Persiljejärpar

Det finns väl inget godare än riktig husmanskost? Köttfärs, persilja och vitlök, potatismos och gräddsås. Slående smaker tillsammans. Ingen går hungrig efter liknande måltid! Middagsmat och fyra matlådor blev det dessutom.
 

Persiljejärpar
1 timme
 
Järpar
125 g smör
2 scharlottenlökar
1½ liten förpackning fryst persilja
1 vitlöksklyfta
500 g blandfärs
1 gul lök
2 ägg
1 dl grädde
½ msk potatismjöl
½ dl ströbröd
salt
svartpeppar
 
Potatismos
1 kg mjölig potatis
mjölk
vitpeppar
salt
grillkrydda
 
Sås 
25 g smör
½-1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 köttbuljong
1 msk oxfond
kinesisk soja
salt
vitpeppar
svartvinbärsgelé
 
Skala potatisen, skär i små bitar. Koka med lite salt.
Smält smöret till såsen, låt det fräsa och tillsätt vetemjöl. Tillsätt alla andra ingredienser, låt koka upp och ställ åt sidan.
Blanda grädde med potatismjöl och ströbröd och låt svälla i 10 minuter.
Häll av vattnet från potatisen och låt stå med lock på.
Gör persiljesmöret, blanda smör med persilja, pressad vitlök och finhackad scharlottenlök. Låt stå kallt.
Blanda ner köttfärs och äggen i ströbrödsblandningen. Finhacka lök och tillsätt.
Forma runda små bollar av färsen och platta ut dem i handflatan. Lägg en bit persiljesmör på varje och rulla ihop. Täta ordentligt.
Använd en elvisp till potatisen, tillsätt mjölk och kryddor.
Stek järparna tills de fått en fin färg. Värm samtidigt såsen.
 


Kommentarer
FredrikT

Såg riktigt gott ut, blev jag ju hungrig!

2014-01-21 @ 21:47:35
URL: http://fredrikthelin.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback