Tre små kakor
Idag är det dags för kalas och därför fick jag stå i någon/några timmar och baka igår. Tur att jag hade Louise, tiden gick mycket snabbare för att hon hjälpte till! Och så goda de blev dessutom, mums. Jag har lite kvar att förbereda, gubben ska väckas och vi ska äta en god frukost innan vi sätter igång här hemma. Färska frallor med massa grönsaker, ägg och te.



Kladdmuffins
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).
Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.
Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i bakformarna.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.
Låt dem svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.
Chocolate chip cookies
250g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)
(vill du göra ljusa cookies så tar du bara bort kakaon)
Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen.Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.
Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dem till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Ju längre du låter dom bli kalla destå krispigare och sega blir dem.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.
Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dem till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Ju längre du låter dom bli kalla destå krispigare och sega blir dem.
Jordgubbskaka
5 dl jordgubbar
Smält smöret och låt svalna.
Ta fram en rund form och smörj och bröa den.
Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.
Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
Vispa ägg och strösocker till en ljus pösig smet. Använd gärna elvisp.
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.
Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.
Låt svalna under bakhandduk.


Kommentarer
Jennifer
Ser riktigt gott ut! :)
Filippa
Vilken inspirerande blogg du har!
Linda Lövberg Hjären
Åh nu blev jag sugen på att baka! :) Men vet inte om jag har allt hemma :) haha! :D
Tilde
Åh så gott! Blev sugen på att baka nu! :)
Alice - bilderbyalice
mm låter gött!
Elin Eriksson
Gud så sugen man blev!
basebollivet.blogg.se
Mums mums mums. Skicka över några till mig. Kakor skulle sitta fint.
Svar:
Ida Nilsson
Louise - Elsalouise.blogg.se
Söt blogg du har :)
Vad har du gjort idag?^^
Fotograf Malin Sundin
mums!
Julia
åh så gott:D!
Emma
Vad duktig du är Ida!! Du pysslar alltid med massa gott i ditt kök :-)
Svar:
Ida Nilsson
Elaine
Gud vad gott det ser ut!
Adèle
ge mig
mathilda
de där såg riktigt gott ut :D
Michaela
Åh så mumsiga de sur ut!
svar: Det vart riktigt gott :)
Trackback