Intensive..

Det har varit två intensiva dagar och jag har inte hunnit uppdatera er som vanligt. Det började väl egentligen med att mamma och pappas hund inte har varit sig själv alls det senaste och vi bestämde oss för att åka in med henne igår förmiddag. Det visade sig att hon hade den största livmoderinflammationen som de någonsin sett vilket krävde akutoperation för att inte riskera att den skulle explodera. Stackars lilla gumman som varit en sådan kämpe och inte visat någon smärta trots att giftet hade tagit över hennes kropp. Det var en riskabel operation men de väntade med att operera tills hon fått dropp och antibiotika direkt i blodet och piggnat till lite. De ringde sent igår kväll och meddelade att det hade gått bra och att hon var pigg och glad. Hon får ligga inne tills imorgon, sen får vi träffa henne igen!
 
Efter vi varit på Blå Stjärnan åkte vi och Elin för att jobba lite på Elfsborgsmatchen. Leia stannade inte under matchen men tyckte det var riktigt roligt att titta på när de värmde upp i alla fall.
Idag har vi med hjälp från Elin rensat vårt stora land på framsidan. Det största landet i världen, eller i alla fall det näst största. haha. Jag har gjort hemmagjord potatissallad som ni hittar här och vi grillade massa gott till middagen. Claes går på semester idag och ingen är gladare än oss! 
 

Kräktime på mammas soffa

Verkligen jätteroligt att ha en nytvättad vit soffa när man vissa dagar har en spybebis. Extra roligt när den där spybebisen har ätit sötpotatispuré också och därför spyr orange. På soffan. Jag ska inte slarva med att ha en handduk under henne dessa dagar. Hon spyr fortfarande inte lika mycket som hon gjorde med Sempers ersättning, däremot är hon aldrig still numera och rullar över till mage så fort hon får chansen. Och då kommer också spyorna. Gaah vad jag längtar tills de tar slut helt och hållet!
 
Body - Bombadill | Leggins - Newbie |

En regnig dag

Idag har vi och Leias morbror varit hos hennes gammelmorfar och hälsat på. Vi åt god middag och tog samtidigt med oss lilla vovvan hem till mina föräldrar. Jag har nog aldrig varit där utan att bli serverad riktig husmanskost, så himla gott! Min tanke var att jag skulle hinna ta mig en kik i ladugården för att se om jag hittade något fint att ta med hem till inredning. Men Leia var inte på humör där idag så jag får vänta med det till vi åker upp hela familjen istället. Jag hittar alltid någonting roligt där inne, sist var det ett stort gammalt Litermått i trä och få vagnshjul som står på var sida av ytterdörren.
 
Väl hemma så har vi myst, Leia har spytt ner sig hundra gånger och hon fick sedan ta ett ordentligt bad (egentligen hade det nog räckt att vi hade ställt oss utomhus medan regnet vräkte ner). Alltså den ungen älskar att bada på alla sätt och vis. Hon som alltid vill sitta upp blev lite småsur när jag lade ner henne på insatsen till badbaljan. Sedan kom hon helt enkelt på att hon kunde sprattla galet med benen istället. När Claes kom hem satt jag dyngsur jämte henne i badbaljan och hon var överlycklig!
 
Byxor - Newbie | Body - Newbie | Dregglis - Pippi |

Palsternackspuré

Lilla gumman så mycket hon älskar smakportioner. Hon får fortfarande bara runt en matsked men hon hade gärna ätit mer. Lik mamma när hon var liten, vill ha mat snabbt och på direkten. Igår blev hon jätteledsen när det var slut och hon inte fick mer. De första gångerna hon fick smaka (som på bilderna) låg det mesta i hakklappen, men bara en dag senare eller två hade hon kommit på tekniken och nu lämnar hon ingenting åt slumpen. Sötpotatispurén var ju verkligen en hit! Jag hade två palsternackor kvar så jag gjorde puré av dem också. Lika gott det tyckte smakfantasten! Hon liksom sitter och smaskar efter hon ätit färdigt, precis som att hon suger åt sig de sista smakerna. haha.
 

Palsternackspuré
 
2 palsternackor
vatten
 
Skala och skär palsternackorna i mindre bitar. Koka ca 10 minuter.
Sila ut palsternackorna och spara vattnet.
Mixa dem och tillsätt vatten, lite i taget tills det blivit en bra konsistens.

Lax med ostsås

Åh så gott det är med lax alltså! Och jag kan ju inte låta bli att tillsätta vin många av de gånger som jag tillagar det. Det är ju helt givet egentligen.
 

