Rätt Start babysitter

Jag har länge tänkt på babysitter och vad för kvalitéer jag vill ha på den. Efter många tankar och samtal med nära och kära var valet ändå ganska enkelt. En babysitter från Rätt Start med den nostalgiska Pingu! Den finns även i Laban och Tummen, men jag tyckte färgerna var mycket finare med Pingu. Naturligtvis stod vi i affären länge, försökte välja mellan blå och röd. När vi stått och dividerat i 10 minuter stod vi bara och skrattade, tog en, gick tillbaka med den, tog den andra, gick tillbaka med den osv. haha. Men jag är supernöjd över vårt slutgiltiga val!
 
Det viktigaste för mig var att ha en babysitter som går att använda redan från när barnet är nyfött. Därför krävs det att den är ställbar i olika lägen och jag ville även att det skulle vara lite gung i den när barnet rör sig. Denna babysitter från Rätt Start är ställbar både i ryggen och vid benen. Den har dessutom ett bra litet gung och går även att fälla ner klackar bak så att den står still om man skulle vilja det. Den har supersmidiga handtag (som jag just nu fällt på baksidan) som gör det väldigt enkelt med förflyttning. Supersmidig att fälla ihop om man behöver ta med den någonstans och det följer med lekbåge från början. Det är också viktigt att ha en rolig babysitter, som lockar till bra upplevelser! (säger min pedagogiska hjärna, det är väl både positivt och negativt att vara utbildad förskollärare?)
 
 
"I Rätt Starts babysitter kan barnet på ett naturligt sätt stimulera sin motorik och balans genom rofyllt gungande. Den roliga lekbågen med mjuka färgglada skallerdockor stimulerar barnets syn, hörsel samt finmotorik. Babysittern kan enkelt regleras i flera lägen från sittande till liggande, den kan lätt vikas ihop och tas med. Rekommenderas för barn som ännu inte lärt sig sitta upprätt utan stöd"
 
 
Ni hittar babysittern på Babyproffsen för 699 kronor.

Vecka 26 (25+3)

Idag var jag hos BM, så himla mysigt att få lyssna på bebis hjärtljud. Några rejäla sparkar delades ut så fort min barnmorska nuddade magen. Då är allt i sin vanliga ordning! En riktig vilding som myser därinne. Jag följer min kurva bra och bebis mådde bra. Jag har lågt blodtryck, väldigt lågt till och med. Men lågt är ju bättre än högt, dessutom tror jag att jag alltid haft lågt och därför inte märker av det lika tydligt. Men ibland kan det allt yra till ordentligt i huvudet, skönt att ha en förklaring till det! Mitt blodvärde och järn såg också fint ut, så inga extra järntabletter behövs. Jag blev riktigt stolt över mig själv när jag tagit blodprov idag, det är någonting som jag haft jättesvårt med sedan jag var liten. Men idag var jag till och med lugn och sansad, min sambo berömde mig i mängder efteråt. Kanske har jag också gått och blivit stor.. Vi bokade även in oss till en föräldragrupp som börjar i slutet av januari, ska bli spännande!
I övrigt mår jag helt okej. Jag har ganska mycket energi trots att jag börjar känna mig tung och klumpig nu. Ryggen är mycket bättre nu när jag är långledig. Jag har börjat få sammandragningar, dock ingenting som gör ont alls utan det spänner i magen vid viss ansträngning (som t.ex. när jag går upp på natten, dricker vatten och sen lägger mig ner). Alltid i samband med att jag har legat still och vilat/sovit.
Låt er inte luras av att magen ser liten ut för att tröjan petar ut där nere, för ni ser väl ändå att det är gravidtröja jag har på mig..
 

Viktuppgång: 8 kg
Blodtryck: 90/70
Bebis hjärtljud: 52 slag/min
 

"Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800-900 gram. Fostret kan höra ljud och lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster."

Ett vinterland

När jag slog upp ögonen i förmiddags och skulle hämta tidningen blev jag riktigt glatt överraskad vad som väntade mig. Ett snötäckt vinterlandskap! Vi gick hem från vänner sent igårkväll men det fanns inget tecken på att det skulle komma en dm snö några timmar senare. Vi som egentligen skulle lagt ner lite tid på vårt hem åkte istället ut i det fina vädret, beställde babyskydd och shoppade en Samsung tab på mellandagsrean. Inte fy skam det heller kan jag tycka!
 

Annandag jul

Det har blivit en tradition att vi på annandagen varje år åker upp till min morfar för att umgås en heldag. Mina föräldrar, mina tre bröder, flick- och pojkvänner osv. Han bor på landet och huset ligger på en höjd som gör att man ser ner över delar av hans marker. Några åker upp tidigt på morgonen för att jaga rådjur och hare, vi andra stannar inne, hjälper till med sysslor och lagar delar av maten eller är utomhus, kör fyrhjuling eller annat. Den större delen av matlagningen står morfar för när han kommer hem från jakten, han är en händig man! Idag blev det kalkonmiddag, annars brukar det bli hans gudomliga köttbullar eller någon stek/gryta av någon älg han skjutit. Det har varit samma traditioner på somrarna också då vi både samlas allihopa för att ta upp potatis på åkrarna, hässja eller bala hö, köra traktor, plocka frukt eller borsta hästarna i sommarhagen. Det är fina traditioner tycker jag!
 

Juldagen

Jag vaknade relativt tidigt idag av att solen lyste in genom en springa i persiennerna. Kylan biter ordentligt ute, betydligt kallare än vad vi haft hittills denna vinter. Solen lyser på klarblå himmel, äntligen kommer den där känslan av en riktig vinter! Jag gick upp, kokade ägg till frukost, tände en brasa och slog mig ner i soffan med en ny bok i sällskap med en livlig bebis i magen. Jag hade lite svårt att skilja mig från den, men vi ska nu till mina föräldrar, ta en mysig och frisk promenad, äta lite gott och byta några julklappar. Ha en mysig juldag och ta hand om varandra!
 
 
"I resväskan låg en pojke. En naken, ljushårig pojke, liten och mager, knappast mer än tre år gammal... Hans ögon var slutna, och hans hud lyste blekvit i skenet från lysrören. Det var först när hon såg hans läppar skiljas åt, helt lätt, som det gick upp för henne att han levde.
 
Sjuksköterskan Nina Borg blir oväntat kontaktad av en väninna som er om hjälp att hämta en väska i en box på Köpenhamns centralstation. I väskan hittar Nina något hon aldrig hade kunnat förvänta sig: en liten pojke, naken och nerdrogad och knappt vid liv. Ninas beslut att ta hand om pojken och ta reda på var han kommer ifrån visar sig vara förknippat med livsfara och hela hennes tillvaro sätts snart på spel."

Julafton 2014

Då var julafton över för det här året. Vi har firat jul hos min svägerska med familj och släkt på både deras och svågers sida. Vi har ätit alltför mycket mat, träffat tomten och skådat snöfall. Äntligen kom den där snön på julafton även om det inte var särskilt mycket som föll. Det hade varit annorlunda med mer snö såklart, men man får vara glad för det lilla. Själva julen är faktiskt inte över än, det finns fler dagar att se fram emot!
 

Underbara sparkbil speedster!

Häromdagen fick vi hem denna goding på posten. Den är ju så fin! Lite velande blev det allt i färgväg, skulle vi ha mint, vit, rosa? De flesta är ju i pastellfärger så det funkar ju oavsett färg i rummet. Men jag fastnade ändå för den vita för att eventuellt kunna ha kvar den till nästa lilla. Vitt funkar ju alltid! Mitt inredningshjärta är dessutom varmt och glatt!
 

Ni hittar sparkbilen här!

Vecka 25 (24+2)

Ytterligare en vecka har gått och det känns galet att säga att vi har vår bebis hos oss om 16 veckor. Jag har ju liksom varit gravid flera veckor längre än det är kvar.
Jag har börjat drömma väldigt mycket och vaknar flera gånger på nätterna och är genomsvettig. Jag har alltid varit en drömmare, men långtifrån såhär mycket. När jag vaknar om nätterna är jag kruttorr i munnen, går upp och dricker och måste då såklart kissa varje gång jag går upp. Jag har alltid haft lyckan att somna snabbt, vilket jag är glad över i dessa tider! Bebis sparkar varje dag, speciellt på kvällarna. Jag började känna fosterrörelser redan i vecka 20 som småsmå mjuka sparkar. Men nu har de blivit mer intensiva och man kan både känna och se att bebis verkligen rör på sig därinne och att det sparkas till extra ibland för att komma runt. Det är den härligaste känslan. Om jag tittar på bilder ser det nästan ut som att magen har blivit mindre denna veckan, eller snarare vandrat uppåt. Men däremot känns magen större i vardagen hela tiden.
 

