Our livingroom

Snart, snart är vi klara med vårt eleganta vardagsrum! Vi har en ganska stor yta kvar, där jag tänkt mig två liggfotäljer i rotting med fårskinnsplädar, låga bord och läslampa. Tror det kommer bli riktigt fint! Vi har ju även ett vardagsrum på nedervåningen, men det får vi ta senare. En del av det kan ni se här!
 
Ett hus är ju ett evighetsprojekt på många sätt och vis, men som jag tycker om det!
 
 

Panerad rödspätta med citronsås

Igår började jag känna mig lite hängig och hade ingen matlust. Det hade kittlat i halsen i någon dag och huvudvärken hade besvärat mig lika länge. Hostan och förkyldningen har idag kommit som ett brev på posten. Har ändå varit "såpass frisk" så jag kunde jobba idag, och tur var väl det. Vi fick mycket beröm idag från nöjda föräldrar under inskolningstiden, så himla roligt! Att slita ger alltid belöning, det är viktigt att ha i sina tankar!
 
Prestationen med maten igår blev såklart påverkad av att jag inte kände mig kry, men tydligen inte smaken som enligt sambon var över förväntan. Skönt att dela hem med någon som älskar rödspätta, det är ju bland det enklaste man kan göra! Låt inte min extremt tråkiga bild skrämma er, det var även gott i matlådan idag :)
 
 
Panerad rödspätta med citronsås
 
4 rödspättafiléer
mjöl
2 ägg
ströbröd
citronpeppar
salt
 
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3-4 tsk citronarom
1 tsk mjöl
 
Doppa fiskfiléerna i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek på medelvärme och krydda med citronpeppar och salt.
Blanda creme fraiche och vatten, låt koka upp. Smula i buljongtärningen och droppa i citronarom. Red med mjöl.
 

Fetaostbiffar med tomatsås

 
Fetaostbiffar med tomatsås
 
400 g köttfärs
3 msk vatten
2 msk ströbröd
1 ägg
1 msk färsk, hackad basilika
150 g fetaost
salt
svartpeppar
chili explosion
 
1 msk färsk, hackad basilika
1 gul lök
1 förpackning krossade tomater
2½ dl vispgrädde
1 hönsbuljongtärning
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
 
Blanda vatten, ströbröd och ägg väl. Låt svälla 10 minuter. 
Blanda i basilika, smulad fetaost och krydda.
Dela upp i 8 delar och stek på medel/hög värme tills de fått en fin yta.
Hacka gul lök och stek med smör i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och vispgrädde, låt koka upp. Tillsätt hackad basilika, buljongtärning, sambal oelek och kryddor.
 

Dagar kommer och går

De senaste dagarna har spenderats med både familj, vänner och på egen hand. Skaldjurskväll, söndagsmiddag, fotboll, frisörbesök och tid för promenader. Naturligtvis varvat med jobb och inskolningar också. Det vore synd att påstå att man har mycket tid över när man är hemma sent om kvällarna. Men varva ner är viktigt, och att ta hand om och rå om sig själv. Kom inte ihåg när det hände sist? Jag som var så duktig med det när vi bodde i lägenheten, varje söndag! Får ta och bli bättre på det :)
 
 

Mozzarellakyckling med soltorkade tomater

Igår fick vi middagsbesök då Jenny ville spendera eftermiddagen och kvällen med oss. Eftersom vi båda älskar att spela Skipbo blev det en del kortspel under kvällen också. Det blev ingen jättesen kväll och vi kunde därför sova ut ordentligt imorse!
 
Dagen har vi spenderat på traktorrace, något helt nytt för oss. Men det var många familjer där, och vi mötte upp en del vänner. Det var även loppis och servering av diverse mat och dryck. Ikväll är det även liveband i maskinhallen intill, hur mysigt? :)
 
 
Mozzarellakyckling med soltorkade tomater
 
3 kycklingfiléer
1 paket bacon
10 st soltorkade tomater
½ kruka basilika
1 mozzarella (boll)
5 dl grädde
1 dl stark chilisås
grillkrydda
svartpeppar
salt
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Klipp beacon i bitar och stek. Låt rinna av på papper.
Ansa och skär kycklingen i mindre bitar. Stek och låt bara ytan få lite färg. Krydda med grillkrydda, svartpeppar och salt. Lägg över i en ugnsform och strö över bacon.
Strimla soltorkade tomater och basilika och lägg över. Smula över mozzarella fint.
Blanda grädde med chilisås och häll över.
Låt stå i ugn i ca 15-20 minuter.
 

