Rotfruktsgratäng

Förändra hur du vill, med dina rotfruktsfavoriter!
 
 
Rotfruktsgratäng
 
4 st potatisar
3 st morötter
1/2 rotselleri
2 st palsternackor
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar, timjan, rosmarin
1½ dl riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rotfrukterna och strimla/skär dem i bitar.
Förkoka rotfrukerna i 10 min.
Skala och hacka vitlöken och blanda sedan ihop det med rotfrukterna.
Blanda i 2 dl grädde och kryddor. Blanda väl och häll i en ugnssäker form.
Häll på resten av grädden och strö över osten.
Grädda långt ned i ugnen ca 25 min.
 

The new 2013

 
Detta året kommer bli bra. Jag avslutar mina 3½ år på högskolan med att skriva ett examensarbete med världens bästa Ann-Sofie. Jag tar examen och har en högskoleutbildning som jag kommer att ha nytta av hela mitt liv. Det är första sommaren på sex år som jag kommer att ha semester. Förhoppningsvis kommer jag att ha ett jobb att börja på i slutet av sommaren. Ett jobb som är en start på ett nytt liv. Inom ett halvår blir det bröllopstårar då en av mina bästa vänner gifter sig. Men vi börjar det nya året med att åka till Sälen.
 
Såklart finns det många andra småsaker som kommer infinna sig under året, som ni kommer ta del av här i bloggen såklart. Som mina nyårslöften till exempel. Jag har som de flesta andra alltid haft nyårslöften som jag aldrig kunnat hålla. Men i år blir det annorlunda. Det kommer ni att märka!

Undergång

Kanske är jag på väg att komma tillbaka till mitt gamla jag igen. Jag har mått illa dag som natt i ett dygn utan att kräkas. Trodde att jag åkt på magsjuka när jag vaknade fyra på morgonen igårnatt och fick hämta spann och allt. Usch. Men det blev bättre igår under dagen, även om jag bara fick i mig blåbärssoppa under dagen. 
 
Imorse var jag svinhungrig och fick äntligen i mig riktig mat. Hoppas på att denna dagen kommer bli bättre än gårdagen, på många sätt. Börjar i vilket fall dagen med att vakna vid 12.30 och njuter av Hundtricket.
 
 
 

To love my own family

Jag har haft en riktigt fin kväll hos mina föräldrar där jag har blivit bortskämd med god mat och bra filmer. Inte särskilt ofta som man får egentid med sina föräldrar när man är fyra syskon som slåss om uppmärksamheten. Dessutom är jag den äldsta och den enda som flyttat hemifrån så det är inte särskilt ofta jag kan umgås med mina föräldrar själv. Tycker om min fina familj, allihopa! ♥
 
Som om inte det vore nog, stod min bästa sambo och gjorde våfflor till oss när jag kom hem!
 



 

Day on the outside

Jag är svinkall, innifrån. Efter en lång dag både i stan och i stallet är jag som en isbit. Men jag som inte haft hästarna särskilt nära mig på flera år nu blev bara glad över att få mocka och fixa lite i stallet och med hästarna. Och att vara utomhus dör ingen av! Om man inte trillar på blankisen då vill säga, det är svinhalt överallt häromkring!
 

 

Color and shoes

Vad ger er energi, positiv energi när ni ska träna? Jag har alltid tyckt om att klä mig i mycket och starka färger både på gymmet och under promenader/joggingrundor. Jag ser mer fram mot ett gymbesök när jag har fina och färgstarka kläder på mig, jag känner mig fräschare och mer uppiggad.
 
Idag investerade jag i nya joggingskor som jag ska använda på gymmet och jag kommer inte ångra mig en sekund över mitt val! Väldigt sköna och megasnygga dessutom! Jag fick med mig mamma till gymmet idag, kändes som att skorna gav bra energi efter all julledighet. Inte tränat på en vecka nu under julen så det var skönt att komma igång igen! Behöver jag säga att jag ser fram emot att gå till gymmet imorgon?
 
 

Shopping

Det var faktiskt inte alltför mycket folk runt stan idag, tur var väl det! Det är aldrig roligt att gå runt och trängas en massa. Vi stannade på le crossiant för att äta deras goda flygande jakob och hinna sitta ner och prata lite. Fick köpt vad jag tänkt mig och Jonna fick föreställa min betjänt där ett tag. Eller väsk- och påshållare. Kan lätt bli så när jag är inne i min shoppingvärld!
 
 

Annandag jul

Varje år åker vi till min morfar på annandagen. Inte för att fira jul eller liknande, kanske mer fira ut den? Vi äter god mat som vi kvinnor har sett till att laga innan männen kommer hem från jakten. I år blev det fläskfilé i gorgonzolasås och potatisgratäng som jag tyvärr inte har receptet på till er. Men jag stod för efterrätten, som alltid är ett säkert kort och så otroligt god! Naturligtvis får ni ta del av det :) Vi brukar även ha sångstunder eftersom min ena brors assisteter är riktigt duktiga på alla typer av musik. En av dem spelar i band och brukar vara fullbokad på somrarna när hon inte jobbar.
 
Jag fick också en ring i guld av morfar idag, som är runt 60 år gammal och var min gammelfarmors. Jag fick även en ring för några veckor sedan när vi var hos honom på besök som var min morfars mormors och runt 100 år gammal. Den är så utsliten så det ingraverade knappt syns längre. Men jag har fått tillåtelse att förminska den så jag kan använda den i framtiden och föra vidare de båda i arv. Älskar dessa dagar om året!
 
  
 
 
 
 
 
 
Världens godaste efterrätt
 
100 g vit blockchoklad
2 dl creme fraiche
2 limefrukter
1 dl hallonsylt
2 passionsfrukter
 
Smält blockchoklad och blanda med créme fraiche. Häll chokladblandningen i 4 snygga glas.
Riv skalet från limefrukterna. Pressa sedan ur saften i en skål och blanda med hallonsylt.
Häll hallonsylten över hockladblandningen och strö över limeskalet.
Gröp ur kärnorna från passionsfrukten och och häll på toppen.
Låt stå i kyl i 2-3 timmar innan servering.
 

Candles

Igår lyste den så fint upp nästan hela vardagsrummet tills klockan blv två och det var dags att gå till sängs. En julklapp av min kära. När han sa att han hade köpt något i inredningsväg trodde jag seriöst att jag skulle få spader. Han gav sig in på en hard road så att säga. Men det visade sig vara ett lyckat köp som tur var! :) Funderar på att slipa bort lite färg på vissa ställen så den inte ser så blänkande ny ut, det kommer nog bli fint!
 
 

Saturday night

Min kväll har spenderats med min absolut äldsta vän framför Pretty woman med godis och popcorn. Hon har liksom lämnat mig litegrann för Skåne, men flyttar som tur är hem igen till sommaren! Annars har vi levt någon kilometer från varandra och varit vänner sedan vi gick i förskolan och var 3-4 år. Det ni! Nu ska det nanas, det är en dag imorgon också :)
 
 

Crêpes med köttfärs

 
Crêps med köttfärs
 
8 st
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2 msk flytande margarin

Fyllning:
400 g köttfärs
1 tsk salt
2 dl  crème fraiche, paprika chili
2 dl riven ost
 
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
Vispa i resterande mjölk, ägg, salt och margarin.
Grädda 8 pannkakor. 
Stek köttfärsen, rör i salt och crème fraiche.
Låt röran koka några minuter.
Bred ut köttfärsröran på pannkakorna och strö över osten.
Rulla ihop varje pannkaka och servera med sweet chilisås och kall mjölk.
 

Juldagsmorgon

Juldagen har hittills bjudit på en riktigt lång sovmorgon, härligt! Var tvungen att testa vår nya mixer och göra en smoothie som de flesta andra morgnar. Det ska bli så skönt att slippa använda handmixen så fort jag lagar mat och liknande. Det blev en mangosmoothie, vaniljté och mosat ägg till frukost, mums! Dessutom framför Ronja rövardotter som varje juldag. Tycker om den filmen jättemycket och funderar samtidigt över många händelser i den filmen som inte skulle vara okej att göra i dagens filmer. Konstigt då att Astrid Lindgrens filmer är de mysigaste filmerna som finns både enligt vuxna och barn. Jag tycker de alla baseras på ren kärlek!
 
 

Julafton 2012

Vi har haft en underbar julafton idag, fått umgås med alla som vi älskar från tidig morgon till sen kväll. Det kan inte bli så mycket bättre än så! Och en himla massa fina paket har vi också fått, jättenöjd med alltihop faktiskt ♥ Nu ska jag krypa ner jämte min fina sambo och mysa lite till innan denna julafton var över för detta år :)
 
 

God jul på er!

Klockan har nu slagit över tolv och det är officiellt julafton 2012. Jag önskar er en riktigt God Jul! Hoppas att dagen kommer att vara riktigt fin och att ni får spendera den med alla ni älskar ♥
 
Vår kväll har spenderats med pizza framför Bingolottos uppesittarkväll. Inte en enda krona i vinst fick vi, men vad gör det med fint sällskap?
 
 

Detaljer

Tjocktröjor kan man aldrig gå nog av, eller? Jag bara älskar detaljen i ryggen på denna! Den kommer bli skitsnygg i vår tillsammans med ett par boots och svarta jeansleggings! Yammi!
 
 

Calm down..

Att fara in till stan en dag innan julafton är inte att rekomendera. Jag var tvungen att åka in för att handla en ny julklapp åt en av mina syskon och passade på att kika runt lite. Men köerna var långa överallt och människor springer runt i panik verkligen. Är många så sena med sina klappar inför imorgon?
 
Jag köpte med mig thaimat hem till min kärlek och ska snart sätta igång med städandet här hemma. Skönt att ha det städat innan man röjer runt hos alla släktingar!
 
 

Fläskfilé balsamico

Sugen på något gott men varken har tiden eller orken till att ställa dig och laga mat i någon timme? Detta recept tar inte mer än 20 minuter, från att börja putsa filén till att maten står på bordet. Och gott är det dessutom!
 
 
Fläskfilé balsamico
 
1 fläskfilé ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
2 msk balsamvinäger
2 msk konc kycklingfond
1 msk torkad oregano
1 tsk kinesisk soja
ev. maizena
 
Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor.
Salta och peppra och stek dem i smör i en stekpanna.
Tillsätt grädde, vinäger, fond, oregano och soja.
Rör om och låt koka 3-5 min.
Red eventuellt av med lite maizena.
 

Rocky road

Jag är inte så förtjust i julgodis, jag tycker man blir överdrivet mätt och nästan äcklad efter man ätit. Dessutom ska folk baka hur mycket som helst, äter de verkligen upp allt eller tvingar de sina stackars släktingar att äta upp det? Knäck kan jag äta och vissa kolor, i lagom mängd. Idag slägde jag ihop en liten Rocky Road, det går ju hur snabbt som helst och är dessutom någonting jag tycker om. Receptet går att förändra på alla dess sätt och jag gör såklart på mitt. Mums! :)
 
 
Rocky Road
 
200 g mjölkchoklad
50 g juleskum
100 g dumle
100 g daimkulor
100 g jordnötter
 
Smält mjölkchokladen i vattenbad.
Klipp juleskum i bitar, skär dumle och jordnötter i mindre bitar.
Häll i det tillsammans med daimkulorna i den smälta chokladen och blanda väl.
Bred ut på baklåtspapper och ställ i kylen (alt. balkong/altan) tills det stelnat.
Skär/bryt i mindre bitar.
 

Art

Ni vet hur duktig jag är på att glömma min kamera va? Bra. Då slipper jag ursäkta mig :) Var hos bästa Michelle ikväll och fyllde på med lite bläck. Blev lite för sent för att jag skulle hinnas med, så jag kör i mitten av januari istället då mamma och pappa också ska med och göra sina kroppar ytterligare lite finare!
 
Jag får dela med mig av lite bättre bilder när den läkt lite bättre. Fin blev den i alla fall! Och framförallt är det roligt att se Michelles stora utveckling från gång till gång. Hon är redan duktig och är bara 24 år så ge henne ett par år till och hon lär vara livsfarlig :)
 
 

Volume Million Lashes

Jag har alltid haft lite svårt för förändringar. Byta frisör, smink osv. Visst trivs man bra med det man har? Häromdagen tog jag steget till att skaffa en ny maskara. Jag har långa ögonfransar och tycker mest om gummiborstar. Problemet är bara att de maskarorna har lätt för att bli lite blöta och då kletar ögonfransarna ihop sig och blir som spindelben.
 
Denna nya maskara, volume million lashes från L'ORÉAL är speciellt utpassad för att ögonfransarna inte ska klumpa ihop sig. Det är också gummiborste och den är dessutom extra lång så man når fler fransar samtidigt. Ser fram emot att prova den!
 
 
 

Smoothie och tråktvätt

Att börja fredagsmorgonen med att tvätta är inte direkt det roligaste man kan syssla med. MEN jag har kommit på ett knep så att jag kan köra fyra maskiner samtidigt, vilket alltså betyder att jag har kört åtta maskiner på två timmar. Sen att det blir några svängar fram och tillbaka ändå, mycket med tanke på att vi inte ens har tvättstugan i samma lägenhetshus som vi bor i. Men det går rätt bra trots allt.
 
Tyvärr har jag inte hunnit äta frukost än, så jag mixade ihop en snabb smoothie och ska strax flänga iväg till tvättstugan igen!
 
 
Jordgubb- och hallonsmoothie
 
Jordgubbar
Hallon
Turkisk yoghurt
Mjölk
 
Mixa!
 

Köttfärssås

När vi var små lagade mamma alltid en köttfärssås, massvis med vitlök, timjan, vatten och soja. Alla mina kompisar som kom på besök fullkomligt älskade den. Vi andra i familjen började tröttna efter många år och jag kom ihåg att jag verkligen bad henne att göra en "ljus och krämig" köttfärssås. När man flyttade hemifrån fick man göra precis som man ville och vad var det första jag gjorde med min köttfärssås då tror ni? :)
 
Ikväll fick vi oväntat besök till maten, spagettin räckte inte och jag blev ledsen. Snabbmakaroner it is, buuhuu..
 
 
Köttfärssås
 
400 g blandfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl stark chilisås
2 dl grädde
1 dl vispgrädde
Timjan
Oregano
Basilika
Vit- och svartpeppar
 
Skala, hacka och bryn lök på medelhög värme i smör eller olja. Pressa i vitlök.
Lägg i köttfärsen och stek tills allt fått färg.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, grädde och vispgrädde.
Smaka av med kryddorna.
 

We love shopping

Hela förmiddagen idag var vi och shoppade i hopp om att hitta de sista julklapparna och visst gick det vägen! Nu hoppas vi att vi har hittat de perfekta klapparna till våra nära och kära, vilket jag tror att vi har! ♥
 
Vi var även och hämtade ut ett paket från sambons jobb som kommit på posten. En överraskning för honom, det är ju lilla jag som väljer i katalogen vad han får. Köksgrejer är inte hans grej direkt, ni vet ju vem som står för matlagningen här hemma! :)
 
 
 

Wonderful!

Jag kan inte ens beskriva den känslan jag hade imorse när jag vaknade av att det var ljust i sovrummet. Jag kan inte ens beskriva känslan av att få vakna av att kroppen själv känner att den fått vad den behöver i sömnväg. Tassade upp och gjorde jordgubb- och mangosmoothies till mig och min kärlek till frukost. Vår blomma har börjat slå ut som vi gick som julgåva av våra hyresvärdar och den doftar verkligen underbart!
 
 

Att ha orken

Här hemma är vi vana vid att bli bortskämda med god mat läs min sambo, men ikväll blev det bara toast och blåbärssoppa till kvällsmat. Vi var inte hungriga någon av oss och laga mat efter klockan 22 är inget vidare! Blåbärssoppa är någonting jag verkligen har fått dille på det senaste, det är ju supergott!
 
 
 
Jag har ketchup, ost, skinka, skivad tomat och pizzakrydda i mina toast, yammi! Nej, nu blir det filmtime!
 

Shorter.

Äntligen är den där tentan gjord! Jag är så lycklig att den är över och att jag kan gå på lite julledighet! Jag satt strax över 2½ timma och det var bara 6 stycken som gick före mig, så en riktig jobbig tenta. Men nu är det över! Har därför unnat mig ett besök hos fina Marina för att fixa håret. Vi kom fram till att jag klippt mig hos henne sedan hon började jobba på Cleo hud och hår för fem år sedan, tiden går fort när man är nöjd! Idag behövdes det klippas en bit, snarare över en dm och nu känns det jättekort.. Men nej, det är inte kort. Jag hade bara otroligt långt hår förut :)
 
Efter klipp och färgning av utväxt.
 