Lax i ostsås
1 timme
 
½ laxsida (alternativt 4 laxfiléer)
1 purjolök
citronpeppar
fiskkrydda
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
½ dl vitt vin
salt
svartpeppar
150 g riven gratängost
½ dl riven parmesan
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär purjolök och lägg i botten på en smord ugnssäker form.
Skär filéer av laxen och lägg över purjolöken. Krydda rikligt med citronpeppar och fiskkrydda.
Blanda resterande ingredienser och häll över fisken.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
 

Tröttast i stan

Idag hade jag helst av allt packat ner mig själv och Leia i sängen och somnat sådär supergott under tonvis med täcken. Gärna vaknat av fågelsång och solsken. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Leia sover ute i vagnen, molnen ligger som ett tjockt täcke högt däruppe och jag försöker hålla ögonen öppna i soffan. Vila under tiden som Leia vilar har inte hänt sedan hon föddes men idag har tanken inte varit långt borta. Natten till igår sov jag riktigt dåligt så vet inte om det är det som tar ut sin rätt idag. Jag ska ta och sätta igång en tvätt och när Leia vaknat och ätit, gå och slänga lite skräp. Jag tror att det är frisk luft jag behöver, och ordentligt med mat. Måste skärpa mig med det där..
 
Ni får lite bilder på Leia och hennes faster från kalaset igår medan jag försöker pigga upp mig!
Klänning - Newbie |

Vitt och fräscht

Jag spenderade nästan en hel dag till att tvätta och tvätta men det är ju så värt det när soffan är vit igen. Jag älskar att ha rent och snyggt omkring mig, jag behöver det för att må bra. Så väl värt en dags arbete med att ha igång både tvättmaskin, torktumlare och torkskåp!
 

Fullt hus!

En helg fylld med både det ena och andra, vänner som avlöst varandra. Vi har både hunnit med grillkväll med Jusse och Colin och fikabesök med både Ann-Sofie, Daniel och Nova, och Alex, Monica och Liam. Det har fått bli både nybakt, från-dopet-fika och färdigfika för att hinna med. I eftermiddag är det istället vi som ska få njuta av att få mat på bordet på lite kalas hos Leias farmor. Ikväll får det bara bli en massa mys och filmkikande för att förbereda oss för en ny vecka igen!
 

Sötpotatispuré

Idag gjorde jag den första satsen med smakportioner till lillan här hemma. Jag ville börja med något som smakade sött och gott så jag gjorde åt våra sista sötpotatisar här hemma. Leia fick även ett litet smakprov och hon gjorde inte en enda min mer än att smaska i sig (läs utanför sig). Tanken är att inte experimentera för mycket utan att hon ska få någon enstaka smakportion i taget, möjligtvis varvat med gröt om några veckor.
 

Sötpotatispuré
 
2 sötpotatisar
vatten
 
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka ca 10 minuter.
Sila ut potatisen och spara vattnet.
Mixa sötpotatisarna och tillsätt vatten, lite i taget tills det blivit en bra konsistens.

Bustorsdag

Det senaste har Leia börjat sova hela nätter. Istället vaknar hon betydligt tidigare än vad hon gjort förut. Det har ju varit lite en önskan från mig så sätt så ska absolut inte klaga! Nu sover hon oftast flera timmar mitt på dagen och en kortis på eftermiddagen, perfekt. Idag har vi varit på nelly-utförsäljning och veckohandlat. Morbror och hans flickvän var sällskap till oss.
 
Nu är det dags att sätta på eftermiddagskaffet till pappa kommer hem, Leia tar sin eftermiddagslur efter massa lek och bus!
 
Body - Lager157 | Byxor - H&M | Dregglis - Pippi |

Enkel korvröra

En liten lindrigare version av en hetare korvröran som jag gjort förut. Det är inte ofta som jag misslyckas med något, men när man läser fel på paketet till makaronerna och man råkar koka dem i 17 minuter istället för 6 minuter.. Då tycker jag man misslyckats ganska regält. haha.
 
Vi åt innan lillan lade sig idag, hon älskar att sitta med! Nakenfis får man vara när man redan dreglat ner några plagg på en dag och det snart är nanedags!
 
Enkel korvröra
30 minuter
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 st valfria korvar
½ zuccini
1 röd paprika
1 paket plommontomater
2 dl creme fraiche paprika chili
2 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
pasta
 
Hacka gul lök och vitlök, stek tills det är mjukt.
Skär korvar i tjocka skivor och stek tills det fått fin färg.
Skär zuccini och paprika i tärningar och tillsätt i stekpannan.
Tillsätt all creme fraiche och krydda. Låt puttra ca 10 minuter.

Lilla snuttan

Jag måste bara få säga, att ibland är min dotter otrolig. Igår gjorde hon inget knyst ifrån sig på hela dagen förutom leenden och prat. Trots bilfärd till stan, trots några timmar i stan, trots att hon var med att jobba på arenan innan Elfsborgsmatchen och att hon satt i bilkö i en timme med pappsen innan de kom hem 2 timmar senare. Hon bara nöjer sig! Vi fick handlat en hel del och hade en riktigt mysig dag med Elin.
 
Idag har Leias gammelmorfar varit och hämtat hunden och jag har fixat här hemma mest hela dagen hittills. Lite trött är jag faktiskt. Trots att Leia sov bra inatt så har jag kommit in litegrann i att vara vaken en gång på natten och har då svårt att somna om. Bara jag vaken - kompis med min telefon en halvtimme eller två. Leia sov gott från 20-7.30.
 
Body - H&M | Byxor - MINI dept |

10 "det visste ni inte" om min förlossning

♡ Jag fick inte mer än ca två timmars sömn på två dygn.
♡ Andningstekniken "in genom näsan, ut genom munnen" var på riktigt min grej.
♡ Jag gick in i mig själv under förlossningen och ville klara det mesta ensam utan hjälp från Claes.
♡ Det tog 2 timmar och 37 minuter från att vi kom till BB tills vi hade Leia hos oss.
♡ Jag trodde i förväg att jag skulle gråta när Leia lades på mitt bröst, men jag spred mer ett lugn omkring mig och slöt mina ögon.
♡ När jag blev sydd gav Claes mig lustgas och glömde helt av att ta bort den från mitt ansikte.
♡ Det liknade ett blodbad på toaletten efter att jag blödde massvis efter förlossningen och vatten sedan tidigare läckt ut över hela golvet från badkaret.
♡ Min första tanke när hon kommit ut var "var det såhär enkelt?". Mina besvär kom efteråt stället.
♡ Vi var inte nöjda med vår barnmorska till en början då vi upplevde henne som nonchalant.
♡ Vi var tre bekanta som födde våra barn inom en timme.
 

Potatis- och köttfärsgratäng med tacosmak

 
Potatis- och köttfärsgratäng med tacosmak
2 timmar
 
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
ca 10 st färskpotatisar
1 dl vatten
5 dl grädde
salt
svartpeppar
chili explosion
mozzarella
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek köttfärsen, häll i tacokryddan och vattnet, låt puttra någon minut.
Skala potatisen och skär tunt med maskin eller för hand.
Lägg en tredjedel av potatisen i en smord ugnssäker form, varva sedan med köttfärs och avsluta med potatisen.
Vispa ner salt, svartpeppar och chili explosion i grädde och häll över gratängen.
Ställ in i ugnen i ca 1½ timme. Strö över hackad mozzarella ca 10 minuter innan gratängen tas ut.

10 "det visste ni inte" om min graviditet

♡ Det tog 1 år och 4 månader innan jag blev gravid.
♡ Leia blev till i Turkiet.
♡ Jag fick reda på att jag var gravid 4 dagar efter jag börjat mitt nya jobb.
♡ Matos var det jobbigaste i början, halsbrännan i slutet.
♡ Leia var beräknad på vår årsdag.
♡ Jag kräktes aldrig.
♡ Jag hade inhandlat klart så bebis hade klarat sig efter förlossningen - redan i v. 12.
♡ Barnen på jobbet fick hjälpa mig att ta på mig och knyta mina skor under vintern/våren.
♡ Jag använde nässpray för första gången någonsin.
♡ Leia kom 9 dagar efter att jag gått hem på mammaledighet.
 
 

Snällaste lilla fisken

Efter att ha haft en mysig stund hos Ida, Hampus och Linnéa till sent igårkväll, var vi småbarnsföräldrar aningen trötta imorse. Claes tog Leia för en matning tidigt på morgonkvisten och fick sedan sovmorgon i vanlig ordning. Det är något vi är väldigt nöjda med båda två! Ska skriva mer om det i ett annat inlägg. Samtidigt var vi rastlösa så vi åkte till Freeport och handlade lite kläder och skor till oss själva för en gångs skull. Oftast är det ju lillan som får kläder inhandlade! Hon var så snäll, sov hela vägen både dit och hem och även under hela tiden vi shoppade. Sedan åt vi tillsammans alla tre på en pizzeria. En himla mysig dag med min fina familj!
 
Så fort vi kom hem tog jag och Leia ett bad tillsammans, uppskattades massa av den lilla sprattelfisken!
 

