Gott nytt år!

Gott nytt år på er allihopa! Vi har spenderat tid utomhus idag i det underbara vädret. En ordentligt glad dotter som gjorde glädjetjut och pratade hela tiden. Hon har börjat prata ganska mycket det senaste, härmar och har en vilja utav stål!
 
En snabbdusch och sedan förbereda kvällens efterrätt så den är lagom till ikväll. Ha en mysig kväll och må bra!
 

Mellanmålstips!

Jag fick en önskan om att skriva ett inlägg om olika mellanmål som vi ger Leia. Som ni vet ger vi ett huvudmål var fjärde timme och allra oftast ett mellanmål däremellan. Här kommer massa tips om vad vi erbjuder! (passar från 6 månader och uppåt)
 
- Frukt/grönsaker i stavar. Päron, äpple, banan, clementin, kiwi, apelsin, aprikos, melon, avokado, gurka, tomat.
- Bär som självplock. Blåbär, hallon, jordgubb, mango.
- Keso med bär.
- Naturell yoghurt med kanel/bär/frukt/.
- Smoothie. Blanda hejvilt med frukt & bär, gärna med yoghurt och kanel.
- Smörgås. Leverpastej eller mjukost är favoritpålägget.
- Leverpastej i stavar.
- Oststavar/småostar.
- Ägg. Kokt, stekt, äggröra, omelett.
- Små plättar/pannkakor. Går att göra med banan eller med olika grönsaker/rotfrukter, bind med ägg & fiberhusk.
 
Självklart äter hon allt själv, med händerna (förutom smoothie som hon får i klämmis). Kladdigt många gånger, men den tiden kommer någon gång för alla barn. Det är roligt att se henne utveckla sin finmotorik och sitt tycke och smak för allt möjligt.
 

Sötpotatisplättar med vitlöks- & koriandersås

 
Sötpotatisplättar med vitlöks- och koriandersås
 
4 sötpotatisar
1 ägg
1 msk fiberhusk
vitpeppar
vitlökspulver
ingefära
1 morot
1 chili
flingsalt
 
1 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
koriander
 
Skala och hacka sötpotatis i mindre bitar. Koka dem.
Mixa potatisarna med en stavmixer. Tillsätt ägg, fiberhusk, vitpeppar, vitlökspulver och ingefära. Mixa.
Skala och riv morot, lägg i bunken med hackad chili (inga frön) och flingsalt. Blanda med en sked och låt vila i 10 minuter innan de steks.
Blanda den kalla såsen.
 
Servera med rödbetor med smulad fetaost och bacon.
 

Småbarnsanpassat
 
 
Skala och hacka sötpotatis i mindre bitar. Koka dem.
Mixa potatisarna med en stavmixer. Tillsätt ägg, fiberhusk, vitpeppar, vitlökspulver och ingefära. Mixa.
Skala och riv morot, lägg i bunken. Lägg undan lite till barn. Tillsätt hackad chili (inga frön) och flingsalt till de vuxnas. Blanda med en sked och låt vila i 10 minuter innan de steks.
Blanda den kalla såsen.
 
Servera med falukorv.

Pulkapremiär

För någon månad sedan lät vi bli att köpa en pulka till Leia, vem vet om det ens kommer någon snö i år tänkte vi. Men tänk, snö har vi fått och det snöar lite varje dag. Dessutom fick Leia en pulka av sin farfar i julklapp så vi har varit ute och lekt och skottat snö på förmiddagen. Smilbanden började dra så fort jag satte ner henne i pulkan och när den började röra på sig var det glädjetjut som gällde. Jag hoppas att snön ligger kvar ett tag till så vi kan vara mer utomhus på förmiddagarna och leka. Vi båda tycker ju om att vara ute och få frisk luft!
 

Enkel köttfärssås


Enkel köttfärssås
 
500 g köttfärs
1 förp. finkrossade tomater med basilika
2 dl grädde
2 msk tomatpuré
vitpeppar
oregano
lökpulver
1 burk skivade champinjoner
1 dl stark chilisås
 
Stek köttfärsen. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i några minuter.
 

 
Leias mat
 
 
Köttfärssåsen är färdig innan champinjonerna och chilisåsen tillsätts.

Annandag jul

Varje annandag jul åker hela familjen upp till min morfar och har gjort i många år. Det är en tradition som är väldigt viktig för mig. Delvis för att det tillhör julen som är den allra viktigaste högtiden för mig och delvis för att vi är ganska dåliga på att träffa morfar förutom på kalas och vid speciella tillfällen. Hans gård har gått i arv i många generationer och därför är det speciellt för mig att vara där oavsett. Vår familj har alltid varit där och tagit in hö, plockat potatis, satt granar, ridit/kört häst, kört traktor/fyrhjuling eller bara myst med att pimpla, åka skridskor och grilla korv vid sjön, jaga och äta god mat. Idag hade jag beställt älgstek, ingen kan göra det som morfar!
 

Julafton 2015

Vi startade vår julafton tidigt här hemma, dock somnade vi om en stund innan vi var redo att gå upp och åka till Leias mormor och morfar. Glögg, julmat i oändlighet, Kalle, julklappsutdelning med Tomten, efterrätt, julklappsspel, jacuzzibad och till sist Svensson Svensson och Tomten är far till alla barnen medan vi njöt och inspekterade våra klappar. En sådan himla bra dag, där det inte fanns tid och rum för annat än kärlek och gemenskap - som en julafton ska vara! Ingen stress, inga mobiltelefoner och annat tjafs. Ska ta åt mig mer av det i vardagen och använda kameran mer istället!
 
Såhär dagen efter har vi tagit det mest lugnt hos mina föräldrar innan vi åkte hem en snabbis och vidare till Kikki, David och Loke för en stunds mys. Det mesta är uppackat och jag ska njuta av ensamtid med en av mina julklappar, mer om det en annan dag! Vi är alla jättenöjda och tacksamma över alla julklappar till vår familj. Det glädjer mig så mycket att Leia är så omtyckt och älskad av er alla ♡
 

Från oss till er

God Jul alla fina! Hoppas ni får en riktigt fin dag tillsammans med era nära och kära. Vi ska bege oss mot mina föräldrar där vi ska spendera hela dagen, kvällen och natten. 15 personer blir vi som ska mysa tillsammans under dagen. Jag är glad och lycklig över att nära och kära utanför familjen väljer att spendera julen hos oss för att inte vara ensamma under vad jag tycker är årets bästa och viktigaste dag. Det känns bra i hjärtat! Ta vara på varandra, stressa mindre och skratta mycket tillsammans!
 

Glöggmys

Igår var vi på glöggmys hemma hos mina föräldrar där det serverades massa goda jultillhörigheter. Vi var 15-20 personer som öppnade paket, badade jacuzzi och myste en massa tillsammans. Tänk om bara lite snö kunde infinna sig? En lång dag med massa barnbus på förmiddagen och Leia somnade gott i soffan trots skoj och skratt.
 
Hela denna dagen är full av aktiviteter. Vi grejat hemma, lagat mat och förberett för att få julbesök en dag i förskott av min sambos sida, mysigt! Det ska hinnas med möte på sambons jobb, förberedelse av efterätt tills imorgon och sedan är det uppesittarkväll förstås!
 

Vad är BLW?

BLW står för Baby Led Weaning, vilket kan översättas till barnstyrd introduktion till fast föda. BLW innebär att låta barnets intresse och nyfikenhet styra övergången från amning/ersättning till fast föda. Det handlar alltså om att låta barnet styra tillvänjningen i sin egen takt. 
I början ses maten bara som ett komplement till amning/ersättning och man erbjuder barnet mat i bitar som barnet kan hantera själva (alltså greppvänliga bitar/stavar). I början spelar det inte någon roll hur mycket barnet får i sig utan att de får utforska maten. Matintroduktionen sker när barnet är ca sex månader, är stabil nog att sitta upprätt och har en vilja att föra maten till munnen.

BLW är mycket enkelt då barnet deltar i den övriga familjens måltider och erbjuds samma mat. Matens form, konsistens och smak behövs dock anpassas i början och till en början handlar det om att barnet själv får utforska maten. Men med tiden lär sig barnet koordinationen mellan öga, hand och mun och sedan att tugga maten direkt, till skillnad från skedmaten då barnet använder en sugteknik för att få i sig maten.

Några positiva sidor är:

- barnet får en positiv introduktion till mat
- hela familjen kan äta tillsammans och barnet erbjuds samma mat
- barnet lär sig rätt teknik från början
- utvecklar tidigt ett bra pincettgrepp
- de får smaka på rena smaker och inte allt blandat
- metoden är hälsosam för barnet och leder troligtvis till hälsosammare livsstil även i framtiden

 

Hur använder vi metoden?

Vi började som ni vet med puréer vid 4 månaders ålder. Det eftersom Leia satt så pass tidigt, ville vara med vid matbordet och intresserade sig för maten. Sedan dess har vägen gått upp och ned. Hon har älskar puré, hatat puré. Älskat min puré, hatat min puré. Därefter valde vi att gå in på BLW-spåret, då Leia var 6 månader gammal. Vi har inte gått 100% på metoden dock, då Leia har fått puréer ibland och dessutom inte haft ersättning som grunden hela tiden då hon slutade intressera sig för det ganska tidigt. Men vi har inspirerats mycket av metoden och tycker den är riktigt smidig. Leia kan välja vad hon vill ha, i vilken ordning osv. Man märker redan nu vad hon tycker om och vad hon är mindre förtjust i. Då kan vi lägga undan det ett tag och prova igen om några veckor, då brukar det slinka ner igen. Hennes utveckling från att försöka få tag i maten och tappa allt på vägen, till att fånga små ärtor och föra till munnen är ju otrolig! Jag har startat en ny kategori om just detta under mina recept, där ni kan kombinera era måltider med de mindres.

 

 

Pastasallad med röd pesto

Jag har fått önskningar om att lägga ut kort på den maten som Leia äter till middag med oss. Jag har en del recept att lägga ut som ligger vilande på kameran just nu, men jag ska försöka ta kort på hennes mat framöver i alla fall (lägger detta kort underst i inlägget).
 
Idag åt vi sallad och Leia fick i princip samma som oss. Lite grillad kyckling (utan skinn), tomat, creme fraiche, makaroner och ytterst lite pesto. Sen fick hon gurk- och oststavar till. Jag tänkte berätta lite mer om metoden vi oftast använder oss av när det gäller maten, men gör det i ett annat inlägg framöver!
 
Sallad med röd pesto
1 färdiggrillad kyckling
4 portioner pastaskruvar
1 rödlök
10 körsbärstomater
½ påse ruccola
½ burk röd pesto (soltorkad tomat)
1 dl creme fraiche
200 g fetaost
 
Rensa kycklingen. Lägg i en stor bunke.
Koka pastan, häll av och lägg i bunken.
Skär rödlör, tomater och ruccola i mindre bitar. Lägg i bunken.
Tillsätt pesto och creme fraiche, blanda ordentligt.
Smula över fetaost och blanda försiktigt.
 

 
Leias mat
 

Knäckbräck med flingsalt och citron

Varje år har jag gjort nya knäckrecept. Med mandel, polkagris, i form osv. I år blev det istället knäckbräck, vilket är så mycket smidigare än att fylla i alla dessa småformar. Det går ju också att variera smaker i all oändlighet!
 
 
Knäckbräck
 
2 dl ljus sirap
2 dl socker
½ msk smör
1 dl vispgrädde
citronskal av 1 citron
flingsalt
 
Blanda sirap, socker, smör och vispgrädde och låt puttra tills det klarar kulprovet. Det ska gå att rulla och bli hårt.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över knäcken.
Strö över rivet citronskal och flingsalt.
Låt stå kallt tills det stelnat och bryt sedan i bitar.

Mitt-emellan-tid

Denna vecka har det varit fortsatt sjukstuga här hemma, men inte så illa att vi inte kunnat hitta på diverse saker under veckan. En pigg men snorig tjej, ingen rolig kombination då att bara vara hemma med. Vi har en liten tjej som lätt blir rastlös och det ska hända nya saker hela tiden. En krävande mitt-emellan-tid nu då hon vill så mycket som hon inte kan, men samtidigt är det en himla rolig tid då det händer nya saker i hennes utveckling varje dag!
 
Idag är pappan i familjen på julbord och vi andra har haft besök av Kikki och Loke under dagen. Strax är det dags för pyjamas, tandborstning och välling för lillan och mamman ska tända lite ljus och njuta av ensamtid med en bra bok!
 

Sjuk liten tjej

Det är inte lätt alla gånger att vara liten, speciellt inte när man är sjuk. Mamma är dum som torkar och suger näsan, ger nässpray och försöker få i extra vätska. Dessutom är hon dum för att hon inte gör allt som jag vill att hon ska göra. Ungefär så.
 
I natt så provade vi något nytt, som jag hört talas om förut. Jag hackade en halv lök och lade i en matlåda med lite kokande vatten som inte täckte all lök. Jag placerade den under hennes säng med locket öppet till hälften. Leia hade vaknat flera gånger innan jag placerade dit löken, grät för att hon var så pass täppt. Efteråt, så vaknade hon fortfarande många gånger, dock var hon inte ledsen (vilket hon alltid är när hon vaknar när hon är sjuk) utan låg bara och pratade och var glad när jag kom in. Under de gånger jag varit inne hos henne tycker jag faktiskt att hon har andats fritt med näsan, både med och utan napp i munnen! Tänkte att jag ska låta bli att göra något liknande i natt så får jag se om det fungerar eller om det bara var en ovanligt bra natt för henne trots förkylning.
Utöver detta har vi höjt upp sängen i huvudändan och i gårkväll fick hon sig också ett citronfotbad, det tyckte hon var jätteskönt!
 
Har ni några speciella huskurer för förkylningar?
 

Köttfärsrulle

Innan alla starka tillbehör tillsätts, lägg undan köttfärsröran, koka pasta/grönsaksstavar och det är en perfekt måltid för de små! Pasta kan ju vara bland det godaste som finns tycker vår lilla.
 
Idag skulle vi egentligen varit på julbord som dessvärre tidigare i veckan blev inställt pga. sjukhusvistelse. Jättetråkigt tycker vi, men såklart förståeligt. Leia har dessutom blivit småsjuk och har sovit dåligt hela natten, så kanske är lika bra att vi tar en annan aktivitet tillsammans i början på nästa år istället. Julbord i all ära, men jag går hellre för sällskapet än för maten. Tråkigt att dessutom ha missat två detta året, men pappan i familjen har ett annat att se fram emot i veckan!
 
 
Köttfärsrulle
 
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
vitpeppar
oregano
1 köttbuljongtärning
½ dl grädde
1 dl stark chilisås
1 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1 rulle smördeg
1 ägg
sesamfrön
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek köttfärs. Hacka lök och stek med köttfärsen. Pressa ner vitlök.
Tillsätt tomatpuré, vitpeppar, oregano och buljongtärning.
Häll i grädde, chilisås och sambal oelek. Låt puttra några minuter (red vid behov).
Rulla ut smördegen och klicka över köttfärsröran. Strö över riven ost.
Lägg över kanterna så hela köttfärsröran är täckt.
Pensla över med ägg och strö över sesamfrön.
Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.

Gammalt blir nytt

För några månader sedan fick jag kläder av min mamma som jag hade när jag var liten. Vissa var galet stora i storleken, helt sjukt vilka oversize-kläder som var poppis då. Men några fina klänningar fanns det, varav en som hon får ha dagen till ära när hela familjen på min sida kommer hit och bakar julgodis. Jag tycker den är megasöt med sina små puffärmar och spetsdetaljer!
 

En vanlig dag med småbarn

Hör prat i från rummet intill. Vaknar till liv. Gör ersättning. Hämtar dottern och myser en stund i sängen.
 
Såhär börjar alltid mina mornar, runt klockan 7. Numera är sovmorgon till ungefär 7.15.
 
Går upp. Byter blöja på bebis, av med pyjamas, på med kläder. Lägger ner henne på magen på golvet. Gör frukost till mamman. Börjar äta. Bebis spyr. Mamman torkar. Bebis arg och gråter för att hon öppnat en låda och inte kan komma upp och dra ut allt. Avbryter frukost, hjälper bebis till mattan och leksakerna. Bebis tar sig dit igen. Slår huvudet i handtaget. Mamman får dricka kallt kaffe till frukost.
 
En ganska vanlig start på dagen får jag nog säga. Resten av dagen tänkte jag spendera till städning, ni vet ju hur det blir..
 
Byter blöja på bebis. Åker till apoteket. Sjunger Lollo och Bernie galet i bilen för att hålla bebis vaken. Sätta bebis utanför toaletten med ett pussel så mamman kan städa toaletten. Passar på att byta sängkläder när bebis är nöjd. Hänger ut sängkläder för luftning. Fram med nya sängkläder, in i tvätten med de gamla. Mätta bebis med gröt innan sömn, disken hinner jag med sen. På med kläder, slockna bebis utomhus. Fram med borstar och sax, frisera katten som kunde slutat med blodbad. Ut i mulet väder, tvätta fönster. Insidan kvar, telefonen ringer. Må jag hinna färdigt innan bebis vaknar. Bebis vaknar. Leker på golvet, gråter och mamman får lägga på luren. Byta bajsblöja och göra iordning mat till bebis. Medan bebis äter själv värmer mamman sin mat. 3 gånger. Städa bebis, stol och golv från keso och tomat. Ner och leka på golvet, hinner med de sista fönstren på insidan. Hänger tvätt. Hämtar posten, tur jag inte behöver vara utomhus. Jävlar, sängkläderna! Sitta i lugn och ro och uppdatera bloggen, bebis springer i gåstol. Hinner skriva till punkt. Blomkrukan åker i golvet. Hämta trasa, bebis har redan hunnit springa några varv i det, barfota. Sätter sig ner, skriver några rader. Tittar åt sidan och bebis har två julklappar framför sig i gåstolen som hon drar med sig överallt. Superkul.
 
Det känns dags för att busa med bebis en stund. Ni förstår, klockan är inte ens två. Halva dagen kvar, kämpa på! Intensiva dagar, som man ändå inte hade velat byta bort mot något i världen. Men att "bara gå hemma" stämmer inte riktigt. Alla mammor är bäst!
 

Mitt bästa sällskap

Det har börjat bli så roligt att umgås med Leia nu, en jättemysig ålder! Självständig samtidigt som hon fortfarande är i behov av mycket närhet och älskar att busa och toka sig. Hon hänger på om man skrattar och hennes ögon verkligen lyser av bus stundtals. Bara slänga sig åt alla håll och kanter, skratta och noga hålla koll på att vi skrattar med henne. Lilla busunge..
 
Idag har vi hängt på öppna förskolan där det idag var många barn, säkert runt 20 stycken. Det brukar vara bra uppslutning dessa dagar då det bara är till för barn under 1 år, roligt tycker vi! Vi har passat på att handla klart våra julklappar också. Leia sittandes i rullkorgen med en massa saker på och runt sig, lite pratandes och bitandes på några av sakerna. Hon är då inte krånglig! Nu sover hon i vagnen i nästintill storm (igen), snart dags att väcka henne och äta middag.
 

Olivbiffar med pestomos

Helt vanliga biffar och potatismos till vår lilla och det var en succé som det mesta nu för tiden! Och för oss vuxna blev det en god variation på den annars så vanliga husmanskosten som vi tycker så mycket om.
 
 
Olivbiffar med pestomos
 
1 kg potatis
2 dl mjölk
salt
vitpeppar
grillkrydda
3 msk pesto
 
500 g köttfärs
vitlökspulver
salt
svartpeppar
1 dl grädde
20 st gröna oliver
 
Skala och hacka potatis i mindre bitar. Koka med lite salt tills de blivit mjuka. Häll av potatisen och använd elvisp tills potatisen är hyfsat mosad.
Häll i mjölk och kryddor samt pesto och vispa tills det är bra blandat samt är klumpfritt.
Hacka oliver smått, blanda med köttfärs, kryddor och grädde.
Forma till biffar och stek i några minuter på varje sida.

Måndagsmorgon

Hej ny vecka! Vår dag har börjat ungefär såhär, med lek och pussel. Tjockt med kläder är överskattat i detta hem sedan vi satte in bergvärme, så här går vi i klänning året runt!
 
Vi ska snart ta oss ut i det fina och efterlängtade vädret. Vi har lovat att vara hundrastare, en perfekt dag att spendera tid utomhus i solen. Vi hoppas på fler sådana här dagar så vi kan ta hand om det sista i trädgården inför vintern utan att blåsa bort eller frysa ihjäl!
 

Leias matrutiner del 2

Det kan hända en hel del på några månader, precis som all annan utveckling när det gäller våra små. En liten uppdaterad lista över vad och hur Leia ungefär äter om dagarna, nu som 8 månader gammal. Numera äter hon bara ersättning morgon och kväll och eventuellt om vi är borta och/eller sitter lite taskigt till. Hon är stor tjej nu!
 
ca kl 7.00 Frukost 1
210 ml ersättning
 
ca kl 9.00 Frukost 2
Stavar av leverpastej, smörgås, ägg eller gurka.
Vatten
 
ca kl 11.00 Frukost 3/mellanmål
Gröt ev. med mosad frukt/bär
Vatten
 
ca kl 14.00 Lunch
Puré på grönsaker/fisk/kött/fågel
Vatten
 
ca kl 16.00 Mellanmål
Stavar av frukt (äpple, päron, banan), hallon, jordgubbar, blåbär. Eller olika smoothies.
Vatten
 
ca kl 17.30 Middag
Självplock beroende på vad vi äter, av alla delar i tallriksmodellen.
t.ex. kött, kyckling, fisk, fågel, blodpudding. Potatis, pasta, ris, bulgur. Broccoli, blomkål, ärtor, majs, gurka, paprika, morot osv. Gärna med lite sås till proteinkällan och allt utom majs och gurka kokas mjuka.
Vatten
 
ca kl 19.30 Kvällsmat
210 ml ersättning
 
 

Leia 8 månader

♡ Du sträcker fram huvudet vid en puss
♡ Du hjälper till vid påklädning
♡ Du kan vinka
♡ Du kan stå på alla fyra men inte komma upp dit fullt själv
♡ Du kan ta dig runt i ring, hasa bakåt och åla lite framåt
♡ Du kan stå kortare stunder mot föremål med stöd
♡ Du kan leka "jage" i gåstolen
♡ Du sover från kl 20- ca 7
♡ Du har fått två små tänder
♡ Du väger 8915 gram och är 72 cm lång
 
Du tycker om
♡ När pappa snyter sig
♡ "Hej-hej visan" och Lollo och Bernie
♡ När man sjunger för dig
♡ Nästan alla djur
 
Du tycker inte om
♡ Att äta fisk
 

Minestronesoppa

Jag älskar soppor i dessa tider! Skulle nog aldrig få för mig att äta soppa på sommaren, kalla varianter är inte min grej. Med många ingredienser är det ju också enkelt att göra middag till Leia. Jag tog lite av köttfärsen, kryddade lätt och gjorde biffar av det som fick koka i lite av de krossade tomaterna. Sedan kokade jag lite av morötterna, paprikan och lade i makaronerna de sista tio minuterna. Perfekt plockmat sedan till lillan som åt hur mycket som helst. Plockmat där hon kan få äta och välja själv är en riktig höjdare!
 