Pestolax med ugnsrostade grönsaker

 
Pestolax
 
4 portioner lax
Röd pesto (soltorkade tomater)
salt
citronpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form.
Salta och peppra laxen, lägg sedan på rikligt med pesto.
Sätt in i ugnen i 15 minuter.
 
 
Ugnsrostade grönsaker
 
3 morötter
2 palsternackor
1 röd paprika
1 gul paprika
½ zuccini
1 rödlök
Valfria kryddor (jag använder paprikapulver, oregano, basilika, dragon och pizzakrydda)
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll rikligt med matolja på en plåt.
Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor.
Skär paprikorna, zuccini och rödlök i strimlor.
Lägg över allt på plåten, krydda rikligt och blanda runt. 
Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.
 
 

Fina gester!

Nu har julkort börjat strömma igenom vårt brevinkast, så roligt! Jag antar att det kommer komma en hel del till innan denna jul är över. Vi är så himla dåliga på det själva.. Jag önskar ibland att jag tog mig mer tid till att pyssla. Det får vara ett löfte tills nästa år, att jag ska förse nära och kära med speciella, hemmagjorda julkort! Varför inte träffas med flickorna och inspirera varandra? Gud vad roligt!
 
En av de fina julkorten kommer ända från USA, från fina Jenny som jag inte pratat med sedan i augusti. Tacka vet jag WhatsApp så vi kan hålla varandra uppdaterade även om vi bor väldigt, väldigt långt ifrån varandra. Ibland känns det som att du bor på en annan planet. Så långt bort, så mycket längtan.
 
 

Snart över

Imorgon eftermiddag kommeer jag att vara världens lyckligaste, jag lovar. Inte nog med att jag äntligen ska till min fina frissör så är tentan ett avslutat kapitel. I alla fall för denna gång. Jag har en tenta igen i mitten på januari, men den struntar jag fullkomligt i under julen. Allt tentapluggande är över för denna månaden och jag kan äntligen slappna av ordentligt och njuta av ledigheten.
 
Igårkväll mådde jag inget vidare. Jag var rädd att jag åkt på magsjuka eller något, men det känns rätt okej idag. Jag stannar däremot hemma och pluggar i min ensamhet idag, känns inte alls roligt. Men får se fram emot ikväll då jag äntligen får ställa mig i köket och laga mat igen!
 
 

Tid för lite bläck

På fredag är det dags igen! Tatueringstid är bokad hos en bekant till oss. Sambon ska utöka sin stora samling och jag ska fylla i en av mina som jag gjorde i somras. Att tatuera på fingrarna kräver ifyllnad och just på mig satte sig inte färgen jättebra där trots att hon körde djupt och flera gånger på samma ställe. Får hoppas det blir bättre denna gången och att ingenting följer med skorporna!
 
Jag kommer fortsätta min samling också, jag vet på ett ungefär vad jag vill göra nästa gång men känner inte ett jättestort behov av att göra det just nu. Man har ett helt liv på sig som tur är!
 
 

Do you want to be happier?

Jag har under den senaste tiden börjat träna på morgonen innan skolan säga att det passar mig väldigt bra. Visst kan det var jobbigt att gå upp två timmar tidigare än vanligt, men jag börjar ju väldigt sällan innan klockan 9 i skolan. Och just nu när vi pluggar inför tenta passar det utomordentligt! Läste till och med i en fitnesstidning idag på gymmet att man faktiskt blir "smartare" några timmar direkt efter att man tränat pga blodomloppet i hjärnan. Läste även att det hade gjorts en stor undersökning som visat att personer som tränar någon/några dagar i veckan blir 7% mer positiva och glada. Skulle faktiskt tro att det är sant! Det är inte ofta jag går ifrån gymmet och är på dåligt humör. Jag känner mig sund och duktig!
 
Lånade bilder.
 

Silent Hill

Jag blir så arg! Vi såg att en ny film skulle komma som heter Silent Hill 2 men vi hade inte sett den första vilket vi därför gjorde nu ikväll. Den verkade till en början riktigt bra, innan den började spåra ut totalt. Väldigt tråkigt då filmen hade en bra story och hade kunnat bli hur bra som helst. Jag blev riktigt besviken, mest för att ingen av oss förstod budskapet riktigt eller hur filmen slutade. Väljer ni ändå att kika på den, tell me!
 
 

Söndagsångest?

Vad gör ni egentligen på söndagar? Det verkar som de flesta använder söndagarna som en slappardag. Veckan har varit full av jobb, helgerna fulla av att hinna med allt annat som inte hinns med på veckodagarna. Min mamma har alltid haft söndagar som sina städdagar och ibland kan jag förstå varför. Det är skönt att ha det gjort innan den stressiga veckan börjar igen. Har hunnit med en del måsten idag. Både fem timmars plugg på skolan och städ här hemma. Nu försöker jag varva ner under en filt med värmande ljus och ska se om jag finner lite goda recept inför nästa vecka :)
 
 

Dumma mig

Ibland blir jag så trött på mig själv.. Tog med mig kameran igår i hopp om att jag skulle ta massa fina bilder på vår tjejkväll med matlagning, färgning av hår och mys hemma hos Elin. Men redan när jag startar kameran märker jag att "fan, minneskortet sitter i datorn!". Känner på mig att detta inte har skett för sista gången heller. Dumma mig själv!
 
Det blev sent igår, sista gången jag frågade var klockan var fick jag 03.20 till svar. Och jag som nu är nyvaken, bara time för att klä på sig och åka till skolan för att försöka förbereda sig på sig på bästa sätt inför min tentamen på onsdag. Roligare söndag har man ju haft.. Tur jag har så bra sällskap :)
 
 

Enchiladas med köttfärs

 
 
 
Enchiladas med köttfärs


 
400 g köttfärs
1 förpackning tacokrydda
1 bruk majs
½ förpackning körsbärstomater
5 feferoni
½ rödlök
1 dl créme fraiche
8 st tortillabröd
Sweet chilisås
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek köttfärsen, blanda ner tacokrydda.
Skär och hacka lök, dela körsbärstomater på fyra, skär feferoni i strimlor.
Blanda det ihop med majs, créme fraiche och köttfärs.
Dela upp röran på tortillabröden och rulla ihop med skarven neråt.
Ringla sweet chilisås över och sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller till skalen fått färg i kanterna.
 

Vintertid

Vilket väder det verkar ha varit inatt! Jag sover för det allra mesta som en stock så jag har såklart inte märkt ett skvatt. Men det är inte särskilt bra att köra bil just nu märkte vi när vi var ute på vägarna förut. Det är inte skottat varken på vägar eller gångvägar. Får hoppas att de tar tag i det under dagen!
 
Jag fick en sådan fin blomma igår av världens finaste vän, den passar superfint på vårt vardagsrumsbord ♥
 

Mysfredagar är grejer det!

En myskväll med min Jennipher har inte suttit fel alls idag! Lagat efterlängtad mat (receptet får ni imorgon), druckit en flaska vin tillsammans med grönsaker, dipp och massa tända ljus. Snowwhite and the huntsman har rullat på tvn med surroundljudet på. Lilla Ozzie myste ner sig i soffan för länge sedan precis som vi. Under mysiga filtar. Nu gäspar vi om varandra, kanske har vinet gjort sitt.
 
 
 

Stadsparksbadet

Idag kom fina Jennipher till stan! Vi åkte och simmade där jag har mitt gymkort, stadsparksbadet. Vi bubblade, bastade både torr- och ångbastu och åkte vattenrutschkana som två små barn. haha. Så himla skönt att sitta i bastun också och bara slappna av efter en fredag med massa stress. Det märks så tydligt att de andra som infinner sig i bastun på en fredagseftermiddag känner likadant. Tyst och lugnt, bara njuter.. ♥
 
 

Litet julbord

Mitt i all stressplugg och förvirring över den kommande tentan tog jag och Ann-Sofie en välbehövd paus. Skolan serverade julbord idag mot en billig peng och vi som var i behov av god mat och energi för att orka plugga nappade direkt! Jag har inte varit på något julbord i år heller, så fick passa på. Konstigt att man ändå ändrar sig efter varje gång, sitter vrålmätt och funderar över vad det var man längtade till egentligen...
 
mobilbild. Hatar att inte kunna ta med mig kameran överallt och få fina bilder på allt jag gör.
 
 
 

Kyckling tikka masala

Idag fick jag kämpa mot tårarna i köket medan jag skar en stark gul lök. Försöker fundera ut på varför, jag gråter ju aldrig! Men kom till slut på, vattnet. Vet ni att man kan skölja av löken och kniven med kallt vatten och sedan ha det rinnande medan man skär, och att ögonen då inte tåras? Ett jättebra tips, prova!
 
 
Kyckling tikka masala
 
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
600 g kycklingbröstfilé
1 msk smör eller margarin
salt
1 tsk ingefära
500 g krossade tomater
1 påse tikka masala kryddmix à 40 g
1 dl matyoghurt
1 1/2 dl matlagningsgrädde
 
 
Skala och skiva lök och vitlök. Skär kycklingen i grova bitar. Bryn kyckling, lök och vitlök i matfettet i en gryta.
Krydda med salt och ingefära.
Tillsätt krossade tomater och kryddmix. Låt koka under lock ca 10 minuter.
Plocka upp kycklingen ur grytan och lägg åt sidan.
Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare.
Rör ner yoghurt och grädde.
Lägg tillbaka kycklingen i såsen och koka ytterligare 2 minuter.
 

Adventsblomma

Solen har tittat fram i Borås idag. Vi har haft en underbar dag med knallblå himmel, fram tills nu i eftermiddags. Man blir på så mycket bättre humör! När jag kom hem stod det dessutom en megamysig adventsblomma på trappan från hyresvärdarna. Vi är ju trots allt några hundra hyresgäster, så jag tycker det är fint att de fortfarande håller vid traditionerna trots besparingar och annat :)
 
 

Korvröra

Trött på korv och makaroner, eller annan snabbt tillagad mat? Jag själv avskyr sådan mat och har enbart tillagat det någon gång sedan jag flyttade hemifrån för snart två år sedan. Men även vi som tycker om att laga mat kan ibland behöva laga enkel mat för omväxlingsskull. Det här är ett bra exempel på en enkel rätt som är lite roligare utformad än bara det enklaste.
 
 
Korvröra
 
 
400 grillkorv
1 förpackning körsbärstomater
1 gul lök
½  zucchini
6 champinjoner
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
oregano
basilika
1 chili
½ dl créme fraiche paprika chili
 
Stek lök, vitlök och chili (ju fler frön från chilin desto starkare blir maten, jag brukar ta någon få bara) i en stekpanna.
Dela grönsaker och korv i ungefär lika stora bitar.
Lägg i zucchini och korv i pannan, låt de få bra färg. Lägg sedan i tomater och champinjoner. Låt puttra några minuter, smaka av med kryddorna och blanda i créme fraichen
 

Världens roligaste sysselsättning...

Idag har jag haft en sådan där jobbig dag som jag antar att de flesta andra också har någon gång då och då. Jag har glömt allt, slagit i mig överallt, tagit dumma beslut och varit arg på mig själv. Men det började faktiskt styra upp sig under eftermiddagen!
 
Dagarna kommer vara långa och intensiva den kommande tiden. Jag har en tentamen som ligger och hånskrattar åt mig i nästa vecka. Ungefär en månad full av föreläsningar, som vi nu ska sammanfatta och på något sätt få in i huvudet och komma ihåg. Vi har nog skrivit runt tio sidor idag, många kvar. Med många timmars plugg om dagarna ska vi nog se till att klara det här!
 
 

Julstress

Hur går det för er med julklappsinköpen? Det är ju faktiskt knappt två veckor kvar till julafton. Vi har en del kvar här hemma, vi får nog se till att ta tag i det i veckan. Men än så länge känns det inte stressigt att bli färdiga faktiskt. Men man börjar ändå känna av stressen runtomkring stan, på gatorna och i affärerna. Och för att inte prata om alla vägar, fulla av bilar och stressade människor. Men snart är julruschen slut, tacka gudarna för det :)
 
 

Laxpaj

Äntligen har lugnet lagt sig. Ljus lyser upp vår lägenhet och jag kikar på halv åtta hos mig för att bli lite inspirerad av god mat ♥
 
Idag blev det laxpaj här hemma, riktigt gott!
 
 
Laxpaj

3½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1-2 msk kallt vatten
 
250 g gravad lax
ca 10 cm purjolök
1/2 dl finhackad dill
2 avokador
 
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
 

Long day

Det har varit en lång dag idag. Andra ljuset tänt idag på andra advent! Nu är det inte långt kvar till den stora dagen!
 
Vi kom precis innanför dörren till vårt fina hem för första gången idag. Började morgonen hemma hos mina föräldrar och åkte för att vara många timmar tillsammans med min lillebror när han spelade fotollscup. Han är så himla duktig och jag är megastolt över honom verkligen! Han gjorde nästintill samtliga mål för laget, och de mål han inte gjorde passade han till. Får hoppas de går vidare i DM också, då är SM nästa. Duktiga bror! Det finns väl få saker i livet som gör en lyckligare än när ens blodband lyckas i livet?
 
Kvällen avslutades hos våra vänner Ann-Sofie och Daniel för adventsfika. En fika som visst blev i många timmar!
 
 

Tillbakablick

Det bästa med att vara hos mamma och pappa är definitvt lugnet av att vara på landet. All orörd snö, som inte blivit tilltrampad eller till slask. Vid minsta lilla kyla tänds kaminen och det stora huset blir snabbt uppvärmt. Jag kommer ihåg när jag och min äldsta lillebror var små. Mamma väckte oss varje morgon och vi lade oss framför den nytända kaminen och värmde oss på den varma parketten. Vi låg där och åt frukost, tittade in i eldlågorna och väntade på att gå till skolbussen. En kilometer i snöstorm eller bitande kyla, det var inte vad vi som barn älskade direkt. Men klagade gjorde man aldrig. Jag kom även ihåg att vi en morgon inte hade någon ström och mamma kokade risgrynsgröt till oss på kaminen. Det var fina tider!
 
 

Hemmagjorda hamburgare

Vi är hos familjen Nilsson och myser ikväll. Mina fina föräldrar är i Göteborg, bor på hotell och njuter av att vara ensamma. Det unnar jag dem verkligen!
 
Ikväll blev det hemmagjorda hamburgare med bröd innan handbollen. Får försöka heja fram tjejerna här framför tvn, just nu verkar det ju faktiskt inte gå något vidare..
 
 
Hamburgare
 
500 g blandfärs
1 msk senap
salt
svartpeppar
chili-explosion (eller chilipeppar)
oregano
 
Blanda alla ingredienser och stek i smör tills de är genomstekta. Servera med hamburgerbröd och valfria tillbehör.
 

Idag längtar jag efter våren!

Då var det helg igen. Och vet ni vad jag längtar efter? Fågelkvitter, sol och värme. Knoppar som slår ut och träd som blir gröna. Även om jag tycker om vintern, så är kylan ingenting för mig alltså. Jag trivs bättre med vår och sommar när man kan gå direkt ut, utan att ta på sig en massa kläder. Kunna gå ordentligt ute på asfalten i fina skor och spetsklänningar. Balkongen går att fylla med massa fina blommor, utemöblerna med mysiga kuddar. Nej, nu får tiden faktiskt springa iväg lite till våren!
 
Tog en riktigt lång sovmorgon för att vara mig idag, sedan lite risgrynsgröt med fint sällskap. Att gubben fortfarande sover efter julbordet igår är väl ingen nyhet!
 
 

Magen spricker...

Min lilla bror och familjens hund är hos oss och myser ikväll också. Tur att jag har dem som sällskap medan sambon är ute på julbord med jobbet! Vi åkte iväg och köpte ljumna kamben och lite gott tilltugg. Nu är vi mätta som jag vet inte vad... Skulle tro att det blir X-factor ikväll och lite gott till :)
 
 

Smoothie

Eftersom jag hade tidig föreläsning imorse var det såklart givet att göra en smoothie som jag brukar göra. Idag blev det en hallonsmoothie med kanel. Supergott och dessutom slipper jag att bli helt blå om läpparna hela dagen i skolan när det är blåbär i.
 
 
Hallonsmoothie
 
Hallon
Turkisk yoghurt
Mjölk
Kanel
 
Mixa allt, förvara kallt till servering.
 

Årskort

Jag är helt slut i min kropp. Det blev ett ganska hårt pass på gymmet idag. Jag har inte joggat på jag vet inte hur länge men blev stolt att jag klarade en stund i alla fall. Min provvecka är nu slut och jag köpte ett helår på actic idag. Nu är det dags att planera upp min träning på allvar! Både kort- och långsiktiga mål har jag redan skrivit in i ett dokument.Det var 1½ år sedan jag var igång så det ska bli underbart att börja på riktigt igen!
 
 
 

Kladdkaka

Min lillebror är helt galen i kladdkaka. Och då menar jag verkligen tokgalen. Han kan lätt äta upp en hel kladdkaka ensam. Naturligtvis ska han få god efterrätt när han kommer till sin syster!
 
 
Kladdkaka
 
3 ägg
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nya salt
1.5 dl smält smör
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop alla ingredienser med en slev eller slickepott.
Smöra och bröa en form, häll upp smeten och grädda i 15-20 minuter.
 

Lax med dragonsås

Jag har börjat märka att många vill ha mina recept, vilket naturligtvis är roligt! Därför kommer jag att börja lägga ut recepten på maten jag lagar. Allt för er. hihi. Även om jag kommer testa andra recept kommer jag här att ändra på dem på sättet som jag gjorde. Ni vet ju att jag testar nya recept så gott som varje måltid!
 
 
Dragonsås till fisk
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 msk crème fraiche
3 dl mjölk
2 tsk fransk senap
3 msk dragon
1 fiskbuljong
2 msk vitt vin
 
Smält smör i en kastrull och strö över mjölet. Vispa ut tills mjölet sugits upp av smöret.
Vispa ner crème fraiche och späd med mjölk medan såsen tjocknar. Vispa ner senap, dragon och buljong.
Låt såsen puttra minst fem minuter. Späd med buljong eller mjölk om den är för tjock.
Avsluta med vinet och låt koka upp. Servera varm upphälld i en förvärmd skål.
 
 

Familjär

När jag kom hem idag hade två utav mina bröder kommit hem till oss. En av dem ska stanna över natten också, så mysigt! Även lilla vovven kommer hit också, vi ska passa henne tills på söndag. Ska bli gosigt att ha vovve hos sig igen även om det bara handlar om några dagar!
 
Min familj betyder väldigt mycket för mig. Jag har inte bara en tatuering på kroppen som symboliserar och får mig att tänka på både mina tre syskon och mina föräldrar. Här är i alla fall en av dem.
 
 

Härliga mornar

Ibland är det lite lyxigt att börja skolan kl 13 och gå till 16. Även om jag hellre hade börjat 9 och slutat vid 12 för att få ut så mycket av dagen som möjligt. Men det är mysigt att kunna gå upp, tända lite ljus, lyssna på radion, läsa tidningen i lugn och ro... Simma gjorde jag igår, så det blir ingen träning idag heller. Kunna njuta till max! Iväg och luncha med Ann-Sofie innan skolan, dags att sätta igång!
 
 

Korvstroganoff

Bonde söker fru är givet på onsdagskvällarna, känns konstigt att det är över efter ikväll! Korvstroganoff stod på menyn här hemma idag. Enligt mig ska en korvstroganoff serveras med ris och den ska vara lagom het av vitlök och chili.
 
 
 
Vid receptintresse, skriv en kommentar så svarar jag så snart som möjligt :)
 

Pepparkaksbak

December, visst hör det då till att baka pepparkakor! Jag gladde ett litet liv och åkte hem till Nova för att baka med henne. Jag hade lovat henne sedan en vecka tillbaka så jag fick se till att göra det idag så hennes mamma inte spader på hennes tjatande! Fina flickor, fin eftermiddag!
 
Jag älskar det översta kortet, sån lycka!
 

Glöggmys

Testar på den nya glöggen medan hanbollen rullar på tvn. Jag är egentligen inget vidare kräsen när det gäller glögg bara de inte är för starka. Denna var riktigt god med en klar smak av lingon och eftersmak av pepparkaka. Helt klart godkänd! Får ta och köpa en större flaska nästa gång, fastän det är supersmå muggar går det snabbt åt :)
 
Glöggmuggarna är från sagaform.
 
 
 

Gulaschsoppa

Med de allra flesta recept är jag mycket noga med att göra eget. Färdigmat smakar aldrig likabra, aldrig någonsin faktiskt. Gulaschsoppa ska även den vara hemmagjord, och serveras med iskall mjölk och ljumna vitlöksbröd.
 


Vid receptintresse, skriv en kommentar så svarar jag så snart som möjligt :)
 

Smoothies

Hur startar ni era mornar? Jag brukar förbereda en smoothie dagen innan för att dricka i skolan, så himla smidigt för er som inte kan äta direkt på morgonen. Jag har inte införskaffat mig någon mixer ännu men stavmixer fungerar bra tills dess! Jag brukar använda lite olika frukter och bär för att inte tröttna på smakerna. Idag blev det med hallon och mango. Mums!
 
 
Vid receptintresse, skriv en kommentar så svarar jag så snart som möjligt :)
 

Goes hard

Jag fick mig en liten chock när jag i förmiddags skulle ta mig till gymmet kan jag lugnt säga. Jag vet inte hur länge jag stod och skrapade bilen för att jag skulle kunna komma iväg!
 
På gymmet gick det riktigt bra idag faktiskt. Det kändes bra, kroppen kändes pigg och fräsch! Det som är så bra med konditionsmaskinerna är att det går att ställa in på olika program utefter sin vikt tex. kaloribrännare, fettbrännare eller intervaller. Det är bra att kunna köra lite olika så kroppen inte vänjer sig!
 
Jag har även hunnit med att köpa en systemkamera idag! Har länge velat ha en och äntligen fick jag en köpt! Nu kommer det finare bilder i bloggen också, bra va? Jag är dock helt ny på denna fronten men jag kommer att lära mig.
 
 

Italiensk kyckling

Rätten kallas italiensk eftersom den är vit, grön och röd som Italiens flagga. Och dessutom severas den ju med spagetti. Jag hade egentligen velat använda bandspagetti, men glömde helt av att handla det idag. Men vanlig gick bra det med :)
 
 
 
Vid receptintresse, skriv en kommentar så svarar jag så snart som möjligt :)
 

Lill-tjejen

Dagen gjorde en helomvändning och vi fick vara barnvakter idag åt lilla Amanda. Vi busade, tittade på film och bakade. Gosigt att ha de små liven hos sig ibland!
 
Ljus är tänt i hela lägenheten, kaneldoft. Jag tycker faktiskt att det är mycket mysigare med röda ljus än att ha vita. Det blir en känsla av lugn över det. Kanske ska köra på det året runt?
 
 

Its time for some snow

En morgon med snö och allt vad det innebär, ska man vara positivt eller negativt inställd till det? Jag får se det som positivt idag, eftersom jag är ledig. Morgondagens problem tar vi då!
 
Åt kanelknäckebröd till frukost med doftljus tänt som luktar glögg medan snöflingorna bildade ett täcke över marken. Vore ju synd att klaga på det i alla fall!
 
 

Jul på liseberg

I eftermiddags väntade vi ut skymningen för att åka till Göteborg och Jul på liseberg. Vi tog på oss massvis med kläder så vi frös inte alls. Det är så mysigt att gå runt där, ta lite smakprov och njuta av julmusiken. Vi fick även plats på Tavernan, så vi åt god mat också! Dessutom slog jag mitt hjärta i bilspel, det gillar vi!
 
 

Nautilusmetoden

Söndag, och denna helgen har sprungit iväg likt alla helger. Började dagen med att åka till gymmet. 15 min powerwalk, 15 min crosstrainer och 12 repetitioner på mina samtliga 8 stationer jag ska göra. Nautilusmetoden är lite annorlunda. Man ska köra 8-12 repetitioner på en maskin istället för att köra 3x10. Kör man 8-12 repetitioner varje gång är det lättare att känna när det är dags att använda mer tyngder. Kör man 3x10 är det svårare att känna av det och därför höjer man inte vikterna alls ofta (på mina 3 månader på gymmix höjde jag någon maskin bara). Kroppen vänjer sig efter ca 2 månader, därför ger det ingenting att hela tiden träna på samma sätt, med samma vikter. Nautilusmetoden bygger också på att man har uppföljningar med sin träning och att efter någon/några månader byta maskiner och använda andra som fungerar på liknande sätt och sen byta tillbaka till de gamla. Då hinner kroppen aldrig vänja sig riktigt och man får lättare resultat med sin träning. Eftersom jag körde 12 repetitioner idag på alla maskiner borde jag höja nästa gång så jag snarare klarar 8-10 stycken. Det kommer nog bli lite såhär i början.
 
Nog pratat om det. Väl hemma blev första ljuset tänt vid frukostbordet och andra dagen med julkalendern. Så mysig är den verkligen!
 
 

Love to be me

Ikväll har vi varit hos min mamma som var jobb-änka ikväll. Pappa jobbar extra som vakt på några krogar i stan. Jag uppvaktade min lilla mamma idag med att ge henne rött vin, laga kycklingpaj och basilikasallad åt henne och sedan tittade vi på The Notebook tillsammans. Himla mysig kväll! Snön ligger fortfarande glittrande på marken och det var 11 minusgrader där borta, 1 mil ifrån oss. Skulle gissa att det ligger på -6, 8 grader här (alltså fortfarande svinkallt).
 
Får bli en film innan läggdags, ska försöka gå upp i hyfsad tid imorgon. Sov gott alla fina!
 
 

Its snowing again

De två senaste dagarna har det snöat, sådär mysigt också. Ganska stora snöflingor som dalar ner. Det värsta som finns är när det vräker ner snö. Lite är lagom!
 
Hatar att det inte går att ta bra bilder med mobilen, men förhoppningsvis kommer jag att ha en bättre kamera inom en månad. Den som väntar på något gott...
 
 

Välkomnad till oss!

Efter frukosten kikade vi första avsnittet av julkalendern. Den bästa genom tiderna till och med, mysteriet på greveholm. De har gjort fortsättningen riktigt bra, inte tagit tillbaka den gamla familjen och bytt karaktärer utan tagit dit en ny familj och har kvar karaktärerna i spökena. Jag kommer vara som ett barn och längta efter att se det varje dag! haha.
 
Julpyntet är klart för i år i alla fall. Så himla mysigt att lyssna på julmusik samtidigt som man städar i lugn och ro, byter alla gardiner och packar upp alla julsaker. Dock är jag inte för massa krimskrams, när jag flyttar till hus vill jag ha mer stora saker som ger trivsel. Inte massa småtomtar och annat utan mer levande saker som granris och levande ljus och liknande. Jag älskar julen, nu är den välkomnad hem till oss!
 
Ett litet smakprov
 
 

Det är inte överdrivet, det är jul.

Jag har väntat, längtat och hållt mig, men idag är det första december, dagen innan första advent och det är dags att börja julpynta! Jag har alltid tyckt om julen. Julpynta med fina små tomtar och änglar, underbara gardiner och fina ljus som lyser så mysigt i mörkret. Baka pepparkakor, lussekatter och olika sorters julgodis. Julmusik. Jul på liseberg, med alla dess tända ljus, mintchoklad och brända mandlar. Olika ljusmönster i varje fönster, i varje hus och varje lägenhet. Snö, barnens änglar och snögubbar. Orörd snö, som glimmar i solen...
 
Jag skulle kunna forsätta i en oändlighet. Men jag tror det är dags för att börja med frukosten och att sedan väcka sambon och sätta igång. Vill han bli väckt med lite julmusik tro? :)
 
Tänk en riktig amerikansk jul, med alla nära och kära. Gosiga tjocktröjor, varm choklad, närhet, öppen spis och det där ovanför spisen som många tycker är så överdrivet. Det är inte överdrivet, det är jul.