Kvällar i ro

Även om det har blåst de senaste dagarna och inte varit jättevarmt i skuggan så har ändå solen lyst med sin värme. Så skönt att slippa varma kläder denna årstid och kunna vara utomhus, det hör ju sommaren till!
 
Fördelen med att ha fasta rutiner hos sina barn är att man har tid både för sig själv och för sin partner på kvällarna. Igår gjorde vi hemmagjord pizza, åt till tända ljus, jag drack ett glas vin och tog sen en härlig kvällspromenad med Mira. Sedan satte vi på varsin film (romantiskt va?) och jag lipade som en gris till The longest ride. Definitivt den finaste filmen sedan The notebook!
 

Klänning - PETTER & KAJSA |

Torsdagsgladis

Idag har jag och Leia tagit det hur lugnt som helst. Ja provade att ha uppe henne längre imorse eftersom hon ändå var så glad. Det fungerade bra idag och hon sov till och från i vagnen i 2 timmar. Nöjd och glad har hon varit hela dagen, även genom storhandling, utemat i bilen och dessutom en sväng hos mormor och morfar. De ska åka utomlands i två veckor och mina småbröder är inget vidare på att vara hundvakt. Så vi ska ha henne hos oss tills Leias gammelmorfar kommer hem och hon ska sen vara hemma hos honom på gården resten av tiden.
 
Body - Lindex | Hängsleshorts - Newbie

Smakrika färsbiffar

I denna familj är det jag som är kocken, oavsett vad vi ska äta. Claes hade definitivt klarat sig på köttfärssås, fiskpinnar och falukorv, men han är såklart glad att han får annat att testa också. Denna maträtt var tydligen det godaste jag gjort på länge och jag får nästan ta och hålla med. Supergott verkligen!
 
 
Smakrika färsbiffar
40 minuter
 
Biffar:
500 g köttfärs
0.75 dl havregryn
1 ägg
½ dl vispgrädde
vitpeppar
salt
lökpulver
150 g creme bonjour chili
 
Sås:
4 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
50 g creme bonjour chili
salt
vitpeppar
soya
 
Blanda allt utan köttfärs och creme bonjour till biffarna och låt svälla minst 10 minuter. Blanda sedan i det andra och stek biffarna tills de fått fin färg. Lägg sedan undan på ett fat och behåll flottet i stekpannan.
Blanda creme fraiche och mjölk i en skål. Häll sedan i stekpannan. Smula i köttbuljong, tillsätt  creme bonjour och krydda.
Lägg i biffarna och låt småputtra några minuter.

Ytterligare ett steg framåt

Idag har vi hunnit med både tvätt, rabattrensning, lättare matlagning och bakning av kolakakor. Jag blev jättesugen på att sätta ihop hennes stol som hon får ha ett tag innan sin tripp trapp, vilket jag också gjorde. Hon var jätteduktig och satt verkligen bra i den! Leia har varit stark i sin kropp redan sedan hon föddes. Redan på BB när hon inte var mer än några minuter gammal testade de hennes grepp med händerna och sa att hon var en riktigt stark tjej.
Numera vill hon aldrig halvsitta/ligga utan oftast är det sitta upp som gäller. Och gärna själv, utan att få stöd för varken rygg eller mage med våra kroppar (det kan då bli en liten, liten lutning bakåt/sidan och det är ju inte alls roligt när man kan själv..). Hon kommer att få sitta i den så länge hon inte visar missnöje och inte längre än en stund i taget. Men den lilla stund hon satt där idag så älskade hon det. Dels kom hon närmare mig vid matbordet och får en större känsla av att vara med och dels kom hon närmare tvn på väggen. Hon älskar nämligen allt som har med skärmar att göra. Mobil, tv, surplatta, dator.. Antingen får man låta henne titta - eller stänga av.
 
Om tre veckor blir du 4 månader. Då kan du sitta i din matstol och få smakportioner som mamma lagat. Bara det är ju värt att träna på att sitta i matstolen några gånger per dag medan mamma äter. Jag tycker det är viktigt att hon tidigt får vara med för att få en positiv inställning till matstunder!
 
Ja, som sagt är hon helt inne i tvn..

Morfars födelsedag

Igår var vi hos Leias mormor och morfar på kvällen eftersom morfar fyllde 49 år. Det var en riktigt mysig kväll med massa skratt, mys och god mat. Extra skönt att vi kunde sitta ute till största delen av kvällen! Leia somnade i bilen hem och trots en sen vila i mormors famn så somnade hon när vi kom hem och vaknade inte förrän kl 8 idag för mat. 11 timmars sträcksömn för oss, gud så skönt! En mycket gladare tjej idag.
 

