Falukorvslåda

Min blogg fylls på hela tiden med recept och såklart kommer det med tiden finnas en hel del liknande recept. Eller liknande är ändå fel ord. Liknande ingredienser men helt olika rätter, ny inspiration. Här kommer ett nytt recept på falukorvslåda, så enkelt och gott!
 
 
Falukorvslåda
30 minuter
 
Makaroner
½ falukorvsring
2 dl creme fraiche chili paprika
2½ dl vispgrädde
3 msk stark chilisås
salt
peppar
2 tomater
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka makaroner, häll av vattnet och lägg i en smord ugnssäker form.
Skiva falukorv och lägg över.
Skiva tomat och lägg över falukorven.
Blanda creme fraiche, vispgrädde, chilisås, salt och peppar. Häll över tomaterna.
Strö över ost.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
 

Ost- och svampfyllda rullader

Det är skönt att ha söndagar då man får lite gjort, sitta och bara glo är bland det värsta jag vet. Hela helgen har varit full av aktiviteter, härligt tycker jag. Nu väntar jag fortfarande på våren, men lite annat roligt väntar först under veckan!
 
 
Ost- och svampfyllda rullader
40 minuter
 
6 skivor lövbiff
6 st stora färska champinjoner
1 schalottenlök
1 paket Bursin (vitlöksost)
75 g Philadelphiaost
salt
peppar
 
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
salt
peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka lök och champinjoner, stek.
Blanda i Bursin och Philadephia och låt det smälta. Krydda med salt och peppar.
Klicka ut på lövbiffarna, rulla ihop och lägg i en smörad form med skarven neråt.
Blanda såsen, låt koka upp och häll över rulladerna.
Sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter.
 

Potatis- och köttfärsgratäng

Det är så himla skönt när man varit ute på en promenad, tar en dusch och ställer sig med kvällens middag. Allra oftast är jag riktigt hungrig när jag tränat, vilket säkert beror på att jag inte kan äta några timmar innan träningskläderna åker på. Idag dalade dock snön ner medan vi gick och snön lade sig som ett tunt täcke på våra huvuden. Inte okej. Vet inte riktigt vart den där vårkänslan tar vägen med jämna mellanrum. Jag älskar ju när man tagit en sovmorgon på helgen, går ut och ska hämta tidningen i tofflorna och hör fåglarna kvittra.
 
Med dagens middag i magen här hemma blev det även fem matlådor, perfekt att frysa in!
 
 
Potatis- och köttfärsgratäng
1 timme och 30 minuter
 
Köttfärs:
600 g köttfärs
1 gula lökar
1 förpackning krossade tomater
1 dl stark chilisås
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
vitpeppar
salt
basilika
maizena
 
10 potatisar
2½ dl grädde
1 gul lök
10 körsbärstomater
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör köttfärssåsen, red med maizena tills den blir riktigt krämig.
Skala potatis och skiva i skivor.
Skiva en gul lök och dela körsbärstomater i två delar.
Lägg i hälften av potatisen i en smörad ugnssäker form. Lägg sedan halva köttfärsen, halva löken och halva grädden. Gör samma sak en gång till. Avsluta med körsbärstomater och riven ost över.
Grädda i ugnen i ca 50 minuter.
 

Panerad rödspätta med dillsås

 
Panerad rödspätta med dillsås
30 minuter
 
4 rödspättafiléer
2 ägg
mjöl
ströbröd
citronpeppar
salt
citronarom
 
1½ dl mjölk
2½ dl grädde
1 fond du chef fisk
2 krukor dill
salt
svartpeppar

Doppa rödspättan i mjöl, ägg och sedan i ströbröd. Stek tills de är gyllenbruna, krydda med citronpeppar, salt och häll över citronarom.
Låt mjölk och grädde koka upp. Tillsätt fond och finhackad dill. Krydda med salt och svartpeppar och red vid behov med mjölk och mjöl.
 

