Bästa vårdagen

Vilken dag vi haft idag! Runt 15-17 grader och strålande sol hela dagen. Hemma hos mina föräldrar har min morfar med sällskap varit och hjälpt till med trädfällning. Det har gjort och ätits våfflor till lunch, dans, sång och arbete och sedan dags för grillning, efterrätt och badning i jacuzzin med massa tända ljus. Det har hunnits med lite öl, bubbel och någon shot på vägen. En riktig härlig dag på alla sätt och vis, sooom jag tycker om min familj! Jag mår så bra när jag är tillsammans med dem, inget i världen får mig på bättre humör!
 
 
 

Trädgårdsfix

Äntligen är all ljung från hösten som bortblåst och våren har flyttat in. Och ut. Det ser så härligt ut med lite färg nu på våren, innan all annan färg dyker upp på träd och i rabatterna. Jag handlade en del blommor, lite för mycket till och med. Så det blev en extra kruka som fick plats utanför garageportarna. Ska verkligen se till att fynda fina utomhuskrukor i år, jag väntar bara på att säsongen ska sättas igång ordentligt!
Nytt har det blivit både inomhus och utomhus och jag invigde mina nya trädgårdshandskar dagen till ära.
 
 

Sött vitrinskåp

Köpte mig ett litet sött vitrinskåp häromdagen, riktigt nöjd faktiskt! Svårt att veta vad jag ska i det dock, det ska ju ändå vara fint samtidigt som det ska vara praktiskt.. Men det återstår att se, ska i alla fall få hit en riktigt tålig grön växt. På vintern blir det lätt lite kallare på ovanvåningen, men så fort elden tänds i kaminen blir det ordentligt varmt. Även på sommaren blir det mycket varmt pga vårt stora härliga fönster, fönster öppnas och det ska därför klara lite drag. Men å andra sidan är det ordenligt ljust och därför trivs växterna bra också. Det är otroligt hur vårt hem hela tiden växer och blir än mer ombonat. Det är svårt att inte älska detta hus, nyper mig själv i armen varje dag!
 

Tortellinigratäng

De dagar man har bråttom är det perfekt att kunna göra en snabb rätt, strunta i grönsakerna bredvid och ändå kunna äta gott. En riktig delikatess om ni frågar min andra hälft, som nästan alltid tycker att enkel mat är bäst. Lägg hellre ner några tior extra för att köpa tortellini på färsk pasta, den blir krämig och god istället för fast och hård.
 

Tortellinigratäng
20 minuter
 
500 g tortellini (valfri smak)
1 pkt bacon
1 grön paprika
1 gul lök
5 dl grädde
3 msk stark chilisås
salt
svartpeppar
chili explosion
riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka tortellini och häll sedan av vattnet. Lägg tillbaka i kastrullen.
Skär bacon i mindre bitar och stek.
Hacka paprika och lök i mindre bitar och lägg i stekpannan tillsammans med baconet.
Tillsätt grädde och chilisås och låt puttra någon minut. Krydda.
Häll blandningen över tortellinin och blanda. Lägg sedan i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
 

Loppisfynd

I helgen var vi på två loppisar och gjorde fina fynd! En gammal hushållsvåg, två vinglas i nysilver och en gammal sax. Jag har alltid haft en förkärlek till gamla ting. Vi har inte många möbler som är nya, de allra flesta är ärvda som jag har fräschat upp. Dessutom tycker jag om vitt, natur, trä och rost som gör sig superbra tillsammans!
 
 

Limepaj med färska bär

I fredags var det dags för mig att ta med fredagsfika till jobbet. Eftersom jag gjorde två stycken hade jag för första gången nytta av en av mina julklappar jag fick förra året. Hur bra som helst och förenklar mycket, det är ju det vi strävar efter nuförtiden?
Tyvärr har jag inget färdigt kort på den eftersom jag färdigställde med färska bär på jobbet. Men, ett kort på resterna som togs med hem kan ni få i alla fall. Mycket omtyckt på jobbet och löjligt enkel...
 
 
Limepaj med färska bär
20minuter
 
200 g digestivekex
150 g margarin/smör
1½ burk kondenserad mjölk
4 lime
Färska hallon
Färska blåbär
Färska vinbär
 
Krossa digestivekex i en matberedare. Smält margarin/smör. Blanda och tryck ut i en smörad form.
Blanda kondenserad mjölk med det rivet skal och saften av 4 lime. Bred sedan ut över digestivebotten.
Garnera med färska bär.
 

Vårens första

Det är helt otroligt, känns som att jag letar nya vårtecken varje dag. Det har hittills varit perfekt väder för allt grönt. Både soliga, varma dagar, lite molnigare dagar och regn, mestadels på nätterna. Om vi får en vår och sommar likt förra året kommer jag vara så lycklig! Detta året är dessutom det första någonsin som jag ska ha fyra veckors semester, helt underbart!
I morse var jag och tittade i en av rabatterna och visst har det kommit upp inte bara blad på flera ställen utan nu även blommor! Jag tror att det är pärlhyacint som har börjat kika upp, någon som vet?
 
 

Musli med kardemumma

Det finns väl egentligen ingenting godare än hemmagjort. Oavsett om det gäller mat, fika eller andra tillbehör. Idag slängde jag ihop en ny muslisort, med kardemumma. När min sambo klev in genom dörren sprang han direkt runt och letade efter vart mina nybakta kakor låg och gömde sig. Han trodde mig inte förrän jag visade honom och lät honom smaka. Mycket populärt! Fixade iordning en gammal burk och klädde locket också för att kunna ha det framme. Tycker alltid om att variera mina frukostar!
 

Musli med kardemumma
40 minuter
 
150 g pumpakärnor
1 dl linfrön
½ dl kokosflingor
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
50 g hasselnötter
100 g saltade cashewnötter
 
½ dl matolja
3/4 dl vatten
1½ dl sirap
1 dl honung
1½ msk kardemumma
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienserna.
Blanda ihop resten av ingredienserna och häll sedan ihop det med de torra ingredienserna.
Blanda väl och lägg sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Rör om flera gånger och håll koll så det inte bränns.
 

Marinerad kyckling i bulgursallad

 
Marinerad kyckling i bulgursallad
40 minuter
 
2 kycklingfiléer
1 burk mango chutney á 350 g
1½ tsk sambal oelek
1 lime
bulgur för 4 pers
gurkmeja
salt
svartpeppar
1 aubergine
1 vitlöksklyfta
3 gula lökar
1 näve fryst bladspenat
1 förpackning körsbärstomater
 
Rensa kycklingen och skär i tunna skivor.
Blanda mango chutney, sambal oelek och saft av 1 lime. Marinera kycklingen i halva marinaden och spara resten till servering.
Koka bulgur.
Skiva 1 aubergine i mindre skivor, salta och låt stå i några minuter. Dutta sedan bort vattnet på dem med hushållspapper.
Stek aubergine tills den fått fin färg och tillsätt sedan 1 grovt hackad lök. Dela körsbärstomater i halvor och tillsätt i pannan. Lägg sedan allt i en stor salladsskål.
Dela 2 st lökar i fjärdedelar och stek på hög värme. Lägg i salladsskålen.
Stek kycklingen tillsammans med all marinad och lägg sedan i salladsskålen.
Lägg i bulgur i stekpanna på medelvärme, krydda med gurkmeja, salt och svartpeppar. Tillsätt fint skivad vitlök och bladspenat.
Lägg ihop allt i salladsskålen och blanda.
Servera tillsammans med mangosåsen från marinaden.
 

Rutinbunden

Ibland kan jag bli sådär arg på mig själv, kanske snarare besviken. Att jag sätter mig själv i situationer som jag egentligen inte trivs med. Jag har det senaste blivit dålig på att laga ordentlig mat, prova nya recept att dela med mig av till er. Jag är en ganska rutinbunden människa som lätt kan tappa vissa rutiner för att följa andra slags rutiner. Dags att ta tag i det där igen, känns bra!
 
 

Superhelg

Vissa helger är helt enkelt bättre än andra. Denna helg har varit en av de bättre, i alla fall hittills. Gårdagskvällen bestod av besök av mina föräldrar, hemmagjord pizza och annat gott till långfilm till nattetid. Idag har det varit fotbollsfest på Borås Arena där Elfsborg stod som segrare och vidare i svenska cupen. När jag steg innanför dörren kände jag doften av nybakt bröd och fann även halvfärdiga citronbiskvier som med lite hjälp snart blev färdiga för kylning. Vårt besök är på hemgång och vi ska njuta av chokladdoppade jordgubbar och sätta på en film i vårt ljusupplysta hem.
 
 

Ett hjärtas fröjd

Det är något speciellt med de där ögonen. Världens, faktiskt, bästa katt. Även om han ibland driver mig till vansinne med sitt bekräftelsebehov och sitt enorma behov av mys och gos. Men att komma hem till en misse som kommer springande till dörren för att möta upp, en extra liten vän i soffan om kvällarna och en till levande själ i sängen om nätterna.. En extra i familjen som även får grannarna på bättre humör med sitt lekande sätt och uppmötande för att gosa en stund innan det är dags att komma hem till oss igen. En tassande underbar själ som sprider sådan glädje runtomkring sig. Fina, fina Tyson.
 
 

Vårt nya bilköp

Som jag tidigare hastigt nämnt har vi äntligen köpt ny bil, något jag längtat efter länge! Fina fordon har vi gott om i det här hemmet, förutom just bilen jag kört varje dag till jobbet. Men nu blir det ändring på det, även om det verkar som att jag får ta och bruka vår audi a3 nu istället. Endast bäst är gott nog när det gäller allt med motorer i den här familjen..
 
Lite dåligt var det allt att bilen varken var städad eller tvättad när vi fick den. Efter 10 timmars arbete var den dock städad, tvättad och polerad av min man. Mycket tid läggs i vårt garage i vanliga fall också, och jag antar att BMWn om någon månad både är sänkt, har större och nya fälgar och lite annat smått och gott. Återstår att se!
 
 

Ananas- och hallonsmoothie

Varje helgfrukost serveras smoothie här hemma tillsammans med kokta ägg och lite annat gott. Det går att förändra i all evighet! Mestadels använder jag olika frukter och bär, med antingen juice eller yoghurt och mjölk, med eller utan kryddor, krämig eller rinnig. Nyttigt och gott!
 

Ananas- och hallonsmoothie
5 minuter
 
1 burk ananas
3 dl frysta hallon
valfri god morgon juice
ev. honung
 
Tina hallon. Mixa tillsammans med ananas. Tillsätt juice.
 

Underbara vårlördag!

Vilken fantastisk dag vi har haft idag! Den allra första riktiga vårdagen, med behaglig sol och en glad själ. Gick direkt ut efter frukost för att grovfixa i trädgården tillsammans med min trogna följeslagare som lekte med varenda gren som jag rensade bort. Finliret får komma senare under våren, beroende på vädret. Det är nu som det är dags att ta tag i saker och ting med hus och hem, det är ju bara så underbart. Till och med börjar det titta upp grönska i våra rabatter. Imorgon är det dags för gödsling av gräsmatta, just nu består vår så kallade gräsmatta mer utav mossa. Mossmatta. Har en känsla av att det blir mycket gräsklippning i år, men det får det vara värt! Kanske tar jag tag i några rabatter samtidigt.
 
Igår var det restaurangbesök med min fina kollegor, idag är det mellodags hos svägerska med familj. Längtar redan till att vakna upp till en fin dag imorgon också!
 
 

Kycklingenchiladas med tomatsås

Det här är så uppskattat och går att anpassa från ett barns smaklökar till en vuxen som tycker om ordentlig hetta. Ordentligt bra betyg här hemma också, mums...
 

Kycklingenchiladas med tomatsås
30 minuter
 
3 kycklingfiléer
1 gul lök
grillkrydda
svartpeppar
salt
 
1 vitlöksklyfta
2 förp. krossade tomater med basilikasmak
2 tsk sambal oelek (för hetta, annars minska)
salt
svartpeppar
chili explosion
6 st tortillabröd
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i mindre bitar och stek med hackad lök. Krydda.
Häll krossade tomater i en kastrull, värm upp. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och sambal oelek. Låt småputtra någon minut. Krydda.
Ta 1½ dl av tomatsåsen och blanda med kycklingröran. Lägg sedan en stor klick i varje tortillabröd, rulla ihop och lägg med skarven neråt i en smörad ugnssäker form.
Häll över resten av tomatsåsen och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
 

Det vankas vår

Det är underbart på samlingen på jobbet varje dag, att se hur dagarna springer iväg och att vi faktiskt är inne i en vårmånad. Jag har sett att snödroppar har dykt upp i grannens trädgård och mitt hopp hålls uppe hela tiden, även om det faktiskt kommit en hel del snöflingor det senaste. Kaminen går mindre varm och temperaturen börjar bli behagligt under dagen, speciellt när solen lyser.
 
Jag kikar in senare med nytt recept, kyckling till middag idag!
 
 

Sweet week

Den senaste veckan har varit hektisk. Knappt någon träning, någon ordentlig matlagning eller omhändertagande av huset. Veckan har istället bestått av många fina stunder med vänner, bankmöten, bilköp och övertid på jobbet. Därför har helgen bestått av städ och tvätt men också en eftermiddag och kväll tillsammans med ett par efterlängtade vänner som vi inte träffat på flera månader. Så jag får väl ändå säga att veckan till slut har varit mer än okej i vilket fall!
Imorgon är allvaret igång igen och det är dags för nya inskolningar på jobbet till följt av lång planeringsdag.