Dagarna springer fram

Det känns som att jag springer runt som en stolle och försöker göra nytta medan lillan vilar sin lilla stund. Idag plockade jag ur diskmaskinen samtidigt som jag grovstädade micron och dessutom var jag ute då och då och rensade land. haha. Herregud. Och ändå har jag dåligt samvete för att jag inte har hunnit med att putsa fönster under dagen. Skallen är bra dum ibland alltså. Leia har haft betydligt bättre dagar än den här då hon mest varit gnällig och inte nöjd (läs för att hon sover korta stunder...), hoppas att hon är gladare mot kvällen. Jusse har varit här och ätit lunch med oss och nu ska vi ta oss en sväng på lekmattan!
 
Klänningsbody - Pytteliten |

Crepes med champinjonstuvning

 
Crepes med champinjonstuvning
1 timme
 
Pannkakor:
6 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
3 ägg
salt
1 msk flytande smör
 
Champinjonstuvning:
500 g champinjoner
½-1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 svampbuljong
fryst persilja
salt
svartpeppar
 
Blanda ingredienserna till pannkakorna och börja steka. Gör champinjonstuvningen mellan stekningarna.
Skölj och skiva champinjoner. Stek tills de fått fin färg. Strö över vetemjöl och blanda ordentligt.
Häll över mjölk och vispgrädde, lite i taget. Späd eventuellt av med mer senare.
Smula i svampbuljong och krydda med persilja, salt och svartpeppar.
 

Nya sovrutiner

Leia sover i snitt mellan 20-10 varje natt, alltså längre än vad hon har sovit förut. Nu vaknar hon bara en eller möjligtvis två gånger däremellan för mat, sedan somnar hon om. Sedan hon började sova längre på dagarna sover hon mycket kortare vilor. Är vi hemma så brukar jag lägga henne två gånger på dagen och hon sover bara i ca 30 minuter till en timme. Hon sover längre om jag är ute och går med vagnen och fler gånger om vi är iväg någonstans och åker bil längre sträckor. Jag har funderingar på om vi ska försöka hålla henne vaken längre stunder på morgonen och kvällen så kanske hon möjligtvis kan sova en längre vila på dagen istället för att hon är tröttare.. Det funkar bra som det är just nu också, jag lägger henne i sin säng eller vagnen och hon somnar nästan direkt. Men känns som att hon kanske skulle behöva komma in i en lite djupare sömn på dagen. Sen är hon ju redan en stor tjej som gillar att vara med och vara vaken! Men även "stora tjejers" hjärnor behöver vila!
 
Body - FIX | Byxor - H&M | Snuttefilt - Pumpkin

Kycklingröra i tunnbröd

Efter en dag på vift i stan och på fotboll med min fina Elin så var det skönt att komma hem och laga middag som gick snabbt och lätt och inte tog hela kvällen. Nu myser vi en stund framför den nyaste Johan Falk filmen som kom idag, imorgon är en ny vecka!
 

Kycklingröra i tunnbröd
15 minuter
 
1 förpackning tunnbröd
1 grillad kyckling
3 dl creme fraiche
½ burk Philadelphia sweet chili
3 msk sweet chilisås
2 msk majonäs
1 röd paprika
1 dm gurka
10 körsbärstomater
babyspenat
svartpeppar
salt
grillkrydda
sambal oelek
salladsblad
 
Rensa kycklingen och lägg i en bunke.
Blanda i creme fraiche, Philadelphia, sweet chilisås och majonäs.
Tärna paprika, gurka och körsbärstomater och lägg i bunken tillsammans med strimlad babyspenat.
Krydda med svartpeppar, salt, grillkrydda och sambal oelek.
Lägg ett salladsblad på tunnbrödet, på med kycklingröran och vik ihop.

Vår inbjudan till dopet

Vi beställde våra inbjudningar till dopet från Print with wings. De har massvis med olika fina motiv och färger. Man kan kombinera helt som man vill med text och bilder med några exempel. Snabb leverans, bara 3 dagar från att jag beställde. Jag beställde med vita prickar på baksidan och helrosa kuvert. Går ju superbra att beställa inför annat än dop också såklart!
 
