Underbara älskade.

Som vanligt vaknade jag tidigt idag och kunde inte somna om på en timma i alla fall. När jag väl somnat, vaknade jag flera gånger men somnade om varje gång. När jag sedan slog upp ögonen och tittade på klockan var hon 11. Så himla skönt att kunna få sova ut i alla fall en gång som höggravid!
 
Efteråt tog jag och magen ut oss i trädgården för att röja upp lite. Nästan hela gräsmattan och rabatterna är rena från grenar och löv. Det känns så himla skönt och man får passa på när det är fint väder! Det hela gör det ju lättare också när man har en liten följeslagare som springer runt och leker på gräsmattan. Han verkligen älskar när vi är ute och fixar. Han leker med grenar, får ordentliga ryck upp och ner i träd, kutar runt som en galning och stannar upp för att mysa en stund. Den katten är verkligen som en hund och han älskar sällskap i alla dess former. Han är självständig som en katt ska vara, men kräver samtidigt väldigt mycket uppmärksamhet. När vi kommer hem från att ha varit borta ett tag, kommer han alltid och möter upp oss, pratar en himla massa och ger sig inte förrän man sätter sig ner och ger honom ordentligt med tid för att gosa. Ibland kommer det upp på tal att skaffa en kompis till honom eftersom han tycker så mycket om både andra katter och hundar. Men vi är så bortskämda med honom och han förtjänar att bli bortskämd av oss! Kattkompisar har han överallt runtomkring och de leker utomhus, speciellt på somrarna!
 

Vecka 39 (38+2)

Nu har jag i två veckors tid börjat gå hos barnmorskan varje vecka. På ett sätt känns det skönt för att man har bra koll och kan prata om sina funderingar. Samtidigt känns det lite "onödigt" eftersom allt känns ungefär det samma vecka till vecka just nu. Men det är alltid mysigt att lyssna på bebishjärtat och idag gick kurvan rakt uppåt igen, så antagligen låg väl bebis konstigt till sist! Nu ligger jag istället strax över kurvan. För att se att bebis är fixerad har vi också kollat via ultraljud, men tyvärr ser man ju knappt någonting längre för att bebis är så stor.
 
Sammandragningar har jag ju haft länge och de fortsätter i vanlig ordning. Dock inga smärtsamma på något sätt. Jag har nu två gånger haft ordentliga tarmtömningar, något som kan vara ett tecken på att förlossningen börjar närma sig. Jag sover också sämre än förut. Varje gång jag vaknar är jag jättepigg och hade egentligen kunnat gå upp för dagen. Oftast har jag svårt att somna om strax innan 6 när min sambo åker till jobbet, men jag brukar vara vaken i en timme eller så och lyckas sedan somna om till 8-9-tiden i alla fall.
 
Magen har nu sjunkit en del och det är underbart att kunna andas ordentligt! Ryggen tar väl lite mer stryk nu skulle jag väl ändå säga. Men snart är det dags. Om 11 dagar har vi BF och om allra senast 25 dagar så har vi vårt hjärta hos oss!
 

"Fostret väger omkring 3,2 kilo, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse! Fostret har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom dina antikroppar, som kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna. Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån."

Äppelkaka

Vid kvällskvisten efter en lite för lång sovstund fick jag lust att ställa mig och baka. Jag brukar inte vara på speciellt bra humör när jag vaknar, men även om min sambo väckte mig för att han skulle dammsuga så var jag inte på dåligt humör alls. Fram till jag skulle baka och allt gick åt helvete rent ut sagt. Allt gick emot mig. Jag tappade saker, smeten fastnade på bakplåtspappret jag först använde, mandlarna jag tänkt använda tog slut och det var smet överallt. När min sambo sen säger lugnt mitt i stormen att "du kanske inte ska baka saker som är för svårt nu då", så brast det. "Svårt?! Det finns ju inget enklare att baka än det här!!". Jag grät och skrattade om vartannat. Gaah, dessa gravidhormoner säger jag! Jag trodde kakan skulle komma ut halvfärdig och jag hade redan förberett mig på att ändå lägga ut den totalt förstörda, smetiga kakan här och i alla fall bjuda på ett bra recept. Men skam den som ger sig och kakan blev supergod och helt perfekt med vaniljsås till!
 