Förvaringsboxar från Färg & Form

Förvaring kan man förmodligen aldrig få nog av. I vårt hus har alla små gömmen som smårum, vind osv öppnats upp, och kvar finns högt till tak och fina takbjälkar. Men såklart har det även sina nackdelar. De flesta av de renoveringar vi vill göra handlar om att få mer förvaring, speciellt när vår lilla är på väg till oss. Såklart ska det finnas förvaring för både leksaker och kläder i barnrummet och för leksaker i vardagsrummet på övervåningen.
Dessa fina förvaringslådor är enkla att öppna och stänga för barnen själva och finns i flera färger, former och storlekar. Ta en extra koll på storlekarna då de kan skilja sig beroende på vilka former som finns på!
 
 
Ni hittar förvaringsboxarna här!

Ugnstekt lax med kall dillsås

 
Ugnstekt lax med kall dillsås
30 minuter
 
4 laxfiléer
salt
citronpeppar
 
4 dl gräddfil
4 msk citronmajonäs
salt
svartpeppar
1 packet fryst dill (motsvarar ca 2 dl)
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxfiléerna i en smord, ugnssäker form. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Blanda gräddfil och majonäs, krydda. Lägg i dillen och rör om. Kan läggas i direkt från frysen!

En sommar med newbie

Visst är det speciellt att köpa de där första plaggen, att få hålla och känna på de minsta söta små kläderna som man inte förstår att en liten bebis ska ha på sig i vår. En speciell bebis som är vår eget kött och blod, vår bebis. De första plaggen är köpta för länge sen, och jag har kollat runt lite allmänt i olika storlekar det senaste. Till sommaren kommer vår lilla skatt att bära dessa kläder från newbie. Ett fantastiskt märke! Jag hoppas att de kommer utöka sitt sortiment så det finns mer läckerheten att fylla garderoben med!
 

Medium enchiladas med heta tillbehör

I vanliga fall brukar jag göra ganska stark mat, men denna gång gjorde jag en mildare variant än jag brukar. Det är smidigt när man kan reglera hettan med tillbehör istället för i maten! Förresten är denna stekpanna den bästa jag vet! Inget smör eller olja behövs, inget fastnar och den är enkel att rengöra. Perfektion.
 

Medium enchiladas med heta tillbehör

500 g köttfärs
1 lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk majs
1 påse tacokrydda
1 burk körsbärstomater
½ burk creme fraiche med soltorkade tomater och fetaost
½ burk creme fraiche
8 st tortillabröd
sweet chilisås
riven ost
 
stark salsa
tacochips
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka lök och paprika.
Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda. Tillsätt lök och paprika.
Lägg i majs och körsbärstomater i halvor.
Blanda ner creme fraiche och rör om ordentligt.
Lägg röran i tortillabröden och rulla ihop. Lägg i en ugnsäker form.
Strö över riven ost och ringla över sweet chilisås.
Sätt in i ugnen i 10 min.
Servera med salsasås och tacochips.

Vecka 24 (23+2)

Pyjamasbyxor, det allra bästa när man kommer hem efter en dag på jobbet. Så skönt att inte ha något åtsittande runt magen. Det senaste har jag börjat få ont när jag använder vanliga byxor eller tights, så känns som att det bara är mammatights som gäller framöver och längre linnen/skjortor/tunikor (förövrigt grymt irriterande med turkiet-kopior, med fina ränder som verkligen går ihop...).
Ryggen har börjat värka desto mer. Det känns ingenting under helger när jag får slappna av i ryggen, men på vardagarskvällar, fy. Ibland kan det räcka att någon masserar musklerna kring ryggraden så mildras värken ett tag i alla fall. Jag måste se till att boka gravidmassage snart, då jag haft problem med ryggen i stort sett hela mitt liv och egentligen är behov av regelbunden massage. Jag har också vid ett fåtal gånger fått smärtor som kan liknas vid ischias vilket kan vara vanligt vid graviditet. Då sticker det till i höger skinka och jag kan inte lägga tyngd på mitt högra ben vid dessa tillfällen.
I övrigt är jag fortfarande relativt pigg även om jag får mina stunder då jag blir trött. Att jag har blivit betydligt mer andfådd har jag ju nämnt förut, men det känns också av mer nu. Hjärtat får arbeta hårdare än vanligt med tanke på min ökade blodmängd. Kommer känna mig som en speedad duracellkanin när jag hämtat mig efter förlossningen!
 
