Good day

Idag har det varit en extra bra dag. En dag som varit bra från tidig morgon och till i alla fall hittills av kvällen. En bra dag på jobbet, ett mycket gott lönesamtal, ett bra pass på gymmet och jag har fått gjort massa nytta i hemmet. Känns härligt när sådana här dagar infaller då och då, när livet känns lite extra bra. Imorgon är det ju också fredag och om samma känsla lever kvar i min kropp imorgon så lär jag vara en lycklig tjej!
 
 

Ljus i vårt hus

Man bara måste älska rea. Jag föredrar ju såklart blommor på bordet, men på något sätt flyttas den alltid bort från vårt höga bord. Men levande ljus är heller aldrig fel, det sprider sådant lugn. Får premiärtända i helgen till ett glas bubbel!
 
 

Rotsaksgratäng

En av mina längre dagar på jobbet, tur det inte gör mig ett skvatt! Imorgon blir dagen ännu längre, flera timmar faktiskt. Nu doftar det i alla fall underbart i huset, the voice spelas på radion och jag har smådansande stått vid spisen ett tag. Vissa dagar är bara sådär.. Bra. Även om de allra flesta dagarna har varit det sedan jag avslutade mina studier och började arbeta. Det är en underbar känsla att kunna sluta arbetet för dagen och veta att dagens arbete tar slut när jag tar steget utanför grinden.
 
 
Rotsaksgratäng
1 timme och 20 minuter
 
5 dl grädde
3 dl mjölk
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 stora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 kålrot
svartpeppar
vitpeppar
riven ost
 
Strimla purjolök, pressa vitlöksklyftor.
Skala och skiva potatisar, morötter, palsternackor och kålroten tunt.
Koka upp grädde och mjölk, purjolök och vitlök. Krydda.
Tillsätt resten av rotfrukterna och låt koka i ca 25 minuter. Gräddmjölken ska vara lite krämig. Om den inte hunnit bli det, red med mjölk och lite mjöl.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll över alla rotfrukter i en ugnssäker form, strö över ost och ställ i ugnen i ca 30 minuter.
 

Veckans bästa dag

Söndag måste vara veckans absolut bästa dag. Möjligen en lite förslappad dag just idag på vissa punkter, men vi har i alla fall gjort annan nytta som känns skönt att ha gjort. På kvällskvisten har jag lagat köttfärssås och druckit fläderblomsvin till Monica Z. Mysig film måste jag säga. Vacker musik som verkligen fick mig att slappna av. Imorgon är det dags för att träffa mina härliga barn på jobbet igen!
 
 

Weekend again

Idag har varit en riktig sådan där helgdag. Städning, veckohandling och köpt en massa nya och fräscha blommor till hemmet. Har även hunnit med att koppla in vår baslåda i min brors bil och nu väntar vi kvällsbesök. Igår var vi iväg och spelade bowling och åt på restaurang med ett par vänner, så denna dag kom sådär lägligt. Skönt att ha sådana här dagar!
 
 

Godaste pajen

Kombinationen av champinjoner och köttfärs vet vi väl alla om att den är perfekt. Men tillsammans med senap blir det verkligen slående. Om det är johnnys senap kan jag frossa, nästan i alla fall. Receptet till dagens måltid hittar ni här. Det är faktiskt den allra godaste pajen (och tillbehöret) som finns!
 
 

Kalla januari

Kallt, men skönt. Kallt, men hemskt. Jag är inte någon av dem som hurrar över denna kyla direkt. Men visst är det härligt med solen som har börjat titta fram det senaste! Det gör att vi kan ha det riktigt gott på jobbet med tjockt klädda barn och pedagoger. Barnen har rosenröda kinder och är glada i snön. Skulle faktiskt påstå att barn är de som klagar minst, även om det borde vara dem som klagar mest.. Tog mig en promenad igår med en kär vän och jag råkade nog missbedöma kylan litegrann. Tyvärr ger ju solen oss inte någon direkt värme i denna årstid, speciellt inte med blåsten som sällskap. Blev en halvtimme i en stekhet dusch och en powernap på pläden på golvet framför den stekheta kaminen. Illröda ben och iskalla händer, en jobbig kombination när kroppen fortfarande inte fått upp värmen flera timmar senare och det är dags att gå till sängs. En lärdom rikare såhär i kalla januari!
 
 

Vänlig carbonara

I hushåll där det finns barn (eller kräsna sambos) kan såklart parmesan och råa äggulor vara lite speciellt. Det löser vi enkelt!
 
 
Vänlig carbonara
15 minuter
 
valfri pasta för 4 pers
2 paket bacon
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 dl grädde
2 dl riven ost
salt
peppar
chili explosion
 
Koka pastan.
Klipp bacon i mindre bitar och stek.
Pressa i vitlök och tillsätt skivad purjolök. Stek tills det fått fin färg.
Häll över grädde, krydda och låt småputtra några minuter.
Blanda baconblandningen med pastan och tillsätt 3/4 av osten, använd resten till garnering.
 

