Småbarns kommunikation

Idag har vi haft Alexandra och Vincent på besök. Det skiljer bara 4 dagar på Leia och Vincent, eftersom Leia valde att titta ut några dagar innan. Vi var beräknade sist i vår föräldragrupp men vår lilla ville hälsa på världen tidigast istället!
 
De är ju i en sådan rolig ålder nu, då de börjar upptäcka varandra. De tittar på varandra, skrattar, sprattlar med benen och tar leksaker ifrån varandra. Härligt att redan se att de tar för sig och tycker det är roligt att ha små kompisar. Förhoppningsvis kommer de att ha mycket nytta av det i framtiden!
 

Pasta och broccoli

Jag har börjat göra puréerna med olika tuggmotstånd och konsistenser. Leia har inget emot att tugga, därför gjorde jag puré med små pastabitar i. En av fördelarna med att göra eget är ju att man kan göra puréerna precis som man själv vill. Allt från konsistenser, smaker och kryddning, tuggmotstånd, mängd.. Jag vet alltför många barn som ätt burkmat och fått panik över att få större bitar i helt plötsligt när de blivit 8 månader.
 

Pasta och broccoli
2 stora burkar
 
200 g broccoli
1 dl okokt pasta
½ vitlöksklyfta
1 msk creme fraiche
1 krm parmesan
1 tsk solrosolja
 
Koka broccoli enligt anvisning och lägg i en vitlöksklyfta i vattnet (som endast täcker broccolin).
Lägg den okokta pastan i två små plastpåsar och krossa tills det är små bitar. Koka sedan enligt anvisning.
Ta bort vitlöksklyftan, spara vattnet och mixa broccolin.
Tillsätt creme fraiche, parmesan och solrosolja. Mixa till en hyfsat slät puré och tillsätt eventuellt lite av vattnet för en bra konsistens.
Lägg i pastan och mixa snabbt ihop så det blandas.

Leias matrutiner

Cirkatider naturligtvis, men ungefär såhär ser Leias matsituation ut just nu. Hon får fortfarande inga fruktpuréer efter att hon vägrade äta annat. Färsk frukt funkar betydligt bättre! I så stor mån som möjligt får hon äta frukt/små smörgåsbitar/majskrokar själv, men hon tycker ofta att det går för sakta så det slutar ofta med föräldrahjälp ändå! Hur mycket barnen äter är ju naturligtvis väldigt olika, men så länge de växer som de ska så får de också i sig vad de behöver. Just nu får hon ersättning 3 eller 4 gånger om dagen, beroende på hur mycket puré hon ätit, dagsform osv.
 
6.30 Frukost 1
195 ml ersättning
 
9.30 Frukost 2
Gröt med rivet äpple/päron eller banan
vatten ev. med ca 1 msk färskpressad apelsin
 
13.00 Lunch
Puré på grönsaker/fisk/kött/fågel
vatten
150 g ersättning
 
15.00 Mellanmål
Frukt-/smörgåsbitar
vatten
 
17.00 Middag
Puré på grönsaker/fisk/kött/fågel
vatten
(120 ml ersättning)
 
19.00 Kvällsmat
195 ml ersättning
 

En lugn helg

Hör och häpna så har det hittills varit en riktigt lugn helg för oss. Hundvakt, städ och fix hemma, nytvättade bilar, lite handling och allmänt massa mys med familjen. Mamma och pappa bjöd in sig själva på middag idag och sen har jag och Leia kurerat oss och myst medan pappan grejat lite ute i garaget. Det behövdes en lugn helg kan jag tycka. Förkylningen håller i sig och jag har fått en riktig hosta som Leia naturligtvis blivit smittad av. Och hennes mormor tycks vi också ha smittat.. Ingefärste och honung i massor och vi har varit noga med påklädning och frisk luft i form av lugna promenader. Vi känner oss inte hängiga längre och sover gott om nätterna, vilket är åt rätt håll i alla fall!
 
En kilometer bort har vi så mycket fin natur! 

Biffstroganoff

 
 
Biffstroganoff
ca 3 stora burkar
 
50 g nötkött
2 morötter
2 palsternackor
2 potatisar
1 sötpotatis
2 cm purjolök
en klick osaltat smör
persilja
vitpeppar
 
Skär köttet i småbitar och låt koka i ca 30 minuter.
Skala morötter, palsternackor, potatis och sötpotatis. Skär i små bitar. Lägg i en kastrull och koka ca 10 minuter.
När det återstår ca 5 minuter, lägg i hackad purjolök.
Häll av och spara lite av vattnet.
Mixa tillsammans med smör, lite persilja och lite vitpeppar. Tillsätt lite av vattnet i taget till en bra konsistens.

En höstpromenad

Igår fick alla i vår lilla familj öka på sitt energiförråd på olika sätt. Pappa på mässa och hockeymatch, jag på fotbollsmatch och lillan hemma hos mormor där också gammelmormor var på besök. Hon var både nybadad, hade ny pyjamas och var färdig med mat och blöja för att lägga sig så fort vi kom hem. Småsaker som gör livet lite enklare!
 
Idag känner vi oss mycket bättre så vi gav oss ut på en liten myspromenad bland alla höstlöv. Vi är också hundvakt så var alla nöjda och glada! Leia vill inte luta sig bakåt alls i vagnen längre utan det är bara bältet kring höften som gäller och sen spana massvis på allt i omgivningen!
 
Byxor - Newbie | Cardigan - Newbie | Skor - Lindex | Strumpor - Åhlens | Väst - Lindex | Mössa - Lindex |

Liten sjukstuga

Jag hade verkligen hoppats på att mitt halsont och min huvudvärk bara skulle vara något tillfälligt och inte smittas över till Leia. Men i natt fick jag snällt ta in min dotter till vår säng i natt för att hon var snorig. Fram med nässugen och vi fick sova hyfsat resten av natten. Dagen har sedan fortsatt med att vi båda varit småsjuka men Lillan har ändå varit på relativt bra humör. Vi får hoppas att det inte eskalerar under natten!
 
Body - H&M | Byxor - Next |

Sina första skor

Leia har fått sina allra första skor. Tofflor/sandaler utan sula har hon sedan innan, men det är ändå något speciellt med de första små skorna med sula. De sitter bra på foten trots att de är för stora än så länge. De kommer bli perfekta i vinter och kanske till och med i vår både i storlek och hur mycket de är fodrade. Min lilla tjej blir stor så snabbt! ♡
 

Den gröna

 
Den gröna
1 stor & 1 liten burk
 
150 g frusna ärtor
150 g broccoli
en klick osaltat smör
 
Koka ärtor och broccoli enligt anvisning.
Häll av och spara vattnet.
Mixa det tillsammans med smör och tillsätt lite av vattnet i taget till en bra konsistens.

En sjukdag

Efter att ha haft en riktigt bra helg med besök hos både vänner och Leias mormor och morfar. Igår hade vi en mysig dag med Josefine och massa kik på små bebiskläder. Fem veckor kvar och sedan har hon en liten i sin famn, så himla mysigt!
 
I morse vaknade jag dock med öm och svullen hals och huvudvärk. Första sjukdagen för mig sedan Leia kom till världen. De där skriken hon bjuder på innan maten svalnar, fullkomligt skär i huvudet. Hoppas på en snäll-mot-mamma-dag nu i några dagar och så håller vi tummarna att hon får fortsätta vara frisk och må bra!
 
Body- Next | Byxor - MINI |

Den gula

Jag är så glad att Leia har börjat att äta ordentligt igen. Den där pausen kändes välbehövlig! Nu får hon frukt i bitar att äta själv, istället för att få puré och sedan får hon gröt på morgonen och en middagspuré. Är vi hemma så ser dagarna ut såhär, är vi inte hemma så får det bli en extra flaska med ersättning helt enkelt.
 

