En stormig natt

God eftermiddag! Hur har natten varit hos er? Här har det blåst en hel del men lade sig relativt snabbt denna gång. Däremot fick min sambo ut och jobba tidigt under natten för att forsla bort nedfallna träd, så nu är han nyss hemkommen och sover gott. Jag låg vaken många timmar i natt, väckte Leia några gånger för att byta bajsblöja. Stackars lilla tjej som är helt öm i rumpan nu efter alla bajsblöjor. Tand på gång!
Sedan dess har vi varit iväg på ett litet äventyr hos fotografen. Hon ser alltid så bekymrad ut på dessa typer av fotograferingar, hon som annars alltid är så glad, haha. Min älskling!
 

Tjuvstartat den bästa månaden på året

I helgen har vi fixat en massa hemma inför första advent och vår julmånad - som faktiskt är den mysigaste månaden på hela året. Hela huset glänser, juleljusen lyser i mörkret och det doftar kanel så fort man öppnar ytterdörren. Det har till och med snöat dagen till ära och snön ligger kvar som ett vitt täcke över gräsmatta och vägar. Åh så jag tycker om denna tid, jag ser så fram emot att baka och pyssla. Och för att inte tala om vår första julafton med den vackraste och mest underbara i våra liv - våran egen prinsessa Leia.
 

Fredag hela veckan

Fredag och måndag. Finns det några andra dagar i veckan kan jag undra? Möjligen onsdag.. I vilket fall, jag ska strax springa ut i trädgården och röja lite snabbt. Inget vidare väder med blåst och regn men jag behöver lite frisk luft ändå känner jag. Lunch äter vi hos Josefine och alla små kattungar idag. Ett skönt avbrott i vardagen!
 

Gulaschsoppa

De senaste dagarna har vi haft fullt upp på agendan. Vi har varit VIP på Borås Basket, shoppat i stan, varit på Ikea, hängt på öppna förskolan och spenderat massa tid tillsammans med Kikki och Loke. En bra vecka med andra ord! Vi behöver hänga lite hemma imorgon och framförallt ta hand om trädgården för att få lite ordning där innan det fryser på igen!
 
Medan jag tar mig i kragen och definitivt ska bli bättre på att uppdatera er, så kan ni njuta av världens bästa recept på gulaschsoppa. Ett vintermåste!
 
 
Gulaschsoppa
 
1 gul lök
6 potatisar
2 röda paprikor
500 g köttfärs
1 förpackning krossade tomater
3/4 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
2 dl stark chilisås
1 tsk sambal oelek
paprikapulver
cayennepeppar
salt
persilja
 
Skala och hacka lök och potatis. Kärna ur och strimla paprika. Stek tillsammas i en kastrull.
Bryn köttfärs, lägg sedan i kastrullen.
Häll i resterande ingredienser och krydda med paprikakrydda, cayennepeppar och salt.
Låt koka i ca 20 minuter eller till potatisen blivit mjuk. Späd med vatten vid behov.
Smaka av med kryddor och persilja.

En svårflörtad tjej

Igår fick jag några timmars mammatid för att fixa håret hos min frisör i några timmar. En lite mörkare ton och en massa lockar. Perfekt styling för att åka på julmarknad på eftermiddagen. Vi strosade runt ett tag, köpte svindyra delikatessvaror (det är ett måste varje år) och tog några snabba kort hos en fotograf som satt på plats. Naturligtvis fick vi inte ett enda leende vilket är väldigt ovanligt när man tar fram kameran. Det var så mycket att titta på åt alla håll och kanter så hon brydde sig inte speciellt mycket om mina visslingar, hopp och sånger, haha.
 

Trötta bebisar

Idag har vi varit på sångstund på öppna förskolan och haft fortsatt besök efteråt av Alexandra och Vincent. Ibland blir det svårt att få ihop tider till roligheter och sömn, vilket resulterade ordentligt gnälliga och trötta barn. Men efter lite sömn så är de ju lika goda som vanligt som tur är!
 

Att ta ett barn

Efter ett par dagar med dåligt väder så var det skönt att komma ut igen på promenad. Jag har börjat lyssna på en del poddar medan jag är ute och går vilket verkligen kan få mig att längta till nästa gång. Jag kan rekommendera en podd som heter "att ta ett barn" som är en P1 dokumentär i två delar. Den handlar om en man som får veta att han har en son, som pga. mammans brister har hamnat i fosterhem hos ett barnlöst ungt par. Man får sedan följa hans resa och kämpande för att få hem sin son utan att få någon hjälp från myndigheter som istället väljer att gå emot honom på olika sätt tillsammans med fosterföräldrarna.
Alla de känslor som snurrade i mitt huvud under och efter denna podd var helt otroligt. Känslor som kärlek, respekt och beundran. Men framförallt ilska, frustration, ledsamhet och hopplöshet. Alla som har egna barn sätter ju sig automatiskt in i samma situation, en situation som hade fått vilken förälder som helst att bli hopplöst galen..
 

Kycklinggryta

 
Kycklinggryta
 
4 kycklingfiléer
bbq marinad
1 purjolök
1 burk skivade champinjoner
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 dl sweet chilisås
3 msk stark chilisås
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
stark paprikakrydda
 
Ansa och skär kyckling i strimlor. Lägg i marinad i ca 30 minuter. Stek sedan lätt i en gryta.
Skär purjolök i mindre skivor och lägg ner i kycklingen tillsammans med champinjoner och vitlök. Låt fräsa några minuter.
Tillsätt resterande ingredienser och låt småputtra i ca 15 minuter.
 

Små kompisar

Idag har Kikki och Loke varit hos oss, lekt och myst. De är ju verkligen i en ålder nu då de lägger märke till så mycket, är intresserade av sin omgivning och av varandra. En rolig och mysig ålder helt enkelt då de verkligen kan spendera tid tillsammans utan att krypa ifrån varandra, haha. Och vi föräldrar kan få umgås i hyfsad lugn och ro än så länge!
 

Gratäng på falukorv

 
Gratäng på falukorv
 
400 g falukorv
1 gul lök
1 purjolök
1 burk skivande champinjoner
1 msk socker
½ msk crema di basamico
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 dl chilisås
1 köttbuljongtärning
stark paprikakrydda
salt
svartpeppar
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla falukorv och stek. Lägg sedan i en smord ugnssäker form.
Skala och hacka gul lök och purjolök. Stek tillsammans med champinjoner. Ringla över balsamico, strö över socker och blanda. Låt svalna.
Blanda creme fraiche, grädde och chilisås i en kastrull. Smula ner buljong och krydda. Häll sedan över falukorven.
Lägg över lökblandningen och strö över riven ost. Ställ i ugnen i 20 minuter.

Lyckan att ha morbröder

I helgen har min lillebror varit hos oss. Hjälpt till att laga mat, bakat, krattat gräsmattan, tittat på fotboll och lagt ner massa tid med vår lilla tjej. Det är alltid mysigt att ha familjemedlemar runtomkring sig och det hade jag gärna haft jämt om möjligheten funnits! Det är så mysigt att Leia kan ha någon som leker, matar och lägger ner all tid på henne några dagar. Det tycker hon om!
 
När man var liten var man ju inte riktigt lika förtjust i att ha syskon, som alltid skulle störa och vara jobbiga. Men det är nu senare i livet  som man märker och uppskattar dem. Och att Leia är första syskon- och barnbarnet är ju såklart också väldigt speciellt, det går inte att komma ifrån. Och visst älskar hon den uppmärksamheten och vänjer sig vid den snabbt!
 