 
Viktuppgång: 6 kg.

Scones

Söndagsfrukostar är alltid mysigare under vinterhalvåret, i alla fall innan jul. Det är speciellt att få tända ljusen i advent och att få göra en extra god frukost som inte hinns med på vardagarna. Dessutom tycker jag om att gå upp tidigare och greja medan det bara är jag som är vaken. Man får passa på!
 
 
Scones
25 minuter
 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt
50 g smör
2 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt smör och blanda till en smulig deg. Tillsätt mjölk och rör ihop.
Dela degen i två delar, tryck ut på bakplåtspapper till två platta, runda kakor.
Skär två skåror som ett kryss och nagga med gaffel.
Sätt in i ugnen i 15 minuter.
Låt svalna någon minut på galler.

Julgodisbak

Dagen har idag bestått av några timmars julgodisbak med Elin, så mysigt att kunna ta vara på helgen ordentligt. Vi har varit rätt duktiga på det under de senaste veckorna! Jag vaknar tidigt på mornarna och drar mig ett bra tag, helst över en timme innan jag fått nog och hungern tagit överhanden. I vilket fall var det mysigt med lite gott hemmagjort godis inför julen! Dessutom har ju snön börjat infinna sig ordentligt, vilket jag märkte på väg hem från ett gott julbord igår. Hoppas att den får stanna kvar och att det kommer fler snöflingor som får stanna kvar några veckor!
 

Ett hjärta i ugn

Häromdagen hade vi Luciafirande med våra elever på skolan. Vi fick en jättefin tackgåva för denna termin! Lite gott och blandat inslaget i cellofan, bland annat denna superfina pajform! Jag tycker om att den är sådär oregelbunden i sin form och handmålad (det gula är bara ljus som reflekteras från taklampan) vilket gör att den känns unik. Den kommer användas flitigt till sommaren med massa pajer i olika smaker. Som jag längtar till nästa sommar på alla sätt och vis, vill att den här tråkiga årstiden ska vara över samtidigt som julen städas ut!
 

Vecka 23 (22+4)

Veckorna går och går, man hinner inte tänka på tiden springer iväg och att det faktiskt inte ens är halva graviditeten kvar. Det mesta fixade vi tidigt då man fortfarande var sådär lycklig över att äntligen blivit gravid. Såklart finns den lyckan fortfarande, men man vänjer sig på något sätt. Vänjer sig att bebis finns där och visar sig sin närvaro varje dag.
Jag har blivit betydligt mer hungrig än jag varit förut. Jag har dock fortfarande ganska liten magsäck och kan inte få i mig större portioner utan att bli sådär supermätt. En liten ding för clementiner har jag nog fått faktiskt och det börjar gå mot en period där jag lätt kan bli sådär himla trött. Inte som i början såklart, men ändå så jag gärna skulle somna så fort jag sätter mig i bilen..
 

Vecka 22 (21+4)

Den senaste veckan har jag knappt hunnit tänka på att jag är gravid alls. De senaste dagarna bara har varit minst sagt händelserika. För att se det från den ljusa sidan så har jag inte känt av något alls det senaste, utan bara kunnat leva mitt vanliga liv dessutom med ett underverk sprattlandes därinne! Det är mysigt när man äntligen sätter sig ner och slappnar av efter en dag och känner hur bebis lever livet och förhoppningsvis mår bra. I slutet av förra veckan fick jag den första gravidfrågan på jobbet från en förälder som inte visste om det, då blev jag glad! Sedan dess verkar det trilla in lite funderingar från flera håll.
Jag kommer vara glad och lycklig hur jag mår denna graviditet tills mitt mående bevisar mig motsatsen!