Het köttfärssoppa

 
Het köttfärssoppa

300 g köttfärs
2 morötter
1 röd paprika
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 förpackning krossade tomater
1 dl het chilisås
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
spiskummin
salt
chilipeppar
svartpeppar
 
Stek kötffärs i en stekpanna. Tillsätt rivna morötter. Lägg över i en gryta. Tillsätt vatten och buljong i grytan.
Strimla paprika tunt och lägg i grytan.
Låt alltihop koka upp och tillsätt krossade tomater, cilisås, tomatpuré och vitlöksklyftor.
Smaka av med kryddor och låt koka i ca 15 minuter.
 

Vem sköter ert hem?

Visst hade jag rätt igår, idag känner jag mig betydligt bättre! Har haft massa energi idag efter jobbet och hunnit med att göra massa "måsten" som man inte gör var dag i hemmet men som behövs med jämna mellanrum.
 
Jag har alltid varit ordningssam. Inte pedant, men ordningsam. Jag har alltid haft svårt att koppla av om mitt hem inte är städat. Jag har en känsla av att jag inte kan stressa av totalt om det är dammigt, smutsigt eller vad som runtomkring mig. Tända ljus, ett glas vin eller något annat med myskänsla är ingen idé om jag ändå känner att jag skulle behöva göra en massa andra saker runtomkring mig. Den bästa känslan i kroppen har jag när jag gjort nytta i hemmet och på något sätt "förtjänar" att sätta mig och äta middagen jag lagat och slå mig ner i soffan en stund innan läggdags. Nytta leder till välmående!

Ni förstår säkert att det är jag som sköter det mesta underhållet i alla fall på insidan av vårt hus väggar. Ofta har väl inte ens min sambo ett öga för att det hinner bli smutsigt innan jag är i farten..
 
Vem är det som sköter städdelen hemma hos er?
 
 

Another day

Nu har barnen börjat kika tillbaka på förskolan och vi är snart full barngrupp på jobbet igen. Skönt att barnen är tillbaka, såklart mycket roligare när det är fler barn på plats så man får jobba ordentligt :) Visserligen har det varit en skön start både för oss och barnen också, med tid för planering inför hösten och kunna ha ordentligt med tid för de barn som varit på plats, inskolningar osv.
 
Idag efter jobbet har mitt huvud inte riktigt varit med mig, inte kroppen heller. Kvällen har därför inte alls blivit som jag förväntade mig, nya tag imorgon! Jag hade velat ha en riktig utedag för att "höstfixa" lite i trädgården, men istället fick jag skåda våra fina grannar från fönstret som fixade i sin trädgård och även klippte vår häck. Godingar!
 
 
 

Hösten är på ingång

Visst är det så att det känns som att hösten är på ingång? Så länge vädret är fint så är hösten verkligen en årstid som jag tycker om! Tända ljus, prasslande löv, tjocktröjor, tända brasor och massa te. Visst har min helg därför också sett ut så. Idag kom Jenny hit för första gången, som varit i USA i ett år. OM jag var glad att se henne! Man borde alltid få alla sina vänner nära sig, men om det inte går så får man spara alla sina fina minnen i sitt hjärta tills man ses igen. Och det har jag verkligen gjort! 
 
Inväntar min man med levande ljus medan mörkret faller ute. Det är dags för god middag och sedan mysa ner sig i soffan hela kvällen till massa nya filmer.
 
