningom ordentlig mat som möjligt.
 

Ärtpuré
 
2 dl frysta ärtor
vatten
 
Koka ärtorna i ca 10 minuter.
Sila ut ärtorna och spara vattnet.
Mixa dem och tillsätt ca 1 dl vatten eller tills det blivit en bra konsistens.

Efter en längtan

Igår ringde Leias mormor och morfar efter att ha kommit hem från Mallorca och saknade henne, så vi var där nästintill hela dagen fram till sen kväll. Tokigt glada i varandra var dem och de hade köpt med sig saker hem till oss alla tre. Leia var nog mest glad över sin Lollo, då hon har älskat Lollo och Bernie sedan hon var jätteliten. De har sparat henne många tårar!
 
Vi åt grillat, spanade på resor till nästa år, spelade spel och njöt av de sista solstrålarna liggandes på gräsmattan. Det är något speciellt med att vi är lediga tillsammans som familj, lugnt och skönt utan stress.
 
Klänningen och shortsen är från Spanien |