 
Äppelkaka
1 timme
 
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
100 g smör/margarin
 
2 äpplen
strösocker
kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och blanda i. Tillsätt vetemjöl.
Smöra en brödform och häll över smeten.
Skala äpplena, kärna ut och dela i halvor. Skär sedan i skivor och lägg omlott i en rad i smeten.
Strö över socker och kanel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna litegrann och servera med vaniljsås.

Turen på sin sida

Idag har det verkligen varit full rulle och jag har knappt suttit ner sedan 9.30 imorse. Vi har gjort ärenden hela dagen, kommit hem och fixat, planterat osv. I år känner jag ingen större passion för att påskpynta, men det blev fyra krukor med blandade påskinspirerade blommor med lite pynt på trappan och framsidans altan i alla fall. Nu tänker jag sitta ner och bara njuta resten av kvällen!
 
Häromdagen budade jag på ett klädpaket på en loppissida på Facebook som jag också vann. En massa kläder i speciellt strl 56 men även i strl 50 i jättefint skick dessutom! Helt otroligt att jag dessutom fick alltsammans för 100 kr, överlycklig tjej!
 
 
I paketet fanns:
 
♥ 4 klänningar
♥ 4 heldressar
♥ 12 bodys
♥ 2 tröjor
♥ 2 tjocktröjor
♥ 5 par byxor
♥ 3 par shorts
♥ 4 par strumpbyxor
♥ 7 par strumpor
♥ 2 solhattar
♥ 1 mössa

Hallonbladste

Häromdagen fick jag ett paket med hallonbladste av en gravid vän. Jag tycker det här låter ganska spännande och började idag att dricka en kopp vilket jag har tänkt att göra i några dagar i alla fall innan jag ökar mängden.
 
Hallonbladste sägs ju ha en rogivande och avslappnande effekt och rekommenderas både till gravida i slutet av graviditeten för att kroppen ska förbereda sig inför födseln och till ammande kvinnor. Det ska hjälpa till att stärka och förbereda livmodern, bidra till snabbare läkning och mindre blödning efter förlossningen. Det sägs även lindra magbesvär och illamående och hjälper till i produktionen för en riklig bröstmjölk. Pga. att inte riskera ett för tidigt förlossningsarbete ska man helst inte använda hallonbladste före v. 35.
 
 
Naturligtvis ger detta olika effekter från person till person men har du provat och gav det några effekter eller vill du prova?
 
Ni hittar det här!

Kom-ihåg-lista tills efter förlossningen

Jag har alltid haft lite lätt för att bli rastlös, speciellt om jag väl satt mig ner och blivit avslappnad. Därför har jag bestämt mig för att skriva en lista för varje dag med saker som behövs göras hemma och liknande. Har man hus så är man ju aldrig sysslolös! Sedan orkar man ju inte riktigt det som man gjort förut och man får göra det i sin egen takt, dag för dag. Idag har jag allt från tvättat, sorterat jobbrelaterade papper, dammat och bäddat rent till att skriva kom-ihåg-lista tills efter förlossningen. Det är mycket att hålla reda på, många samtal att ringa och jag kan ibland vara rädd för att glömma något viktigt. Listor kommer att vara "grejen" fram tills förlossningen för denna glömska gravida kvinna!
 
 
♥ Ringa BVC
♥ Ringa försäkringsbolaget
♥ Anmäla föräldrapenning för Claes 10 dagar (min planering är redan färdig).
♥ Ringa arbetsgivare och uppge personnummer
♥ Ringa banken och uppge personnummer för att öppna sparkonto
♥ Ringa och boka tid till efterkontroll hos BM.

Vecka 38 (37+2)

En ny vecka har inletts och jag är nu hemma på heltid. Det har känts vemodigt men nu väl hemma känns det ganska skönt faktiskt. Det hade ju känts ännu bättre om vi kunde ha fått lite finare väder så jag kunde ha gått i min egen takt och pysslat lite i trädgården.
 