Persiljejärpar

Det finns väl inget godare än riktig husmanskost? Köttfärs, persilja och vitlök, potatismos och gräddsås. Slående smaker tillsammans. Ingen går hungrig efter liknande måltid! Middagsmat och fyra matlådor blev det dessutom.
 

Persiljejärpar
1 timme
 
Järpar
125 g smör
2 scharlottenlökar
1½ liten förpackning fryst persilja
1 vitlöksklyfta
500 g blandfärs
1 gul lök
2 ägg
1 dl grädde
½ msk potatismjöl
½ dl ströbröd
salt
svartpeppar
 
Potatismos
1 kg mjölig potatis
mjölk
vitpeppar
salt
grillkrydda
 
Sås 
25 g smör
½-1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 köttbuljong
1 msk oxfond
kinesisk soja
salt
vitpeppar
svartvinbärsgelé
 
Skala potatisen, skär i små bitar. Koka med lite salt.
Smält smöret till såsen, låt det fräsa och tillsätt vetemjöl. Tillsätt alla andra ingredienser, låt koka upp och ställ åt sidan.
Blanda grädde med potatismjöl och ströbröd och låt svälla i 10 minuter.
Häll av vattnet från potatisen och låt stå med lock på.
Gör persiljesmöret, blanda smör med persilja, pressad vitlök och finhackad scharlottenlök. Låt stå kallt.
Blanda ner köttfärs och äggen i ströbrödsblandningen. Finhacka lök och tillsätt.
Forma runda små bollar av färsen och platta ut dem i handflatan. Lägg en bit persiljesmör på varje och rulla ihop. Täta ordentligt.
Använd en elvisp till potatisen, tillsätt mjölk och kryddor.
Stek järparna tills de fått en fin färg. Värm samtidigt såsen.
 

En stor längtan

Hela min kropp skriker efter vår nu, ändå har vintern knappt börjat. Någonstans infinner sig glädjen över att vintern är över så fort julen packas ner och de vanliga lamporna får pryda fönstren. När de vissna julblommorna slängs ut och hemmet värms av nya vårblommor. Tänk när det blir dags för att plantera alla vårblommor, strax innan påsk. För att inte nämna sommarblommorna! Förra årets semester var över förväntan med ett nyköpt hus att pryda insida och utsida. Dessutom var vädret på topp och vi spenderade nästan hela mina två veckors semester på utflykter i vårt avlånga land. Jag hoppas av hela mitt hjärta att denna sommar kommer bli lika fin. För att inte nämna en förhoppningsvis solig och härlig vår med långa promenader och början till sena goa och ljusa kvällar. Men först får vi ta tag i vintern och stå ut med lite kyla till. Sen är det dags!
 
 

Kyckling med thailändska smaker


Kyckling med thailändska smaker
40 minuter
400 g kycklingfilé
2 dl sweet chilisås
½ dl Teriyakisås
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1½ tsk dijonsenap
1 lime
ingefära
salt
peppar
grillkrydda
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnsäker form.
Blanda övriga ingredienser och häll ovanför kycklingen.
Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
 

Lax med krämig pasta

Fy på mig och min uppdatering det senaste, jag ska bli mer effektiv! Bjuder er på ett enkelt, snabbt och gott recept så länge!
 
 
Lax med krämig pasta
30 minuter
 
4 laxfiléer
salt
citronpeppar
 
4 portioner pasta
2 hönsbuljongtärningar
100 g Philadelphia
2 msk mjölk
1 kruka dill
salt
peppar
citronarom
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxen i en ugnsäker form, krydda med salt och citronpeppar.
Koka upp vattnet till pastan, lägg i buljongtärningarna och häll i pastan.
Låt pastan rinna av, tillsätt Philadelphia, mjölk, hackad dill, salt, peppar och citronarom.

A bath in the night

En lördagskväll i badet framför en bra film, kunde väl varit sämre? Det har blivit lite av en grej att möblera om litegrann när badet är fyllt för att koppla in bättre ljud och kika film, speciellt i detta ruskväder! När kommer våren tro?
 
 

Quesadillas med köttfärs

Dagen efter tacokväll. Har en stark känsla av att alla inte är lika stora tacosälskare som jag är som gärna äter rester dagen efter. Men ibland behövs förändring i receptväg, jag är ganska bra på den biten. Gör en guacamole (här) och värm gårdagens mat, done. Jag fick dessutom världens bästa julklapp, i ett enda verktyg. En kniv att skära avokadon runtom, ett hål med knivar att bara placera på kärnan och ta ut den och till råga på allt.. Dra bara den avlånga skeden för att gröpa ur fruktköttet och du får det sliceat och färdigt. Fantastiskt. Knappt att jag vågade låna ut min fantastiska produkt för fototagning.
 
 
Quesadillas med köttfärs
10 minuter

300 g tacoköttfärs
4 tortillabröd
Riven ost
 
Värm köttfärsen, placera på två av tortillabröden.
Strö på riven ost och lägg på de två andra tortillabröden som ett lock.
Stek på relativt hög värme tills den fått färg och osten smält. Vänd.
Skär i fjärdedelar.
 

Falukorvslåda


Falukorvslåda
40 minuter
 
makaroner
400 g broccoli
500 g falukorv
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
½-1 dl stark chilisås
svartpeppar
salt
chili explosion
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka makaroner och broccoli i varsin kastrull.
Tärna falukorv och stek.
Blanda grädde, creme fraiche och chilisås, krydda.
Smörj en ugnssäker form, häll först över makaroner, sen broccoli, falukorv och sist såsen. Strö över riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller till osten fått fin färg.
 

Kalkonmiddag

Söndagmiddag men ändå inte. Kändes skönt att äta måndagsmiddag istället och kunna gå till jobbet först på en tisdag. Mamma och pappa bjöd på kalkonmiddag, så underbart gott! Det skulle jag nog kunna leva på i alla fall en vecka utan problem, speciellt med alla goda tillbehör. Och skinnet är ju to kill for.. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det!
 
 

Reebok

Häromdagen unnade jag mig ett par nya skor att ha inomhus. De jag haft fram tills nu är egentligen ett par löparskor och alldeles för fodrade och varma. Dessa nya är riktigt tunna och andas hur bra som helst. De är helt nya och jag hann dessutom norpa dem innan de hade kommit ut i butiken. Jag är faktiskt riktigt nöjd, med en liten notis om att jag fått skoskav. Men annars bland de bästa jag haft, i alla fall inomhus!
 
 

Nya i kaffemaskinslivet

Idag kom äntligen vårt paket med våra kaffekapslar! Hemsidan vi använde oss av fungerade riktigt bra och där kommer vi beställa fler gånger. Tyvärr klarar jag inte av koffein, men det fanns koffeinfritt alternativ för mig. Många nya roliga smaker att testa! Det var fler än vi som var glada över vårt paket, bästa katten i stan!
 

Plankstek med fläskfilé

Visst är det skönt när man jobbat hela veckan och kan ställa sig vid spisen och laga något riktigt gott? Ooops. Glömde att jag varit ledig i två veckor. Riktigt härligt att stå vid spisen idag i vilket fall, det är något alldeles extra med fredagsmat! Jag kan tycka att det höjer känslan av att bara ta på sig ett fint förkläde och lyssna på bra musik när man lagar mat. Ett litet måste här hemma.
 

Plankstek med fläskfilé
1 timme
 
1 fläskfilé
valfri marinering
 
2 kg mjölig potatis
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g smör
salt
vitpeppar
svartpeppar
grillkrydda
 
1 tomat
½ zuccini
1 röd paprika
1 gul lök
en näve champinjoner
 
Kall bearnaisesås
 
Skär fläskfilén i bitar, marinera medan potatismoset görs.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela en tomat och lägg halvorna i kanten på plankan.
Skala potatis och skär i mindre bitar. Låt koka ca 15 minuter.
Häll av vattnet på potatisen och vispa med elvisp. Tillsätt resterande kryddor till potatismoset.
Lägg moset i en sprits. Spritsa ut moset på plankan och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
Stek fläskfilén och lägg över på en tallrik. Behåll spat.
Skär zuccini, paprika, lök och champinjoner och stek i spat.
Lägg på köttet och grönsakerna på plankan och ställ in i ugnen i ca 5 minuter.
Lägg på bearnaisesåsen på plankan.
 

Början av ett nytt år

Fredag och början av ett nytt år, kan väl knappast bli bättre? Höjdpunkterna under det år som vart har utan tvekan varit vårt husköp, att äntligen ha tagit min lärarexamen och mitt nya arbete som förskollärare. Tänk så mycket livet kan ändra sig mellan att vara student och att äntligen arbeta med det som man så länge längtat efter!
 
Nyår spenderade vi i Göteborg med vänner på Stravaganza Mornington Hotel, mitt på avenyn. Vi åt grekiskt på en liten mysig restaurang där stämningen var så grekisk som det bara går, skålade in det nya året på Götaplatsen tillsammans med säkert tusentals andra och satt på en engelsk pub och drack den sista cidern för kvällen. I år kommer jag ha ett nytt nyårslöfte, något jag känner att jag verkligen behöver just nu. Har ni några nyårslöften för 2014?
 
Sedan dess har det hunnits med lunch och fika med vänner, Ullaredsbesök och lite annan shopping. Ska fortsätta njuta av denna fredag i köket med ett glas vin och tillagning av en god plankstek!