Sweet and sour kyckling

Mina vänner med småbarn har ibland svårt att stå i köket en längre stund för att göra god mat. Men även dem behöver inspiration till att göra lättast tänkbara mat, som ändå är god och varierande. En färdig sås, stek kyckling och koka ris. Jag använder ofta jasminris som kokas i 20 minuter, men visst kan man denna rätt gå ännu snabbare. Vad sägs om... högst 10 minuter? Dessutom är det relativt nyttigt till och med. Idag hade jag lika mycket energi som jag antar att en småbarnsförälder har ibland, men nästa gång ska jag tillsätta andra thailändska grönsaker.
 
 
Sweet and sour kyckling
10 minuter
 
500 g kycklingfilé
salt
svartpeppar
grillkrydda
1 burk Uncle Bens sweet and sour ananas
 
Rensa kyckling och skär i mindre bitar. Stek och krydda.
Värm upp såsen tills den kokat och tillsätt kycklingen.
Låt koka ihop i någon minut.
 

Sova som en stock

Vi har kommit in i en jobbig fas, uppe halva (snart hela) nätterna och sover en bit in på dagen. Tog mig i kragen idag och masade mig upp direkt när jag vaknade och bakade en sockerkaka till vårt besök nu i eftermiddag. Min sambos morbror och kusin med familjer kommer och hälsar på oss idag, ska bli mysigt!
 
Receptet till gårdagens middag hittar ni här.
 

Yolli

Idag är den första dagen i resten av mitt liv. Och även den första dagen utan några som helst planer, bara några måsten. Dessutom ska jag äntligen sätta igång med matlagningen som varit sisådär det senaste pga bortbjudingar osv. Mest snabbt och lättlagat, inte min grej alls. Idag blir det ett gammalt hederligt recept, långt ifrån all julmat. Provade dessutom Yollibox igår, ett definitivt val före glass i fortsättningen!
 
 

What we have is now

Ikväll har jag haft min andra egna tjejkväll på en vecka, otroligt lyxigt kan jag tycka! Som de flesta andra tjejer älskar jag fina filmer där jag gärna spelar lite lipsill och undrar efteråt varför jag sitter ensam framför tvn, går till jobbet vareviga dag, står ut med uselt väder och vind med ångest över det eviga regnandet... När man kan leva livet, resa jorden runt, upptäcka nya platser, dricka bubbel och äta jordgubbar till frukost på en filt vid strandkanten... Som tur är går det över efter ett tag, man sjunker ner i soffan och blir anropad till jorden igen. Faktiskt glad över sitt arbete och de människor som finns runtomkring en. Varför denna klagan? En fin människa sa till mig en gång: "Var glad att du redan nu kommit på hur livet kan se ut. Därför kan du göra ett val redan nu med vetskapen om vad du går miste om eller vad du vinner".
 
What we have is now. And right now we have each other.
 

Nicholas Sparks är fantastisk. Jag har sett några av hans filmer gång på gång, de är för fina för att glömma. För fina för att glömma kärleksbundna repliker och underbara handlingar som berör hjärtat.
 
- The notebook
- Dear John
- The last song
- The lucky one
- A walk to remember
 

Julafton 2013

Jul i all ära. Det är mysigt när den kommer, skönt när den är över. Vi har firat jul lite varstans, men på julafton var vi hemma. Ett lättare julbord, Kalle Ankas Jul, julklappsutdelning, julklappsspelet och en herrans massa mys. Ångrade inte en dag att vi spenderade dagen här, vår första jul i vårt eget hus. Allt var så lyckat, likaså våra gåvor till varandra. Det enda som kanske inte var så lyckat var pappas envishet om att irritera mamma genom sin otroligt snygga styling med sin julslips.. Det svämmade över av julklappar under granen och vi är nu rikare på både diverse köksmaskiner såsom matberedare, kaffemaskin, muffinmaker och inredning, gåstavar, kläder och dessutom en ny dator. Önskar dock att hela familjen, på bägge våra sidor kunde närvara. Men som tur är har vi hunnit träffa och fira med alla under julledigheten!
 
 

Vardagsrum nr 2

23 December och en dag kvar till Julafton. Hemmet är städat och äntligen är vi färdiga med vårt vardagsrum nere. Visst blir man lätt bortskämd med det vardagsrum vi använder till vardags (det hittar ni här) men även den smartaste förstår att takhöjden och bjälkarna på övervåningen inte tillhör vanligheterna på undervåningen. Dessutom används bara vardagsrummet på nedervåningen när vi får gäster. Det är inte alla som har lyckan att ha två vardagsrum, så ingen är lyckligare än vi. Ljuskandelaber ska in, möjligen blir det omtapetsering efter jul och framöver ska taket mjölkas vitt. Välkommen till julen i vårt andra vardagsrum då :)
 
 

Lussekatter

Än är det inte över för att julbaka i detta hus. Igår var det dags för missarna att besöka vår ugn. Lussemissarna alltså. Det var också tid för oss att ha fullt hus hela dagen med besök från våra vänner med barn och även min bror med flickvän som även spenderade natten hos oss. I år ändrades receptet lite och det visade sig göra susen, myycket goda får jag villigt erkänna!
 
 
Lussekatter
2 timmar

100 g smör
g saffran
dl mjölk
50 g jäst
1 burk kvarg
2.25 dl strösocker
msk kardemumma
0.5 tsk salt
ca 1.6 l vetemjöl
1 ägg
 
Smält smör tillsammans med saffran.
Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Smula ner jäst i en stor bunke och häll sedan över lite av mjölkblandningen. Rör om innan resten tillsätts.
Tillsätt kvarg, socker, kardemumma, salt och 15 l av mjölet.
Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet eller tills degen släpper kanten på bunken.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Mjöla bakbordet lätt, arbeta degen smidig och dela i 2 delar.
Dela varje del i ytterligare 20 delar.
Rulla till smala rullar, forma till lussekatter och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt på ugnen på 225 grader och låt lussekatterna jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla med ägg och grädda i ugnen i ca 7 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Låt svalna under bakduk.
 

Juleskumsfudge

Kort dag på jobbet kombinerat med borttappad handlingslista till affären inför storhandlingen av julmat. Fantastiskt. Båten har fått sig en ställning för vinterförvaring och garaget börjar bli organiserat på riktigt. Ordning och reda är a och o och det krävs arbete. Inte min typ av arbete som tur är, spenderar hellre kvällen med Ernst. Faktiskt.
 
 
Juleskumsfudge
20 minuter

1 paket juleskum
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad

Blanda juleskum, smör, vispgrädde och socker i en kastrull och låt allt smälta.
Bryt ner vit choklad och rör till smeten blir jämn.
Klä en form med bakplåtspapper och häll över smeten.
Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

Kattoro

Det senaste dygnet har vår misse gjort oss både oroliga och ledsna. Han var iväg på ett eget äventyr igår kan man säga, vilket han aldrig gjort förut. Nu är han dock hemma igen och får aldrig gå ut mer (skämt åsido). Han har istället varit med mig och lagat korvstroganoff, betydligt mysigare tycker jag! Nu myser han med mig i soffan med tända kanelljus och en sprakande kamin med Ernst som sällskap. En helt fantastisk man.
 
 

Lantern

Efter jobbet blev jag hämtad för att spendera några timmar i stan. Fick köpt oss de sista julklapparna, lite nya klädesplagg och annat smått och gott. Skönt att kunna äta en tidig middag och strosa runt i lugn och ro utan att behöva stressa. De flesta julklapparna var ju redan inhandlade, så skönt att inte vara ute i sista stund.

Bland annat fick vi med oss en fin ljuslykta, en liknande som jag letat efter ett tag. Rostig med inslag av silver. Eftersom vi sällan sitter i vardagsrummet nere är det onödigt att tända en massa ljus där nere, samtidigt som jag gärna vill ha full mysfaktor hemma. Så vad är då bättre än batteridrivet blockljus, dessutom med fjärrkontroll? Underbart med bra uppfinningar!
 
 

Rocky road

Söndag, och en arbetsvecka kvar med mina underbara små barn innan det är dags att ta lite julledigt. Eller snarare till den 7 januari. Det ska bli skönt och behövligt att få lite ledighet, kunna stanna uppe på kvällarna, få sovmorgon vareviga dag.. Som de flesta andra söndagar har vi varit hos mina föräldrar där det bakats pepparkakshus, julgodis och bjudits på lingonglögg. Och tittat på solsidan så klart!
 
Som varje år har jag gjort rocky road. Som varje år har jag ändrat innehållet. Det är min absoluta favorit under julen, en blandning av så mycket gott!
 
 
Rocky road
15 minuter

400 g ljus blockchoklad
1 påse bilar
1 påse juleskum
1 påse dumle
jordnötter
cashewnötter
 
Kläd en stor ugnssäker form i bakplåtspapper.
Skär bilar, juleskum och dumle i mindre bitar. Blanda i en skål.
Halvera cashewnötter och blanda i skålen tillsammans med jordnötter.
Smält choklad och häll över i skålen, blanda väl.
Bred över bakplåtspappret och ställ in i kylskåpet tills de är tillräckligt stelnade för att kunna skäras upp i mindre bitar.
 

Mariannetryffel

En mycket välbehövlig helg är äntligen här! Igår kom våra gemensamma vänner Josefine och Dan hit för att ha glöggkväll och baka julgodis. Visst blev det en hel del gott gjort, sedan hämtning av thaimat mot kvällen. Det blev en sen "natt", en mycket trevlig dessutom :)
 
 
Mariannetryffel
1 timme och 30 minuter
 
1 paket marianne
200 g mörk choklad
2/3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
 
Krossa mariannekarameller fint med en mortel eller i en plastpåse under en handduk med en kavel.
Värm grädde i en kastrull, tillsätt mörk choklad och låt smälta.
Tillsätt mariannekrosset och låt smälta litegrann.
Häll över i en skål och låt svalna i kylskåp i ca 1 timme eller till de är lagom att göra bollar av.
Gör till bollar, lägg i frysen tills de är stelnade.
Smält vit choklad och rulla bollarna i det. Låt stelna i kylskåp.
 

Black chicken

Idag har vi haft lussefirande på jobbet med våra små. Det är väl allmänt känt att små barn tycker om musik, men det blir ju lite annorlunda när deras familj och släktingar är med såklart. Dessutom oerhört många människor, vi har ändå strax under hundra barn på vår förskola. Efteråt hade vi mysfika med föräldrarna på respektive avdelning där det bjöds på fika och det visades upp alster som barnen gjort. Vi har under några veckors tid haft Nalle Puh som tema och har skapat sjumilaskogen med olika material, hur fint som helst blev det verkligen! Lite lek hanns med såklart och vi pedagoger är nöjda med eftermiddagen!

Åter till vardag, skriva handlingslista för morgondagen. Då blir det julgodisbak minsann!
 
 
Black chicken
50 minuter
 
3 kycklingfiléer
2½ dl sweet chilisås
½ dl kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 lime
ingefära
salt
peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rensa kycklingen och lägg i en smord ugnssäker form. Salta.
Blanda sweet chilisås, soja, vitlök och dijonsenap i en skål. Halvera lime, pressa i saften och gröp ur lite fruktkött med en gaffel. Krydda.
Låt stå i ugnen i ca 35-40 minuter beroende på kycklingens storlek.
 

Vitlöksspagetti med skinka & champinjoner

 
Vitlöksspagetti med skinka och champinjoner
15 minuter
 
4 portioner bandspagetti
200 g rökt skinka
1 burk champinjoner
2 dl grädde
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
 
Koka pastan.
Skär skinka i mindre bitar. Stek den sedan lätt tillsammans med champinjonerna.
Tillsätt grädde och vitlöksklyftor, låt småputtra.
Hacka persilja, krydda och blanda med den avrunna pastan.
 

Jul i vårt hus

Det blev inget lussebakande igår, istället tog vi till min förtjusning fram granen, klädde den och lade fram alla julklappar. Visst är det lite barndomskänsla över det hela, älskar det! Då börjar julen äntligen att närma sig! Jag vill helst ha en silvrig jul med inslag av rötti kombination med mitt naturfärgade hem. Tyvärr syns inte glaskulorna alls på bild, synd eftersom de är ganska charmiga!
Imorgon är det bara två veckor kvar till julafton, tiden bara springer iväg..
 

 

Mjuk banankaka

De senaste dagarna har snön vräkt ner och det gör fortfarande. I fredags kom jag inte till jobbet, polisen stod en mil bort och ledde om trafiken, så det var bara att dra sig hemåt igen. Senare bjöd kvällen på Idolmys med två fina tjejer och igår spenderade vi vår eftermiddag och kväll på Jul på Liseberg. Har aldrig varit med om så mycket folk, helt sjukt! Men det tar ju ändå inte bort den mysiga känslan, dessutom lyckades jag vinna stjärnvinst på mitt första spel - två kilo marabouchoklad!
 
Vad vi ska hitta på denna söndag återstår och se, kanske lite lussebak mellan skottningarna?
 
 
Mjuk banankaka
1 timme och 15 minuter.

75 g smör
kokos
½ dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 st bananer (helst övermogna)
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form med kokos.
Smält smör och häll i mjölk. Vispa ägg och socker poröst.
Skala och mosa bananerna fint. Rör ner bananerna, kanel, mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 1 timme.
 

Snabb cremekyckling

Vi har ju pratat om de där dagarna då man inte riktigt har lust att stå framför spisen hela kvällen. Ur något "ont" kommer alltid något gott, därför ställde jag mig och bakade kaka istället efter en supersnabb fixad middag som nu står och gottar sig i ugnen.
Enklast möjliga middag, som jag vet många därute eftersöker på veckodagarna. Det går att förändra i all oändlighet, men min favorit creme fraiche som är smaksatt är definitivt denna. Varsågoda!
 
 
Snabb cremekyckling
10 minuter

2 kycklingfiléer
svartpeppar
salt
grillkrydda
4 dl creme fraiche fetaost & soltorkade tomater
 
Rensa och skär kyckling i mindre bitar. Stek och krydda.
Värm upp creme fraiche i en kastrull.
Lägg över kycklingen i kastrullen och låt puttra någon minut.
 

Laxsoppa med smak av kräftor

Nu känns det ändå som att jag är på väg tillbaka från att bara ligga och deppa i soffan över att vara sjuk. Sjuk är jag fortfarande, men har i alla fall haft orken till att laga mat, vika lite tvätt och annat nödvändigt. Så imorgon är det dags att gå till jobbet igen, betydligt roligare än att ligga sjuk hemma! En soppa när man varit sjuk och det dessutom är lite sådär ruggigt väder ute är ju helt perfekt.
 
 
Laxsoppa med smak av kräftor
20 minuter

4 laxfiléer
3 morötter
1 purjolök
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
200 g kräftost
1 paket fryst dill
svartpeppar
vitpeppar
salt
mjöl och vatten till redning
 
Skala och riv morötter grovt. Skiva purjolök. Stek tillsammans i en gryta ca 5 minuter utan att det tar färg.
Häll i vatten, smula i fiskbuljong och tillsätt creme fraiche, kräftost och dill.
Skär laxen i mindre bitar, lägg i grytan. Krydda och låt puttra tills laxen är klar, ca 5-10 min beroende på laxbitarnas storlek.
 

Första advent

Äntligen kom den där helgen då vi inte hade något inplanerat förutom att verkligen grovstäda hela huset och göra fint inför första advent. Det var därför extra mysigt att gå upp imorse och tända första ljuset. Känns så underbart att ha ett ordentligt städat hem inför julhelgen som kommer med stormsteg. Men mycket ska vi hinna med innan det såklart! Vi har även haft spontanbesök, pysslat lite och varit på adventsmiddag hos mina föräldrar. Skön och välbehövlig helg!