LCHF Ost- & broccolisoppa

Påskhelgen har bjudit på många läckerheter. Vi har umgåtts med våra familjer, med oss i vår egen lilla familj, med vänner och andra fina människor. Vi har ätit och druckit gott (lite föör gott....) och njutit av det fina vädret. Idag var det i alla fall dags att skärpa sig med maten igen, känns faktiskt riktigt skönt! Dessutom var soppan riktigt god! Receptet till frökexen hittar ni här!


 
Ost- & broccolisoppa
 
1 stor broccoli
1 gul lök
2 dl turkisk yoghurt
2,5 dl grädde
2 tärningar grönsaksbuljong
200 g philadelphiaost
2 tsk sambal oelek
 
Dela broccolin i små, små buketter och koka i lättsaltat vatten. Lägg dem sedan i ett durkslag.
Hacka lök och fräs med smör i en gryta.
Blanda grädde, yoghurt, philadelphiaost, buljong och sambal oeak. Häll det sedan i kastrullen.
Lägg i broccolin och låt sjuda några minuter.
 

Elegant dance

Let's dance och god mat - fin kväll! Ibland kan enkelt vara gott, idag var ett bra exempel på det. Dessutom kan det väl knappast bli bättre med Maria Montazami på tvn. Hon är ju verkligen helt underbar, kvinnan! Marinaden till dagens fläskfilé hittar ni här!
 
 

Jag fryser ihjäl

Gud så kallt det är ute idag! Våren ska ju vara på väg, det är inte meningen att det ska vara runt nollgradigt nu.  Igår kunde jag sitta ute på balkongen i lä och linne. Idag åker vinterjackan på, på exakt samma ställe. Vintern har seriöst aldrig varit såhär lång, jag blir galen snart!
 
Vi har varit ute nog för idag, usch. Nu har vi krypit ner i soffan under filtar och myser. Kvällen igår var ungefär likadan, då jag och Louise åkte och köpte massvis med mat som vi tryckte i oss. Vaknade till och med proppmätt under natten och mådde illa. Bra film tittade vi på också, den bättre på ett bra tag faktiskt :)
 
 

Fixardag

Såhär har min dag sett ut idag. Det där med att flytta kommer gå hur bra som helst, ser man bara fram emot någonting så :) Lite saker ska säljas här hemifrån därav lite plock. Skönt att få smygstarta litegrann! Snart kommer Louise så vi kan åka iväg och köpa god mat för ikväll!
 
 

LCHF Torsk i chilisås

Vi är ganska dåliga på att äta fisk i denna familjen. Lax går bra, möjligen panerad fisk eller någon rökt fisk. Men annars, nja. Det här receptet var faktiskt helt okej. Chilin passar torsken fint, något jag ställde mig lite skeptiskt till innan jag provade.
 
 
Torsk i chilisås
 
800 gr fryst torskfilé
vitpeppar
salt
1 röd paprika
2 scharlottenlökar
1 krm Chilipulver
Chili explosion
1 dl Chilisås
2 dl Creme Fraiche
2 dl Grädde
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Innan fisken är helt tinad, lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt och vitpeppar.
Ställ in i ugnen.
Finhacka lök och paprika snabbt.
Fräs mjukt i smör i en kastrull.
Tillsätt chilipulver och chilisås och blanda väl.
Tillsätt Creme Fraiche och grädde, låt puttra en kort stund.
Ta ut fisken och häll över såsen och ställ tillbaka i ugnen i ca 15 min eller tills fisken är färdig.
 

Fina onsdag!

Vilken bra dag jag har haft idag! Det kändes kanske lite mer katastrofalt när jag fick reda på att jag var tvungen att vara i skolan vid 7.30. Vet inte ens om det hänt förut! Men vår redovisning gick bra, ooooch *trumvirvel*... Nu är det bara examensarbetet kvar på vår 3.5 år långa utbildning. Jag är glad och lättad men samtidigt nervös och rädd. Ett examensarbete är liksom ingenting att leka med.
 
Efteråt åkte jag i alla fall till Ida och William. Vi busade och pratade massvis och promenerade på strandpromenaden. Jag verkligen älskar Ulricehamn! Det är jättemysigt både sommar och vintertid. Megaglad över att det kommer ligga närmare oss än Borås när vi flyttar :)
 
 
 

LCHF Köttfärslimpa med champinjonsås

Middag till halv åtta hos mig och jordgubbar till träningsmatchen mellan Slovakien och Sverige. En toppenkväll med andra ord! :)
 
 
LCHF Köttfärslimpa med champinjonsås
 
Limpa
500 g blandfärs
1 gul lök
1 dl Vispgrädde
1 dl pofiber
2 msk kalvfond
vitpeppar
pepparmix
salt
chili-explosion
 
Sås
3 st Schalottenlökar
ca 250 g färska champinjoner
5 dl grädde
1 dl vispgrädde
1 svampbuljongtärning
kalvfond
salt
peparmix
chili-explosion
soja eller annan färgsättning
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Limpa: Häll grädde, fonden, kryddorna och pofiber i en skål. Blanda och låt det stå och svälla. Riv Löken på den finaste sidan av ett rivjärn. Blanda ner i skålen och tillsätt färsen.
Lägg köttfärsblandningen på en smord ugnsform och forma den till en limpa. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.
Sås: Hacka schalottenlökarna fint och skiva champinjonerna. Stek i smör och tillsätt grädde, vispgrädde och buljong.  Smaka av med kryddor, fond och tillsätt valfri mängd färgsättning.
 

Balkongsnack

Vid den här tiden förra året hade jag mängder med blommor i matchande färger på balkongen, det var varmt och skönt. Senare under sommaren lade vi dit hemmasnickrat bedårande fint trägolv. Jag handlade blommor för dryga 700 kronor, satte dit några ljuslyktor, köpte tyg och filtar och gjorde riktig mysfaktor.
Men inte i år. Istället har balkongen pryds med totalt vissna sommarblommorna från förra året. Att vi har köpt hus med inflyttning om dryga två månader, gör naturligtvis inte balkongen mer rättvis. Jag vill hellre se mig omkring efter stora fina krukor att pryda framsidan med, träbaljor med blommor i på baksidan eller fina hyllor att kunna ha massa krukor med egenodlade kryddor och annat på.
 
Idag bestämde jag mig ändå för att åka med Ann-Sofie till det nyöppnade Plantagen och titta efter någon vårblomma i alla fall som får vara mysfaktorn på bordet denna vår tills vi flyttar till huset. En balkong med blommor gör ju enorm skillnad. Men istället för en nota på 700 kr hamnade det på 15 kronor. Fint. Dessutom fick jag inviga mina nya trädgårdshandskar och trädgårdsspade som jag köpte igår när jag och Ann-Sofie för första gången besökte nyöppnade Jula.
 
 
 

Inte som väntat

Idag började jag sent och hade tänkt ligga i sängen till kl 11 även om jag vaknade 7 och inte kunde somna om. Det ändrades ganska drastiskt när en möjligen kommande hyresgäst ville titta på vår lägenhet. Det var bara att slänga sig upp, ta på sig, diska, damma, dammsuga, städa toaletten och så vidare. Fort som attan! Tur att vi inte har något smutsigt hem i övrigt kan jag säga, annars hade jag aldrig hunnit med det. Det blir inte alltid som man tänkt sig så att säga :)
 
 

LCHF- Pizza

Ikväll har vi myst med ett glas vitt och hemmagjord pizza. Ett perfekt slut på en fullspäckad och superbra helg!
Vi kikar också på Masskrocken på Tranarpsbron, en dokumentär om den enorma masskrock som inträffade 15 januari i år. Väldigt intressant, men samtidigt fruktansvärt sorgligt för alla de drabbade. Jag har sagt det tusen gånger och säger det igen, man ska vara otroligt rädd och uppskatta alla de bra människor som finns omkring sig!
 
 
LCHF- Pizza
 
120 g cream cheese
4 ägg
1,8 dl grädde
5½ dl riven ost (först ½ dl sedan 5 dl)
1 matsked grekisk salladskrydda

Tomatsås
½ burk krossade tomater
oregano
pizzakrydda
1 grönsaksbuljongstärning
 
Exempel på topping
Ost, skinka, majs, oliver, lök, zuccini, soltorkade tomater, färska tomater, pizzakrydda.
 
Sätt ugnen 175 grader.
Klä en långpanna med papper.
Vispa ihop cream cheese, och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och ½ dl av osten, vispa ordentligt.
Blanda sedan i resten av osten.
Häll allt på den papperklädda plåten, och bred ut till en jämn botten.
Grädda i 175 grader i 25-30 min tills den blir gyllenbrun.
Under tiden, koka ihop tomatsåsen, låt svalna. Förbered toppingen.
Läger på tomatsåsen och toppingen. Ställ in pizzan i ugnen på 200 grader tills osten smält.
 

Söndag!

Det vore synd att säga att jag är glad över att vakna tidigt vareviga morgon. Jag blir rastlös till tusen! Det brukar bli såhär mot våren, antar att det är för att det börjar bli ljusare ute. Men det klagar jag absolut inte över :)
 
Vi har hunnit med att göra lite nytta på förmiddagen, målat lite framtida möbler och annat. Ni får nog hålla er fram tills vi flyttar in i huset tror jag ;) Jag och Jusse hann även åka en sväng till den årliga hem- och trädgårdsmässan. Naturligtvis glömde jag kameran hemma..
 
Solen har lyst på oss hela helgen, synd att det ska envisas med att blåsa så att man fryser ihjäl! Vi stannar istället inne och sätter på en söndagsfilm innan det är dags att börja med maten :)
 
 

De där stunderna

I flera timmar idag har jag och min man suttit och spelat sällskapsspel tillsammans. Utan telefoner och andra distraherande objekt. Bara njuta av varandra, skratta och dricka te. Hur ofta är det man gör det egentligen, väldigt väldigt sällan skulle jag säga. Mer sådana dagar, tack!
 
Nu är det snart dags för att klä om och åka en sväng till fina tjejer och mysa lite!
 
 

Lördagsmorgon

Jag har nog blivit en riktig gamling på senare dar. Vaknade klockan sju imorse helt klarvaken. Ändå blev det en sen kväll igår. Vi spenderade många timmar i vårt framtida lilla samhälle, tillsammans med många andra och firade en vän som fyllt år. Vi åkte förbi vårt fina hus och fick njuta lite av tanken på att vi kommer bo där om några månader. Vi längtar så tills det är dags!
 
Solen lyser, mina fina Grattis-till-jobbet-blommor har slagit ut och jag funderar på vad dagen har att erbjuda. Kvällen är redan spikad, jag ska iväg och äta god mat och mysa med fina tjejer!
 
 

LCHF - Kycklinggratäng med Bleu Cheese

 
Kycklinggratäng med Bleu Cheese
 
4 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paket bacon
1 burk Creme Bonjour Bleu
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 dl riven ost
salt
peppar
grillkrydda
 
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva kycklingen och bryn, krydda. Lägg i en ugnsform.
Knaperstek bacon i mindre bitar.
Skiva purjon och stek mjuk i resten av smöret. blanda med baconet och fördela på kycklingen.
Rör ihop grädde, creme fraiche och mjukost. Salta och peppra.
Häll över kycklingen och strö över osten.
Gratinera i 20-25 minuter.
 

 

Iiiiihhh! :D

Det här är heeeelt sjukt! Den sista veckan har verkligen varit den största toppen på väldigt länge, kanske den högsta toppen i mitt liv! I lördags skrev vi kontrakt på vårt drömhus (huset kan ni se här), och idag fick jag beskedet att jag fick jobbet jag var på anställningsintervju på i måndags! Helt underbart verkligen!! Jag fick själv välja när jag börjar, och pga flytt och annat valde jag att börja 10 juni. Flytten går den 3:de, examen 5:te, Bugrun 6:te-9:de och jobbstart den 10. Life goes forward så att säga!
 
Ida har varit hos mig i flera timmar, pratat och delat en himla massa känslor. När hon åkte kom Jennipher istället och ringde på dörren med blommor till mig! Ryktet sprider sig snabbt! Jag har sagt det hundra gånger och jag säger det igen. Jag har världens finaste vänner, i vått och torrt! ♥
 
 

LCHF- Hamburgare med coleslaw och vitlök

Att leva med lchf ensam i ett hushåll har både för-och nackdelar. Den största nackdelen är att man ibland får laga dubbelt eller att ändra vissa delar i menyn till sin sambo. Tur jag tycker om att laga mat :) Efter middagen idag stinker vi verkligen vitlök båda två. haha.
 

LCHF - Hamburgare med coleslaw och vitlök

500g blandfärs
Svartpeppar
Vitpeppar
Chili explosion
Salt

Coleslaw
2 dl riven vitkål
2 dl riven morot
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
½ tsk senap
salt
svartpeppar

Vitlöksdressing
2 msk majonnäs
4 msk crème fraiche
2 klyftor pressad vitlök
2 krm timjan

Blanda ihop ingredienserna till hamburgaren, forma till hamburgare och stek ett par minuter på vardera sida i stekpanna.
Blanda samman ingredienserna till coleslawen och smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda samman ingredienserna till vitlöksdressingen och smaka av.
Lägg hamburgaren i salladsblad med lägg på burgaren sedan en ostskiva, lite dressing och avsluta med cole slaw och ett till salladsblad.
 

Det där GeKås

En dag som skulle behövts för "måsten" byttes ut mot en dag i Ullared och GeKås tillsammans med Ann-Sofie. Ibland får man ställa upp och vara en lite extra bra vän :) Kan inte påstå att pengarna flödar när man precis köpt hus, men GeKås är ändå GeKås och kommer alltid att vara - även om det är roligare att kunna spendera betydligt mer pengar än vad jag gjorde idag ;) Min tid kommer den med, vi har massvis med roligt att köpa till huset om någon månad!
 
 

LCHF fläskpannkaka

Jag gör ju alla mina recept med LCHF-inspiration, men pga nya fina personer som tittar in här som inte vet om det kommer jag skriva LCHF före varje recept. Och för er som inte äter enligt LCHF-metoden, det skadar inte att testa nya recept. Så prova, ni kommer bli positivt överraskade över hur bra man klarar sig utan massa onyttigheter :)
 
 
Fläskpannkaka
 
2 paket bacon
150 g riven ost
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
250 g keso
Svartpeppar
Salt

Strimla bacon och stek knaprigt. Lägg baconet i en smord ugnsform och strö den rivna osten ovanpå. Blanda ägg, grädde, keso och kryddor. Häll det ovanpå baconet och osten. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.
 

Banoffie pie

I slutet på förra veckan bakade jag åt mina kollegor, som ett litet avsked. Tyckte faktiskt det var ledsamt att behöva åka tillbaka till skolan och lämna förskolan. Tur att jag har vänner på plats! Men första dagen i skolan har ändå varit jobbig. Det är inte enkelt att ställa om sig från sex veckors praktik till att återigen sätta sig bakom skolbänken och lyssna på föreläsningarna. Och diskutera. Och lyssna ännu mer. Puuh, tur examensarbetet närmar sig!
 
 
Banoffie pie
 
1 pkt digestivekex (400g)
160 g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
3 dl grädde
mörk choklad
2 bananer
 
Smula sönder digestivekexen. Smält smöret och blanda det med digestivesmulorna.
Tryck ut smulorna i en form och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Smeta ut burken med karamelliserad mjölk över digestivepajdegen.
Skiva bananen och lägg ett lager banan öve lagret med "kola".
Vispa grädden och bred ut den öer bananerna.
Riv lite mörk choklad över.
 

Köttfärsfyllda paprikor med kantareller

Idag blev det en sen middag. Söndagarna kan lätt bli så med allt som ska hinnas med på helgen! Eftermiddag och kväll har spenderats hos Kicki, Freddy och Casper. Vi har pratat hus, husköp och renovering, druckit te och allt annat man gör när man inte setts på ett bra tag. Och här tar inte söndagen slut för den delen heller. Tycker att de lediga dagarna springer iväg vareviga vecka, hade varit underbart om helgdagarna adderades med en dag!
 
 
Köttfärsfyllda paprikor med kantareller
 
4 röda paprikor
500 g köttfärs
1 gul lök
Förvällda kantareller
1 Svampbuljong
½ dl chilisås
Paprikapulver
Chili explosion
Salt och Peppar
Smakrik ost
Oregano
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Bryn köttfärsen. Tillsätt hackad lök och kantareller.
Smula ner buljongen, häll i chilisås och krydda.
Gröp ur paprikan, tillsätt köttfärsen och toppa med ost. Strö över oregano.
Gratinera i ugnen tills osten fått färg.


Invägning och fusk

Igår var en riktig fuskardag när det gällde maten. Det var en lång dag och när man inte är hemma är det svårt att sköta maten ordentligt.
 
Vi var och skrev på pappren till vårt vackra hus igår. Vi fick träffa de tidigare ägarna och de verkade mysiga. Deras sätt att beskriva villaområdet runtomkring verkar mer än bra! Jag mådde sjukt illa under tiden vi gick igenom alla papper, jag var jättenervös och vaknade redan vid sju på morgonen. Men allt smidigt och vi gick efteråt för att prata och fika hos Ida, Andreas och William.
 
Vi fuskade ordentligt med att åka till Max eftersom min nervositet släppt och jag var hungrig så magen skrek. Vid expresskassan gick det inte att beställa en low carb hamburgare, så det fick bli en GI-hamburgare med sallad och loka. Kvällen spenderades dessutom på bowlingbanan med Ann-Sofie och Daniel, och slutade med thaibuffé. Jag får ta den dagen som en "firardag" till att vi köpt hus. Då känns det lite mer okej! ;) meeen, det blir ett tag till nästa gång. Vore onödigt att säga att min IBS-mage är okej idag..
 
Resultat:
- 1.0 kg
 
Totalt på två veckor:
- 4.1 kg
 
 

Vi är husägare!!

Åhh, vi är så glada! Äntligen har vi hittat vårat hus som vi blev kära i från första ögonkastet, som det inte fanns några större tvivel på att lägga ett bud på. Ett bud som vi dessutom vann med direkt! Det är svårt att beskriva sin glädje, men den är stor och en enorm längtan finns över att flytta dit nu. Vad vi förstått det som sker inflyttning redan om knappt två månader, men vi får veta mer idag när vi ska skriva papper. Wiiieeee!!
 
 I sommar kommer vi kunna följa solens strålar hela dagen. Med altan på framsidan med morgonsol, balkong på gaveln med förmiddagssol och altan på baksidan med eftermiddags/kvällssol. Heeelt underbart!
 
Här får ni ett tjuvkik!
 
http://media.fastighetsbyran.se/8797747.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797734.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797737.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797739.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797736.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797716.jpghttp://media.fastighetsbyran.se/8797748.jpg?Bredd=715
 

Kyckling med bambuskott

Det har blivit mycket recept på bloggen det senaste, det är jag väl medveten om ska ni veta :) Det har varit mycket i livet nu det senaste helt enkelt och jag har inte haft tid att uppdatera er som vanligt. Men nu är det dags att komma igen igen som vanligt :)
 
Häromdagen lagade jag något som jag själv fick göra så likt lchf som möjligt. Att förvandla andra recept till att bli lchf-inspirerande är viktigt, världen har liksom ändar på lchf-recept.. Det blev ett par matlådor till frysen också, perfekt!
 
