TRAS

Vi håller på att börja med TRAS på vårt jobb, därav ganska många sena kvällar för arbete då vi har TRAS-caféer och annat för att på bästa sätt använda oss av materialet.
 
TRAS står för Tidig Registrering Av Språkutvecking och innebär att vi pedagoger genom strukturerade observationer och dokumentationer följer och analyserar våra barns utveckling. Detta hjälper oss i arbetet med att stimulera barns språkutveckling och också lättare kunna uppmärksamma de barn som behöver extra stöd.
 
Det är dags för mig att börja sätta mig in i boken nu också, för att lättare kunna diskutera materialet tillsammans med andra pedagoger i vår stadsdel! Visst är boken inbjudande? :)
 
 

Kyckling från asien

Det är inte varje dag det det är orkanvarning, man dricker en flaska vin och får en översovande gäst, dessutom på en vardag. Tur vardagarna lyfts litegrann från det vanliga, mer energi behövs just nu känner jag. Solens strålar är ju ingenting som ger energi denna regniga höst direkt!
 
 
Kyckling från asien
ca 45 minuter

4 kycklingfiléer
ingefära
grillkrydda
salt
peppar
 
1 purjolök
1 rödlök
1 stor morot
1 röd paprika
½ rotselleri
2 dl stark chilisås
1 dl ketjap manis
1 tsk sambal oelek
3 msk japansk soja
2 msk mango chutney
2 msk kokosflingor
2 stora vitlöksklyftor
5 dl grädde
 
Ansa kycklingen och krydda. Bryn snabbt runtom, lägg över på en tallrik och låt vila.
Strimla purjolök, rödlök, morot, paprika och rotselleri och fräs i smör. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda i ca 15 min.
Lägg ner kycklingen i såsen och låt sjuda till kycklingen är färdig.
 

Halloweentrapp

Vilket väder helgen har bjudit oss på, moln och regn dygnet runt. Men det ger istället tid och lust för att greja inomhus eller att shoppa! Vi har under helgen blivit ganska många tusenlappar fattigare faktiskt, men det kommer vara så värt det!
 
Imorse gick jag upp i tid och fixade lite halloweeenfint på trappan till huvudentrén. Han råkade tappa en tand i stridens hetta medan jag satt utomhus i regnet och grejade, men vad gör det? Nu lyser han så fint i mörkret även om blixten döljer det mesta.
 
 

Hall

Visst är det inte färdigt än men här är i vilket fall vår lilla hall, eller såkallad groventré. Vi har en finentré som våra gäster använder och som direkt inbjuder till mitten av vårt hem. Vi själva använder groventrén som vetter mot kök, bastu med dusch och tvättstuga.
 
 

Those green eyes..

 

Tzatziki

Har man en gång börjat att göra egen tzatziki, tror jag risken är väldigt liten att gå till affären och köpa en färdig. De färdiga smakar ofta bara en massa konstiga tillsatser, typ.. rengöringsmedel? Bläk. Här har ni min egen tzatziki, tacka mig kan ni göra efter att ni testat :)
 
 
Tzatziki
1 timme och 30 minuter.

3 dl turkisk yoghurt
1 liten gurka
3 vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
salt
pepparmix
 
Lägg turkisk yoghurt i ett kaffefilter i en sil och låt rinna av i ca 1 timma.
Skala gurkan och riv på grova sidan av rivjärnet. Pressa ur så mycket vatten som går och lägg i en skål tilllsammans med den turkiska yoghurten.
Tillsätt pressade vitlöksklyftor, honung, salt och peppar.
Låt stå svalt till servering så det hinner dra åt sig av vitlöken.
 

Saftig morotskaka

Det värsta jag vet är torr mat eller torra kakor. Det ska vara saftigt och ha i alla fall ett litet tuggmotstånd. Därför är denna morotskaka heeelt perfekt!
 
 
Saftig morotskaka
ca 1 timme
 
4 ägg
4 dl strösocker
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 1/4 msk kanel
225 gr smör
4-5 morötter
 
200 gr philadelphiaost
50 gr rumstempererat smör
2,5 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, mjöl och kanel.
Smält smör och låt svalna.
Skala och riv morötter på den grova sidan.
Vänd försiktigt l i mjölblandningen, smöret och morötter i äggblandningen. Vispa.
Klä en stor ugnssäker form med bakplåtspapper och höll över smeten. Grädda i ca 35 minuter. Känn med en sticka, kakan ska vara torr och inte fastna.
Låt kakan svalna.
Mixa ingredienserna till frostingen och bred på kakan. Ställ in i kylskåp och ta fram strax innan servering.
 

Katthus

Några dagar efter att vi fått hem vår nya familjemedlem kom svärfar med en present till honom. Han hade byggt ihop ett hus med riktigt tak och grejer! Vi har inrett med lite myspys så kissmissen har någonstans att komma undan under kalla eller regniga dagar då han vill ha extra skydd. Hittills är han bara ute under eftermiddagar och kommer in igen mot kvällen. Då ligger han hellre jämte oss och myser i soffan eller på fårskinnspläden intill den varma kaminen. Mysigare katt har jag nog aldrig träffat, så han njuter av vårt sällskap!
 
 

Cornflakeskyckling med het mangosalsa



Cornflakeskyckling med het mangosalsa
ca 35 minuter

3 kycklingfiléer
5 dl cornflakes
3msk gräslök
1 ägg
grillkrydda

4 majskolvar

2 mango
1 avokado
½ rödlök
valfri mängd röd chilli
1 näve körsbärstomater
limesaft

Sätt ugnen på 215 grader.
Krossa cornflakes och bllanda med hackad gräslök. Rensa kycklingfiléerna och dela i mindre bitar.
Vänd kycklingen i ägg och sedan i cornflakesen. Krydda med grillkrydda. Lägg i en ugnssäker form och tillaga i ca 25 minuter eller tills kycklingen är färdig.
Koka majskolvarna i lättsaltat vatten.
Dela mango och avokado i småbitar och lägg i en skål tillsammans med hackad rödlök och finhackad chili. Skär tomaterna i fyra delar och tillsätt i skålen. Pressa över limesaft.

Ut med det gamla, in med det nya!

När sommarens varma dagar var över och sensommaren började visa sig genom sina kalla nätter, märkte vi ganska så snart att det var dags att se över vår luftvärmepump. Det är inte lätt att veta hur värmen ska te sig i ett stort hus med takvärme (direktel), en gammal luftvärmepump, en kamin och en, på många år oanvänd, öppen spis. Dessutom är huset byggt på gjuten bottenplatta vilket lätt tillför kalla golv. Och såklart är vi helt ovetande som nya husägare under våren.
 
Vi bestämde oss för en ny luftvärmepump, med många nya finesser inom branschen och dessutom ska den sänka energiförbrukningen med upp till 80%. Med den väl insatt har vi varma golv, varmare inomhus och använder dessutom inte takvärmen mer än på vår ena toalett. Vi valde även att sätta "fläkten" på sidan av huset och har därför en mycket trevligare framsida! Eftersom de har målat om huset efter att de satt dit den gamla luftvärmepumpen så är det bara lite färg där som behövs. Väldigt nöjd tjej!
 
 
Ut med det gamla, in med det nya!
 
 
 

Korv- och pastagratäng med pesto

Det är ju det där med att förnya sig, speciellt när det gäller korv. Men visst finns det massvis att göra med det också! Det här receptet tar 10-15 minuter, lekande lätt!
 
 
Korv- och pastagratäng med pesto
 
Pennepasta för 4 pers
1 grillkorvpaket
1 paket cabanoss vitlök
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 dl pesto
1 paket körsbärtomater
1 gul lök
1 liten påsen ruccula
125 gr mozzarellaost
salt
svartpeppar
chili explosion
 
Koka pastan.
Skiva båda korvpaketen och stek. Tillsätt en hackad gul lök.
Blanda creme fraiche, turkisk youghurt och pesto i en stor skål. Tillsätt hackad mozzarella, kryddor och den stekta korven.
Halvera tomater och häll i skålen tillsammans med ruccula och den kokta pastan. Blanda väl.
 

Ugnspannkaka med morot och rödlök

 
Ugnspannkaka med morot och rödlök
 
2 ½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
2–3 msk smör
3 morötter
1 rödlök
flingsalt
 
Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet. Smält smöret i en långpanna.
Skala morötterna och riv. Blanda i smeten. Häll i smeten i långpannan.
Skala och skär lök i strimlor, strö över smeten. Salta med flingsalt.
Grädda 20–25 min eller tils den fått fin färg.
 

Visit all weekend

Denna helg har veden blivit staplad, löven uppkrattad, förrådet städat, utemöblerna intagna, huset städat och audin tvättad och polerad. Dessutom har vi hunnit ha massa besök. Igår kom svägerskan med son, svärfar, några kompisar och sen middagsbesök av våra vänner Alex och Monica på kvällen. Idag har även min familj varit här på middag, i utbyte mot en vacker blomma. Tur att jag och mamma har snuskigt lika smak, hon vet precis vad jag tycker om!
 
Imorgon är det ny vecka med nya möjligheter!
 
 

Firewood

När vi flyttade till huset hade de förra ägarna lagt sin ved på pallar under en presenning året runt. Det är inte optimalt eftersom veden inte trivs på det sättet och det därför inte blir särskilt bra att elda med. Dessutom är det inte speciellt snyggt (säger perfektionisten här..). Svärfar har istället snickrat, köpt lite takpannor och byggt oss ett vedförråd på baksidan av vårt hus (garaget). Det blev praktiskt och dessutom snyggt! Grannarna är imponerade och vill bygga likadana själva, ett bra tecken!
 
Förra helgen åkte vi därför upp till min morfar, klyde en himla massa ved, blev bjudna på middag och det slutade med ett fullt lastbilsflak. Blev väldigt mycket över som vi fått stapla upp på baksidans uteplats så länge som vi får använda först. Nu är det bara att elda på i vår myskamin!
 
 
 

Vår nya familjemedlem!

Risken finns när man köpt ett stort hus att det trots möbler och sällskap blir tomt. Att det fattas någonting trots att man har det mesta. Därför har vi fått en ny kompis här hemma. Världens mysigaste lilla björn som behöver ett tag till på sig innan han bott in sig hos oss. Ser fram emot många år tillsammans med denna krabat, så vacker och älskvärd!
 
 
 
 

Falsk charongryta

 
Falsk charongryta

500 gr fläskytterfilé
2 dl créme fraiche tomat & basilika
2 dl créme fraiche franska örter
2 msk tomatpuré
6 msk mangochutney
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 burk champinjoner
1 gul lök
salt
svartpeppar
chili explosion
2 dl vatten
 
Putsa fläskytterfilén och strimla den. Bryn köttet, krydda med salt, peppar och chili explosion. Lägg köttet i en gryta.
Halvera löken och skär sedan löken i halvmånar. Gör tunna stavar av morötterna.
Blanda ihop créme fraichen med tomatpuré, mangochutney och finhackad vitkök. Smaka av med nymalen svartpeppar, späd med vatten.
Häll såsen över köttet och låt alltsammans koka samman på svag värmen i ca 15 minuter. Ha i löken, champinjonerna och morötterna och låt dem koka med i ytterligare 10 minuter.

 

Sveriges skönhet

Jag älskar att promenera i Sverige. Inte bara för att det är underbart härligt att motionera och få frisk luft, utan också för att få njuta av den natur vi har. Hösten är en helt underbar årstid att motionera i. Man andan in frisk och svalare luft medan man kan njuta av alla färger som träd och annat som växer bjuder oss på. Igår var en sådan där dag. Jag hade såklart inte kameran med mig ut, men mobilen fick duga. Vi gick en av våra fina vägar här runtomkring, som jag kallar sjörundan. Där går man på asfalt, grus och timmervägar i både samhället, bland sommarstugor och på landet. Både med sol och skugga, med sjön och skogen som sällskap. Sååå härligt!
 
 
 

Potatis- och purjolökssoppa

Efter jobbet fick jag besök av en av mina vänner från storstaden Göteborg. Det är inte så ofta som man hinner träffas numera, så jag är glad över all tid vi får tillsammans. Dagen har spenderats med promenad och middag tillsammans. Vi bakade bröd (receptet hittar ni här) och lagade god potatis- och purjolökssoppa. Blev ett snabbt kort idag, gäster är såklart viktigare än att ta kort på maten! Hoppas ni haft en mysig onsdag, det ska jag fortsätta ha resten av kvällen :)
 
 
Potatis- och purjolökssoppa
 
6 potatisar
2 purjolökar
3 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
örtsalt
5½ dl mjölk
2 dl crème fraiche
svartpeppar
1 pkt bacon
 
Skala och skiva potatis. Strimla purjolök. Fräs purjolöken i en kastrull.
Tillsätt potatis, vatten, grönsaksbuljong och örtsalt. Låt koka ca 10-15 minuter eller till potatisen är färdig.
Mixa grönsakerna till en ganska slät soppa, tillsätt mjölk, creme fraiche och svartpeppar. Låt koka upp.
Klipp ner bacon och stek ganska hårt i en stekpanna, de mjuknar vid servering i soppan.
 

Salami- och brieostpaj

Idag har varit en lång dag på jobbet för min del med lite möten och annat, precis som igår. Jag har däremot hunnit med lite nytta här hemma med bland annat tvätt av vinterkläder, vädring och tvätt av sängkläder. Till middag blev det god paj med kall sås och en mumsig sallad!
 
 
Salami- och brieostpaj

 2 dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
125 gr smör
1-2 msk msk kallt vatten

150 g smakrik salami
400 gr brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt
peppar
körsbärstomater

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman både mjölen. Tärna smöret, tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbarkant och picka degen.
Ställ in formen i frysen i ca 10 min. Grädda sedan pajskalet i ca 15 minuter.
Tärna salamin och hälften av brieosten och lägg i pajskalet.
Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda pajen i ca 30 min.
Toppa pajen med resten av brieosten, skivad, och låt den smälta. Tillsätt körsbärstomathalvor.