 
 

Fläskfiléknyten

En underbar dag som avslutas med ett underbart hus i Sommar med Ernst. Han är ju helt otrolig den mannen, vilket hus kan fixat iordning! Avundsjuk tjej framför tvn kan jag tillägga. Knappt förståligt egentligen, jag som redan är nöjd över vårt fina hus såklart. Men visst hade det suttit fint att liksom bara vara klar med allt man vill göra och allt man vill ha? Samtidigt som ett hus är ett evighetsprojekt och visst är väl det roligt det med :)
 
 
Fläskfiléknyten
 
1 fläskfilé
1 paket bacon
1 purjolök
½ dl stark chilisås
2 dl creme fraiche
svartpeppar
salt
chili explosion
1 paket smördeg
1 ägg
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilen och skär i skivor. Bryn och lägg sedan åt sidan.
Klipp bacon i mindre bitar och stek till de är knapriga. Tillsätt fläskfilén.
Skiva purjolök och tillsätt i stekpannan. Blanda sedan i chilisås och creme fraiche. Krydda rikligt.
Lägg ut smördegen på en plåt och och dela på fyra. Lägg i fyllningen och knyt ihop.
Pensla med ägg och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
 

En sådan där onsdag

Det har varit en mysig vecka med en av mina småbröder hos oss. Men nu är han hemma i vårt föräldarhem igen eller på fotbollsplanen, vem vet. Nu fortsätter dagarna som vanligt igen. Det tråkigaste med det är att alltid komma hem till ett tomt hus efter jobbet och vara ensam till kvällen, men det gör såklart att helgerna är lite extra gosiga :)
 
Idag startade jag ett mål jag har fram till nästa år. Eller egentligen startade det för två veckor sedan, så jag ligger dessutom back en hel del. Jag har lätt för att träna ordentligt periodvis, sämre på att hålla det levande mer än 2-3 månader. Skulle tro att jag sätter alldeles för höga krav på mig själv och min träning, så höga att jag helt enkelt tröttnar på att följa dem. Därför har jag valt detta mål som jag dessutom kommer att hålla för mig själv fram till det är över. Håll tummarna för mig!
 
Fina bror ♥
 
 
 

Kamin ur vinklar

När vi köpte vårt hus var ett av problemen vårt värmesystem. Vi har takvärme, som fungerar ungefär som direktel. Som tur är har vi även en öppen spis, en kamin och en luftvärmepump. Luftvärmepumpen är dessvärre inne på sista sista år och fungerar inte som den ska. Vi ska idag få en gratis genomgång av alternativa värmesystem som passar just vårt hus, då en man kommer hem och kikar. Ska bli intressant att se vad han säger! Eftersom vi bara hade strax under 19 grader inomhus nu, så testade vi kaminen för andra gången idag. Fantastiskt vilken värme det ger!
 
 

Kyckling med rabarber


Kyckling med rabarber
 
3 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
grillkrydda
4 st rabarber
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
3-4 msk honung
3 msk kycklingfond
1½-2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
gräslök
 
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn  kycklingen i smör i en stekpanna, krydda med salt, svartpeppar och grillkrydda. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
Skiva rabarber i några cm stora bitar och lägg i formen.
Vispa ihop grädde, creme fraiche, honung, kycklingfond, sambal oelek och en pressad vitlöksklyfta. Häll över kycklingen. Tillaga i ugnen ca 15 min. Garnera med gräslök.
 

Hello sunday!

Snart är denna helg till ända också. Livet rullar på i vanlig ordning och snart är det fredag igen.. Vi har besök av en av mina bröder och familjens hund och kommer ha i en vecka framöver, jättemysigt tycker jag. Vi har hunnit med att bjuda mina föräldrar på middag, haft en grillkväll med Ida och Hampus och tagit över pappas jobb som ansvarig över publikvärdarna på Elfsborgsmatchen. Idag är det sämre väder, tur i oturen att min bror fått en lättare ryggskada i muskulaturen och inte kan spela sin fotbollsmatch idag. Istället får vi besök ikväll och tills dess myser vi ner oss i soffan och kikar film!
 
 
 

Varm smörgåstårta

 
 
Varm smörgåstårta
 
4 st hönökakor
1 pkt bacon
3-4 dl crème fraiche paprika chili
2 dl riven ost
5 feferoni
1 purjolök
1 gul lök
2 tomater
oregano
 
Klipp bacon i bitar och stek. Tillsätt 5 strimlade feferoni och hackad gul lök och purjolök. Blanda i creme fraiche och låt puttra.
Lägg ut två hönökakor emot varandra så de bildar en cirkel. Lägg på röran och lägg sedan över ytterligare två hönökakor. Strö över riven ost, krydda med oregano och avsluta med skivade tomater.
 