 
Kyckling med bambuskott
 
0.5 dl matolja
0.5 dl soja
2 tsk ingefära
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
 
3 stora kycklingfiléer
2 st gula lökar
ca 300 g champinjoner
1 röd paprika
1 st köttbuljong
1dl vatten
2 dl grädde
2 st à ca 225 g, avrunnen vikt 140 g konservburk bambuskottsalt
svartpeppar
chili-explosion
 
Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke.
Skär köttet i mindre bitar eller strimlor.
Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp ca 1 timme
 
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja.
Skär champinjoner, lök i klyftor och paprika i strimlor.
Bryn kycklingen, tillsätt även marinaden. Tillsätt de skurna grönsakerna.
Smula över buljongtärning och häll på vatten och grädde.
Låt koka upp och koka ca 5 minuter.
Tillsätt bambuskotten. Rör om och smaka av med kryddorna.
 

Frökex

Igår innan vi åkte iväg till några kompisar för att fira en vän som fyllde år, bakade jag frökex som stått och dragit sig i kylen i ett dygn. Fick provsmaka dem först imorse och de var riktigt goda med smör och ost på! Det får bli mina mellanmål framöver, så gott och nyttigt :)
 
 
Frökex
 
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor (rostade)
4 dl vatten
salt
 
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagsvis över natten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.
Grädda i 125°c i ugnen en timme.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme.
Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.
Ta ut och bryt i valfria stora bitar.
 

Korvgryta

Idag slängde jag ihop en superenkel korvgryta. Jag hittade kabanoss och chorizo i affären igår med 90 resp. 95% kötthalt, helt okej! Med en sambo som hatar "skinn" fick jag göra en extra korvgryta till honom med 1 kabanoss och resten grillkorv istället. Kokade rigatoni till honom och broccoli till oss båda. En helt perfekt rätt mitt i veckan, starkt och gott! :)
 
 
Korvgryta
 
3 st kabanoss
2 st chorizo (gärna smaksatt)
1 medelstor lök
6 färska champinjoner
1 röd paprika
1 paket krossade tomater basilika kryddad
2 dl creme fraiche chili paprika
1-2 dl vispgrädde
 
Skiva lök , champinjoner och paprika. Stek det mjukt. 
Skiva korv och stek tillsammans med det andra.
Häll över krossade tomater, creme fraiche och vispgrädde
Låt grytan puttra på svag värme några minuter.
 

LCHF Frallor med pumpakärnor

Att baka lchf- eller glutenfritt bröd är långt ifrån på samma sätt som att baka vanligt bröd. De blir inte lika fluffiga, de blir mindre och färre och dessutom är det bra mycket dyrare. 1 kg vetemjöl kostar strax under en tia, i jämförelse med 300 gram mandelmjöl som kostar runt dryga 35 kronor. Det blir ju såklart en stor skillnad på priset. Dessutom krävs det ju lite andra ingredienser som är glutenfria och det vill säga dyrare än "vanliga" alternativ.
 
Om man väl bestämt sig för att äta enligt lchf och göra det till en del av sin vardag är det ingen idé att försöka leva på att äta samma gamla frukost vareviga dag, det förstår ju varje själ. Jag älskar verkligen bröd med smör och ost, och även om jag numera är lchf:are är det självklart att jag ska kunna äta det ändå. Därför är det underbart att det faktiskt GÅR att baka bröd som man får äta och som dessutom är gott! Det är inte meningen att lchf ska vara någon slags kur utan en livsstil, och där ingår ju såklart inte att försökta motstå precis ALLT som man älskar. Det gäller att kunna hitta alternativ och gå halva vägen hit eller dit.
 
 
LCHF Frallor med pumpakärnor
 
2 ägg
50 g smör
2 dl fet yoghurt.
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
Pumpakärnor
 
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ihop ägg, smör, yoghurt, salt och bakpulver. Blanda resten av ingredienserna (förutom pumpakärnor) och rör ner i smeten. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Rulla 6 st bollar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över vallmofrön. Grädda i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.
 

Fetabiffar med champinjonsås och tomat i sweetchili

Kände mig lite rastlös efter jobbet idag och eftersom jag slutade strax innan 14 så åkte jag iväg till maxi för att veckohandla. Sedan hände allt i ett, telefonsamtal efter telefonsamtal, besök, diverse storstädning i alla köksskåp, diskning, dammsugning, bakning och matlagning. Nu har jag fått sätta rumpan i soffan för första gången idag. Tycker om dagar då jag får mycket gjort :)
 
Idag blev det köttfärsbiffar till middag. Gott, snabbt och enkelt att tillaga!
 
 
Fetabiffar med champinjonsås och tomat i sweetchili
 
Biffar
500 g köttfärs
120 g fetaost
1 ägg
1 dl vispgrädde
Några kvistar persilja
Lite oregano
Salt
Svartpeppar
Chili explosion
 
Champinjonsås
250 g champinjoner
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk soja
Salt
Svartpeppar
Citronpeppar
Chili explosion
 
Tomat i sweetchili
2 tomater
1 dl matyoghurt
1msk sweet chili-sås
 
Biffar
Smula fetaost med en gaffel.
Blanda fetaost, kött, ägg, grädde och kryddor i en bunke.
Forma till 4 stora biffar och stek i smör i några minuter på båda sidorna tills de är färdiga.
 
Champinjonsås
Skölj och hacka champinjonerna i skivor och löken i klyftor.
Stek i smör tills de fått en vacker färg. Häll i en nypa salt och nymalen peppar.
Häll sedan crème fraiche, vispgrädde, tomatpuré, soja och rör om. Låt puttra några minuter.
 
Tomat i sweetchili
Blanda matyoghurten med sweet-chili-såsen
Hacka tomaterna och blanda ner i yoghurtröran.
 

Ugnsbakad lax med citrus

Idag blev det ingen slavisk LCHF-middag. Det är okej att äta morötter men inte för mycket och för ofta. Kan inte påstå att jag äter morötter speciellt ofta även om jag tycker om det, så jag gör det med gott samvete idag :)
 
 
Ugnsbakad lax med citrus
 
4 portionsbitar lax
4 morötter
1 purjolök
Oregano
Salt
Citronpeppar
1 lime
1 citron/citronarom
2 dl creme fraiche
1-2 msk sweet chilisås
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med salt och citronpeppar.
Skala och skär morötterna tunt tunt.
Skär purjolök i cm tjocka skivor.
Lägg i formen runtom laxen.
Skär itu citron och lime och pressa över laxen och gönsakerna.
Krydda grönsakerna sparsamt med oregano.
In i ugnen i 15 minuter.
Blanda creme fraiche med sweet chilisås och låt stå kallt till servering.

Mysstund

Idag är det ju söndag och det är ju min "ta hand om mig själv dag". Så himla underbart att njuta av ensamheten och riktigt kunna rå om sig själv till hundra procent. Eftersom jag använde en mjukgörande ansiktsmask sist, använde jag en djuprengörande idag med granatäpple och passionsfrukt medan jag låg
 
badet. Jäklar vad den satte sig alltså, det var knappt att jag fick bort den för att den satte sig i hårfästet. Note till mig själv att sätta upp håret ordentligt nästa gång ;)
 
Fixade naglarna till första delen av Fjällbackamorden också, första gången jag ser det och jag tyckte om den! Får se till att fixa de andra också så jag kan fortsätta kika :)
 
 

It is moving forward

Godmorgon på er!
Solen skiner in genom fönstren, jag njuter. Ute ska det tydligen vara storm, så jag får njuta här på insidan istället! En superstart på morgonen med mina nybakta bröd och chaite. Oj vad jag längtat efter bröd trots att det bara gått en vecka utan! Idag var det också invägning för min del, har bestämt mig för att göra det på söndagarna.
 
Resultat
-3.1 kg
 
Efter en vecka kan jag inte vara mer än nöjd! Dessutom en vecka helt utan träning eftersom min kropp reagerade på omställningen med mat och jag kände mig inte trygg med att ge mig ut ensam. På onsdag startar jag med simning i alla fall, ska bli skönt att komma igång!
 

 
Gårdagen spenderades hos min svägerska och familj, vi åt gott och myste framför melodifestivalen. Överallt pratas det om gårdagens melodifestival, så välkommen hit. Här skippar vi det och får lite lugn och ro.
En trevlig kväll helt enkelt!
 
 

LCHF-bröd

När jag och Louise satt och åt lunch på Tant Grön idag kände jag en stor längtan efter bröd till min lchf-tallrik. Varför har de inte det till salladen, lika väl som de har det till vilken annan sallad som helst? När jag kom hem satte jag igång och bakade bröd, knappa tjugo minuter tog det. Helt perfekt! De blev dock väldigt små, så istället för åtta bröd kommer jag göra ett mindre antal nästa gång, alternativt göra dubbel sats och göra i en brödform. Men ett litet bröd är helt okej som tilltugg till sallad, till äggfrukosten eller liknande.
 
Det luktar ljuvligt här hemma nu, jag hoppas de är lika goda att äta som de luktar!
 
 
 
LCHF-bröd
 
100 g mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk naturell fet yoghurt
2 ägg
 
Värm upp ugnen till 200 grader.
Bland alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop ägg och yoghurt i en annan större skål.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
Lägg åtta klickar av smeten glest på ett bakplåtspapper.
Grädda i cirka 15 minuter.
Ta ut plåten och låt bröden svalna under en kökshandduk.
 

Tacotime every night

Dagarna springer iväg, idag är det redan lördag och helgen har bara börjat! Jag försökte uppdatera er igår men bilderna ville inte publiceras?
 
I vilket fall spenderades gårdagen hos några vänner, vi åt den berömda tacosen och myste! Dock blir det lite skillnad när vi blir hembjudna till dem för tacos eftersom de äter quornfärs istället för köttfärs, gott med förändring ibland :)


 

What is okey?

Vilket underbart väder dagen har bjudit på! Vi har varit ute hela dagen med barnen och när jag kom hem satte jag mig på en stekhet balkong en timme. Underbart att också kunna ha öppet balkongdörren och vändra ut lägenheten utan att det blir svinkallt inomhus!
 
Jag har också varit iväg och hämtat en inspirationskokbok och blev bjuden på tacos. Det kommer bli mycket tacos i veckan, men vad gör det? Känns skönt att vara mätt nu när min sambo sitter två decimeter ifrån och äter en Burgerking-meny.. Livet är fullt av utmaningar, som jag märker av är så oerhört många. Många frestelser som jag aldrig tänkt förut att jag faktiskt fallit för. Men jag tänker inte falla, jag tänker aldrig falla igen. Dagen jag tycker det är okej att prova kommer säkert att komma, men det är något jag får ställa mig till då.
 
 

Gratinerad broccoli

Det är inte alltid roligt att äta "samma gamla sallad" nästintill varje dag, även om jag faktiskt inte har något emot det smakmässigt. Idag gjorde jag därför gratinerad broccoli till köttbullarna. Broccoli är väldigt nyttigt och dessutom supergott!
 
Receptet till köttbullarna har ni i kategorin med köttfärs :)

 
Gratinerad broccoli
 
800 g broccoli
Svartpeppar
2 msk smör
2 äggulor
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka broccolin halvmjuk i saltat vatten. Blanda äggulor, svartpeppar, smör, mjölk i en kastrull och låt osten smälta på svag värme, rör om.
Lägg broccolin i en smörad ugnssäker form och häll såsen över. Gratinera i ugnen i ca 12 min.
 

Things are going well now

Idag har vädret inte varit på vår sida, bara några plusgrader. De som hade lovat oss 16 grader i veckan? I vilket fall som helst har denna veckan sprungit iväg och imorgon är det redan torsdag. Sedan är det bara en vecka kvar på VFUn och det är bara någon vecka kvar till examensarbetet ska skrivas.
 
Denna första vecka med den "nya" maten, frukosten och mellanmålen har gått bra. Dock har jag nästintill blivit tokig av sockersug! Det blir ju inte direkt bättre av att de har ballerina, arraxbollar och annat gott på bordet på rasten. Men det är inte konstigt att jag har sockersug heller med tanke på att jag inte haft full koll på vad jag ätit förut och mitt blodsocker har antagligen sprungit iväg. Men jag försöker och har inte ätit godis eller något annat extra utöver det jag ska äta, på 3 dagar. Det går framåt och inte bakåt i alla fall :)
 
 

Tacogratäng och finbesök

Idag har dagen rullat på en en himla fart! Praktik, shoppande, promenad och matlagning. Dessutom kom min fina Jennipher (och Ozzie såklart) hit från Göteborg för att spontanträffa mig idag. I like! Hon ska även sova över tills imorgonbitti, jättemysigt! Det blir inte att man ses så ofta man skulle önska när man bor runt 8 mil ifrån varandra. Men man får försöka så gott det går!
 
Idag blev det tacogratäng hos oss, vi var hungriga som djur här och nästintill kastade i oss maten. Mitt eget recept är faktiskt den godaste tacogratäng som finns!
 
 
Tacogratäng
 
500g blandfärs
1 påse med tacokrydda
1 förpackning körsbärstomater
10 st feferoni
1 röd lök
1 burk majs
2 dl creme fraiche
1 förpackning philadelphiaost
2 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek köttfärsen, blanda i tacokrydda.
Smörj en ugnssäker form, lägg i köttfärsen.
Dela körsbärstomater på fyra, feferoni i strimlor och hacka lök. Blanda. Tillsätt majs, creme fraiche och philadelphia. Blanda.
Häll blandningen över köttfärsen och strö på osten.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg.
 

Kycklinggratäng

Idag började det, min lättare LCHF-resa. Det har hittills gått förvånandsvärt bra! Kanske också för att jag har haft en bra dag, både på praktiken, gått en härlig promenad och haft sällskap av bästa Jusse. Lite handling och matlagning har ju självklart också hunnits med. Idag blev det en god kycklinggratäng som tyvärr inte gör sig lika bra på bild som den är god.
 
Lite efterrätt blir det idag med, jordgubbar! Känns som man gör vad som helst för att denna extremt långa vinter ska gå mot sitt slut!
 

 
Kycklinggratäng
 
Smör
700 g kycklinglårfilé
1 röd paprika
Salt
Peppar
Grillkrydda
Stark paprikakrydda
1 liten purjolök
1 stor vitlöksklyfta

Sås:
5 dl grädde
4 msk stark chilisås
1½ msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk sambal oelek
Salt

Topping:
½ dl hackad persilja
2 dl riven ost
 
Dela de större filéerna och bryn dem i smör. Krydda och ställ åt sidan.
Ansa och skölj purjon, skär i tunna ringar. Tärna paprikan och skiva vitlöken.
Fräs purjo, paprika och vitlök i smör utan att det tar färg.
Koka ihop grädde, chilisås, fond, sambal oelek och smaka av. Gör såsen så stark som du vill ha den.
Smörj en gratängform och bottna med purjo, paprika och vitlök.
Fördela filén, häll över såsen och toppa med persilja och riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen, 225º, i ca 20 minuter.
 
Alternativ: Servera med ris.
 

Söndagsmiddag

Idag blev det fläskytterfilé med persiljesmör, potatisgratäng, bearnaisesås och citronstekt sparris till middag. Inget speciellt alltså som det behövs något recept till. Jag som annars brukar ogilla "färdig" mat tyckte det var skönt att inte stå i köket till större delen av kvällen. Imorgon börjar ju lite av mitt nya liv tillsammans med LCHF-inspirerad mat. Jag hoppas att jag kommer minska i fettmassa i både kg och procent och jag hoppas också att ni följer med mig på den resan :)
 
 

My best friend.

Idag har jag haft en av de bättre dagarna på länge. Jag har varit och besökt världens finaste kille. Den hund som betytt mest för mig under hela mitt liv. Jag har mött många hundar i mina dagar, men det finns INGEN av dem som jag skulle bytt bort mot min underbara Turbo. Det kan låta som någonting alla säger om sina hundar, men vi har genomgått en resa som många inte har fått uppleva tillsammans. En helt underbar historia! Hur hans resa såg ut kan ni läsa här: http://idacnilssons.blogg.se/2012/november/mitt-livs-svaraste-beslut.html#comment
 
Jag var så lättad att han mådde bra. Att han kände igen mig och blev som tokig när jag steg in genom dörren. För visst är det så att man blir rädd att någon man själv älskar så djupt in i själen inte ska känna igen en efter några månader. Han somnade i mitt knä, likt så många gånger i hans liv. 
 
Jag kan själv bli faschinerad över hur mycket ett djur kan betyda för en, så många känslor. Men Turbo är speciell för mig på så många sätt. Han har drivit mig till vansinne, samtidigt som hans genomsnälla ögon, hans viftande svans och pussande gör att ilska har ersatts av skratt och leenden på en gång. Han kan ha varit min bästa vän. Och när jag fick träffa honom idag, så vet jag helt säkert. Han är det fortfarande.
 
 
 
Min finaste på farsdag 2011.
 
 

När nöjer vi oss?

Det är väl ganska ofta som man inte nöjer sig med en bra shoppingrunda? Efter att jag fick hem mitt superpaket igår ville jag naturligtvis åka till GeKås som jag varit sugen på nu i några veckor. Så blev det också under eftermiddagen. Det var inte alltför mycket folk som tur var, och vi hittade några fynd. Jag har under de senare åren verkligen tänkt att jag ska begränsa mig så mycket jag kan, speciellt vid heminredningen. Det gick vägen, bara några tusenlappar fattigare. Bra jobbat!  Vi passade även på att svänga förbi min fina mormor i Varberg på en fika eller två!

Ni får en sneakpeak :)

 

Love it!

Lördagen kunde inte börjat bättre! Var och hämtade ut ett paket i närbutiken och jag var så nöjd över innehållet! Dessutom köpte jag det på rea och 350 kr är ingenting för dessa läckerheter. Färgen på klänningen gör sig inte riktigt rättvis, men den kommer bli grymt snygg i sommar tillsammans med en brun kropp. Nu får våren komma faktiskt!
 

 

With my mum

Idag på förskolan sken solen. Snön håller på att smälta och vattenmassor bildas på gården. Vi har idag tagit bort vattenmassorna, hällt vattnet på snön på gräsmattan för att snabbare få våren att komma till oss. På barnens initiativ såklart :)
 
Denna kväll har bestått av mor&dotter-mys. Mamma kom hit ikväll och höll mig sällskap bland alla tända ljus. Vi har tittat på Letters to Juliet, vilken helt underbar film! Måste vara en ny favorit hos mig, sådan kärlek.. Både jag och mamma snyftade och grät genom en bra bit av filmen. Fantastisk! Vi har inte bara gråtit av fantastisk kärlek utan även av asgarv pga dumma tjejer som äter en hel pepparfrukt rakt upp och ner. Scrolla ner och kika, jag kan inte hålla mig för skratt bara jag tänker på det! Jag älskar att ha egentid med min mamma ♥