Det där med kosten

Visst är det förvirrande med alla olika sorters kostprogram det finns överallt? Alla tycker naturligtvis det som de själv använder är bäst - men för vem? För sig själv kanske. Alla har olika kroppar som fungerar på olika sätt. Till exempel för mig som har IBS, fungerar långtifrån alla olika sätt. Inte för mycket av något, inte för lite av något - det är så JAG fungerar. Vissa saker fungerar perfekt, andra inte alls.Till exempel kan jag inte äta för mycket varken fett eller kolhydrater och dessutom är jag känslig mot både laktos och gluten. Då min sambo är helt laktosintolerant använder vi bara det här hemma. Men eftersom det laktosfria har större utbud nu så går det mesta att laga genom vanliga recept. Ibland tar vi även tabletter, så vi också kan njuta av att äta viss mat!
Naturligtvis ställer även jag mig till mer positiva eller negativa kostprogram, men det viktigaste är att man ser till att kroppen mår bra, både nu och senare i livet.
 
Sedan jag började träna har jag gått upp närmare 3 kilo trots träning 4 dagar i veckan och inte alltför dålig kost, vilket absolut inte var tanken från början. Därför hade jag ett möte häromdagen med en mycket kostkunnig kvinna på gymmet. Visst är det svårt för henne att tala om vad min mage klarar av och inte, men jag hade en förhoppning om att hon kunde hjälpa mig med något i alla fall utan att jag skulle behöva gå till dietist.
 
Vi kom fram till att jag ska prova någon typ av lchf, utan att äta överdrivet mycket fett och även äta lite kolhydrater och någon frukt då och då. Jag ska även lägga om mitt träningsschema litegrann lagom till nästa vecka. Jag ser fram emot det, samtidigt som jag får tänka att jag faktiskt har en sambo hemma som vägrar "gå på mina idéer". Så han kommer inte märka av någon ändring i maten speciellt mycket, jag får se till att laga potatis, pasta, ris och liknande till honom ändå. Veckans receptplanering är redan färdig, så därför får jag börja på måndag nästa vecka med lchfinspirerande recept. Men frukosten och mellanmål är i alla fall i full gång!
 
 
Äggröra
 
3 ägg
0.5 dl grädde
salt
peppar
 
Knäck äggen och stek tills det i valfri konsistens. Vispa hela tiden.
Tillsätt grädde och krydda.
 

Köttfärspaj och senapssås

Idag blev inte alls dagen som jag tänkt mig. Jag är rädd att någonting ligger latent i min kropp och inte slår ut ordentligt. Minsta ansträngning är jobbig.. Inte alls okej, får se om jag känner mig bättre imorgon.
 
Jag bjöd istället hem Louise på köttfärspaj, hon kunde allt få komma hemifrån och prata av sig lite tyckte jag! Ibland behöver man sånt, får hoppas hon känner sig bättre nu efter en paj hon tyckte mycket om :)
 
Hoppas ni också har en bra kväll där hemma och blir lite inspirerade att laga god mat!
 
 
Köttfärspaj med senapssås
 
Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g smör
½-1 dl vatten

Köttfärsröra
500 g köttfärs
1 gul lök
1 burk champinjoner
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Basilika
1 dl het chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk soya

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
½-1 dl grädde
Salt
Svartpeppar

2 dl riven ost
 
Senapssås
2 dl crème fraiche
2 msk senap
1 msk honung
1-2 pressade vitlöksklyftor
Oregano
Svartpeppar
Salt
 
Blanda ingredienserna till såsen och ställ kallt.
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare eller för hand. Tryck ut den i en smord pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 200 gr i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Hacka löken smått och bryn lätt. Tillsätt svamp, köttfärs, och pressad vitlök. Krydda och häll i chilisås, tomatpuré och chilisås.
Vispa ihop äggstanningen. Riv osten.
Häll först köttfärsröran i pajskalet och sen äggstanningen och lägg sist över osten.
Grädda pajen i 200 grader tills stanningen stelnat och pajen fått färg.
 

Pyttipanna

Hej alla fina därute!
Idag har jag haft mycket att göra, har inte kunnat sätta mig ner förrän nu. Jobb, möte, 8 maskiner tvätt, handling, matlagning och nu har jag äntligen fått i mig lite mat. Det behövdes! Jag som trodde att jag kanske skulle hinna med att träna idag också hade natuligtvis helt fel, vet inte ens hur jag tänkte? Jaja, imorgon är en ny dag och då blir det träning i vilket fall. Kanske simning för en gångs skull? :)
 
Förresten, ni har väl inte glömt av bokrean nu? Jag köpte en ny kokbok igår som jag ska kika i nu tänkte jag, alltid roligt med lite extra inspiration!
 
 
Pyttipanna
 
400g köttfärs
1 tsk senap
5 st grillkorvar
5 stora potatisar
1 stor lök
Basilika
Oregano
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Chili-explosion
 
Blanda färsen med senap, vitpeppar, chili-explosion och salt. Rulla till bollar och stek. Lägg sedan över på en tallrik.
Skala potatisen, tärna och stek i olivolja i ca 15 minuter. Testa om den är färdig med en sticka.
Skär korven i mindre bitar och skiva lök och stek tillsammans med potatisen.
Dela köttbullarna i mindre bitar och stek tillsammans med det andra.
Krydda med oregano, basilika, chili-explosion, svartpeppar och salt.
 
Servera med stekt ägg och rödbettor.
 

Solen tittar fram

Vilken helt underbar dag vi har haft idag! Knallblå himmel och solen har varit hos oss hela dagen. Barnen har varit ute och lekt på förskolan nästan hela dagen, så underbart! Nu hoppas vi att all snö, slask och is försvinner från vägarna och speciellt gångbanorna så man kan gå utan att slå ihjäl sig.
 
Hemma i lägenheten var det supervarmt och blommorna hade till och med sloknat i fönstren. Får faktiskt säga att de sloknar av minsta lilla, men de återuppstår som tur är efter en stund. Det är nackdelen med våren när solen går lågt under dagarna.
 
 

Ta hand om sin själ

Idag har varit en av de bästa dagarna på väldigt länge. Efter en mil i kylan tillsammans med Louise bjöd mamma på nygräddade våfflor och varmt te. Väl hemma satte jag på lugn musik med panflöjt, tända ljus och spolade upp ett bad med kokosdoft. Jag bara låg där i vad som kändes som en evighet, med bara skenet av de tända ljusen som rörde på sig litegrann i mörkret. Musiken gav mig verkligen spakänsla, en total känsla av lugn och välmående. Läste ut en av de bättre böckerna jag läst på ett tag, rakade benen, tog en hårinpackning, smörjde in mig i mangodoft och målade naglarna. Tog allmänt hand om mig själv i någon timme i min ensamhet. Jag har bestämt mig att varje söndag ska bli mina ta-hand-om-mig-själv-dag. Det är allt för få människor som tar hand om sig själv och sin själ, det behövs ibland ♥
 

 

Med smak av fläderblom

Jag som inte är så mycket för melodifestivalen kikade bara en stund, avbröt mitt i finalruschen för att ställa mig i köket och laga lite mat. Ikväll tog det bara 15 minuter, lite dumt kanske när myrorna kryper i benen. Men imorgon blir det långpromenad i alla fall, så får vänta tills dess för att ge utlopp för all energi!
 
Ska fortsätta att kolla in Pluras kök Spanien och ge naglarna en omgång färg :)
 
 

Soon it will be here

Så skönt att vakna till att ljuset letar sig in i sovrummet och fåglarna kvittrar sådär vårigt. Tyvärr skiner inte solen särskilt mycket, men vad gör det? Trodde att hoppet var ute inatt när vi åkte från mina föräldrar och temperaturmätaren åter stod på -10 grader. Men kanske inte ändå? Där ute har de mer snö än här, trots att de bara bor knappa 1 mil från oss. Men det klagar jag inte över! Vi satt ändå bara inomhus igår, åt tacos och tittade på Skyfall med massvis med tända ljus.
 
Nu ska jag ta tag i dagen och göra lite ärenden, köpa god frukost till sambon som fortfarande ligger och sover bort hela dagen :)
 
 

Last weeks

Tre veckor av sex är gjorda på min allra sista praktik innan jag är färdigutbildad förskollärare. Dagarna och veckorna bara springer iväg! Jag trivs ju så himla bra och har haft de äldsta barnen sedan de var pyttesmå. Kommer vara tungt att lämna både barn och personal efter flera års praktik där. Usch, jag vill inte ens tänka tanken... Imorgon fyller dessutom Anna år så hon bjöd oss på den godaste morotskakan jag smakat! Hon skämmer verkligen bort oss.
 
Än är det inte helg för mig, jag har en del att uträtta. Men om några timmar är det dags att sätta igång fredagsmyset!
 
 

Korvstroganoff

Idag efter träningen blev jag så grymt sugen på korvstroganoff så jag ställde mig i köket och började laga. Men märker efter en stund att både tomatpurén och, min absoluta favorit när det gäller korvstroganoff, stark chilisås är slut. Fick därför improvisera och försöka slå min redan favoritkorvstroganoff. Och det gjorde jag. Mums så gott! Att det tyvärr ser ut att skära sig beror på att vi äter laktosfritt och den turkiska yoghurten vill nog inte bli värmd egentligen, men det struntar jag totalt i!
 
 
Korvstroganoff
 
400 g falukorv
2 msk ketchup
1½ msk sambal oelek
3
dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk youghurt
½ zuccini
1 st gul lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 krm chili explosion
0.5 msk timjan
1 msk stark paprikakrydda
 
Hacka löken.Skiva falukorven i strimlor.
Stek löken och sedan ocksåfalukorvsstrimlorna i samma panna.
Skär zuccini i stora tärningar. Stek tillsammans med lök och falukorv.
Tillsätt ketchup, sambal oelek, yoghurt och grädde.
Låt det koka ihop.
Krydda med salt, peppar, chili, paprikakrydda och timjan.
 
 

Biffar med löksky

Jag tror att jag ska skapa lite mer ingrediensbaserade kategorier när det gäller mina recept, vad sägs om det? Jag tänker så att ni lättare kan hitta bland recepten. Jag får se om jag flyttar över alla recept, förhoppningsvis fixar jag det redan ikväll :)
 
Idag blev det i alla fall biffar med löksky hemma hos oss. Snabbt och lättlagat och dessutom väldigt gott! Lökskyn är smakrik och svårslagen!
 
 
Biffar med löksky
 
Biffar
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
salt
peppar
chili-explosion
 
Löksky
3 små eller två stora gula lökar
2 msk smör
2 tsk socker
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
salt
peppar
 
Blanda ingredienserna till biffarna, dela upp i fyra, forma till biffar och stek i ca 4 minuter/sida.
Skala och skiva löken och bryn i kastrull.
Tillsätt sockret mot slutet och låt det karamelliseras lätt.
Pudra över mjölet, tillsätt vatten och buljongtärning.
Låt såsen koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.
 

Vi tjejer kan!

Idag hade jag en tid inbokad med personlig tränare för att göra om mitt träningsschema. Jag gick på mitt andra i två månader vilket är den längsta tiden innan man byter eftersom kroppen vänjer sig så snabbt vid samma träning och träningsredskap. Jag måste säga att jag tycker om mitt nya schema! Lite fler fria vikter och mer överkropp. Jag är ganska slut i kroppen nu också faktiskt, kommer nog känna av det här en del imorgon skulle jag tro!
 
Jag fick dessutom beröm idag för min styrka vilket alltid är roligt. Hon höjde en av maskinerna ordentligt för att visa att jag faktiskt kan och behöver höja en del även om jag ökat betydligt på de flesta maskiner sedan innan. Det slutade med att jag maxade maskinen för hip abduction! (Bilder nedan). Vet inte vad det kan ligga på men tippar på närmare 100 kg. Jag säger bara en sak, tjejer kan!
 
 
 

Lyxkyckling i förpackning

Efter kalasande var det gott att få i sig lite ordentlig mat, idag blev det kyckling till middag.
 