Altanrenovering

Under ett par veckor har vi renoverat altanen på framsidan som äntligen är färdig. Tror varken golv eller staket fått någon sorts omsorg sedan huset byggdes. Vi har slipat, slipat och slipat. Rengjort, målat flera gånger och oljat. Dessutom har vi köpt nya möbler. Det ser lite tomt ut just nu, men vi ska lagom nästa vår köpa mysiga kuddar och ljuslyktor, oliv- och citrusträd och lite annat. Det kommer bli perfekt, precis som jag vill ha det!
 
 

Tacoenchiladas

Dagarna springer iväg och denna helg är redan över. Vi har haft en riktig behövlig söndag med hemmafix och annat. Avslutade dagen med att bjuda Ann-Sofie och Nova på middag efter att dem hjälpt mig litegrann på eftermiddagen. Skönt att ha dagar då man har energi till att pyssla och greja!
 
 
Tacoenchiladas
 
400 g köttfärs
1 pkt tacokrydda
8 tortillasbröd
10 feferoni
1 pkt körsbärstomater
1 burk majs
1 röd lök
1 dl creme fraiche
riven ost
turkisk yoghurt
sweet chilisås

Sätt ugnen på 225 grader. Skär feferoni i strimlor, körsbärstomater i fyra delar, hacka lök och blanda tillsammans med majs i en bunke. Blanda i creme fraiche.
Stek köttfärs och tillsätt tacokryddan. Blanda i bunken tillsammans med de andra ingredienserna.
Lägg på lagom med röra på varje tortillabröd och rulla ihop. Strö på sweet chilisås/ost eller båda delarna.
In i ugnen tills de fått lite färg. Blanda så länge turkisk yoghurt med sweet chilisås efter tycke.
 

Finally weekend

I morse när jag öppnade ytterdörren för att hämta tidningen kändes det som jag gick in i en värmevägg. 31 grader i skuggan. Värmen är slående, den blå himlen börjar bli mörk, blåsten är påtaglig och åska hörs på lång väg och är på ingång. Jag har hunnit rensa rabatter, vattna blommor och kikat till mina paprikor som är på väg! En dag som hittills varit lugn, fullt behövande eftersom jag hade en oplanerat sen kväll igår hos Ida och Andreas.
 
Innan det är dags att åka in mot stan är det Elfsborgsmatch på G, idag hoppas vi på vinst på Friends Arena mot AIK!
 
 

Pasta carbonara med ananas

Visst är det härligt att sluta klockan 17.30 och komma hem till att mannen i huset fixat och donat? Lövavskiljarna till stuprännorna är inköpta och ditsatta, stoppet till dörren till uteplatsen är nu användbart, gräset är klippt och trimning gjord. Även kylskåpet var fullt utifrån min lista och tvätten vikt. Skönt att bara kunna ställa sig vid spisen och sen hoppa in i duschen efter jobbet!
 
Låt inte dagens middag skrämma er med en bild som ser ut som kräk. Det är faktiskt gott och mycket barnvänligt dessutom!
 
 
Pasta carbonara med ananas
 
2 paket bacon
1 stor burk krossad ananas
1 burk skivade champinjoner
1 röd paprika
1 orange paprika
5 dl vispgrädde
2 msk smör
1 grönsaksbuljongs tärning
4 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
pepparmix
 
Skär bacon i mindre bitar och knaperstek. Lägg baconen på hushållspapper för att rinna av.
Häll ananas och champinjoner i en sil och spara spadet.
Skär paprikor i småbitar.
Fyll upp spadet med grädde så det blir ca 7 dl.
Fräs smöret i stekgrytan ihop med flottet från baconet.
Lägg i paprika, svamp och ananas och låt fräsa under omrörning.
När fräset fått lite färg, smula ner buljong och pudra över mjölet. Rör om och häll på gräddblandningen, låt småkoka under omrörning ca 10 min.
Blanda ner baconen och smaka av med salt, svartpeppar och pepparmix.
Servera med bandspagetti.