Kycklingpaket med dijonsenap och citrontimjan samt vitlökssås

Onsdag, men ändå fredag. Så skönt att våren är full med kortveckor där man verkligen hinner vila upp sig och njuta av vädret. Dessutom får man mycket gjort både i hus och trädgård, som jag längtat efter det! Många måsten är faktiskt inte speciellt tråkiga, man får inte klaga när vår och sommar är på ingång!
 
Jag har satt ut mina kryddor nu, de verkar klara sig suveränt i vårvädret hittills. Det är ju så mycket härligare och framförallt roligare att kunna använda rena och färska kryddor i matlagningen. Det tog jag till vara på idag, så gott!
 

Kycklingpaket med dijonsenap och citrontimjan
45 minuter
 
4 kycklingfiléer
svartpeppar
salt
grillkrydda
dijonsenap
mozzarella
soltorkade tomater
färsk citrontimjan
 
morötter
palsternackor
zuccini
champinjoner
rödlök
flingsalt
färsk basilika
färsk citrontimjan
färsk oregano
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Banka ut kycklingfiléerna. Krydda med svartpeppar, salt och grillkrydda. Bred över dijonsenap, lägg på skivad mozzarella, soltorkade tomater och citrontimjan.
Rulla ihop så gott det går och fäst med en tandpetare. Lägg i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och skär morötter och palsternacka i stavar. Skär zuccini i stavar, champinjoner i kvartar och rödlök i klyftor. Lägg i en ugnsäker form med matolja och krydda. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter
 
Vitlökssås
5 minuter
 
2 dl kvarg
½ dl citronmajonäs
2 stora vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
 
Pressa vitlöksklyftor med majonäs och kvarg. Krydda och servera kall.
 

Bananpannkaka

Tänk så annorlunda livet kan se ut bara genom att solen börjar värma med sina strålar. Jag har verkligen kunnat njuta det senaste, både på jobbet och på hemmaplan. Att äga och bo i hus är så underbart, något som jag aldrig tänkte speciellt mycket på i hela min uppväxt. Men efter två år i lägenhet kan man lättare ha förståelse för den uppskattning jag känner idag över att äntligen få njuta av alla årets årstider i mitt eget hem och trädgård. Just nu pågår även en ganska stor förändring på vår baksida, ni får se när det går mot sitt slut! 
 
Flera dagar denna vecka har jag njutit av bananpannkakor på eftermiddagarna på framsidans altan. Det är ju så gott och nyttigt, knappt man orkar äta upp en hel!
 
 
Bananpannkaka
10 minuter
 
1 banan
2 äggvitor
vaniljsocker
salt
 
Mosa bananen, blanda ner äggvitor, vaniljsocker och salt. Stek på båda sidor.
Servera med kvarg och hallon.
 

Bearnaisesås

Ledigheten i påsk har varit helt underbar. Det var först idag när jag skulle titta på Elfsborgsmatchen på tv som jag faktiskt insåg att jag inte har befunnit mig i soffan framför varken tv eller dator sedan i början av förra veckan. Hur underbart? Gräset har blivit klippt för första gången och alltmer grönska börjar synas både på trädgården och i naturen. Jag har hunnit att gå över 2 mil under ledigheten och njuta både av min man och vänner. Vi avslutade vår långledighet med grillad kyckling, friterad potatis och bearnaisesås, kunde inte slutat bättre!
 

Bearnaisesås
15 minuter
 
200 g smör
1 schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
5 msk vatten
malen vitpeppar
2 äggulor
färsk dragon
färsk persilja
 
Smält smöret.
Finhacka lök och lägg i en kastrull med vitvinsvinäger, 2 msk vatten och peppar. Låt koka upp till vätskan nästintill kokat bort. Tillsätt då de sista 3 msk vatten.
Häll upp vatten i en större kastrull och sätt kastrullen däri (vattenbad). Tillsätt en äggula taget och vispa tills det blir tjockt. Ställ sedan på något kallt, förslagsvis en kall trasa. Låt vila någon minut.
Tillsätt smält smör, lite i taget och vispa kraftigt. Fortsätt vispa en stund efter allt smör är tillsatt (vill du hålla den varm, sätt tillbaka den i vattenbadet).
Hacka dragon och persilja och blanda ner, smaka av.
 