 
 

Ett stopp i götet

På dagen tog vi en tripp till Göteborg för att möta upp vänner för en god lunch på burgersson. Min sambo är lite av en hamburgerfantast så det var ett lyckat besök, mycket god mat! Jag tog en hamburgare med guacamole och någon korianderröra och sedan en sommarsallad med getost som sideorder. Det råkade hända en olycka när de skulle servera drycken så vi fick gratis efterrätt också, en hallonshake blev det för min del. Efteråt tog vi en promenad i stan i solen, himla skönt! Världens snällaste barn har vi ju med som bara hänger med, nöjd och glad.
Väl hemkomna lade sig lillan vid 20 i vanlig ordning, pappan i familjen är ute på en hojrunda med en vän och jag har passat på att putsa några fönster. De blir inte rena av sig själva nämligen, haha.
 

Jumpsuit - Newbie | Cardigan - Newbie | Hårband - Next |

En fredagskväll

Igår hade vi en mysig kväll hemma hos ett par vänner med tacos och äpplepaj som mättade våra magar! Det är så härligt att se hur mycket Leia tycker om Nova, hur Nova kan få henne att skratta och följa henne med blicken dit hon går. Jag tror att Nova kommer vara en förebild till Leia om något år som hon kommer att se upp till och vilja vara som. Det märks att Leia har sina rutiner hemma då hon blev trött runt nanedags och somnade gott i soffan mellan bägge papporna.
 
Nu hoppas vi att hon somnar gott i bilen om en stund som styr mot Göteborg.
 
Body - H&M | Byxor - Åhlens |

Ersättningsbyte

När vi började med ersättning så gav vi Semper. Det var ett tips från butikspersonalen för att det tydligen var den mest sålda ersättningen där. Vi som nya i föräldravärlden lyssnade såklart och började så smått vänja oss vid våran dotter som kräktes fler gånger än jag kan räkna på en dag och som luktade konstant kräk. Vi fick också köpa Sempers magdroppar eftersom hon bajsade sällan och verkade stundtals ha ont i magen. När nu dropparna tog slut började vi vänja av henne vid Semper och började istället med NAN. Och jag kan med glädje meddela att hon kräks betydligt mindre! Dessutom luktar hon aldrig kräk längre, vilket det verkar vara flera som har erfarenhet av. Magdropparna behöver hon inte längre och jag har bara fått en känsla av att hon är mer nöjd. Det är underbart att slippa det mesta av allt kräk, speciellt alla de där småspyorna som rann nerför hennes kinder och hals. Detta har i sin tur såklart gjort att hon slipper vara blöt hela tiden, både på sina kläder men också hennes hals som ständigt var blöt vilket orsakade som blöta sår i hennes halsveck. Det kan fortfarande komma då och då pga att hon dreglar så mycket nu, men inte alls på samma sätt. Både vi och Leia är supernöjda!
 

Blåbärstårta

 
Blåbärstårta
 
1 paket tårtbottnar
 
Vaniljkräm
1½ dl mjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 tsk vetemjöl
1 äggula
25 g smör
 
Övrig fyllning/dekoration
1 paket frusna stora blåbär
½ dl blåbärssylt
1 paket färska blåbär
5 dl vispgrädde
 
Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Låt den koka upp och rör om hela tiden tills den blir tjock och slät. Låt den sedan kallna i kylskåp.
Tina de frysta blåbären lätt och mosa sedan i en skål. Tillsätt blåbärssylt och stryk sedan på blåbären på första tårtbottnen.
Lägg på nästa tårtbotten och stryk på vaniljkrämen.
Vispa grädde hårt. Täck runt hela tårtan och spritsa som dekoration på tårtans ovansida. Täck mitten ovansidan med färska blåbär.

Vackra barn...

Ibland kan man bara inte ta ögonen ifrån dig.
 
Jumpsuit - PETTER & KAJSA |

Nu går det snabbt

De senaste dagarna har Leia utvecklats i rasande fart, nu går det snabbt! Såklart är jag glad för det, samtidigt som jag inte känner att jag hinner med riktigt. Jag vet inte vart tiden tar vägen? Idag låg hon på rygg och med ytterst liten hjälp klarade hon av att vända sig till mage. Det var inte för mer än någon dag sedan som hon låg på sidan och sakta men säkert kunde rulla över till mage. Men numera ligger hon inte på sidan alls utan slänger sig runt på direkten och lägger sig på mage. Hon hittade kaninen på filten som hon försökte äta på och försökte flera gånger att ta sig framåt till sina leksaker framför henne. Herregud, inom någon månad har vi nog ingen lugn och ro här hemma!
 