Den senaste tiden har jag sovit riktigt bra om nätterna. Jag vaknar bara i vissa fall när jag ska vända på mig och ibland för att fingrarna är så svullna och liksom bortdomnade att jag inte kan böja dem. Fötterna är också svullna, men speciellt efter dagar då jag haft mycket att göra och på något sätt överansträngt dem. I helgen har det varit ganska lugnt på en fronten, säkert för att jag tagit det lugnare än jag annars gör på jobbet.
Idag har jag både hunnit med ett besök hos en vän från föräldragruppen, men också varit hos barnmorskan. Denna gång såg järnet, sockret och blodtrycket superbra ut. Så himla skönt att järnet höjt sig även om jag inte behövt ta några järntabletter. Så nu ligger jag på runt 130 igen! Jag har hela tiden legat strax under översta kurvan, men denna gången låg magmåttet på samma som för två veckor sedan. Därför sänkes kurvan ganska mycket. Min barnmorska sa att det kan vara så om magen har sjunkit, vilket min nu har gjort en del. Men vi skulle hålla lite extra koll till nästa vecka för att se så kurvan går uppåt igen. Vi talade även om mina och min sambos önskemål inför förlossningen.
 

"Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt nu. Förlossningen är jobbig även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6."

Babyshower

Jag trodde ju att de här fina presenterna som trillar in skulle ta stopp, men idag fick jag en överraskning. Igen! Mina fina vänner och familj hade samlats i förmiddags för att göra fint i vårt hem medan sambon drog iväg mig till stan för att handla. När jag kom hem blev jag överraskad med en babyshower! Kameran kom jag knappt ihåg förrän de påminde mig att ta kort på tårtan. Dock missade jag ju ta kort på alla andra fina tillbehör, på blöjtårtan osv.. Men jag visar er lite kort på delar av innehållet i alla fall! Jag blev så glad och alla saker var så fina! Det märks att de känner mig väl och vet vad jag tycker om! Och jag vet hur mycket jag tycker om dem och känner mig glad och extra uppassad och älskvärd idag tack vare dem.
 

Påskpresent och hemgång

Sista dagen på jobbet är gjord och jag fick med mig en jättefin present från föräldrarna. I samband med vårt Luciafirande fick jag en jättefin handgjord pajform och nu fick jag ett uppläggningsfat och en skål från samma serie. Så fina föräldrar, inte konstigt jag fått välsignelsen att arbeta med så fina barn!
Efter tre timmar hos frisören och ett mysigt restaurangbesök på kvällen med kollegorna, var det dags att åka hem och försöka samla mina tankar. Nu börjar tiden då man börjar tänka, då man ska gå hemma, längta och förbereda sig i lugn och ro på en förlossning och att äntligen få träffa den livliga lilla bebis som spenderat en sådan lång tid i min mage. Jag är förväntansfull och kommer nog bli mer ivrig för var dag som går. Kan knappt förstå att det bara är tjugo ynka dagar kvar. Tjugo dagar, sedan har vi vårt hjärta i våra armar!
 

Sista dagen på jobbet

Imorgon är det alltså dags. Den där dagen är kommen då den sista jobbdagen på riktigt länge äger rum. Det är lite vedmodigt, det måste jag erkänna. Många blandade känslor! På ett sätt är jag glad, lättad och kanske lite mer pirrig på framtiden. På ett sätt tycker jag det är jobbigt att släppa all kontroll, min klass och kollegor. Jag tror att det kommer lägga sig när jag väl gått hem, att jag har tid att slappna av och tänka på mig och bebis. Allt det andra finns kvar för mig när jag känner mig redo att hälsa på. Jag vet ju hur mycket barnen ser fram emot den dagen och jag kan inget annat än hålla med!
 

Min fina gåva jag fick av mina kollegor i förskoleklass och fritids. Ett gulligt paket med bodys ihoprullade som små cupcakes! Imorgon möter jag mina kollegor i förskoleklassen för en bit mat på restaurang på kvällen. En perfekt avslutning!

Kall dillsås till fisk

 
Kall dillsås till fisk
5 minuter
 
4 dl gräddfil
3 msk citronmajonäs
citronarom
salt
svartpeppar
1½ dl dill
 

Gissningslek!

Nu är det 25 dagar kvar till BF (10 april) och det börjar bli hög tid till att gissa lite här tycker jag! :)
Vi gissar på datum, tid, vikt och längd.
 
 Till hjälp ska ni få våra uppgifter som bebisar :)
 
Ida:
9 januari (beräknad 25 januari) klockan 13.17 med en längd på 50 cm och vikt 3470 g.
 
Claes:
13 februari (beräknad 15 februari) klockan 05.47 med en längd på 48 cm och vikt på 2890 g.
 
 
Blivande mormor: 4 april, klockan 02.45, 3390 g, 51 cm.
Anonym: 5 april, klockan ------, 2890 g, 48 cm.
Amanda Blomqvist: 7 april, klockan 22.52, 3489, 51 cm.
MariasPlace: 8 april, klockan ------, 3350 g, 48 cm.
Maria Bergström: 8 april, klockan 11.48, 3052 g, 50 cm.
Kristin Schelin: 9 april, klockan 09.44, 3294 g, 49 cm.
Blivande mamma: 9 april, klockan 17.49, 3689 g, 50 cm.
Linn Kokko: 10 april, klockan -------, 3740 g, 49 cm.
Blivande faster: 10 april, 09.38, 3200 g, 50 cm.
Emma Andersson: 11 april, klockan 16.20, 3470, 52 cm
Ellen Björktegen: 12 april klockan ------, 3010 g, 49 cm.
Jennipher Hålsjö: 13 april, klockan 12.45, 3363 g, 49 cm.
Sara Lindblom: 13 april, klockan 02.37, 3245 g, 49 cm.
Ann Fransson: 13 april, klockan 07.35, 3425 g, 50 cm.
 Blivande pappa: 13 april, klockan 21.32, 3329 g, 49 cm.
Ann-Sofie Omarsson: 14 april, klockan 01.40, 3610 g, 50 cm.
JennyH: 14 april, klockan 14.48, 3350 g, 50 cm.
Kikki Olsson: 15 april, klockan  ------, 3220 g, 49 cm.

Vecka 37 (36+1)

Att vi närmar oss en förlossning om några veckor är det ingen tvekan om. Foglossningen lyser inte lika ofta med sin frånvaro som förut, ibland har jag svårt att gå och får stödja mig mot saker för att komma framåt. Nästan alltid i kombination med att jag legat ner och slappnat av en stund efter jobbet. Föregående vecka var den första veckan som jag faktiskt kände att det stundtals var jobbigt att vara på jobbet. Att jag liksom hellre skulle sitta ner konstant och bara njuta av alla barns närvaro. Barnen är helt underbara mot mig och magen, mer än jag någonsin kunnat hoppas på. Det är jag så otroligt tacksam för!
 
Natten med den fruktansvärda halsbrännan var en av de värsta nätterna jag upplevt som gravid hittills, men som tur är så har det inte infunnit sig sedan dess. Jag tror att jag ska låta bli kolsyrad läsk så länge bebis finns i min mage. Igår var vi på restaurangbesök och jag beställde pepsi max såklart, det är så svårt att komma ihåg! Men bytte ut den ganska snabbt mot vatten, en hel kanna såklart. haha. Jag är galet törstig dygnet runt!
I övrigt lunkar jag på i vanlig ordning. Jag har fått smärta efter byglarna nu, speciellt på ena sidan. Jag är öm och det gör ordentligt ont ibland. Öm och svullen är jag också fortfarande i mina fötter och fingrar så det är viktigt att vila mycket!
 
Allt är i hyfsad ordning nu inför bebisens ankomst. I helgen har jag även börjat packa BB-väskor och det mesta är färdigpackat. Vi har även satt babyskyddet i bilen så det är på plats. Även bebis är på plats för att komma till världen, fixerad och färdig!
 