Tapas

Dagarna springer iväg och idag har jag satt igång att arbeta - en hel vecka för tidigt. Men jag har saknat jobbet som en tok! Fick många mysiga kramar och glada välkommen-tillbaka-hälsningar från föräldrar, det värmer ett ungt hjärta. Idag är också en speciell dag som jag sett fram emot några dagar, dags att starta något nytt. Tror att det kommer bli awesome!
 
Fläskfilé stod på dagens meny, men jag tänker absolut inte dela med mig av något recept. Fläskfilé och lime, aldrig mer. Det är så dumt att snabbleta efter ett recept för att man har bråttom och sen visar det sig att det är vidrigt och man försöker och försöker att få en bättre smak till det blir någorlunda okej. Nej, jag ska allt fortsätta med mitt eget receptskapande, känns bäst så!
 
I helgen hade vi tapaskväll och jag bjussar två recept i alla fall.
 
 
Fyllda soltorkade tomater
15 minuter
 
1 burk soltorkade tomater
150 g fetaost
10 oliver
olivolja
salt
peppar
chili explosion
 
Ta ur tomaterna ur burken och lägg i durkslag för att få så mycket som möjligt av oljan att rinna av. Låt rinna av i ca 10 minuter.
Mosa fetaost med en gaffel. Hacka oliver smått. Blanda.
Tillsätt lite olivolja, salt och peppar.
Lägg fetaröran i tomaterna och sätt ihop med tandpetare.
 
 
 
Småpizzor (ca 20 st)
1 timme och 30 minuter
 
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
olivolja
salt
5.5 dl vetemjöl
pastasås
riven ost
oregano
+ valfri topping
 
Smula jäst i en bunke, tillsätt vatten och blanda runt.
Blanda ner olivolja och salt. Tillsätt sakta vetemjöl och knåda degen slät och fin. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen och använd ett glas för att göra runda fina former. Lägg på en plåt med papper.
Bred på pastasås och strö över riven ost. Lägg på valfri topping, krydda med oregano och sätt in i ugnen i ca 5 min.
 

Pestosallad med kyckling och pasta

Jag har under de senaste dagarna hunnit plöja igenom en säsong av Pretty Little Liars när jag ändå är hemma hela dagarna. Lite läskigt att bli fast i en serie, det har aldrig riktigt varit min grej. Efter en vecka hemma börjar rastlösheten ta över min kropp, försöker att lugna ner mig så gott som jag kan..
 

Pestosallad med kyckling och pasta
30 minuter
 
3 kycklingfiléer
4 portioner pasta
1 paket bacon
sallad
tomat
majs
½ burk pesto
parmesan
 
Stek kycklingfiléer i halvor på låg värme tills den är genomstekt. Låt svalna.
Koka pastan och häll av vattnet. Blanda i pesto.
Klipp bacon i fyra delar och stek.
Skär sallad i mindre bitar och tomater i klyftor.
Blanda samtliga grönsaker utan tomater med pestopastan. Dra kycklingen i revor och blanda i.
Lägg allt i en stor skål, strö över bacon och lägg över tomater.
Strö över parmesan vid servering.
 

Omelett

Perfekt mellanmål, eller varför inte frukost eller kvällsmat?
 
 
Omelett
5-10 minuter
 
2 ägg
2 msk vispgrädde
 
Valfri fyllning:
Körsbärstomater
Fetaost
Skinka
Oliver
oregano
 
Blanda ägg och vispgrädde, blanda med en gaffel.
Skär tomat i halvor, fetaost, skinka och oliver i mindre bitar. Tillsätt och rör runt med gaffeln.
Hetta upp en stekpanna med smör och häll i smeten. Strö över oregano. Stek tills den börjar få färg i kanterna. Vik den dubbel i stekpannan och lägg över på tallrik.
 

Äntligen åter

Jag har haft ett litet avbrott härifrån i en veckas tid eller så. I mitten av denna veckan var jag med om en trafikolycka där jag krockade i 90km/h på motorvägen. Jag har haft fruktansvärt tur, dock har jag haft ont i både nacke, axel, skuldra och svank, så att sitta vid datorn har inte gått särskilt bra förrän nu. Det är många saker i vardagen som jag måste lägga åt sidan, allt för att jag ska minska mina skador inför framtiden. Jag är sjukskriven i två veckor till att börja med, men det här är ingenting jag kommer att ta upp mer här..
 
Idag har vi haft besök hela för- och eftermiddagen, vi har pyntat lite smått inför påsk, satt några lökar i landen och marinerat kött inför kvällens grillning.