Body - H&M | Byxor - Newbie

Jordgubbstårta

 
Jordgubbstårta
 
1 paket tårtbottnar
 
Vit chokladglasyr
½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
75 g smör
450 g vit choklad
 
Strawberry curd
150 g jordgubbar
1 dl strösocker
50 g smör
1 ägg
 
Övrig fyllning/dekoration
1 dl koncentrerad flädersaft
3 passionsfrukter
1 l jordgubbar
 
Blanda ingredienserna till chokladglasyren och låt det smälta ned på svag värme. Låt sedan svalna och ställ in i kylskåpet i ca 2 timmar.
Mixa jordgubbarna och häll ner i en kastrull. Tillsätt smör och hälften sockret. Låt koka upp. Ta sedan bort från plattan, låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt lite i taget till kastrullen. Värm upp det igen tills det tjocknar, dock inte koka. Låt sedan svalna.
Häll flädersaft i en blomspruta och gröp ur passionsfrukten.
Ta den första tårbottnen och spraya den lagom fuktig med flädersaft. Bred ett runt lager med chokladglasyr och bred på passionsfrukterna över chokladglasyren.
Lägg över nästa tårtbotten, spraya med flädersaft och bred på strawberry curd.
Lägg över den sista tårtbottnen och klä hela tårtan med vit choklad.
Rensa jordgubbar och dekorera tårtan med.
 

Första vaccin

Igår var vi på BVC på 3 månaders kontroll. Leia följer kurvan fint och är en stark tjej som är tidig med sin styrka i nacke, rygg och armar. Hon var nästan galen på skötbordet. Pappret skrynklades ihop, hon pratade och sprattlade hela tiden och hon tog i med benen tills hon var nära att slå huvudet i skötbordets kant. Knasiga unge! Det var också dags för henne att få sitt första vaccin, två sprutor i låren. Hon blev så ledsen, tårarna rann och hon var helt rödfläckig i ansiktet efteråt. Som tur var gick det över ganska snabbt och hon stenslocknade i bilen på vägen hem. Hittills har jag inte märkt av att hon varken är hängig, gnällig eller har feber. Vi får se de närmsta dagarna hur eller om det utvecklar sig.
 
Body - Lager157 |

Frukter

Denna sommar har det varit riktigt inne med både frukt- och djurmotiv på barnkläder. Vi hänger på modet här hemma! Jag har haft svårt att hitta kläder som jag tycker om från Åhlens, tycker att de har mest fint till pojkar (kläderna finns inte heller på hemsidan). Men lite hittar vi ju då och då! Jag vill helst ligga steget före i klädesväg och har börjat handla i strl 62/68 och 68 nu även om Leia precis börjat använda strl 62.
 

Leia 3 månader

♡ Du vill sitta/stå upp så mycket som möjligt
♡ Du pratar/jollrar med oss och dina leksaker
♡ Du har kommit på konsten att göra bubblor med munnen och "prutta" med läpparna
♡ Du vänder dig från sidan till både rygg och mage på mjuka underlag och sen upp på armarna från den positionen
♡ Du hasar dig bakåt på rygg om du har ett bra underlag som stöder det
♡ Du sitter själv med stöd runt höften/mage/rygg
♡ Du sover oftast 14-15 timmar på natten med 1 eller ibland 2 matstopp
♡ Du har börjat räcka dig efter leksaker
♡ Du väger 5860 g och är 62 cm lång
 
Du tycker om
♡ Dina händer och har dem i munnen nästan hela tiden
♡ Att bada
♡ Din snuttefilt
♡ Att ligga på sidan när du ska vila/sova
♡ Att all fokus ligger på dig
 
Du tycker inte om
♡ När du är vaken och inte ser någon annan i närheten
♡ När du inte får in bitringen i munnen på första försöket
♡ Ovanliga och höga ljud
 

Lilla badtjej

När man har kommit hem som en ny liten familj svävar man i lycka de första dagarna. Jag gick och längtade efter när Leia skulle få ta sitt första bad. Få bort det sista fosterfettet och få en känsla av en ren och gosig bebis. Det har alltid sett så mysigt ut och bebisarna ligger bara där och njuter. Så var det inte i vårt fall. De första 4-5 badtillfällena skrek hon, var stel som en pinne och ville inget annat än komma upp till en trygg famn igen. Istället såg man ju inte alls fram emot att hon skulle bada, just för att hon avskydde det. Men ju fler gånger hon fick tillfället, desto mer tyckte hon om det. Nu tycker hon det är riktigt skönt! Hon vill knappt ligga ner om dagarna, i så fall på plant underlag, inget halvläge här inte. Hon vill sitta upp och nyfiket kika runt omkring sig, därför har jag aningar om att vi själva får bada med henne snart i badkaret för att hon ska få sitta upp med stöd i höften.
 
På sin dopdag var det megavarmt och så fort vi kom hem blåste vi upp Leias nya minipool och fyllde med svalt vatten. Lilla badankan så skönt hon tyckte det var, plaskade med armarna, log och gjorde glädjetjut.
 

Köttfärspiroger

 
Köttfärspiroger
40 minuter
 
2 paket smördeg
500 g köttfärs
1 burk creme fraiche tomat och basilika
2 msk tomatpuré
sambal oelek
svartpeppar
grillkrydda
4 körsbärstomater
1 påse riven ost svecia
1 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek köttfärs, blanda i creme fraiche, tomatpuré, sambal oelek, svartpeppar och grillkrydda.
Skär varje tomat i ca 6 bitar, lätt i köttfärsen. Ställ sedan av köttfärsröran och tillsätt ost.
Rulla ut ett paket smördeg och dela i 4 delar. Lägg i lagom med köttfärsröra och vik ihop. Använd en fuktig gaffel och nagga kanterna med gaffels baksida. Gör likadant med det andra paketet smördeg (jag fick 7 st piroger)
Pensla med ägg och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Dekorationer till dop

Tyvärr hade vi alldeles för mycket att göra under dopdagen för att komma ihåg att ta kort på dekorationen vilket var lite tråkigt för vi hade lagt ner mycket tid och omsorg på den. Dessutom fick vi stå ut med att hela tiden ha nerdragna persienner för att stänga ute den extrema värmen. Men hellre det, det var redan varmt som i en bastu! Men i det stora hela hade vi (tryck på ordet för att komma vidare till hemsidan där vi köpte det):
 
♡ En tio meter lång rosa vimpel som vi klippte ner i tre mindre för att hänga vid kak-present- och drickbordet.
♡ Ett sexpack med rosa ballonger med olika mönster hängande i tre av rummens hörn för att få känslan av att församlingsrummet var större.
♡ Vita pappersdukar på alla långbord och även kak-present- och drickbordet.
♡ Tre pompoms i vitt, ljusrosa och cerise som vi endast gjorde klart halvvägs och lade på bordet som dekoration likt en näckros.
♡ Ljusrosa sugrör med prickar, stående på drickbordet i en glasburk tillsammans med två glasskålar fläderbål.
♡ Ljusrosa servetter på varje uppdukad tallrik och på kakbordet.
♡ Ett runt bord med färgpennor, kritor och färgade papper för barnen.
♡ Rosa små lappar med guldtext som förklarade innehållet i smörgåstårtor/kakor och tårtor.
♡ Vi hade också rosa drömmar, rosa jordgubbskakor och annat som passade med dekorationen (alla recept på tårtor/kakor ska ni få löpande).
 
Myheart har jättefina och prisvärda dekorationer för er som ska ha dop snart. Dessutom snabb leverans!
 
Vi hade ca 40 personer på vårt dop och vi kom lindrigare undan än vi trott. Vi hade räknat med ca 3-4000 men mina föräldrar överraskade med att stå för smörgåstårtorna och därför landade vi i runda slängar på 1000-1500 kr och det för bak och dekorationer.
 
Dessutom borde alla ha en egen Elin. Min fina kollega och vän som stod ut med mig mest av alla under min graviditet, som också hjälpte mig med allt från kak-och tårtbak till dekorera och städa efteråt. Ovärderligt! Hon fick också äran att hälla upp det vatten i dopfunten som gav Leia hennes fullständiga namn.
 

Leia Svea Elsa

Idag var dagen kommen för döpa vår lilla kärlek. Vi har bakat, fixat och donat i två dagar innan denna dag som blev så perfekt. Visst var det århundradets varmaste dag, så vi höll på att flyta bort stundtals, men så mycket kärlek. Vår kyrka här hemma är liten, men så gammal och vacker, som en liten grottkyrka! Leia ville helst vara hos mig till en början i kyrkan, men det var inga problem. Snabbt och lätt, sen var det över. Tror hon tyckte det var megaskönt att få vatten på sitt huvud i denna värme, hon sa inte ett ljud. I församlingshemmet bjöd vi på två olika smörgåstårtor och hemmagjorda tårtor och kakor. Jag kommer berättare närmare om denna dag en senare dag i veckan, har dessutom massa recept att dela med mig av!
 
Det finns inte ett enda tvivel på att ett barn är den finaste gåvan man kan få! Tack alla ni som ville dela denna dagen med oss, och tack för era fina gåvor till vår dotter ♡
 

Sommar och sol!

Idag har vi njutit av det underbara vädret tillsammans med Ida och Linnéa. Riktigt underbart sommarväder! Mysigt att träffa gamla barndomskompisar också som man inte har träffat ordentligt på många år. Vi hoppas på många fler träffar framöver!