Alla ♥ dag

Dagen som många säger inte räknas, eller att man ska visa kärlek varje dag året runt. Visst är det så. Men det finns ändå ett men någonstans. Kärlek ska såklart visas varje dag, men med tanke på alla andra tråkiga liknande dagar så tycker jag att alla ♥ dag är en riktigt mysig dag som ska firas. Det behöver såklart inte vara något storslaget som handlar om en massa pengar eller liknande. En god gärning är minst lika mycket värd. Mitt köksbord pryds av de finaste blommorna jag vet, liljor, och i brevlådan fanns kort som pryds med hjärtan. Jag själv såg till att laga trerätters, en rätt så enkel variant, satte på kärleksfull musik och tände massa ljus. En alla ♥ dag ska betyda något ♥
 
 
Krustader med skagenröra
5 minuter

1 paket krustader
1 burk skagenröra
dill
 
Fyll krustaderna med skagenröra, lägg över en dillkvist. Servera genast så krustaderna inte hinner bli mjuka.
 
 
 
Fläskfilé i rosépepparsås
30 minuter

1 fläskfilé
salt
peppar
2 dl kallt vatten
1 msk kinesisk soya
1 msk oxfond
2 dl kallt vatten
3 dl grädde
200 gram Philadelphia
1 msk vinbärsgele
rosépepparkorn
 
Ansa och skär fläskfilén i tunna skivor. Stek och krydda med salt och peppar.
Häll över vatten, soya och oxfond. Låt puttra en stund.
Ta upp köttet och lägg i en skål.
Tillsätt grädde, Philadelphia och vinbärsgelé i stekpannan. Låt koka upp under omrörning.
Stöt några rosépepparkorn i en mortel och tillsätt i såsen. Lägg i köttet och låt småputtra i 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och oxfond.
 

Friterad ananas med glass och kall toffeesås
10 minuter
 
½ ananas
1 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
1 dl kallt vatten
 
Sätt på fritösen på 190 grader.
Skär ananas i mindre bitar.
Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt sedan vatten och blanda till en klumpfri smet.
Doppa i ananas och lägg sedan i fritösen. Ta upp när de är gyllenbruna.
Servera med vanilj- och chokladglass och toffeesås
 

10 saker du inte visste om mig

 1. Jag är livrädd för ormar. Så rädd att jag tittar i toaletten varje gång innan jag sätter mig för att försäkra mig om att ingen orm ligger där. När jag klipper gräset intill vår lilla mur stannar jag alltid för att ställa in handtaget åt andra hållet för att inte gå för nära muren (som är 30 cm hög). Egentligen hatar jag alla olika sorts reptiler.
 
2. I mellanstadiet gjorde jag flera modelljobb för bland annat Cellbes, Ellos och Sportex för 2 olika agenturer. Mestadels i tidningar som skickades norden runt. Jag fick ta ledigt från skolan en del för att kunna åka runtom i Västra Götaland och fotas både själv och tillsammans med andra. Jag var även med i en "låda" på Bingolotto för de som vann kläder i olika summor (reklamfilm).
 
3. Jag fullkomligt älskar sport i alla avseenden och är en riktigt dålig förlorare (likt alla i min familj)..
 
4. Jag sökte till Lärarprogramet för att bli av med mitt gamla jobb. Det visade sig vara en succé som tur var, ett arbete jag idag inte skulle tänka mig att vara utan.
 
5. Jag är pedant och vet precis hur jag vill ha det i mitt hem, gärna utan att lyssna på andras tankar och funderingar. En drömmare.
 
6. Jag har svårt för att smaka och tycka om andras mat till hundra procent, jag tänker efter vad som skulle kunnat få rätten bättre om jag fått göra om den.
 
7. Jag vill gärna rätta andra som stavar/talar "fel", rätt ska vara rätt.
 
8. Jag har haft en delvis jobbig och krävande uppväxt, något som i hög grad har format mig till den ansvarstagande person som jag är idag. Därför har jag texten "Genom svårigheterna mot stjärnorna" intatuerat över mina revben. Efter orden är det 2 stjärnor för mina fantastiska föräldrar. Sammanlagt har jag 5 tatueringar på min kropp.
 
9. Jag har alltid haft höga mål och krav gällande mig själv, något jag fått tona ner i samråd med familj, vänner och chef.
 
10. Helst av allt skulle jag vilja ge mina framtida barn en uppväxt likt barnen i Bullerbyn. Dock är det inte möjligt på grund av hur samhället har utvecklat sig, tyvärr.
 
 

Orientalisk kycklinggratäng

Dagarna springer iväg, både när det gäller jobb, fritid, OS och allt annat i livet. Snön fortsätter att trakassera oss med jämna mellanrum och dessutom börjar en förkylning komma krypande. Inte speciellt konstigt med tanke på alla dessa näsor som vi torkar varje dag, maten som hostas över och blöjor vi byter. Behöver värme och sol ganska omgående känner jag.
 
Idag har det både blivit matlagning och även tårtbakande inför en speciell dag imorgon. Tårtan hittar ni här.
 
 
Orientalisk kycklinggratäng
35 minuter
 
3 kycklingfiléer
salt
grillkrydda
2 röda paprikor
½ dl mango chutney
2 dl grädde
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
½ dl chilisås
1 tsk sambal oelek
curry
paprikapulver
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Rensa filéerna, skär i mindre bitar och stek. Krydda med salt och grillkrydda. Lägg i en ugnssäker form.
Skär paprikorna i mindre bitar och lägg över kycklingen.
Blanda alla övriga ingredienser och häll över kycklingen.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills det fått fin färg.
 

Helgens slut

Igår vaknade jag till fågelsång och tänkte för en kort sekund att våren nu var här. Men icke sa nicke. Idag har det dessutom regnat hela dagen lång. Visserligen försvinner all snö och framförallt is nu, så hoppas snart att marken är tillräckligt bar för att kunna gå ut och gå ordentligt.
Helgen har vi spenderat hos mina föräldrar och hos våra vänner Alex och Monica. Vi har stått för efterrätt, och visst har vi då passat på att använda vår- och sommarfrukter. Ibland känns det som att jag ska längta ihjäl mig, vilket är dumt. Vår och sommar springer iväg medan höst och vinter blir allt längre..
I vilket fall som helst så ska jag strax ställa mig och laga ost- och broccolisoppa. Ett recept som jag är ganska så förälskad i faktiskt. Receptet hittar ni här! I veckan blir det lite nya recept som vanligt, så håll koll :)
 
 

Örtkyckling med kall citronsås

Idag invigde jag mina nya gåstavar som jag fick i julklapp. Riktigt härligt måste jag säga! Kände hur det brände i armarna under tiden jag gick, även om jag bara tog en 3 kilometare. Det var inte speciellt kallt och mina lungor kunde fyllas av härlig frisk luft! Hopp in i duschen och sedan dags för att laga dagens middag.
 
 
Örtkyckling med kall citronsås
30 minuter
 
2 stora kycklingfiléer
timjan
grillkrydda
vitlökspulver
oregano
 
1 burk kvarg
1 vitlöksklyfta
citronskal
citronsaft
timjan
svartpeppar
örtkrydda

Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort fettet på kycklingen, krydda. Ställ in i ugnen i ca 25-30 minuter.
Blanda citronsåsen, smaka av hur mycket citronsmak som faller dig i smaken.
 

Kladdkakemuffins

 
Kladdkakemuffins
30 minuter
 
2 ägg
2½ dl strösocker
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smör och tillsätt med äggen och sockret. Blanda sedan i de resterande ingredienserna.
Häll i muffinsformar och grädda i ugnen i max 12 minuter.
 

Sega kolakakor

Helgen är snart förbi igen och idag är det kalasdags här hemma. Har sett till att baka litegrann, 4 olika sorter blev det. Det är inte direkt min stil att bjuda på bara köpt fika. Men skulle väl ändå säga att det är betydligt roligare att bjuda på mat än fika. Mat är liksom.. Annorlunda. Det är det som jag själv utveckla i hela tiden när det gäller smakkombinationer och fantasi. Tyvärr är jag väl fortfarande kvar på ruta ett i bakning, ibland använder jag till och med mått.. Men i vilket fall, hembakt är godare än köpt!
 

Sega kolakakor
30 minuter
 
100 g smör
1 dl brun farinsocker
2½ msk sirap
3 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
2½ dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, farinsocker, sirap och vaniljsocker. Rör ihop.
Tillsätt mjöl och bikarbonat, arbeta ihop till en deg. Dela degen i 3 delar, rulla dem ca 30 cm långa och tryck ut dem med en gaffel.
Grädda i ugnen i ca 11 minuter.
Skär dem i sneda bitar medan de är varma, låt de sedan svalna på plåten.