Längtan efter något bättre

Vi har en vecka framför oss med hundbesök då mina föräldrar just nu sitter på ett plan till Lanzarote. Det hade inte suttit fel nu när regnet dalar ner och den allra mesta snön smält och ljuset försvann därför bara över en natt. Jag längtar till vår, till grönska och till solen värmen nästippen på mysiga promenader.
 

Potatis - och palsternackssoppa

En naturligt söt soppa som Leia ville mumsa i sig så snabbt hon kunde. Det är inte enkelt alla gånger att servera soppa till de mindre som äter själva så gånger som dessa får hon stöd och hjälp från oss vuxna.
 
 
Potatis- och purjolökssoppa
 
1 schalottenlök
4 potatisar
3 palsternackor
1 liter vatten
1 hönsbuljong
1 msk grönsaksfond
1 lagerblad
svartpeppar
sambal oelek
 
Skala och hacka lök i mindre bitar, stek i en gryta.
Skala potatis och purjolök och skär i mynt. Lägg i grytan och tillsätt vatten, buljong och fond.
Lägg i lageblad, krydda med svartpeppar och sambal oelek. Koka i ca 15 minuter.
Mixa hela soppan tills den blir slät. Servera med stekt bacon och en klick creme fraiche.

Ny vecka nya möjligheter

Vi har haft några dagar utan dator. Det är skönt med uppehåll då och då för att komma tillbaka med ny energi!
 
Vi avslutade helgen igår med kjol, mys och älggryta hos mormor och morfar. Börjar veckan gör vi med att ta en tripp till Ikea tillsammans med Elin.
 

Fetaostfylld kycklingfilé

Hemma hos oss äter vi oftast varierad mat, i alla fall bland de huvudingredienser som vi tycker om! Det spelar inte så stor roll om det är mitt i veckan, veckoslut eller helg. God mat kan ätas jämt!
 
Idag lade jag undan en kycklingfilé till Leia, skivade den i mindre bitar och lade i en liten form. En matsked starkare creme fraiche, fem matskedar vanlig, kryddade med basilika och lade över kycklingen. Sedan in i ugnen samtidigt som vår kyckling och serverade med ugnsrostade grönsaker.
 
 
Fetaostfylld kycklingfilé
 
800 g kycklingfilé
grillkrydda
1 paket fetaost/salladsost
2 paket bacon
2 dl creme fraiche paprika och chili
2 dl creme fraiche
basilika
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör ett snitt i filéerna och fyll med smulad fetaost.
Krydda filéerna med grillkrydda och bind med bacon runtom. Lägg sedan i en smord ugnssäker form.
Blanda all creme fraiche och krydda med basilika. Häll sedan på sidan av filéerna.
Sätt in i ugnen i ca 40 grader.

Potträning

I helgen shoppade vi en potta till Leia. Min tanke bakom det har varit att låta henne redan nu sitta där en gång om dagen till en början för att hon ska få vänja sig att man kan göra sina behov på andra ställen än i blöjan. Vi började idag på morgonen efter frukosten eftersom hon ofta gör sina behov då. Med en liten bok satt hon där i några minuter, och visst hade hon gjort båda sina behov på pottan!
Vi gör det inte till någon stor grej nu (inte ens någonsin!) utan kommer fortsätta senare med att sätta henne där om hon visar tecken på att vara nödig. Sedan får vi ta det därifrån, i hennes egen takt.
 
När började/har ni tänkt börja potträna era barn?
 
 

Det fina som familj

När jag mår som bäst är familjen samlad, det är fint hemma och vi hittar på saker tillsammans. Under helgen har vi hunnit med så många saker som gör mig lycklig och glad. Dessutom får mysa ikväll till massa goda tillbehör i ett nystädat hus och nybäddade lakan, jag älskar det!
 

Kesoplättar

Med frukt och bär - ett perfekt mellanmål, med grönsaker - en perfekt lättare lunch. Idag åt mamman kesoplättar till lunch och barnet åt det som mellanmål. Det går så snabbt att göra, är mättande och i en bra storlek för att de små ska kunna äta själva.
 
 
Kesoplättar
 
4 ägg
250 g keso
2 msk smält smör
½ tsk bakpulver
svartpeppar
paprikakrydda
5 msk vetemjöl
 
Knäck 4 ägg i en bunke, blanda.
Häll i smält smör, keso, svartpeppar och paprikakrydda. Blanda väl.
Tillsätt 1 msk vetemjöl i taget.
Stek i lite smör tills de fått gyllenfärg på bägge sidor.

Med helgen i sikte

Klarblå himmel, skimrande snö, frosttäckta träd och en ihållande kyla. Oavsett hur fint vädret må vara idag så kommer vi att stanna inom husets väggar idag. -16 grader är på gränsen till för kallt att ställa ut vagnen så Leia får sova utomhus och pulkan är nog inte speciellt varm att bara sitta och njuta i heller.
 
Mot kvällen ska vi bege oss mot ett restaurangbesök tillsammans med släkten på min pappas sida för att fira att farmor och farfar fyller 70 år. Det är inte varje dag som man träffar kusiner, fastrar och farbröder så det ska bli mysigt!
 

Ost- och skinkpaj

 
Ost- och skinkpaj
 
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
 
2 dl västerbottenost
1 gul lök
1 röd paprika
240 g rökt skinka
5-10 st soltorkade tomater
2 tomater
4 ägg
3 dl grädde
paprikapulver
timjan
svartpeppar
oregano
2 dl gratängost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vetemjöl, smör och vatten och knåda till en deg. Tryck ut i smörad pajform och nagga med gaffel.
Riv västerbottenost och strö på pajskalet. Sätt in i ugnen i ca 10 min.
Hacka lök och paprika och stek i några minuter, lägg sedan i pajskalet.
Hacka skinka, soltorkade tomater och tomater i mindre bitar och lägg över läk och paprika i pajskalet.
Blanda ägg, grädde och kryddor, höll över allt i pajskalet.
Strö över riven gratängost och sätt in i ugnen i ca 35 minuter.

Årspremiär

Idag ska vi göra ÖF-premiär för detta året! Leia mår bättre sedan någon dag tillbaka och det är skönt att kunna hänga på allt annat som man annars missar under sjukperioderna.
Ute gnistrar snön av solens strålar och vi hoppas att det inte är alltför kallt för att kunna spendera tid utomhus i eftermiddag!
 

Lax och dillstuvad potatis

Allt kan ju inte behaga en prinsessa - förstås. Både lax och potatis i denna form går bara inte ner. Tur hon fick en massa ärtor att pilla med istället, det är ju faktiskt lite av en favorit.
 
Jag tog endast citronarom på hennes lax och lade undan lite potatis för att sedan hälla över lite av stuvningen innan jag saltade resten.
 
 
Lax och dillstuvad potatis
 
4 portionsbitar lax
citronarom
citronpeppar
salt
 
1 kg fast potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
frusen dill
salt
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg lax i en smord ugnssäker form. Häll över citronarom, krydda med citronpeppar och salt. Sätt in i ugnen i 15 min.
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter eller till potatisen är färdig.
Smält smör och tillsätt mjöl, vispa. Tillsätt grädde och mjölk, låt småputtra till det blir en krämigare konsistens. Krydda, vänd sedan ner potatisen och rör om försiktigt.

Svänga med benen

Det mest populära här hemma nu är definitivt att stå och gå. Jag tycker ändå att hon var stadigare med gången förut, men jag tror det har med att göra att hon tar ut svängarna lite. Man får som förälder vara med när hon helt plötsligt börjar dansa till musik samtidigt som hon står och benen och balansen inte håller. Det finns mycket annat som är intressant i omgivningen och full fokus hamnar inte på just gången längre.
 
Vi har bromsat vagnen och dessutom slängt i en påse med tungt material, just för att den inte ska tippa eller rusa iväg!
 

Måndagsfeber

Hela hösten verkar ha handlat om förkylningar och Leia har hängt på trenden några gånger. Igår kom febern som en blixt från klar himmel, nattsömnen var sämre och idag kom också förkylningen. Jag är glad att hon fortfarande är tapper och på bra humör! Vår önskan hade definitivt varit att ha spenderat mer tid utomhus med pulkaåkning, men det får vi ta en annan dag. Lillan har sovit ute i nästan fyra timmar idag, så hon har definitivt fått sin dos med frisk luft.
 