"Nu väger fostret ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn. Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar."

Ger gärna bort lite halsbränna?

Här sitter jag, mitt i natten och dricker mjölk och äter mandlar. Började ångra mig rejält för en timme sedan att jag drack Pepsi max med lite lördagsgodis till lets dance ikväll. Det känns som att halsbrännan ska bränna hål i halsen och bröstet på mig. Inte nog med det får jag både sura uppstötningar och ligger jag inte och sväljer konstant så skulle jag kräkas på direkten. Någon smärtlindring har jag inte hemma så försöker huskurera mig så gott jag kan. Jag tror dock att denna hemska halsbränna knappt kommer lindras ett dugg av det, den är för kraftig.. Ska hämta massa kuddar och försöka sova halvsittandes/liggandes på vänster sida. Jag hoppas ju att jag kan få mig lite mer sömn än två timmar i alla fall, det här var inte alls ett roligt välkomnande till att gå in i vecka 37 idag..
 
 

Renovering barnrum

Sedan vi köpte huset har vårt kommande barnrum stått tomt. Egentligen helst med stängd dörr då jag verkligen avskytt tapeten där inne. Men nu är äntligen rummet färdigt! Taket är målat, den fula tapeten nerriven och vi har tapetserat om. Vi är riktigt nöjda och tror bebis kommer trivas massvis i sitt nya rum! Visst är det tomt på leksaker men det kommer ju fyllas på med tiden så klart. Det som återstår nu är bara någon hylla som ska upp och en ny lampa i taket när jag hittar något som jag tycker om. Jag älskar de höga listerna tillsammans med allt det ljusa i rummet!
 
FÖRE
 
 
EFTER
 

Vecka 36 (35+1)

Nu börjar det kännas att man räknas som höggravid kan jag säga. Den senaste veckan har jag börjar känna av graviditeten på ett annat plan än förut. Jag är trött, ordentligt trött. Lägger mig gärna och vilar direkt efter jobbet om tillfälle finns, helst i sådär 2 timmar. Det är inte lika lätt att ha ork på jobbet heller längre, men kämpar och står i mina sista veckor nu! Det är jobbigt att gå längre sträckor eller stå längre stunder, vilket jag har lite svårt att acceptera. Benen viker sig ofrivilligt och fötterna blir lätt svullna. Det känns liksom som att själva trampdynorna blir svullna och de blir jätteömma. 3 timmar som sällskap och hjälp på Ikea i fredags var inte att rekommendera kan jag säga. Jag kunde knappt stå på fötterna på morgonen efter och magen blev efter 2½ timme jättehård och jag fick liksom onda sammandragningar vilket jag aldrig haft förut. Ett tecken på att jag bör ta det lugnare än vad jag gör, men som jag har så svårt för! Sover gör jag fortfarande bra, vilket är himla skönt!
 
 
"Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser. Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär 100-200 gram mellan pojkar och flickor. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom mammans kropp absorberar en del av det."

Citronsockerkaka med glasyr och kokos

En lördagsförmiddag likt de flesta andra idag. Tvättmaskinen har gått sedan i morse och jag fixade en god frukost till tända ljus med ägg, gott bröd med grönsaker och smoothie med smak av hallon, apelsin och fläder lagom till min sambo vaknat till liv. Tapeter har tagits ner i barnrummet och nya är på väg upp. Det kommer bli så himla fint! Under tiden bakade jag en supergod sockerkaka med glasyr, perfekt för att få ett litet fikaavbrott i allt pysslande! Imorgon kommer vi fortsätta för att få färdigt barnrummet och få lite ordning på vårt hem efter sjukdomarna som höll i sig hårt. Med reservation för att jag ska försöka ta det lite lugnt, mina fötter är nämligen ordentligt svullna efter flera väldigt intensiva dagar..
 
