Lussekatter

Än är det inte över för att julbaka i detta hus. Igår var det dags för missarna att besöka vår ugn. Lussemissarna alltså. Det var också tid för oss att ha fullt hus hela dagen med besök från våra vänner med barn och även min bror med flickvän som även spenderade natten hos oss. I år ändrades receptet lite och det visade sig göra susen, myycket goda får jag villigt erkänna!
 
 
Lussekatter
2 timmar

100 g smör
g saffran
dl mjölk
50 g jäst
1 burk kvarg
2.25 dl strösocker
msk kardemumma
0.5 tsk salt
ca 1.6 l vetemjöl
1 ägg
 
Smält smör tillsammans med saffran.
Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Smula ner jäst i en stor bunke och häll sedan över lite av mjölkblandningen. Rör om innan resten tillsätts.
Tillsätt kvarg, socker, kardemumma, salt och 15 l av mjölet.
Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet eller tills degen släpper kanten på bunken.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Mjöla bakbordet lätt, arbeta degen smidig och dela i 2 delar.
Dela varje del i ytterligare 20 delar.
Rulla till smala rullar, forma till lussekatter och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt på ugnen på 225 grader och låt lussekatterna jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla med ägg och grädda i ugnen i ca 7 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Låt svalna under bakduk.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback