Kyckling balsamico med rostad vitlök

När man slutar sent om dagarna och känner sig sådär stressad att hinna laga middag och mat till nästkommande dag, är det extra skönt att bara slänga ihop något simpelt. Idag har jag arbetat i 12 timmar i sträck, så kändes som något enkelt satt fint när jag kom hem efter 20. Hemlagat är ju alltid godast och det påminns jag varje gång om när jag gör något snabbt. Men å andra sidan, varje dag kan inte vara en fest. Man måste vila lite också :)
 

Kyckling balsamico med rostad vitlök
 
2 stora kycklingfiléer
salt
svartpeppar
grillkrydda
2 Kelda middagspanna balsamico och rostad vitlök
10 plommontomater
 
Rensa kyckling, stek och krydda med salt, svartpeppar och grillkrydda.
Tillsätt middagspannorna och låt koka upp.
Skär tomaterna i två delar och tillsätt i stekpannan.
Låt småputtra i någon minut.
 
 

Focaccia

Jag har börjat tycka det är så mysigt att gå upp när man vaknar på helgmornarna, hämta tidningen och dricka en kopp té medan jag knådar på en bakdeg. Nybakt bröd på morgonen är ju fantastiskt gott! Jag kan förundras över vad jag gjort för nytta förut när sambon fortfarande nanat gott. Igår bakade jag focaccia och fick nästan en chock över hur underbart gott det blev! Det kommer det definitivt bakas bli fler gånger!
 
Det har nu varit två långa dagar med tacosmys tillsammans med många vänner, kalas för mina tvillingbröder och Elfsborgsmatch. Har också hunnit med några svängar på stan, fixat ursnygga höstnaglar och planerat inför kommande vecka. Ska njuta med min man innan sänggående, vi behöver lite egentid tillsammans också!

 
Focaccia
 
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
7 dl mjöl
1 tsk olivolja
gröna och svarta oliver
soltorkade tomater
torkad rosmarin
solrosfrön
flingsalt
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt salt, mjöl och olivolja, arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i 40 minuter.
Olja en långpanna och tryck ut degen. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva oliver i halvor och soltorkade tomater i strimlor.
Tryck hål med fingertopparna i degen och varva svarta och gröna oliver med soltorkade tomater. Strö över solrosfrön och platta lätt till. Strö över rosmarin och "smulat" flingsalt. Stänk över olivolja lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 

Fredagskväll

Herregud så dagarna springer iväg, jag vet knappt om att det är vardag eller helg längre. Samtligt har jag, för att vara ärlig, varit dålig på att uppdatera er numera. Det medför såklart att jag har en del recept i bakfickan att dela med mig av. Ska försöka skärpa mig, jag vet att ni är några stycken som förlitar er på att jag gör er vardag enklare!
 
Igår spenderade vi kvällen hos våra vänner och sedan 4 månader tillbaka även grannar, där vi blev bjudna på trerätters. Massa småplock i tapasform till förrätt, någon sorts kycklinggryta med rotsaker till huvudrätt och till efterrätt blev det ananaspaj. Vi drack den godaste bålen till förrätten, vin och ouso till huvudrätten. En härlig kväll som borde göras oftare med tanke på avståndet mellan våra hus!
 
 
Tycker ändå att min nya samsung galaxy S4 tar oväntat bra bilder! Så min vardag lär ni se mer från telefonen än från kameran framöver, den är ändå betydligt enklare än min stora klumpiga kamera :)
 

Krattar ni er gräsmatta?

Många i min närhet skakar på huvudet när jag säger att jag krattar vår gräsmatta ungefär tre gånger i veckan. Jag skakar på huvudet tillbaka och ler. Att kratta är bra för både kropp, själ och för gräsmattan. Vara ute i solen, röra på sig och samtidigt ha en fin tomt är väl ändå inte så tokigt? :)
 
 
TIPS
 
- Kratta upp löv från gräsmattan under träd. Tjockt lager med löv kväver och skadar gräsmattan till våren.
- Löv är utmärkt kompostjord, så kasta inte bort dem. Kompostera dem istället.
- Låt löven i rabatterna ligga kvar, de komposteras.
- Ta de små löven med gräsklippare utan uppsamlare, det hjälper löven att brytas ner och göder gräsmattan.
 

Het kycklingwok

Måndagen har levererat ordentligt när det kommer till vädret. På promenaden idag kunde både jag och Ida gå i linne, i slutet av september! Så himla härligt, får hoppas det fortsätter i detta spår framöver. Soliga höstdagar är fantastiskt fina och härliga!
 
 
Het kycklingwok
 
3 kycklingfiléer
matolja
ingefära
grillkrydda
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt
1 burk bambuskott
700 g frusen broccoli
½ köttbuljong
½ dl vatten
5 msk sweet chilisås
1 paket nudlar
 
Koka broccoli enligt anvisningar på paketet.
Strimla kyckling i matolja, krydda med ingefära och grillkrydda.
Tillsätt en pressad vitlöksklyfta, 1 hackad chili utan kärnor, bambuskott och broccoli.
Smula ner köttbuljong och tillsätt vatten.
Tillsätt sweet chilisås.
Koka nudlarna och blanda med kycklingen.
 

Älskad.

I helgen har vi haft 1årig förlovningsdag och min fästman skulle ta hand om all planering på egen hand. Vi begav oss till ett hotell vid grönsakstorget, centralt i Göteborg. Massa shopping, restaurangbesök, bio och en massa mys. Han hade till och med prickat in samma restaurang och bord som vi hade dagen då vi förlovade oss. Vi struntade i mobiler, dator, kameror och tv och bara njöt och tog hand om varandra, hela helgen. Det var verkligen behövligt på många sätt och vi har tagit en stor lärdom i att lägga större vikt vid varandra och mindre vid materiella ting!
 
 Två hjärtan
 

Fläskfilé med kantareller och lingonsås

 
Fläskfilé med kantareller och lingonsås
 
500 g fläskfilé
salt
svartpeppar
200 g kantareller
1 finhackad gul lök
3½ dl grädde
1 msk olja
3 msk kantarellfond
1 krm krossad kryddpeppar
1 msk soja
½-1 dl lingonsylt
 

Skär fläskfilén i tjocka skivor, bryn i olja. Krydda med salt och peppar.
Lägg över köttet på ett fat och bryn lök och svamp några minuter.
Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och lingonsylt i pannan.
Tillsätt köttet och låt puttra på svag värme ca 5-6 minuter.

Limpor/frallor och utedag

Idag har vi haft verkligen en heldag ute i det fina vädret. Jag vaknade redan vid 9, så jag kände att det var lika bra att sätta igång med bestyren. Hann både rensa rabatter och baka bröd innan min andra hälft kom ut och sa att frukosten var färdig. Sedan dess har vi hunnit med en hel del. Vi har tagit bort 11 ormbunkar på framsidan, kan inte räkna hur många skottkärror vi kört. Vi har även tagit ner två träd som vi har kört bort. Krattat, slängt skräp, tvättat och haft fikabesök har vi också hunnit med. Känns skönt såhär efteråt när man vet att slitet är gjort och bara det roliga är kvar!
 
Att ha effektiva dagar tar energi, men samtidigt så ger det så mycket energi tillbaka. Att hela tiden vara igång och inte bara sitta still gör så bra för kroppen. Jag kan tänka tillbaka på våra år vi bodde i lägenheten i stan, vad gjorde vi då om helgerna? Sov bort hela förmiddagarna? Känns inte som så mycket nytta i alla fall.
 
 
Limpor/frallor
 
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
1 msk vit baksirap
2 tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl

1 ägg
solrosfrön
 
Blanda i jästen i fingervarmt vatten. Häll sedan i matolja, sirap, salt och ägg. Blanda väl.
Tillsätt vetemjöl och arbeta till en fin deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, sänk till 200 innan bröden ska in.
Forma till två limpor eller till valfri mängd frallor.
Låt jäsa i 10 minuter.
Pensla med ägg och strö på solrosfrön.
Sätt in i ugnen, 20-25 minuter för limpor, 10-13 minuter för frallor.
 
 
 

Mexikansk kycklingpaj

 
Mexikansk kycklingpaj
 
2 dl vetemjöl
75 g smör
1½ msk vatten
 
1 grillad kyckling
6 feferoni
1 gul lök
1 burk skivade champinjoner
1 burk majs
100 g philadelphia
1 burk medium salsasås
200 g riven cheddarost
 
2 dl turkisk yoghurt
½ burk medium salsasås
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, nagga med en gaffel och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.
Rensa kyckling och "dra" i mindre bitar/strån. Stek tillsammans med hackad lök. Blanda i champinjoner och majs.
Tillsätt philadelhia och salsasås. Låt puttra ihop i någon minut. Lägg sedan fyllningen i pajskalet.
Hacka feferoni och strö över tillsammans med osten.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Blanda turkisk yoghurt med salsasås till en kall sås.
 