 
Citronsockerkaka med glasyr och kokos
1 timme och 10 minuter
 
1 citron
3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör
½ dl mjölk
1 dl kokos
3 dl vetemjöl
 
2½ florsocker
4-5 tsk citronarom
 
Kokos
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, låt svalna. Riv citronskalet.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör och mjölk. Vispa ordentligt.
Tillsätt citronskalet och all citronsaft av citronen, kokos och vetemjöl. Blanda snabbt ihop till en slät smet.
Häll i en smord avlång brödform.
Grädda längst ner i ugnen i ca 35 minuter, låt sedan svalna innan den läggs upp på en tallrik.
Blanda florsocker och citronarom till en glasyr som är lagom i konsistensen. Ringa över kakan när den har kallnat. Strö över kokos.

Trött onsdag

Vilket underbart väder vi fick nu på eftermiddagen, riktigt vårväder!
Igår var vi på familjecentralen och träffade en socionom för att skriva på papper om faderskap. Så himla skönt att ha det gjort nu innan bebis föds så slipper man tänka på det i efterhand. Det finns ju annat man hellre gör efteråt så att säga! Det blev ett långt besök, närmare bestämt över en timme. Vi är båda nyfikna och frågvisa i liknande sammanhang, det är så intressant! Kvällen blev extra lång då vi var på en trevlig fika hos ett par från vår föräldragrupp. Jag som brukar lägga mig vid 21 kom innanför dörren vid 23.30 och trodde imorse att jag skulle somna sittandes mitt i frukosten.
 
Våra tapeter till barnrummet är hämtade och jag hoppas att de kommer upp på väggen i alla fall innan bebis kommer. 1350 kr gick de på för två rullar vilket kanske är i överkant prismässigt men det var dessa som vi båda var extra ense om. Så då var valet ganska lätt ändå!
 

Kycklingsås


Kycklingsås
30 minuter
 
3 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
grillkrydda
2 schalottenlökar
1 röd spetspaprika
10 broccolibuketter
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 dl creme fraiche senap, vitt vin & schalottenlök
1 msk senap
½ packet fryst persilja
 
Dela kycklingen i små bitar. Stek lätt och krydda.
Finhacka scharlottenlök och strimla paprika. Stek med kycklingen.
Dela broccolin i mindre bitar och lägg i stekpannan. Pressa över vitlök.
Blanda grädde, creme fraiche och senap, häll över i stekpannan. Häll i persiljan och låt puttra någon minut.

Vecka 35 (34+1)

Ännu en vecka har sprungit förbi och nu är det bara 40 dagar kvar till det är dags! Det märks att det börjar närma sig nu. Jag både är och känner mig tung, blir ordentligt trött i benen och flåsig vid minsta ansträngning. Svullen är jag ju med. Vissa ställningar både när jag ska sova och titta på tv är riktigt obekväma. Det tar ett tag innan man har hittat den där perfekta ställningen och sen vill man gärna inte röra sig ur fläcken! På nätterna har jag dessutom börjat må ordentligt illa. Det är som små ilningar och kommer med jämna mellanrum, som att jag vet att jag kommer spy när som. Men sen lyckas jag somna om och det är som bortblåst på morgonen. Ofta kommer dessa när jag har haft halsbränna på kvällen som håller i sig under natten. Några få gånger har jag haft sådan halsbränna på dagtid så jag trott att jag ska kräkas med jämna mellanrum.
Jag har varit på ett extrabesök hos BM då jag hade lite känningar av urinvägsinfektion, men det visade ingenting på mina prover som tur var. Jag har haft återuppkommande urinvägsinfektioner förut och man är ju extra utsatt för det som gravid. Antagligen är det bebis som trycker nedåt och ger den där ilande känslan.
Jag som annars är van vid att vara ganska aktiv om dagarna, gör verkligen minsta möjliga nu för tiden. Rutiner håller i sig, som att fixa extra god frukost på helgerna och sådär. Men städning och liknande är ju ingenting jag prioriterar just nu kan jag säga. Jag har sådan tur som har en sambo som hjälper mig med alla sysslor och hjälper till att laga mat varje dag utan något klagomål även om det inte är hans favoritsyssla direkt..
 

"Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett."