Frasvåfflor

 
Frasvåfflor
30 minuter
 
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smör
5 dl mjölk
 
Sätt igång våffeljärnet.
Smält smöret. Låt svalna.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Tillsätt decilitervis med mjölk, vispa noggrant. Tillsätt det smälta smöret.
Häll lite flytande margarin över järnet och häll en deciliter med smet i järnet i taget.
 

Kyckling med julmust

Jag tycker om att experimentera med mat och hittar jag något annorlunda måste jag bara testa det. Vissa har varit helt okej får jag säga, andra gudomligt goda och andra lite värre. Detta recept är annorlunda, vet man om vad ingrediensen är så kan man möjligen känna smaken av julmust. Detta var väl ändå ett av de där recepten som man kan tycka mycket om - eller inte. Smaken är som baken, delad.
 
 
Kyckling med julmust
15 minuter
 
3 kycklingfiléer
salt
peppar
grillkrydda
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
ingefära
rosmarin
 
Rensa och dela kyckling i bitar. Stek så den får en fin yta, krydda med salt, peppar och grillkrydda.
Blanda creme fraiche, julmust, buljongtärning, soja och kryddor. Häll över kycklingen och låt puttra i 10 minuter.
 

Ljus i vårt hus

Jag försöker att hålla mig varje dag från julpyntet. Det mysigaste av allt är nog all textil och alla ljus som lyser i mörkret. Att vara ute och gå sent på kvällen och få se alla hus lysa upp så vackert. Men faktiskt så tjuvstartade vi lite idag, skäms på mig. Men det var ju så många som redan börjat med ytterbelysningen här i området så jag kunde inte hålla mig. Men i vilket fall får resten av ljusen vänta tills i helgen, det är ju faktiskt inte så långt kvar!
 
 
 

Julmarknadens andra dag

Dagen är snart över och en arbetsdag på åhaga har lidit mot sitt slut. Under dagen har jag även hunnit med att provsmaka gott småplock och glögg såklart. Fick även med mig lite smått och gott hem, plånkan kan ju ibland känna av när man varit på liknande marknader. På sommaren brukar vi alltid åka till ett ställe i närheten för att plocka jordgubbar, idag var de på marknaden och sålde glögg gjord på sina egna jordgubbar. Vem köpte tror ni? Jepp, alldeles rätt. Och flaskorna är ju underbara!
 
 

Jullängtan

I mitten av december kommer två av våra vänner hem till oss för att baka julgodis och prova olika glöggsmaker. Jag har redan börjat leta reda på goda julgodisrecept och köpt glögg som jag hoppas faller oss i smaken. Dessutom längtar jag så otroligt mycket till nästa helg när det är dags för julstädning och få plocka fram allt pynt, pyssla lite eget och annat fint till hem och trädgård med julmusik ur högtalarna. Vi tjuvstartade redan idag med att vara på julmarknad på åhaga och även hämtat inhandlade julklappar hos fina vänner. Imorgon är det dags för jobb för mig som värd på julmarknaden, tror och hoppas att det är lika mycket folk då.
 
 

Mjuk pepparkaka

Likt nästan varje vecka har vi ett sent kvällsmöte ikväll, apt. Med ett glapp på många timmar sedan jag slutade jobbet åkte jag istället hem för att baka med Jusse som sällskap. Imorgon är det min tur att ha fredagsfikat på jobbet och såklart blir det nybakt för mina kollegor! Sist blev det banoffie pie (recept hittar du här) och imorgon blir det morotskaka (receptet hittar du här) och mjuk pepparkaka. Behöver jag tala om hur gott mitt hem luktar nu?
 
 
Mjuk pepparkaka
1 timme

100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1½ tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1½ tsk malen nejlika
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddfil, smör, kryddor, mjöl, bakpulver.
Häll smeten i en form. Låt stå i ugnen i 40-45 minuter.
 

Ugnsstekt lax med broccoli-och blomkålsstuvning

Nyttigt nyttigt nyttigt. Och visst kan även nyttiga måltider vara goda och dessutom mättsamma. Och snabbt går det, utan att vara särskilt mycket engagerad själv.

 
Ugnsstekt lax med broccoli och blomkålsstuvning
30 minuter

4 laxfiléer
salt
citronpeppar
citronarom
 
3 msk vetemjöl
1 msk margarin
500 g broccoli
500 g blomkål
2½ dl grädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
chili exlosion
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryt/skär broccoli och blomkål i små buketter. Låt koka mjuka i saltat vatten.
Smöra en form, lägg i laxen. Salta, peppra och skvätt över citronarom. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Fräs smör och vispa i vetemjöl. Tillsätt grädde, mjölk och kryddor.
När broccolin och blomkålen är mjuka, mosa med en gaffel. Behåll gärna bitar också. Tillsätt stuvningen och rör om.
 

Biffar, potatismos och gräddsås

Gårdagens mat höjdes till skyarna här hemma - även om det bara handlade om vanlig husmanskost. Men det är väl ändå någonting som man aldrig tröttnar på, om den är hemmagjord då vill säga. Jag kan ändå tycka att det finns betydligt enklare mat att laga, speciellt med tanke på att hela hällen är full med kastruller och stekpannor. Och dessutom är sås grymt underskattat till potatismos!
 
 
Biffar, potatismos och gräddsås
40 minuter
 
500 g köttfärs
½ gul lök
grillkrydda
salt
svartpeppar
vitpeppar
chili explosion
 
1 kg mjölig potatis
mjölk
vitpeppar
salt
 
25 g smör
½-1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 köttbuljong
1 msk oxfond
kinesisk soja
salt
vitpeppar
svartvinbärsgelé
 
Skala potatisen, skär i små bitar. Koka med lite salt.
Smält smöret, låt det fräsa och tillsätt vetemjöl. Tillsätt alla andra ingredienser, låt koka upp och ställ åt sidan.
Finhacka lök och blanda med köttfärs. Krydda.
Häll av vatten från potatisen och låt stå med lock på.
Forma köttfärsen till biffar och stek. Värm samtidigt upp såsen och låt koka. Red eventuellt.
Använd en elvisp till potatisen tills klumparna är borta, tillsätt lagom med mjölk och kryddor.
 

Mirror on the wall

Helgen är redan slut och imorgon är det måndag - igen. Helgen har varit fullbokad med bland annat jobb och älggrytslunch hos morfar. Dessutom är spegel inköpt och uppsatt i hallen, så nu är den komplett. Får väl erkänna att vi hittills tagit rum för rum i huset, jag vill gärna göra klart ett rum innan det är dags för nästa.
 
Välkommen till vår huvudentré, i alla fall från ena hållet. Resten får ni vänta med för att inte avslöja vårt andra projekt :)
 
 

Grottor med drottningsylt

 
Grottor med drottningssylt
30 minuter

200 g smör/margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4-4.5 dl vetemjöl
1 dl drottningssylt
 
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Blanda ingredienser och forma till bollar i valfri storlek.
Gör ett hål i de ihoprullade bollarna med tummen och lägg i drottningssylt.
Grädda i ca 14 minuter.
 

Sparrissoppa

Visst är det väl så att det är vanligt att torsdagar består av soppa. Jag har varit oförskämt dålig på att laga soppa denna höst, vet faktiskt inte varför. Höstens andra måsten har jag ändå varit duktig på, att ha mysbelysning tänd, tända ljus, dricka massa te och äta satsumas. Får helt klart bli bättre på det, jag är ju annars en riktig soppälskare i de flesta former!
 
 
Sparrissoppa
30 minuter

250 g grön sparris
1 liten gul lök
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongstärning
4 dl vatten
1 dl grädde
salt
svartpeppar
 
Skär bort den nedersta stjälken på sparrisen. Skär sparrisen sedan i centimeterstora bitar. Spara topparna. Finhacka lök.
Fräs lök och sparris i en kastrull. Innan löken fått färg, tillsätt vin, buljongtärning, vatten, grädde och kryddor. Låt småputtra i 10 min.
Koka topparna i lättsaltat vatten.
Mixa soppan slät.
Servera soppan tillsammans med sparristopparna.
 

With them

Under de senaste dagarna har jag haft besök här hemma på eftermiddagarna. Tycker om att ha många av mina vänner runtomkring mig, och det senaste är det jag som varit iväg mycket så känns skönt att veta att de tittar ut här också med jämna mellanrum! Jag bor 3 mil ifrån där jag är uppfödd, men många av mina vänner har också flyttat till närliggande orter vilket vi såklart tycker är superroligt! Att flytta ifrån stan måste jag säga är ett utav de bästa besluten vi gjort, vi mår så mycket bättre av att slippa all stress som städer bidrar med..
 
 

Favoritsplats

Vart min favoritplats är just nu är ganska självklart. Med ett glas vin eller en kopp te är det ju bara så härligt att koppla av framför en sprakande brasa och se vädret yra runt där ute. Jag har alltid tyckt om att läsa som ung, men något som jag fick lägga åt sidan under tiden jag pluggade för att orken inte fanns till att läsa något annat än studentlitteratur. Numera tar jag gärna fram en bra bok och myser ner mig i soffan faktiskt. Rofyllt, utan stress och tankarna kan få vandra iväg en stund. Snart dags för lite matlagning, men innan dess - egentid med Zlatan för denne fotbollstok.
 
