Grönsakspaj med tomat

Det underbara vädret fortsätter, inte många droppar regn jag har fått stå ut med på min semester kan jag säga!Dock skulle nog gräsmatten må bra av lite regn, så jag blir inte ledsen om det skulle komma en skur eller två. Men graderna stiger inte under 20 grader på kvällarna och grillkvällarna fortsätter med olika tillbehör. Det är ju fantastiskt!
 

Grönsakspaj med tomat
1 timma
 
3½ dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
2 msk vatten
 
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
chili explosion
italiensk salladskrydda
3 dl riven västerbottenost
3 nävar ruccola
½ kruka basilika
1 ask körsbärstomater
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda ihop vetemjöl, smör och vatten till en pajdeg.
Smöra en form och tryck ut pajdegen. Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt sedan vila i 10 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk och creme fraiche, krydda och tillsätt sist ost.
Grovhacka ruccola, strimla basilika och lägg i pajskalet. Lägg över hela körsbärstomater och höll över äggstanningen.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått en fin färg.
 

Grillad sparris med ost och nötter

Ett gott tillbehör till grillat, nästan helt ett recept från ICA. God och nötig smak, och citrus är ju ett måste till sparris!
 
 
 
Grillad sparris med ost och nötter
15 minuter
 
1 knippe sparris
citronarom
olivolja
flingsalt
svartpeppar
chili explosion
hasselnötter
riven parmesan
smör
 
Skär av den nedersta delen på sparrisen. Lägg omlott på små folieark.
Häll över citronarom och olivolja, strö över flingsalt. Krydda med svartpeppar och chili explosion.
Grovhacka hasselnötter, strö över parmesanost och lägg över en klick smör.
Lägg ihop folien och grilla i ca 10 minuter.
 

Ananaspaj

Den perfekta pajen till fikat en varm dag eller till fruktig efterrätt. En riktig hitt som fick tummen upp och en extra bit på tallriken från någon som annars ogillar ananas. Det är bra betyg!
 
 
Ananaspaj
ca 1 timma
 
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
 
2 burkar krossad ananas
2 dl creme fraiche
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och ställ undan.
Blanda resterande ingredienser till pajdegen och tillsätt sedan smöret. Blanda till en deg.
Smörj en pajform och tryck ut degen.
Låt den krossade ananasen rinna av i ett durkslag, pressa ut det mesta av saften. Blanda sedan med resten av ingredienserna till fyllningen.
Bred fyllningen över pajskalet och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna innan servering.
 

Potatissallad med färskpotatis

Under sommaren och semestern är det väldigt sällan som jag inte använder grillen under våra middagar. Tillbehör görs såklart i köket med diverse hjälpmedel, men vi äter grillat så gott som varje dag. Och jag tröttnar aldrig! Många kvällar spenderas på baksidans altan med vänner långt in på nätterna, likt igår kväll.
 
 
Potatissallad med färskpotatis
1 timme
 
1 kg färskpotatis
½ rödlök
1 saltgurka
1 knippe rädisor
1 msk kapris
½ dl syltlök
4 dl gräddfil
2 dl citronmajonäs
1½ msk dijonsenap
dill
gräslök
salt
vitpeppar
 
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av under hushållspapper.
Skala och hacka lök, lägg i en stor bunke. Skär gurkan i tärningar och rädisor i skivor. Lägg tillsammans med löken. Tillsätt syltlök, kapris, gräddfil, majonäs, dijonsenap, dill, gräslök och kryddor.
Skär potatisen i halvor och lägg tillsammans med resten. Låt svalna i kylskåp minst 1 timme. Kan med fördel göras dagen innan.
 

Semester i Varberg

När jag bara var några år gammal köpte min mormor en stuga i Varberg som året runt boende. Sedan dess har jag spenderat många veckor där varje år. Året runt såklart, men det bästa var ju utan tvekan sommaren då alla kompisarna var nere. Fortfarande är Varberg något speciellt för mig och kommer nog alltid vara. Minst några semesterdagar spenderas där, på ett eller annat sätt. Denna gång var det med familj och vänner, härliga västkust!
 
 

Semester på visingsö

En av sommarens måsten för oss är att åka till Visingsö i Småland, vilket vi gör varje år. Ekologiska kaféer med världens godaste morotskaka, cykla halva ön runt och samtidigt få en känsla av att vara tillbaka på 1100-talet med gamla borgar och ruiner. Självklart har mycket bevarats och hela ön består av gamla röda trähus med vita knutar och fallfärdiga ladugårdar och massvis med spannmålsodlingar. En av höjdpunkterna är lunchen som vi alltid tar det samma, rökt vätternröding med nypotatis och kall sås på Visingsö värdshus. Ett tips är att också besöka Gränna campings äventyrsgolf, en otroligt fin och utmanande mini-golf bana. Innan hemgång passade vi på att ta en glass och sätta oss på en gräsplätt vid hamnen.
 
 

Hallonpaj

Det är helt otroligt att det gått så lång tid sedan jag uppdaterade er senast och att många av er fortfarande kommer in och tittar till mig titt som tätt. Det har såklart funnits anledningar, men för att göra en lång historia kort så har det under en tid funnits mindre att skriva och uppdatera er om.
Men under dessa drygt 3 månader så har det ändå hänt en del. Lite får ni ta del av under senare tillfällen, men semestern har gått mot sin mittendel, vi har varit utomlands och jag har dessutom fått ett nytt arbete till hösten. Naturligtvis fortfarande som förskollärare, men i en förskoleklass.
 
Vädret är med oss riktigt ordentligt! Solen lyser, vi har gjort ärenden och avnjutit en utsökt hallonpaj till fikat.
 

Hallonpaj
1 timme
 
200 g smör
4 dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
½-1 tsk bakpulver
 
5 dl frysta hallon
3 msk socker
1 msk potatismjöl
2 krm kanel
 
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Smält smör och ställ undan.
Blanda resten av de torra ingredienserna och tillsätt sedan smöret. Arbeta ihop till en deg.
Tryck ut i en stor form och lägg sedan hallon över. Blanda ihop socker, potatismjöl och kanel och strö över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna något innan servering.