En tokig liten tjej

Den här tjejen är i en så himla rolig ålder nu. Bland annat när hon springer i sin gåstol, det är med ett stort leende man tittar på henne! Hon får syn på något, springer dit och tjoar på vägen. Hon tittar på mig innan hon gör något hon inte får och säger ibland "aj" på väg dit. Skulle tro att hon har hört sin mamma säga "ajaj" några gånger, haha. Kommer jag på henne och säger till henne så säger hon "ah eller öh" till svar och bara ler stort. Ibland har hon även sprungit iväg i gåstolen när jag försöker få tag i henne. Hon är en riktig liten buse så fort hon får chansen och tittar gärna på mig innan för att se om jag tittar på henne. Hon har också börjat förstå när vi tycker hon är tokig och hon skrattar alltid tillbaka när vi skrattar åt något roligt hon gjort. En riktigt busig liten tjej!
 

Kärlek till sitt barn

Åh vad jag älskar denna lilla tjej. Den här kärleken går liksom inte att förklara på något annat sätt än att det inte finns någonting i världen som jag inte hade gjort för henne. Hennes leende får mig att smälta och jag kan sitta och titta på henne i evigheter när hon sover. Ibland kan det bara sjunka in att det är vi som skapat denna lilla tjej, att hon var så efterlängtad och till slut låg där inne i min mage och växte sig större för att sedan komma ut till oss med en himla massa kärlek. All den glädje hon ger oss på dagarna, det är helt underbart!
 

Nudelsoppa

Idag slog mitt mammahjärta ett litet extraslag när Leia gärna ville äta med oss. De flesta måltider går ju att göra om genom att bara vänta med saltet och koka hennes mat istället för att steka. Och utesluta starka och söta tillbehör då såklart. Det är ju faktiskt nästan lika roligt som att göra all annan barnmat!
 
 
Nudelsoppa
 
2 kycklingfiléer
svartpeppar
grillkrydda
salt
250 g äggnudlar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 chilifrukt
1 dl sweet chilisås
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1½ msk kinesisk soja
stark paprikapulver
 
Skär kycklingen i mindre bitar, stek och krydda med svartpeppar, grillkrydda och salt. Lägg undan på ett fat.
Koka äggnudlar i 4 minuter, häll av vattnet och låt svalna i kastrull med lock.
Hacka paprika och purjolök i strimlor och finhacka chili. Stek mjuka.
Lägg kyckling, nudlar och grönsaker i en stor kastrull. Tillsätt sweet chilisås, vatten, buljong, soja och krydda.
 

Leia 7 månader

♡ Du jollrar tvåstavigt
♡ Du håller upp armarna när du vill upp
♡ Du förflyttar dig runt i ring och hasar dig bakåt
♡ Du kan "give-me-five"
♡ Du står ostadigt mot föremål i din höjd
♡ Du förstår "ajaj" och springer iväg i gåstolen om vi kommer på dig att ha tagit något
♡ Du sover från kl 20- ca kl 7. Ibland somnar vi om, ibland inte.
 
Du tycker om
♡ Mamma lite extra nu men pappa funkar bra också
♡ Att sitta och leka, helst tillsammans med någon
♡ Att gå i gåstolen
♡ Att vi bytt till bilbarnstol
 
Du tycker inte om
♡ Att byta blöja
♡ Att ligga på rygg/mage
♡ Att vara ensam
 

Skink- & kalkonwraps

Idag har vi haft en dag med mycket lek och mys både med sångstund på öppna förskolan och sedan träff med de andra mammorna och barnen i vår föräldragrupp. Denna grupp är alltså från när vi var gravida och träffades en dag i veckan för att prata om graviditet, förlossning, parrelationen och första tiden med bebis. Det är roligt att vi håller ihop fortfarande och ses allihopa med jämna mellanrum!
 
Leia har inte hunnit sova särskilt mycket mer än i bilen mellan aktiviteter så det var en trött tjej som jag lade en timma tidigare än vanligt. Efter kvällsersättningen brukar hon vanligtvis vara en pigg och glad tjej som man knappt vill lägga för natten men idag somnade hon i mitt knä där hon fick ligga ett bra tag och bara mysa, min lilla tjej ♡
Jag tog vara på en ensamkväll med en man som jobbade över. Tände ljus, lyssnade på verkligheten i P3, lagade mat och drack ett glas vin. Det är ordentlig vardagslyx för en småbarnsmamma!
 
 
Skink- & kalkonwraps
 
2 dl creme fraiche
2 msk citronmajonäs
stark paprikapulver
basilika
salt
svartpeppar
120 g kalkon
180 g rökt skinka
1 burk majs
1 dm gurka
10 körsbärstomater
1 rödlök
sallad
tunnbröd
philadelphia vårlök & svartpeppar
 
Blanda creme fraiche och citronmajonäs, krydda.
Hacka kalkon och skinka i mindre bitar, lägg i skålen tillsammans med väl avrunnen majs.
Skör gurka, tomater och rödlök i mindre bitar och lägg i skålen, blanda.
Ta ett tunnbröd och bred på philadelhia. Lägg på ett salladsblad, bred på röran och rulla ihop.

En stund till att tänka och rannsaka sig själv

Den senaste tiden har jag provat mig fram på många sätt och vis, men jag har faktiskt fått inse något tråkigt - Leia vill inte längre ha hemmalagad mat. Jag har försökt på så många vis och det hela slutar med att hon efter några skedar bara stänger igen munnen och vägrar. Burkmat äter hon däremot, gärna en hel burk till lunch/middag.
 
Jag har faktiskt varit lite upprörd, blivit frustrerad och undrat vad som är felet. Jag har tyckt om att laga mat till henne, veta exakt vad hon får i sig och kunnat experimentera med maten precis som jag gör till oss vuxna. Jag tror starkt på att ett barn lär sig att tycka om fler olika ingredienser och maträtter om de får testa. Samtidigt som jag haft min syn på saken, har hon blivit mindre intresserad av ersättning och äter det bara morgon och kväll. Helt plötsligt blir det viktigt att hon får i sig vitaminer, mineraler och näring från den vanliga maten hon äter. Jag har lagt ner min själ i att hon ska vilja ha det jag lagat till henne, men igår kände jag mig så egoistisk. Varför kan jag inte bara ge henne det hon tycker om istället för att göra som jag själv känner för? Jag skulle tro att de flesta barn i Sverige faktiskt växer upp på burkmat och de lever fortfarande.
 
För mig är det viktigt att få positiva matsituationer där hon aldrig någonsin känner press att hon måste äta. Jag vill vara en positiv förebild för mitt barn och låta henne smaka på det som hon är intresserad av. Jag vill ha matsituationer i lugn och ro både för oss vuxna och för henne, för oss alla. Jag tror att vi föräldrar påverkar våra barns aptit både positivt och negativt genom vårt förhållningssätt då vi är deras förebilder. För mig ska en matstund ska vara en positiv upplevelse där barnen får tillåtelse att smaka likaväl som de får tillåtelse till att avstå det som de inte tycker om. Jag kommer därför att ge det som Leia vill äta för att hon ska få i sig det hon behöver, samtidigt som jag kommer att erbjuda henne det mesta av våra tillbehör både som smakportioner och plockmat. Men om basen får vara burkmat - så kommer det få vara så. Och jag känner mig istället glad och positiv att jag har rannsakat mig själv och tänkt ett steg längre, för hennes skull. Min lilla prinsessa!
 

En mammig liten tjej och första flytten

Vi har inte varit hemma under helgen, utan mer eller mindre bott hos mina föräldrar. Delvis för att vi brukar träffas i alla fall en gång i veckan och delvis för att Leia har blivit så otroligt mammig och behöver komma bort lite hos någon annan som hon har fullt förtroende för. Samtidigt har helgen bestått av fotbollsmatch och ett besök på Gekås. Flytthjälp har vi också hunnit vara till en av mina bröder som flyttat till eget. Jag kommer såväl ihåg den känslan när man flyttade första gången, alla förväntningar och hur roligt allting var. Det har ju aldrig varit roligare att handla mat till exempel, något som inte riktigt är lika roligt idag...