 

Fylld kycklingfilé med vitlöksyoghurt och rostade grönsaker

 
Fylld kycklingfilé med vitlöksyoghurt och rostade grönsaker
ca 40 minuter

2 kycklingfiléer
mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika
grillkrydda
 
7 potatisar
3 palsternackor
1 rödlök
olja
stark paprikakrydda
oregano
flingsalt
 
2 dl turkisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
 
Sätt ugnen på 225 grader. Olja en djup plåt.
Skala potatis och palsternackor. Skär potatis i klyftor och palsternackor i strimlor. Strimla rödlök.
Lägg på plåten, krydda och sätt in i ugnen.
Rensa kyckling, bryn i en stekpanna. Skär mozzarella i skivor, körsbärstomater i halvor och bryt loss basilikablad.
Skär ett snitt i kycklingen, lägg i fyllningen och sätt på plåten med rotfrukterna. Krydda med grillkrydda sätt in i ugnen igen. Låt stå i ugnen i ca 15-20 minuter.
Blanda vitlöksyoughurten och ställ kall till servering så vitlöken kan dra till sig.
 

Brämhultsjuice

Visst är det skillnad på att dricka denna ljuvliga juice på morgonen, till skillnad från annan blaskig dryck. Dessutom helt utan tillsatser (vissa smaker finns det dock socker i). Det blir rätt dyrt i längden att pressa eget, så även om en liter Brämhultsjuice är dyrt så är det ändå betydligt billigare. Sen är det ju någonting man växt upp med i och med att Brämhult ligger i Borås där jag är född och uppväxt :)
 
Nog om det, snart dags att bege sig för lite farsdagfirande med middag hos mina föräldrar. Senare ikväll bjuder jag på nytt kycklingrecept, känns som att det är dags att laga ordentlig och ny mat igen. Känner mig inspirerad!
 
 

När novemberdagarna går emot

Jag bara älskar fredagar. Fredagsmys och kort dag på jobbet. Glada barn och glada vuxna. Efter fem dagars jobb få slå sig ner i soffan i lugn och ro, oberoende av vad klockan är och ta ett glas vin. Det blev ändå en inte alltför sen läggdags igår. Istället blev det som vanligt en sovmorgon till 10-tiden och gå upp och fixa god frukost till mig själv. Akrylnaglarna är nu borta, filade och nyfixade så gott det går, och jag ska så smått göra mig iordning för lite bowling och restaurangbesök ikväll. Man får göra det bästa man kan när vädret inte alls är med på noterna.
 
 

Höstrusk

Just denna årstiden när den är som värst är nog det sämsta vädret som finns. Mörkt, kallt, blåsigt och det regnar nästan konstant. Det blir ruggigt inomhus och vår övervåning blir långt ifrån varm. När jag kommer hem är det första jag gör att tända en brasa och lägger mig framför på fårskinnspläden med katten och myser en stund. Det är rätt härligt att sitta ut genom vårt megastora fönster och se regnet dala och träden svaja. Ibland får man njuta även under de sämre stunderna bara man ger sig själv möjligheter till det.
 
 

Vaniljkompott med bär

Trots att jag varit uppe länge kvällen innan har jag svårt för att sova bort hela dagen, men det ger mig ofta lite egentid på morgonen till att pyssla om mig själv eller mitt hem. Igår hade jag en mysig tjejkväll hemma med två av mina äldsta vänner, tacos, levande ljus och massa prat.
 
Imorse tog jag i alla fall en liten sovmorgon, lämnade en bakissovande man i sängen, tände lite ljus och avnjöt en god frukost till morgonens tidning och P3 på radion. Jag ska tända en brasa i kaminen och ge tid åt mina naglar nu på förmiddagen. Känns som att det är dags när det är svårt att komma åt att skriva på tangentbordet!
 
 
Vaniljkompott med bär
5 minuter
 
Vaniljyoghurt
½ dl hallon
½ dl björnbär
solroskärnor
pumpakärnor
 
Börja häll upp vaniljyoghurt, varva med hallon/björnbär.
Strö över solroskärnor och pumpakärnor.
 

Nails

Det var några veckor sedan jag fixade mina naglar på salong nu, men akrylen sitter som berget fortfarande.
Jag tänkte låta naglarna vila efter denna gång, därför provade jag att måla om dem sälv för att slippa den stora "utväxten" från höstnaglarna jag hade förr. Blev faktiskt riktigt nöjd, kanten på  nageln syns bara om man hittar riktigt noga. Den rosa färgen har hållt i en vecka nu och behövs inte målas om än på ett tag!