Dags för höstplanering

Jag älskar när våren närmar sig och det är tillräckligt varmt för att kunna plantera vårens första blommor. För att inte prata om alla fina sommarblommor! Den del av året gick alldeles för snabbt och det är redan höst igen. Då allt vackert dör och förbereder sig för vinter och att kunna återupplivas till vårens fågelkvitter.
 
Detta år har vi ju lite fler krukor att fylla än vi är vana vid, därför valde jag nu att plantera blommor som håller sig hela hösten och förhoppningsvis även vintern. Jag fick rådet från min lilla mormor att inte köpa den ljung som är lila i färgen eftersom den inte klarar kyla lika länge som de rosa och vita. För några veckor sedan köpte jag bollkryss och annat till baksidan så det blommar fint där i alla fall ett tag till!
 
Mitt i planteringen idag skulle det såklart börja regna, och det ordentligt. Kände mig lagom dum när jag försökte stryka mig så nära husväggen som möjligt för att undvika att bli alltför blöt. haha.
 
 

Bergssluttning

När vi först "planerade att inte planera något i helgen" tänkte jag att vi skulle hinna med massvis i trädgården. Kratta, fixa alla stora rabatter, klippa ner buskar, såga ner träd, plantera om i rabatter och krukor.. Men det visade sig att vi fick planera om lite, och även om vi hade halva lördagen och hela söndagen på oss och vi arbetade HÅRT, hann vi bara med krattandet, en av rabatterna och sätta på extraljus på båda bilarna. De stora ormbunkarna var fruktansvärt att ta bort! Jag visste att de kan sprida sina rötter en hel del, men inte 10 skottkärror med bara rötter på 3 ormbunkar! Kändes som våra ryggar skulle gå av där ett tag, men vi fortsatte tills vi var klara, åkte och köpte nya blommor och planterade. 8 timmar senare har vi äntligen fått iordning och vi är jättenöjda! Jag är ordentligt stolt över oss båda som inte suttit still på hela helgen, utan bara arbetat och varit duktiga.
 
Blommorna kommer att förgrena sig en hel del, upp emot 30 cm breda, därför kan det ju såklart se lite tomt ut i början. Möjligen kommer jag att sätta dit någon lägre art framöver. Blomman som bara ser ut som vass eller grässtrån, kommer att bli 70 cm hög och stora röda liljor kommer att slå ut. Klängväxterna kommer även dem bli större och klättra ner för berget. Såklart kommer det nu dödliknande gräset högst upp bli grönt till nästa vår och även där slår lila blommor ut.
 


Min tanke var att få en behaglig känsla, få in mer kulör och ändå ha kvar den där vildvuxna känslan.
 
 

Laxfilé med örttäcke

 
Laxfilé med örttäcke
 
4 laxfiléer
1 förpackning creme bonjour örtagård
2 skivor ljust bröd
1½ msk citronarom
salt
citronpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg filéerna i en ugnssäker form, salta. Bred över färskosten över alla filéerna.
Smula brödskivorna och blanda med citronarom. Lägg över färskosten. Krydda med citronpeppar.
Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter.
 

Long time

Ibland blir bara livet sådär att man har massvis att göra på dagarna så man knappt hinner med varken sig själv eller sitt bohag. Det har varit så nu ett tag. Ganska mycket stress, minst ett sent möte på jobbet i veckan, massa vänner att träffa och en hel del måsten. Tyvärr blir ju även bloggen lidande av denna stress, mest eftersom jag lovat mig själv att inte se min blogg som ett måste utan hellre ha ordentliga inlägg. En enkel bild i varje inlägg tycker jag kan liva upp en hel blogg (och helst då situationsbunden)! Framöver ska vi försöka koncentrera oss på att få höstfint i trädgården, så vi hoppas på fint väder!
 
Ett mellanmål och sedan ta mig en promenad med Ida. Till middag blir det enkel laxrätt, håll utkik!