 
Lyxkyckling i förpackning
 
smördeg på rulle, tinad
3 st kyckling filéer
1 st marinad för kyckling
1 st gul lök
2 dl crème fraiche
200g färskost vitlök & örter
svartpeppar
vitpeppar
salt
10 st körsbärstomater

Sallad
1 st kruksallad
ruccola
1 st rödlök
1 röd paprika
1 st granatäpple

Sås
3 dl crème fraiche
2 förpackningar dressingmix örtagård
 
Ställ ugnen på 220 grader.
Skär kycklingen i små tärningar och marinera.
Förbered såsen, blanda creme fraiche med dressingmix. Ställ kallt.
Finhacka lök. Bryn kycklingen, tillsätt löken och stek färdigt kycklingen. Låt svalna.
Blanda färskosten med crème fraichen och krydda efter smak.
Rulla ut smördegen och skär den på fyra.
Lägg kyckling i botten, ostblandningen över och 1-2 delade körsbärstomater över.
Förslut smördegspaketet genom att dra alla hörn mot mitten till ett fint paket.
In i ugnen i cirka 15 minuter, ta ut när paketen är gyllenbruna.
Servera med salladen och såsen.
 

Kalasdags

Idag är det kalasdags här hemma. Vi var duktiga och storstädade igår, allt från "det vanliga städet" till micro, skrubba dusch osv. Känns skönt att ha det gjort, i alla fall för några veckor framåt!
 
Gick upp i hyfsad tid idag för att ställa mig med baket, som tur är går det relativt snabbt att baka lite godsaker att bjuda gästerna på. Smetade ihop en sockerkaka, snöbollar och en daimtårta, hallongrottorna hade jag bakat sedan innan. Möbleringen för att alla ska kunna sitta i samma rum är färdig och nu är det bara mig själv och duschen som återstår.
 
Hoppas ni får en fin söndag!
 
 

Good morning

Vet ni vad jag vaknade av idag? Fågelkvitter! Jag vägrade titta ut genom fönstret för att se all snö. Låg istället kvar en bra stund i sängen innan jag gick upp. Kokade ägg till äggsmörgåsar, färskpressade lite apelsinjuice och kokade upp tevatten. Bra start på dagen med andra ord :)
 
 

Tomatsoppa med fetaostkräm & efterrätt

I vår familj åt vi aldrig soppa när jag var yngre, därför har jag aldrig varit sådär jätteförtjust i det. Men sen jag flyttade hemifrån och lagar min egen mat, har jag helt ändrat uppfattning. Denna soppa brukar vi ha som förrätt, men idag blev den huvudrätt hemma hos oss. Jag har även förberett världens godaste huvudrätt kvällen till ära! Vet att receptet till den finns sedan innan, men den är alltför god för att missa så jag lägger ut det till er igen :)
 
 
Tomatsoppa
 
1 burk krossade tomater
1 st buljongtärning
1 st gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2.5 dl vatten
0.5 dl grädde
0.5 kruka basilika
Salt
peppar

Fetakräm
1 dl fetaost
1 dl creme fraiche

Parmesan- och timjansticks
smördegsplattor
parmesanost
timjan
ägg
 
Fetakräm
Mosa fetaosten och rör samman med crème fraiche.
 
Parmesan- och timjansticks
Gör smala tunna bitar av smördegen och strö på riven ost och timjan.
Sno runt bitarna så de blir som spiraler pensla med ägg och på med lite mer ost och timjan.
In i ugnen på 200 grader tills de är gyllenbruna.
 
Tomatsoppa
Fräs lök och vitlök och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Låt koka upp, smaka av med salt och peppar.
 


Världens godaste efterrätt

100 gr vit blockchoklad
2 dl creme fraiche
2 limefrukter
3/4 dl hallonsylt
2 passionsfrukter
 
Smält blockchokladen och blanda med creme fraiche.
Riv skalet från limefrukterna
Pressa ur saften från limefrukterna i hallonsylten.
Gröp ur kärnorna ur passionsfrukterna.
Häll chokladblandningen i 4 snygga glas.
Lägg hallonsylten över chokladblandningen.
Strö det rivna limeskalet på sylten
Lägg kärnorna från passionsfrukten på toppen.

Låt stå i kyl 2-3 timmar innan servering.
 

Happy girl

Alla fina själar där ute, hoppas ni har haft en fin och bra alla ♥ dag hittills? :)
 
Planerna jag pratade om igårkväll var att jag hade bokat bord på vår favoritrestaurang. Sedan hade jag fixat med rosor som stod på bordet tillsammans med levande ljus. Mitt hjärta ska få bra födelsedagar ♥ Bjuder inte på några bilder därifrån, dessa tillfällen känner jag inte att jag vill släpa med mig kameran faktiskt. Bra njuta av lugnet och fridfullheten.
 
Jag ska strax möta upp Louise för en promenad, det var länge sedan jag var ute och tränade i friska luften nu så det blir perfekt! Var nyss och hämtade ut ett par nya skor också, sneakers med kilklack. Så sjukt snygga dessa kommer vara i vår! Förbereder mig allt vad jag kan inför en härlig och solig vår! Riktigt nöjd tjej idag :)
 
 

Calmly

Idag är dagen då mannen jag förhoppningsvis ska spendera varje dag med i resten av mitt liv, fyller 27 år. Jag har planerat lite för ikväll som han inte vet om än, mysigt! ♥
 
Slutade någon timme tidigare idag också, inte så många barn som befinner sig på förskolan på sportlovet. Ofta har de äldre syskon som är lediga från skolan och familjerna passar på att åka iväg på lång- eller kortresor. Så jag har sluppit att stressa runt massa idag vilket naturligtvis är skönt. Stress är inte bra för varken kropp eller själ :)
 
Visst är det skönt att ha ett fruktfat att kunna frossa i om man är sötsugen? Många som går på dieter, t.ex. lchfare äter inte mycket frukt alls. Det känns konstigt för mig att kunna frossa i massa fett och andra "onyttigheter" men inte få äta fräsch frukt. Frukt innehåller många viktiga ämnen! Vilket håller längst och är bäst för kroppen i längden på både in- och utsida tror ni?
 
 

Lasagne

 
Lasagne
 
9 st lasagneplattor
 
Köttfärssås
1-2 st gula lökar
500g nötfärs
400g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
10 svarta oliver
Basilika
Salt
Svartpeppar
Chili explosion
 
Ostsås
3.5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl riven ost
Salt
 
1 dl riven ost
 
Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs.
Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika, chili explosion och buljongtärning.
Låt puttra, gärna under lock på svag värme ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt skivade oliver.
Ostsås: Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken. Vispa till det blir en degig smet och späd ev. med lite mera mjölk tills du fått en smidig smet utan mjölklumpar.
Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.
Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka. Tillsätt den rivna osten och rör tills osten smält.
Ta fram en ugnsfast form där lasagneplattorna passar (Glöm inte läsa på förpackningen hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör dem förkokas).
Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna.
Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor.
Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna.
Bred på resten av ostsåsen. Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen).
 

Val av vänner

Ibland blir man sådär lite extra glad om dagarna. Idag var definitivt en sådan dag! Strax innan jag skulle iväg och träna fick jag ett paket från min fina vän Ann-Sofie som gjorde mig glad och positiv inför mitt corepass. Vi fick även hem ett paket från USA och bästa Jenny med lite amerikanska läckerheter!
 
Jag kan inte tacka mina vänner nog, att de är så fina och förstående med allting i mitt liv. Att de visar uppskattning och ger mig så mycket mer energi. Jag har varit nästintill ständigt glad sedan årskiftet, levt och umgåtts med människor som ger lika mycket som de tar. Måste säga att man själv blir en nästintill ny person, en person som inte dras ner av andra utan bara har kvar sin personlighet och är gladare i vardagen!
 
Tack för att ni får mig att må så bra! ♥
 
 

Kryddiga biffar med ugnsrostade grönsaker

 
3 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
½ zuccini
1 röd paprika
3 msk olivolja
Flingsalt
Oregano
Basilika
 
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl ajvar relish
1 1/2 dl vatten
Salt och peppar
Chili explosion
1 dl matlagningsyoghurt
 
Skala och skär potatisen i bitar. Ringa olivolja över en plåt och lägg över potatisen. Strö över flingsalt och tillaga mitt i ugnen i 225°C.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Strimla zuccini. Skala och strimla morötter och palsteracka. Skala och skiva lök. Häll över allt på plåten med potatis. Häll över lite olja och krydda med oregano och basilika. Tillaga i ca 15 minuter.
Blanda köttfärsen med ägg, resten av saltet och peppar samt chili explosion. Blanda i matlagningsyoghurten. Forma till runda biffar.
Stek biffarna i resten av oljan ca 3 min per sida.
Blanda ajvar relish med vattnet och häll i pannan. Låt biffarna puttra ca 5 min.
 

Att ge sig fan på det

Idag var en sådan dag som jag var riktigt taggad på träning. Tänkte att jag skulle minska tid på crosstrainern idag men höja i level, så jag körde 30 minuter intervall på level 10 resp. 4. Efter halva tiden tänkte jag verkligen ge upp, eller åtminstånde sänka en bra bit på den höga leveln. Men jag gav mig fan på det, svor och svettades. Och jag gav mig inte. Efteråt kändes det underbart, lagom skakis i kroppen! Blev en tiominutare på cykel och en halvtimmes styrka också. Ska bli skönt att ställa sig framför spisen och laga god mat nu! :)
 
 

Cozy

Jag är inte jättepigg idag, hoppas inte att någon förkyldning kommer smygande! Kom inte ens ihåg att vi lade oss igår? I vilket fall var vi hos några vänner igår, tittade på melodifestivalen och åt tacos. En mycket mysig kväll tyckte vi! Vi fick oss många goda skratt under kvällens gång, tack för en fin kväll!
 
Dagen börjar med en varm frukost och avslutar med laddning inför en fullspäckad nästa vecka med massa barn, recept, träning, födelsedag- och alla hjärtans dag firande, bakande och kalasande för min fina sambo, fästman och andra hälft :) ♥
 
 

Kladdkaka med hasselnötter

Nu står kladdkakan i kylskåpet för att chokladen ska stelna. Mumsigt! Får ta med den till våra kvällsgäster sen tror jag allt :)
 
 
Kladdkaka med hasselnötter
 
Kladdkaka
150 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
3.5 dl vetemjöl
1 dl kakao
80 g chokladbitar md kolafyllning, t.ex. center
 
Topping
200 g mörk choklad
1 msk margarin
2 dl hasselnötter

Kladdkaka:
Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter.
Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans
med smöret.
Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10-12 minuter.
Låt svalna och lossa sedan formens kant.

Topping:
Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron tillsammans med smöret. Grovhacka nötterna och rör ner dem i chokladen och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

 

   
   

Drömmande

När min sista praktik på sex veckor på lärarlinjen infaller sig, känner jag tydligt vilken tid jag är van att gå upp. Lyckades sova två timmar mer än vanligt men någonstans finns det en oro i kroppen över att jag sovit alltför länge. Ändå lade jag mig betydligt senare igår än på vardagar, var hos mamma och pappa och myste ända inpå natten.
 
Nu sitter jag i köket och kokar ägg och ser samtidigt snön dala ner från himeln från köksfönstret. Januari börjar året, februari kommer näst. Stopp. Snart kommer mars som har knopp i håret, jag längtar som bara den! Tänk när barnen på förskolan bara kan trycka i deras små fötter i ett par sandaler och springa ut i värmen. Äta samtliga mål utomhus med fågelkvitter och solen som sällskap. Lek och stoj, uteaktiviteter och utflykter. Små glada barn, inget gnäll eller tjat om varma kläder eller kyla. Vi slipper vara "frusna fröknar" som bara skaaa vara ute i kylan för att klara av att vara inomhus resten av dagen med 25 små stolliga tokar.
 
Nej, funderar på om jag ska bara liten kaka medan min andra hälft sover vidare..
 
 

Marinerad fläskfilé med bulgursallad och fetaostsås

Efter en dag med 25 barn är det så underbart att kunna ställa sig i köket och unna sig själv god mat. Visserligen blir det så ungefär varje dag, men det är verkligen min stund på dagen. I köket, där jag får vara ifred och sköta mitt eget med P3 spelandes på radion. Soffan känns överskattad ibland när man faktiskt kan göra massor av nytta om dagarna :)
 
Den här marinaden är dessutom fantastiskt god och kommer användas flitigt till sommaren kan jag lova!
 
 
Marinerad fläskfilé med bulgursallad och fetaostsås
 
1 fläskfilé, ca 600 g

Marinad:
1 msk soja
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
1t sk mango chutney
2 msk neutral olja
1 tsk honung

Bulgursallad:
3 dl bulgur, okokt
1 grönsaksbuljongtärning
2 paprikor, blandade färger
1 rödlök
1 gullök
10 körsbärstomater
1 msk olja
salt, peppar, oregano

Fetaostsås:
2 dl turkisk yoghurt
½ paket fetaost
2 soltorkade tomater
5 basilikablad
salt, peppar
 
Putsa fläskfilén. Blanda ingredienserna till marinaden, skiva fläskfilén i 2 cm skivor och lägg däri. Låt marinera minst 30 minuter.
Skär löken i små båtar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med paprikan, skuren i mindre bitar. Ringla över olja och krydda. Rosta i ugnen på 200°C värme i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och fortsätt rosta i minst 5 minuter.
Koka bulguren enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning i kokvattnet.
Blanda yoghurt med mosad fetaost, finhackade soltorkade tomater och basilika. Smaka av med salt och peppar.
Stek fläskfilén fint (ca 60 grader).
Blanda bulgur med rostade grönsaker i en stor skål.
 

Pizza tillhör fotboll

Visst är det konstigt att fotbollsfreak som oftast tränar själva mestadels sitter och tittar på fotboll, äter pizza och dricker öl? Det hör till på något sätt, visst är det så. Lika mycket som alla andra känslor som lätt svallar över, i alla fall i våran soffa, på min sida. Självklart ska vi ha det likadant ikväll!
 
 
Förresten, har ni tänkt på hur ni gör en pizza och på hur pizzabagaren gör en? Många som gör hemmagjorda pizzor lägger osten överst, why? Det förstör ju hela pizzan! Se och lär från pizzabagaren som lägger osten över tomatsåsen!
 

Ge mig ett vårtecken!

Jag längtar till våren nu så jag blir tokig! Jag älskar allt som för det mesta har med våren att göra. Soliga promenaddagar och fågelsång, knoppar och grönska, odling och plantering. Listan kan göras lång. Det är desto tråkigare att göra iordning efter sommaren eller höstens plantering på balkongen, så på vintern undviker jag att ens titta ut genom fönstrena i vardagsrummet. Kan inte bara snön försvinna nu så våren kan börja flytta in snart? Den här vintern har känts oerhört lång.. Dessutom började mina smultronplantor växa upp för några veckor sedan, men dog rätt snabbt igen pga kylan som åter kom på besök.
 
 

Hard fucking work

Jag är död. I alla fall nästintill. Var med på mitt första gruppass idag på väldigt länge, dessutom det första gruppasset på detta gymmet. Maria hade ett grymt program, på många sätt. Jag kan knappt varken gå, resa mig eller skratta. Snacka om att jag kommer ha en ordentlig träningsvärk i mage och rygg imorgon! Men jag klagar inte :)
 
Lånad bild.
 

Hallongrottor

Hallongrottor har alltid varit lite av en favorit hos min sambo, även om han tycker om bakverk i alla dess former. Även jag tycker det är helt okej faktiskt, även om jag inte är mycket för några kakor. Kakor överlag brukar vara mer än uppskattat på sambons jobb så visst får man fjäska lite? ;)
 
 

Laxgryta

Som ni säkert märkt älskar jag lax, vilket det blev till middag ikväll! Supergott och enkelt dessutom. Jag är inte jätteduktig på att äta sallad på lunchen, men under middagen är det mycket enklare när man oftast äter hemma. Jag brukar variera ganska mycket, men något som varje sallad har gemensamt ser ni nedan. Världens godaste dressing!
 
 
Laxgryta
 
400-500 gram laxfilé
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk olivolja
1-2 tsk rosmarin
1 msk vetemjöl
1 krm citronpeppar
1 tsk salt
1/2 pressad citron
1/2 dl skivade svarta oliver
 
Dela upp laxen i stora tärningar. Hacka och skala vitlök.
Stek laxen i olja lite snabbt, samt salta och peppra.
Vispa mjöl, grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta.
Tillsätt vitlök och lax i grytan. Låt sjuda ca 4-5 minuter.
 

Vad är erat wildcard?

När det kommer till godis är det ingen tvekan - lakritsnappar. Men jag har kommit på att det liksom inte bara går att ta en eller kanske två. Ett paket slinker lätt ner på fem minuter. Högst. Jag kunde leva på lakritsnappar tillsammans med redbull när jag var yngre.
 
Jag är egentligen ingen chokladälskare, men Lindts nya smak med jordgubb är bara såå god! Om jag är godissugen räcker en bit och sedan är det bra. Om jag vill känna mig extra "nyttig" tar ja en bit av Marabous 70% med cocoa mint. Men när dessa två ligger jämte varandra är det inte jättesvårt att välja faktiskt.. Jag längtar efter sommar och jordgubbar!
 
 

Kycklingtallrik

Jag vet att jag har delat med mig av denna underbara rätt en gång förut, så receptet finns redan bland mina kategorier. MEN, det här är världens godaste middag, på alla sätt! Min sambo sa idag att det här faktiskt är hans nya favoriträtt, och det är inte illa! Röran är creme fraiche med smak av soltorkade tomater och fetaost. Mums!
 
 

Peppad till max!

Idag har jag haft en riktigt mysig och sund förmiddag tillsammans med min fina mamma. Vi stod i 40 minuter på crosstrainern och körde styrketräning på gymmet. Dessutom gick vi till och från gymmet, sex kilometer extra träning. I och med mina sjukdomsdagar och veckan i Sälen så har jag inte kunnat träna på tio dagar så det var riktigt härligt att komma igång igen! Jag är så sjukt peppad på träning just nu så känns som att jag lätt hade kunnat dra iväg på en långpromenad till nu i eftermiddag! Men nej, det blir mys och återhämtning ikväll :)
 
 

Fiskgratäng med handskalade räkor

 
Fiskgratäng med handskalade räkor
 
600 g torsk
1 tsk salt
 
Gratängsås
2 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 st Knorr Fond du Chef fish
0,5 dl hackad dill
 
Potatismos
1 kg mjölig potatis, skalad och skivad
2 dl mjölk
3 msk flytande margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Handskalade räkor
 
Sätt ugnen på 220 grader
Sätt på potatisen och koka tills färdig ca 10-15 minuter. Häll av vattnet. Mosa potatis och vispa mer mjölk och margarin med en elvisp för fluffig konsistens.
Förbered gratängsåsen genom att värma på margarin, vispa ner mjöl och tillsätt mjölk. Vispa försiktigt medan såsen kokar upp. Låt sjuda på låg temperatur under omrörning i ca 2 minuter. Smaksätt med salt och peppar, tillsätt dillen.
Smörj en ugnsfast form, spritsa ut mos efter kanterna. Lägg fisken i mitten, salta. Häll på sås och grädda ca 30 minuter.
Servera med handskalade räkor.
 

Lördag, underbara lördag.

Jag har faktiskt ljugit lite för er. Blev inget utlovat recept till er igår, jag kom hem alldeles för sent för att ställa mig och laga mat. Tur att vi ska ha god mat att njuta av ikväll till melodifestivalen då :)
 
Denna lördag började med en riktigt lång sovmorgon och en frukost tillsammans med den jag håller kär. Följer även vårt underbara IF Elfsborg via nätet som spelar match i Danmark idag. Fina IFE, snart är det säsongsstart och jag längtar så jag avlider!
 
Snart dags för att hoppa in i duschen och åka iväg några mil för kalas!
 
 

Happy today!

Fick efter en lång dags jobbande reda på att jag fick godkänt på min tentamen i matematik vi hade för två veckor sedan! Sweet, helt otroligt skönt! Två tentor så tätt inpå varandra som faktiskt innehöll 4 högskolepoäng vardera är inte att leka med. Superglad nu kan jag säga :)
 
Ska ändå slänga mig vidare för att hjälpa min fina vän att fixa iordning inför hennes loppis som hon ska ha hemma imorgon. Vi hörs senare fina ni, då får ni kika in igen för lite recept :)
 
599058_373851209367940_573546018_n_large