Den gula
1 stor burk + 1 portion
 
2 potatisar
3 palsternackor
2 cm purjolök
frusen persilja
en klick osaltat smör
 
Skala och hacka potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter eller tills de blivit mjuka.
Skölj och hacka purjolök i mindre bitar och lägg i kastrullen när det återstår ca 5 minuter.
Häll av och spara vattnet. Mixa alltihop, tillsätt persilja och smör. Späd med vattnet det sparade vattnet till en bra konsistens.

Hallon- & chokladpaj


Hallon- & chokladpaj
1 timma
 
4 dl vetemjöl
1 dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
½ dl havregryn
1 dubbeldaim
½ liter frusna upptinade hallon
½ dl socker
5 msk potatismjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform.
Blanda vetemjöl, kakao och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda till en jämn deg.
Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och tryck ut i pajformen. Ställ i ugnen i ca 5-7 minuter.
Blanda ner havregryn och grovt hackad Daim i den andra degen.
Rör ner socker och potatis i de avrunna hallonen och lägg i pajskalet.
Smula över resten av degen som är uppblandat med havregryn och Daim.
Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Helger är bäst

Helgen har inletts, vi har hämtat ut nya telefoner och fått några renare fönster. Vi har nog aldrig haft ett sådant rent hus som nu när jag är mammaledig, älskar att ha det rent runtomkring mig!
 
Snart ska vi åka iväg på middag hos Ann-Sofie, Daniel och Nova. Jag har bakat paj som vi kan smaska på efter middagen, slänger upp receptet imorgon. Ha en bra helg alla ni fina!
 
Klänning - Åhlens |

Kyckling i vin- och senapsås

 
Kyckling i vin- och senapsås
1 timme
 
6 potatisar
smält smör
 
2 msk smält smör
2 msk ströbröd
1 msk frusen persilja
2 msk riven parmesan
vitlökskrydda
flingsalt
 
3 kycklingfiléer
salt
grillkrydda
1 gul lök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1½ dl vitt vin
1½ msk dijonsenap
1 grönsaksbuljongtärning
frusen persilja
basilika
½ chili
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisarna i två delar, lägg i en smord ugnssäker form och pensla med smält smör. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.
Blanda smält smör, ströbröd, persilja och parmesan, pensla på potatisen. Krydda med vitlökskrydda och flingsalt. Sätt på ugnen på grill och sätt in potatisen i ca 5 minuter till.
 
Dela kycklingarna i 2 delar. Stek och krydda med salt och grillkrydda. Lägg åt sidan.
Skala, hacka och stek lök.
Blanda grädde, creme fraiche, vin, buljong, persilja och basilika. Häll sedan över löken. Låt puttra några minuter.
Lägg i kycklingen i såsen, hacka i stora bitar av chili och låt puttra minst 15 minuter. Ta ur chilin vid servering.
 
 

Att sitta som favvis

Här hemma sittränas det en hel del, det är inte så mycket annat som gäller för donnan här hemma numera. En kort stund på rygg eller mage går bra men sedan är det bra tråkigt att se golvet från nära håll. Gåstolen är ju himla rolig  också, allt där man kan se massvis ur en ny synvinkel.
 
Idag har vi också hunnit en halvmilare med Jusse och handling tillsammans med Elin. Ett rent kylskåp har vi också som nu har massvis med färg på frukt och grönt, skönt!
 
Byxor - Newbie | Tunika - Lindex |

Squeeza hela dagen

Häromdagen fick vi så smarta squeezeflaskor av Ida, perfekt för oss som gör all mat själva! För tillfället äter ju inte Leia frukt men vi kommer att ha mycket nytta av dessa i framtiden med goda smoothies vid utflykter och liknande. Bara att diska ur och fylla på med nytt! En supergåva verkligen!
 

En egen stund i gåstolen

Trots dålig sömn natten tills igår var Leia en riktigt glad tjej igår. Inga tårar eller sura miner från morgon till kväll. Gåstolen var hennes kompis i säkert en timma i sträck, hon bara gjorde glädjetjut och trippade på med sina små fötter över parkettgolvet. Så härligt att se! Mestadels går det bakåt än så länge.. Ligga på golvet är ju ingen höjdare längre, inte när hon numera sitter själv. Och sitta gör hon gärna, helst hela tiden.
 
Nu ska vi strax göra oss iordning för att träffa de andra mammorna och barnen från föräldragruppen, idag är vi hos Alexandra och Vincent. Ska bli roligt att träffas igen!
 
 

Laxgratäng

Det har inte blivit många barnmatsrecept det senaste, vilket har sina själ såklart. Jag har ju nämnt tidigare att Leia fått för sig att endast äta fruktpuréer och vägrade att äta grönsakspuréer. Därför har jag gjort ett stopp med all mat och bara gett henne ersättning för att få en nystart. Vi har sedan ungefär en vecka tillbaka fått den där nystarten och det har gått bra. Hon är inte lika förtjust som hon var i början, men det går ner helt enkelt. När vi ändå har lagat mat så har jag passat på att laga lite mat till lillan också, frysen som ändå ekar tomt med barnmat just nu. Jag tänkte ta mig ett ordentligt ryck i veckan och fylla upp litegrann igen!
 

Laxgratäng
ca 1 stor burk
 
½ laxbit
1 stor potatis
2 cm purjolök
1 morot
vitpeppar
hackad dill
 
Skär lax i mindre bitar, koka i några minuter.
Skala och skär potatis i mindre bitar och koka tills den är genomkokt.
Skär purjolök i mindre bitar och koka tillsammans med skalad och tunt skivad morot i ca 10 minuter.
Lägg lax och potatis i en skål att mixa i.
Häll av purjolök och morot och spara vattnet.
Krydda med ytterst lite vitpeppar och dill. Mixa alltihop och späd med det sparade vattnet till en bra konsistens.

Ingen oro för att ha tid över

Vår helg har verkligen varit full med sysselsättning. I fredags hade vi en lugn välbehövlig kväll hemma efter en fullproppad vecka med massa aktiviteter. Sedan har vi haft två dagar med Jennipher och lilla Ozzie som har sovit över hos oss. Så vi har hunnit med promenader, inhandling och plantering av höstblommor, tapaskväll, mysfrukost och lite annat smått och gott. Med många mil mellan oss är det inte varje dag vi kan ses direkt så dagar likt dessa är guld värda. Vi har också hunnit med besök av både Leias farmor och även Ellen som tog med sig kameran och förhoppningsvis knäppte några fina bilder på Lillan. Som helgavslutning har vi varit hos Leias mormor och morfar och ätit söndagsgryta. Himla gott att få maten serverad och ha en nöjd, och dessutom nybadad, bebis med sig hem. Hon älskar ju vatten den lilla tokiga!
 

Heaven för våra små

Idag har vi varit med Ida och William och lekt för att sedan åka till en ny lekplats i närheten. Det är nog den största lekplats som jag har vet, till ytan sett. Den är indelade i ungefärlig åldersspann och har små tittuthus och massvis med gungor för de minsta och enorma spindelnät, slänggungor och inte nudda marken park för de största. En avdelning för vattenlek finns också i mittensektionen, massvis med grönytor och bänkar som hammockar till oss vuxna. Såklart finns också grillplats och bänkar, även utegym. Den ligger intill sjön och precis i utkanten av själva centrum, mitt i stan. Lagom för oss alla! Leia sov hela besöket, jag som hade tänkt att hon skulle få prova  att gunga för första gången när det ändå fanns massa olika gungor med olika passform att prova. Men långt till lekplatsen har vi inte, så det lär bli fler besök!
 

Sköna dagar

Idag har Kicki, Casper och Clara varit hos oss och lekt både inomhus- och utomhus. Man får ju passa på när det är fint väder och framförallt varmt! Vi har en lekplats bara tre hus bort, vilket verkligen är lyxigt. Jag har en känsla av att vi kommer att spendera mycket tid där från och med nästa år!
 
Under speciellt högstadietiden och även en stor del av gymnasietiden så var det ungefär jag och Kicki mot världen. Därför betyder det mycket för mig att våra barn kan växa upp tillsammans och tycka om varandra!
 

Sötpotatis med köttfärsröra


Sötpotatis med köttfärsröra
30 minuter
 
4 sötpotatisar
400 g köttfärs
1 förpackning finkrossade tomater
½ dl stark chilisås
2 msk tomatpuré
1 burk majs
vitpeppar
salt
basilika
creme fraiche
riven ost
 
Gör några hål i sötpotatisarna med en provsticka. Sätt in i mikron på full effekt i 15 minuter.
Stek köttfärs. Låt finkrossade tomater rinna av i en sil och tillsätt sedan till köttfärsen.
Lägg i chilisås, tomatpuré, majs i köttfärsen och krydda med vitpeppar, salt och basilika.
Dela på sötpotatisarna nästan helt igenom, gröp ur dem så de fortfarande står stadigt och blanda i sötpotatisen i köttfärsröran.
Lägg röran i sötpotatisarna, lägg på en klick creme fraiche och strö över riven ost.
Sätt in i mikron på full effekt till osten smält.

Efter-sprutan-mående

Igår var det dags för 5 månadersvaccinet och så himla ledsen Leia blev. Det skär verkligen i hjärtat varje gång de får de där skriket och man inte bara kan ta upp och trösta direkt. Så snart det var över och hon kom i min famn blev hon dock lugn igen och somnade direkt i bilen hem. Resten av dagen var dock inte rolig alls utan vi hade en ordentligt ledsen tjej som ville ha närhet hela kvällen - och ändå grät hon. Imorse hade hon lite feber och var inte samma glada morgontjej som hon brukar vara. Febern lade sig på förmiddagen så vi har varit och handlat och passat på att träffa vår fina gravida vän Josefine som väntar bebis om några veckor!
 
 
 

Leia 5 månader

♡ Du leker tittut
♡ Du sitter själv på både mjukt och hårt underlag
♡ Du tar ut och sätter i nappen
♡ Du håller nappflaskan
♡ Du skrattar ordentligt med ljud
♡ Du förflyttar dig själv åt båda håll på mage
♡ Du sover 20-7, mat, somnar om till 9
♡ Du väger 7410 gram och är 67.5 cm lång
 
Du tycker om
♡ Dina fötter
♡ Att inspektera allt (lappar, ansikten, allt man håller i)
♡ Djur
♡ Att ha så mycket som möjligt i munnen
♡ Att sova i vagn
 
Du tycker inte om
♡ När speciellt gröten är uppäten
♡ Att bli lämnad ensam längre stunder
 

Härliga dag

Det var några dagar sedan vi fick se solen nu, så himla härligt att då vakna upp till strålande sol. Tog tillfället i akt när Leia sov och rensade vårt monsterland på framsidan (när jag snackar monster menar jag ca 30 meter land och 1-2 meter brett..), det hade verkligen exploderat med ogräs när regnet kom. Skönt att få det gjort så fort solen började skina igen. Gräset är också både klippt och trimmat efter att Claes kom hem, så jag ska försöka hinna med att rensa bägge landen på baksidan imorgon så är det gjort innan hösten sätter igång på riktigt. Vi har också haft världens bästa Elin på besök så vi hann med en kort promenad och massa lek och bus. Älskar att se hur omtyckt Leia är av henne och tvärtom!
 
Body - Lager 157 | Byxor - Next | 

Kyckling arrabbiata

 
Kyckling arrabbiata
ca 30 minuter
 
3 kycklingfiléer
1 ask cocktailtomater
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2½ msk pesto arrabbiata
1 msk tomatpuré
2 msk stark chilisås
salt
grillkrydda
basilika
fetaost
 
Sätt ugnen på ca 200 grader
Skär purjolök i tunna skivor och pressa vitlök. Stek tills det fått färg och lägg i en smord ugnssäker form.
Skär kycklingen i några centimetertunna skivor. Stek tills de är nästan färdiga, krydda med salt och grillkrydda. Lägg sedan över löken i formen.
Skölj cocktailtomater och strö över kycklingen.
Blanda grädde, creme fraiche, pesto, tomatpuré, chilisås och basilika och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Servera med bulgur och strö över fetaost.

Söndag

Då har snart denna helg också sprungit iväg! Vi var hos mamma & pappa/mormor & morfar både i fredags och igår. Vi har ätit tillsammas, Leia har fått full fokus och jag har fått välbehövlig massage. Vi har också hunnit med en sväng hos svärfar/farfar och gått på marknad.
 
Jag är lite öm i ryggen idag så det känns att massagen tog ordentligt. Massage är ju rena gåvan för en mammarygg just nu känner jag! Måste blir bättre på att unna mig liknande behandlingar, det behöver jag både mammaledighets- och yrkesmässigt!
 
Body - H&M | Byxor - Newbie | Hårband - Next | 

Vänner som stannar kvar

För tredje gången den här veckan har vi träffat Ida, alltid lika mysigt tycker vi! Jag är glad att jag inte har tappat några vänner sedan jag blev gravid. Jag har både läst och hört nyblivna föräldrar prata om att de har förlorat vänner på grund av att de fått barn. Helt idiotiskt kan jag tycka.. Man ändras ju inte som person för det. Möjligtvis är man många erfarenheter rikare och har utvecklat sin personlighet. De jag känner har bara utvecklats till bättre och ödmjukare personer, sådana vill jag ha i mitt liv. Och jag är så glad att Leia är så omtyckt som hon är av alla runtomkring oss, det kommer göra henne till en fin människa ♡
 
Kjol - Benetton | Body - H&M |

Blomkålsmos med basilika

Vi har fått göra lite annorlunda med maten det senaste. Varje morgon har hon fått gröt och någon hemmagjord (såklart) fruktpuré. Det senaste har Leia kommit på att det är sött och gott och har därför slutat att vilja ha annat runt 15-tiden, då hon brukar få grönsakspuré. Gröten vill jag gärna fortsätta med eftersom den innehåller så mycket som en liten behöver, dock har jag börjat ge det tillsammans med grönsakspuré istället. Inte alls lika gott säger lillan, men det går ner.
 

Blomkålspuré med basilika
ca en liten och en stor burk
 
1 litet blomkålshuvud
1 klick osaltat smör
½ krm basilika
½ krm citronarom
 
Dela blomkål i små buketter och koka i ca 10 minuter.
Häll av vattnet och spara det.
Mixa blomkål och tillsätt smör, basilika och citronarom. Tillsätt lite vatten om det behövs för konsistensen.

Lätta hjärtat

Nu börjar det verkligen bli roligt att spendera dagar med denna lilla tjej. Hon är så medveten och har liksom mer blivit ett sällskap som man kan skratta och kommunicera med. En tjej som har blivit så tokig och rolig, som har massa humor och som älskar att skratta, prata och busa! En nyfiken tjej som vill vara med där saker händer och pilla på allt. En tjej som börjar bli mer och mer självständig, som hela tiden utvecklas och blir mer och mer en egen liten människa. Den lilla tjej som befann sig i min mage längre tid än hon spenderat utanför, helt ofattbart verkligen.
 

Aldrig byta ut en vardag med barn

Idag har det varit full rulle med nästan alla på besök från vår föräldragrupp. Lite städ, vardagsysslor och matlagning innan de kom på besök med alla små sötnosar. Det är så roligt nu när de ses. De tittar skeptiskt på varandra för att sen börja skratta och de kommunicerar med varandra genom prat och leenden. Det är ju  minst sagt annorlunda att ses som ett gäng mammor och massa barn än att ses ett tjejgäng och prata strunt i lugn och ro på ett kafé. Sympatigråt smittar av sig, mammor försöker trösta och samtidigt överrösta barnskrik. Glädjetjut och tokiga barn avbryter mammor som faller i skratt. Spyor som kommer både här och där, rinnande som fontäner. Bajsblöjsbyte och flashande bröst. Ja det är väl inte så glamoröst alla gånger, men ändå kan jag lova att det inte finns någon av oss som hade bytt bort det här mot en lugn fika på ett café...
 
Jag fick jättefina blommor av Linda, väldigt sensommaraktiga. I like it!