 
Minestronesoppa
 
500 g köttfärs
1 gul lök
2 morötter
1 grön paprika
1 förpackning krossade tomater
3 msk tomatpuré
½ dl chilisås
2 grönsaksbuljongtärningar
2 hönsbuljongtärningar
svartpeppar
mejram
timjan
italiensk salladskrydda
spiskummin
1 l vatten
3 dl makaroner
 
Fräs köttfärsen i en gryta.
Skala och hacka lök och morötter och skär paprikan i småbitar, låt steka tillsammans med köttfärsen.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, chilisås, kryddor och vatten. Låt koka i ca 15 minuter.
Tillsätt makaronerna och låt koka lika lång tid som det står på makaronpaketet. Krydda vid behov.

En liten stjärna

Hej fredag! Redan dags för helg igen. Det blåser och regnar ordentligt ute och jag är verkligen rädd för väder som det här. Speciellt efter stormen för ungefär ett år sedan när grannens träd föll bara några meter från vårt hus (vårt sovrum framförallt. Vi bor på berg och rotsystemet på alla träd här är väl förgrenade, dock inte alls långt under gräsmattan. Det gör ju såklart att de inte står emot blåsten speciellt bra när rötterna är så pass ytliga.
 
I vilket fall.. För några dagar sedan fick vi korten på Leia från fotograferingen. Trots att hon inte delade med sig av speciellt många leenden så blev många av korten jättefina. Hon är verkligen en riktig kopia av mig, det är läskigt att titta på kort när jag var liten. Samtidigt är hon så lik sin pappa över ögonen när hon skrattar. Det är underbart att kunna se på sin dotter som är en egen individ men ändå har så många delar av oss båda.
 

En kväll med ro

Ikväll spenderar jag tiden ensam framför tvn. Leia sover gott efter en dag tillsammans med Loke, Vincent och oss mammor såklart. Pappan i familjen ska jobba i natt och hoppas få några timmar sömn innan det är dags att gå upp. Jag föredrar ofta att ha människor runtomkring, men ibland är det skönt att bara få slappna av i sin ensamhet och låta alla dagens händelser sjunka in i lugn och ro. Det är extra mysigt att koppla av i dessa tider tycker jag, med alla juleljus som lyser upp hus och hem. Snön ligger fortfarande kvar och gör i sin tur dagarna lite ljusare. Ikväll är stjärnhimlen klar och det verkar vänta en kall och fin morgondag!
 

Kyckling i parmesan- och vitlökssås

En riktig höjdare tyckte Leia. En liten egen ugnsform med en halv kycklingfilé, creme fraiche, parmesan, vitlök och peppar. Det är såhär hennes mat ser ut numera, en reviderad version av i princip det mesta som vi äter. Det fungerar över förväntan! På dagen får hon burkmat och på eftermiddagen får hon samma som oss - som plockmat där hon får äta själv.
 

Kyckling i parmesan- och vitlökssås
 
4 kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
2 dl creme fraiche parmesan och vitlök
2 vitlöksklyftor
100 g parmesanost
salt
grillkrydda
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär kycklingen i fjärdedelar. Lägg i smörad ugnssäker form. Krydda med grillkrydda.
Blanda all creme fraiche, pressa i vitlöksklyftor och riv ner parmesanost fint. Krydda med salt och svartpeppar.
Häll röran över kycklingen och ställ in i ugnen i 30 minuter.