En lång dag till ända

Här ligger vi och hänger på golvet i vardagsrummet efter en lång dag. Vi har åkt många mil för att titta på och dessutom köpa en ny bil, shoppat kläder till en växande liten tjej, tvättat och gjort äppelchips som gottar sig i ugnen. Snällare barn att ha med sig är svårt att hitta. Hon var underbart snäll även om vi var hos bilhandlaren några timmar och shoppade lika länge. Ett matstopp med buffé emellan och någon frukt då och då (perfekt att köra BLW) så klarade vi dagen perfekt och Leia stenslocknade i bilen hem.
 

Tortillalasagne med kyckling

Herregud så dagarna springer iväg med att vara föräldraledig. Ofta får jag en känsla av att jag inte hinner med allt som jag vill få gjort på en dag. Oavsett hur mycket/lite jag gör så kommer det där dåliga samvetet krypande i vilket fall. Jag har bestämt mig för att skära ner lite på vissa saker, speciellt mina receptinlägg. Det var lättare sagt än gjort att ge er det enklaste sättet med text och bilder till vuxna respektive barn. Jag får nog omprioritera lite så jag får suget att blogga och inte känna mig tvingad att sätta mig vid datorn för att skriva noveller. Jag ska förstås hjälpa er så gott jag kan ändå!
 
Till Leia tog jag bara lite av tacokryddan och tacosåsen struntade i oliverna och champinjonerna. Jag gjorde hennes lasagne i en egen form. Hon vräkte i sig maten och satt sedan och plockade till varenda bit var uppäten (även det som låg i hakklappen...).
 
Tortillalasagne med kyckling

4 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
ca 15 champinjoner
ca 15 gröna oliver
1 påse tacokrydda
½ burk tacosås
1½ dl mjölk
2 dl riven ost
tortillabröd
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär kycklingfiléer i mindre bitar och stek lätt.
Skär paprika och lök i mindre bitar och tillsätt i stekpannan.
Skiva champinjoner och tillsätt hela oliver. Stek någon minut.
Tillsätt tacokrydda och rör runt tills det är välfördelat.
Häll i tacosås och mjölk och låt puttra några minuter.
Varva kycklingröra, ost och tortillabröd i en smord ugnssäker form. Avsluta med ost.
Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills det fått fin färg.

Leia 9 månader

♡ Du pussar din spegelbild
♡ Du vinkar med bägge händerna
♡ Du dansar till alltid till musik
♡ Du står själv mot föremål
♡ Du ålar
♡ Du står själv om man håller din ena hand
♡ Du lägger dig ner från sittande
♡ Du låter som en indian själv med dina händer
♡ Du går ostadigt själv med din gåvagn
♡ Du sover från 20 - ca 7.30
♡ Du säger:
        tat tat (tack tack)
        hehe (hej hej)
        titta
        ma ma (mamma)
        pa pa (pappa)
        sschh sschh (kallar på katten)
 
Du tycker om
♡ All musik
♡ Att stå upp
♡ Alla djur
♡ Att åka pulka
♡ Att borsta tänderna
 
Du tycker inte om
♡ Att avsluta något du tycker om
 

Falukorvsgratäng med broccoli

Idag blev det middag där alla kunde äta samma mat, himla skönt! Lillan här hemma var galen i det och smaskade i sig med god aptit.
 

Falukorvsgratäng med broccoli
 
1 falukorvsring
500 g frusen broccoli
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
½ burk tacosås
svartpeppar
oregano
riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka broccolin halvfärdig.
Skär falukorven i stavar och stek lätt.
Lägg broccolin i en smord ugnssäker form och falukorven över.
Blanda creme fraiche, grädde, tacosås, svartpeppar och oregano, häll över falukorven.
Strö över riven ost och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med makaroner.

Ett nytt år

Hoppas ni alla hade en bra sista dag på 2015! Vi var hos min svägerska med familj, åt trerätters och myste fram tills tolvslaget då vi skålade in det nya året och tittade på fyrverkerier. En lugn kväll med andra ord! Leia somnade både på plats, i bilen hem och sen i sin säng väl hemma. Men upp skulle vi i vanlig tid!
 
Idag har pappan i familjen fått åka iväg och salta på sin jour och jag har röjt och städat lite här hemma medan Leia har sovit sin förmiddagsvila. Granen är nerpackad för detta året och julpyntet får läggas ner i lådor under helgen. Gardiner och adventsljusstakar får dock sitta kvar ett tag till!
 
Handlingslistan är färdigskriven för denna vecka och det är dags att fixa lite lunch till en liten tjej som snart får vakna till liv igen. Ha en bra början på det nya året!